Prime acordate ilegal la Direcția învățământ Cahul

Arhiva 2 aprilie 2014 1346
Tatiana Hulub

Șefa Direcției Generale Învățământ a raionului Cahul, Tatiana Hulub, este suspendată din funcție în urma unor nereguli descoperite de Inspecția Financiară și investigate în prezent de către procurori. Potrivit inspectorilor, funcționara a emis ordine prin care și-a atribuit ilegal prime cu ocazia sărbătorilor, a permis plata către agenți economici a unor lucrări care nu ar fi fost executate, iar din depozite ar fi lipsit mai multe materiale de construcție achiziționate de către Direcție. Acum Tatiana Hulub are calitatea de bănuit într-un dosar deschis de Procuratura Cahul pentru delapidare. Ea spune că a fost suspendată din funcție ilegal și că toate acțiunile în privința sa ar avea motive politice. Experta anticorupţie Galina Bostan afirmă că gestionarea incorectă a banilor publici de către autorităţi afectează imaginea instituţiei, dar şi integritatea persoanei cu funcţie de răspundere.
Direcția Inspecție Financiară Cahul a Ministerului Finanțelor a verificat activitatea Direcției Generale raionale Învățământ pe durata ultimilor doi ani. În Prescripția emisă pe 18 februarie 2014, se spune că, din cauza unui management financiar defectuos, bugetului i-ar fi fost adus un prejudiciu ce depășește 100 de mii de lei.

Trebuie să restituie la buget prima luată de 8 martie

În document se arată că Tatiana Hulub, ”ignorând dispoziția președintelui raionului Cahul  nr. 56-i din 04.03.2013 ”Cu privire la acordarea unei prime cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii” prin care i-a fost acordată o primă de 700 de lei, prin ordinul propriu din 05.03.2013 ”Cu privire la premiere” a beneficiat de primă unică cu prilejul zilei internaționale a femeii de 4000,0 lei, astfel suma primei calculate și primite nelegitim constituie 3300,0 lei”. De asemenea, cu ocazia altor sărbători funcționara și-ar fi fixat ilegal alte prime, astfel că acum este obligată să restituie statului peste 12 mii de lei.

Inspectorii au mai constatat că de la Direcție lipseau materiale de construcție în valoare de 27 494 lei, între care linoleum, două uși și o mochetă, care au fost recepționate cu acte de la agenți economici, dar și mobilier în valoare de 8500 lei. Pe durata controlului mobilierul a fost restituit Direcției, arată același document.

Funcționarei i-a mai fost reproșat faptul că a plătit sume importante unor agenți economici pentru lucrări care nu ar fi fost executate. Acum, în total, Tatiana Hulub trebuie să restituie statului în jur de 65 de mii de lei.

Tatiana Hulub: ”Actul întocmit de Inspecția Financiară conține date exagerate”

Solicitată de Moldova Curată, Tatiana Hulub a respins toate acuzațiile și a spus că a contestat în instanță actul întocmit de Inspecția Financiară, decizia Consiliului Raional de a o suspenda din funcție, dar și demersul procurorului care a solicitat suspendarea: ”Nu înțeleg cum aș putea eu, aflându-mă în funcție, să împiedic desfășurarea urmăririi penale, de vreme ce este vorba de fapte constatate, comise în trecut, și fixate în acte. La noi totul trece prin trezorerie, prin bancă, ce mai pot eu schimba?”

Cât privește neregulile financiare, ea spune că actul Inspecției conține date exagerate: ”S-au făcut niște constatări și trebuiau să-mi dea mie posibilitatea să mă lămuresc, să fac o cercetare de serviciu, să întreb directorii de subdiviziuni, de exemplu, de ce nu și-au luat materialele de construcție respective sau lemnul despre care se vorbea în document de la furnizori, de ce nu s-au adus facturile la timp. Trebuia să mă clarific eu întâi de toate în calitate de conducător”.

Nici în privința primelor acordate nu ar exista vreo încălcare de lege, mai notează funcționara suspendată. ”Premiile mele sunt date toate în baza dispozițiilor președintelui raionului. Am ridicat toate dispozițiile președintelui din 2013: am avut premii de 9500 lei și nu cât era scris acolo. Au fost niște constatări pe care inspectorii nu le-au verificat până la capăt. Chiar miroase a politică aici. Am proiecte pornite și toate au fost stopate. E firesc că e o chestie politică, eu altceva nimic nu văd”, a mai spus Tatiana Hulub.

Solicitat de Moldova Curată, procurorul raionului Cahul, Leonid Turculeț, a declarat că dosarul penal a fost deschis în luna februarie pe faptul delapidării averii străine, conform art. 191 al.2 pct. d) Cod Penal și că Tatiana Hulub are calitate de bănuit, iar solicitarea către Consiliul raional de a o suspenda din funcție este legitimă, întrucât urmărește investigarea corectă a tuturor faptelor.

La rândul său, experta anticorupţie Galina Bostan afirmă că în momentul în care banii publici au fost gestionaţi prost şi nu au ajuns la destinatari, în cazul de faţă la instituţiile educaţionale, este afectată imaginea Consiliului raional Cahul, dar şi integritatea şefei Direcţiei de Învăţământ.

Tatiana Hulub a devenit șefă a Direcției Generale Învățământ Cahul în luna decembrie 2011, după ce a fost aleasă consilier raional pe listele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Până atunci ea a fost profesoară. În declarația de avere pentru anul 2013 ea a indicat că a obținut un venit de aproape 65 de mii de lei, adică în jur de 5, 4 mii de lei lunar și alte 13 260 pensie a unei persoane aflate la întreținere. În declarație nu este indicat că ar deține locuință sau mijloc de transport.


         Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primarul din Catranâc „cară” proiectele în localitate c...

Primarul comunei Catranâc din raionul Făleşti, Mihail Popovici, a închiriat pentru primărie autoturismul de model Mercedes 320 de la firma soţiei sale. Demnitarul spune însă că primăria nu are autoturism, iar în localitate sunt implementate diverse proiecte care presupun multe deplasări la raion.

24 noiembrie 2014
832
Arhiva

Profil candidat: Corneliu Furculita

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1271
Arhiva

Șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: proprietăți...

Șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, are proprietăți a căror valoare depășește cu mult veniturile sale declarate. Cavcaliuc ridică un salariu lunar de 10 mii de lei, însă în prezent își construiește o casă impunătoare în comuna Trușeni din municipiul Chișinău. El locuiește într-un apartament trecut în acte pe numele socrilor săi, care anterior a fost cumpărat de părinții săi. Toate acestea au fost descoperite de reporterii Ziarului de Gardă, care au publicat o investigație amplă.

17 decembrie 2015
1435
Arhiva

Directoarea liceului din Zăbriceni este acuzată că a fo...

Învingătoarea concursului public pentru funcţia de director al Liceului Teoretic “Valeriu Topală” din comuna Zăbriceni, raionul Edineţ, Angelica Botnariuc, este acuzată de contracandidata sa, Ludmila Botnariuc, că ar fi obţinut funcţia datorită rudeniei cu vicepreşedintele raionului, care este membru al Partidului Democrat. Directoarea respinge acuzaţia.

21 februarie 2017
1656
Arhiva

Profil candidat: Mihai Popșoi

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1316
Arhiva

Pentru a-și spori integritatea deputații au nevoie de u...

În accepţiunea generală, prin integritate se înţelege: însuşirea de a fi integru; cinste; probitate; incoruptibilitate.

11 decembrie 2013
1042