Primăriţa din Negreşti nu vrea ca să afle o ţară întreagă despre eventualul conflict de interese în care este implicată

Arhiva 5 mai 2016 1132
Zinaida Panainte în campania electorală din anul 2015

Primăriţa comunei Negreşti din raionul Străşeni şi-a angajat fiica în funcţia de bibliotecar în cadrul bibliotecii din localitate, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control în legătură cu acest caz. Zinaida Panainte afirmă însă că fiica sa nu este funcţionar public şi nu e cazul unui control „ca să o ştie ţara întreagă”.



La alegerile locale din anul 2011, Zinaida Panainte a candidat pe lista Partidului Liberal, iar după patru ani, şi-a schimbat opţiunea politică, aşa că la alegerile locale din vara anului trecut, a candidat pe lista Partidului Democrat din Moldova. Zinaida Panainte a câştigat scrutinul din primul tur, devansându-l pe contracandidatul său, Veaceslav Cozmulici, reprezentant al Blocului Electoral Platforma Populară Europeană – Iurie Leancă.

La doar câteva luni după ce a obţinut al doilea mandat, Zinaida Panainte şi-a angajat fiica, pe Daniela Panainte, în calitate de bibliotecar al localităţii, funcţie remunerată de primărie.

Eventual conflict de interese, declarat cu întârziere

Primăriţa nu a anunţat Comisia Naţională de Integritate în termen de trei zile, aşa cum prevede legea. Ea a făcut acest lucru doar după ce angajaţii Comisiei au desfăşurat în regiune instruiri pentru aleşii locali despre prevederile conflictului de interese, a incompatibilităţii de funcţii şi a declarării veniturilor şi proprietăţii.

Recent, Zinaida Panainte a expediat o scrisoare pe adresa CNI, în care informează că fiica sa este angajată a primăriei. Ea a declarat pentru Moldova Curată că a făcut acest lucru din bun simţ şi nu că ar fi încălcat vreo prevedere legală. „Eu am scris scrisoare la CNI. M-am adresat legal, omeneşte, pentru a preveni o situaţie. Am fost la un seminar la Străşeni, unde ni s-a spus că trebuie să informăm Comisia. Eu am vrut ca un cetăţean onest să anunţ despre acest lucru. Fiica mea a fost angajată toamna trecută în calitate de bibliotecară. Are un salariu de doar 1200 de lei”, ne-a spus Zinaida Panainte.

Primăriţa afirmă că deşi această poziţie este finanţată de primărie, nu ea este cea care ia deciziile în ce priveşte activitatea fiicei sale. „Bibliotecara este salariată de către primărie, însă nu eu semnez nici o dispoziţie în care figurează fiica mea. Prin decizia Consiliului local s-a decis ca secretarul consiliului să semneze tabelul de pontaj”, a mai explicat primăriţa din Negreşti.

Ea este sigură că nu a încălcat nicio lege, deoarece în opinia sa, doar funcţionarul public este cel care nu are dreptul să activeze în subordinea unei rude. „Conform legii privind statutul funcţionarului public, doar această categorie de angajaţi  nu trebuie să aibă în subordine rude, dar fiica nu face parte din această categorie, deoarece ea nu este funcţionar. Eu cred că nu trebuie să fiu temă de discuţie la Comisie, ca să ştie o Moldovă întreagă. Eu singură am declarat acest lucru, benevol”, a argumentat Zinaida Panainte.

În replica, Mariana Kalughin, expertă în domeniul anticorupţe, a precizat că un eventual conflict de  interese se anunţă în trei zile de la apariţia acestuia şi nu după instruirea CNI.

În prezent CNI examinează acest caz pentru a stabili dacă Zinaida Panainte a încălcat sau nu regimul juridic al conflictului de interese.

Alţi aleşi local cu grijă faţă de fiice

Primăriţa din Negreşti nu este singurul ales local care şi-a angajat fiica în instituţia pe care o conduce. Recent, CNI a examinat un caz asemănător. Este vorba de Grigore Policinschi, ales vara trecută pentru a patra oară în funcţia de preşedinte al raionului Dubăsari. Acesta a angajat-o la Consiliul Raional pe fiica sa, Ana, în funcţia de specialist pe probleme juridice. Deşi recunoaşte că a semnat dispoziţia de angajare, Policinschi susţine că această situaţie nu reprezintă un conflict de interese. CNI însă a constatat existenţa conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată. 

