Primăriţa din Negreşti nu vrea ca să afle o ţară întreagă despre eventualul conflict de interese în care este implicată

Arhiva 5 mai 2016 1139
Zinaida Panainte în campania electorală din anul 2015

Primăriţa comunei Negreşti din raionul Străşeni şi-a angajat fiica în funcţia de bibliotecar în cadrul bibliotecii din localitate, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control în legătură cu acest caz. Zinaida Panainte afirmă însă că fiica sa nu este funcţionar public şi nu e cazul unui control „ca să o ştie ţara întreagă”.La alegerile locale din anul 2011, Zinaida Panainte a candidat pe lista Partidului Liberal, iar după patru ani, şi-a schimbat opţiunea politică, aşa că la alegerile locale din vara anului trecut, a candidat pe lista Partidului Democrat din Moldova. Zinaida Panainte a câştigat scrutinul din primul tur, devansându-l pe contracandidatul său, Veaceslav Cozmulici, reprezentant al Blocului Electoral Platforma Populară Europeană – Iurie Leancă.

La doar câteva luni după ce a obţinut al doilea mandat, Zinaida Panainte şi-a angajat fiica, pe Daniela Panainte, în calitate de bibliotecar al localităţii, funcţie remunerată de primărie.

Eventual conflict de interese, declarat cu întârziere

Primăriţa nu a anunţat Comisia Naţională de Integritate în termen de trei zile, aşa cum prevede legea. Ea a făcut acest lucru doar după ce angajaţii Comisiei au desfăşurat în regiune instruiri pentru aleşii locali despre prevederile conflictului de interese, a incompatibilităţii de funcţii şi a declarării veniturilor şi proprietăţii.

Recent, Zinaida Panainte a expediat o scrisoare pe adresa CNI, în care informează că fiica sa este angajată a primăriei. Ea a declarat pentru Moldova Curată că a făcut acest lucru din bun simţ şi nu că ar fi încălcat vreo prevedere legală. „Eu am scris scrisoare la CNI. M-am adresat legal, omeneşte, pentru a preveni o situaţie. Am fost la un seminar la Străşeni, unde ni s-a spus că trebuie să informăm Comisia. Eu am vrut ca un cetăţean onest să anunţ despre acest lucru. Fiica mea a fost angajată toamna trecută în calitate de bibliotecară. Are un salariu de doar 1200 de lei”, ne-a spus Zinaida Panainte.

Primăriţa afirmă că deşi această poziţie este finanţată de primărie, nu ea este cea care ia deciziile în ce priveşte activitatea fiicei sale. „Bibliotecara este salariată de către primărie, însă nu eu semnez nici o dispoziţie în care figurează fiica mea. Prin decizia Consiliului local s-a decis ca secretarul consiliului să semneze tabelul de pontaj”, a mai explicat primăriţa din Negreşti.

Ea este sigură că nu a încălcat nicio lege, deoarece în opinia sa, doar funcţionarul public este cel care nu are dreptul să activeze în subordinea unei rude. „Conform legii privind statutul funcţionarului public, doar această categorie de angajaţi  nu trebuie să aibă în subordine rude, dar fiica nu face parte din această categorie, deoarece ea nu este funcţionar. Eu cred că nu trebuie să fiu temă de discuţie la Comisie, ca să ştie o Moldovă întreagă. Eu singură am declarat acest lucru, benevol”, a argumentat Zinaida Panainte.

În replica, Mariana Kalughin, expertă în domeniul anticorupţe, a precizat că un eventual conflict de  interese se anunţă în trei zile de la apariţia acestuia şi nu după instruirea CNI.

În prezent CNI examinează acest caz pentru a stabili dacă Zinaida Panainte a încălcat sau nu regimul juridic al conflictului de interese.

Alţi aleşi local cu grijă faţă de fiice

Primăriţa din Negreşti nu este singurul ales local care şi-a angajat fiica în instituţia pe care o conduce. Recent, CNI a examinat un caz asemănător. Este vorba de Grigore Policinschi, ales vara trecută pentru a patra oară în funcţia de preşedinte al raionului Dubăsari. Acesta a angajat-o la Consiliul Raional pe fiica sa, Ana, în funcţia de specialist pe probleme juridice. Deşi recunoaşte că a semnat dispoziţia de angajare, Policinschi susţine că această situaţie nu reprezintă un conflict de interese. CNI însă a constatat existenţa conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată. 

Grija pentru fiică nu este specifică doar aleşilor locali din Republica Moldova. Un caz similar a fost înregistrat şi în Moldova de peste Prut, mai exact în judeţul Bacău din România.

Astfel, Vasile Raţă, primarul comunei Balcani din judeţul Bacău, a fost descoperit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că s-a folosit de funcţia pe care o ocupă pentru a-şi angaja fiica pe un post de consilier asistent din cadrul Primăriei. Fapta sa a fost încadrată de ANI ca fiind un conflict de interese de natură administrativă şi penală ca urmare a emiterii unor acte administrative sau juridice prin care s-a realizat un folos material pentru rude de gradul I. Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, primarul ,,a încălcat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru […] rudele sale de gradul I”. Acest caz este acum în instanţa de judecată.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ascensiunea președintei raionului Șoldănești, firma ned...

Svetlana Rotundu, președintele raionului Șoldănești, nu a indicat în declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate o întreprindere individuală fondată și administrată de soțul său. În 2012, în perioada în care aceasta deținea funcția de vicepreședinte de raion, o altă întreprindere individuală, fondată și administrată de fiul ei, a câștigat cel puțin o licitație organizată de o direcție raională din Șoldănești, soldată cu încheierea unui contract în valoare de peste 250 mii de lei.

23 noiembrie 2015
812
Arhiva

Profil candidat: Pavel Tamaciuc

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
1296
Arhiva

Profil candidat: Eduard Smirnov

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
1479
Arhiva

Procurorii şi primarii – lideri la capitolul fals în de...

Cel mai des uită să-şi declare toate averile procurorii, primarii şi funcţionarii publici din cadrul primăriilor. Asta reiese din analiza activităţii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru prima jumătate a acestui an. Comisia a iniţiat  66 de controale şi a emis 27 de acte de constatare în cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii.

13 octombrie 2014
859
Arhiva

Cetățenii pot „curăța” R. Moldova de demnitarii „pătați...

De la începutul anului curent, la Comisia Națională de Integritate (CNI) au parvenit 31 de sesizări în care oamenii invocau conflicte de interese, averi nedeclarate ale funcționarilor și demnitarilor, dar și cazuri de incompatibilități. Dacă cetățenii cunosc în localitățile lor astfel de abateri comise de către funcționarii și demnitarii publici, pot sesiza în continuare CNI sau pot informa echipa www.moldovacurata.md pentru a investiga cazurile reclamate.

31 mai 2013
963
Arhiva

Profil candidat: Eugeniu Nichiforciuc

Integritatea în activitatea politică

31 ianuarie 2019
2125