Grija pentru fiică nu este specifică doar aleşilor locali din Republica Moldova. Un caz similar a fost înregistrat şi în Moldova de peste Prut, mai exact în judeţul Bacău din România.

Astfel, Vasile Raţă, primarul comunei Balcani din judeţul Bacău, a fost descoperit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că s-a folosit de funcţia pe care o ocupă pentru a-şi angaja fiica pe un post de consilier asistent din cadrul Primăriei. Fapta sa a fost încadrată de ANI ca fiind un conflict de interese de natură administrativă şi penală ca urmare a emiterii unor acte administrative sau juridice prin care s-a realizat un folos material pentru rude de gradul I. Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, primarul ,,a încălcat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru […] rudele sale de gradul I”. Acest caz este acum în instanţa de judecată.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Preşedinţia ocolește legea: Ion Ceban, aflat în incompa...

Preşedinţia a găsit o modalitate inventivă de a-l păstra pe Ion Ceban, care este și consilier municipal, în funcţia de purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova. După ce Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) s-a expus asupra situaţiei de incompatibilitate, Ion Ceban a fost angajat în funcţia de secretar al lui Igor Dodon, îndeplinind şi atribuţiile de purtător de cuvânt. Prin această schimbare, Ion Ceban a fost scutit de declararea veniturilor şi intereselor personale în calitate de persoană cu funcţie de demnitate  publică.

09 februarie 2017
875
Arhiva

Profil candidat:Ludmila Guzun

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
1618
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Primarul nu dorește să mă angajeze, dar nici să mă info...

Întrebare: Pe parcursul anului 2017 am depus la Primăria Ignăței, raionul Rezina, trei cereri de angajare: în calitate de secretară a consiliului local, de specialist în domeniul fiscal și de contabilă cu un adaos de 0,25 din salariul de bază. Deși aceste funcții sunt vacante, Primarul nu a considerat de cuviință să dea curs acestor solicitări, dar nici să mă informeze despre motivul refuzului. În perioada septembrie-noiembrie 2017 am expediat în adresa primăriei o petiție în care am cerut răspuns oficial la solicitările anterioare, dar și o solicitare de a lua cunoștință cu actele de revizie efectuate în cadrul Primăriei de către Ministerul Finanțelor și Procuratura Anticorupție. Deși a trecut mai mult de o lună, nu am primit răspuns. Cum pot fi calificate acțiunile primăriei din punct de vedere legal și ce ar trebui să întreprind pentru a-mi apăra drepturile? Este în drept primarul să refuze angajarea unor specialiști, dacă există locuri vacante?

16 februarie 2018
1107
Arhiva

Primarul – ginere şi contabila – soacră la primăria din...

Proverbul „Soacră, soacră – poamă acră” nu este valabil pentru Ghenadie Grădinari, primarul comunei Pietrosu din raionul Făleşti. El o are în subordine pe soacra sa, contabila primăriei. Alesul local însă dă asigurări că totul se încadrează în limitele legii şi că nu există un conflict de interese.

10 decembrie 2015
1056
Arhiva

Mass-media, cu peniţa pe averea şi interesele demnitari...

De la constituirea Comisiei Naţionale de Integritate(CNI), presa a avut un rol semnificativ în depistarea cazurilor în care subiecţi ai declarării erau suspectaţi de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, al incompatibilităţii de funcţii sau situaţii de tăinuire a unor proprietăţi sau maşini scumpe. Deoarece majoritatea subiecţilor declarării vizaţi în actele de constatare ale CNI scapă basma curată, instituţia pierde pe zi ce trece din credibilitate. Experţii sunt de părere că pentru ca CNI să capete încredere din partea societăţii, aşa cum o are instituţia similară din România, ea ar trebui urgent reformată.

17 iulie 2015
890
Arhiva

(VIDEO) Ministrul Justiției: Presa nu mai este o sursă...

Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass-media, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a argumentat în acest mod excluderea mijloacelor de informare în masă din legea referitoare la ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.

12 august 2016
757