Procuratura Anticorupție a clasat dosarul penal pentru fals în declarația de avere al judecătoarei Maria Tertea

Arhiva 16 februarie 2018 165
Judecătoarea Maria Tertea

Dosarul penal deschis la 22 decembrie 2017 pe numele judecătoarei Judecătoriei Căușeni Maria Tertea (Țugui) a fost clasat la mai puțin de două luni de la pornire. La 9 februarie procurorul de caz a dispus „scoaterea integrală a persoanei de sub urmărire penală și clasarea procesului penal”. Maria Tertea fusese învinuită că a tăinuit din declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2016 sume mari de bani pe care le datora unor creditori. Cauza penală a fost pornită în urma unui articol al portalului Crimemoldova.md, bazat pe declarațiile fostului soț al magistratei. În ordonanța de încetare a procesului penal procurorul notează că s-a confirmat faptul că în luna iunie 2015 magistrata a luat un credit de 135 de mii de lei, pe care l-a achitat integral în mai puțin de un an. În ziua în care a fost stins acest credit (4 iulie 2016), soțul judecătoarei a contractat un altul - de 345 de mii de lei (fidejusor - persoană care garantează achitarea - fiind soția), pe care Maria Tertea l-a achitat în următoarele 10 luni. În aceeași zi, la 25.05.2017 judecătoarea a contractat un nou credit, de această dată de 315 mii de lei, cu o rată lunară de plată de 26 mii de lei, salariul său fiind, în această perioadă, de aproximativ 15 mii de lei, potrivit declarației de avere.  La acea vreme ea mai avea de plătit un credit cu o rată lunară de 3 407 lei și un automobil pe care îl luase în leasing pe un termen de 60 de luni.

După constatarea acestor fapte, procurorul a notat că, prin urmare, Maria Tertea „intenționat nu a inclus în declarația de venituri și interese personale pentru anul 2016 suma de 345 000 lei, sub formă de împrumut”, dar și „datoria personală de 2700 lei față de o persoană fizică”.

În timp ce fostul soț le-a declarat procurorilor că împrumuturile care au fost luate pe numele lui au fost contractate la rugămintea judecătoarei, Maria Tertea a declarat inversul - că fostul soț avea de făcut anumite cheltuieli și ea, din bune intenții, a luat unele credite ca să acopere datoriile. Fostul soț al magistratei le-a declarat, de asemenea, procurorilor, că o parte din banii pentru achitarea creditelor ar fi provenit din acte de corupție. Judecătoarea a respins, la audieri, toate acuzațiile, s-a declarat nevinovată și a mărturisit că ar fi trecut printr-o situație tensionată în familie, de aceea a uitat să declare acele datorii.  

Dosar clasat din motive psiho-emoționale

Procurorul a conchis că nedeclararea sumelor datorate „formal, cade sub incidența art. 352 prim, al 2 din Codul Penal, falsul în declarații”. „Însă, în coraport cu circumstanțele de fapt și de drept constatate în cadrul urmăririi penale, motivele obiective descrise mai sus, starea psiho-emoțională pe fundalul situației familiale tensionate, precum și faptul beneficierii lui XX de creditul nedeclarat, dar nu de Maria Tertea, ultimei revenindu-i doar calitatea de fidejusor și au generat neincluderea datelor menționate în declarația cu privire la avere și interese pentru anul 2016”, se spune în ordonanța procurorului. De asemenea, în document se menționează că nu s-a constatat intenția magistratei de a tăinui datele din declarația de venituri și interese personale. 

Expertă: în acest caz anume intenția de tăinuire ar fi trebuit dovedită 

Procuratura nu s-a întrebat din ce surse a achitat magistrata datoriile de sute de mii de lei în perioade atât de scurte, având în vedere că veniturile sale oficiale sunt cu mult mai mici. 

„”Formal” clasarea dosarului s-a produs în condițiile Codului de procedură penală, care stabilește drept temei clasarea dosarului, dacă nu sunt întrunite elementele infracțiunii, or, în cazul articolului 352/1, chiar este important de a demonstra intenția. Sunt cel puțin curioase argumentele invocate de către procuror, în special ”starea psiho-emoțională” a persoanei bănuite, dar acesta a fost verdictul. În același timp, ținând cont de statutul acestei persoane, se presupune că aceasta urma să fie un model de urmat pentru alte categorii de subiecți în declararea corectă și completă a averilor, indiferent de circumstanțele personale”, a comentat situația, pentru Moldova Curată, experta la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Lilia Ioniță. 

Ce nu a făcut procuratura ar putea face ANI

Jurista sugerează că diferențele dintre sumele câștigate legal de magistrată și sumele achitate pentru stingerea creditelor ar trebui investigate de către Autoritatea Națională de Integritate. „În ceea ce ține de ”viteza” rambursării primului credit, probabil că aceasta putea fi subiectul unei alte investigații, urmând să fie verificate veniturile și cheltuielile persoanei vizate și a stabili care a fost sursa pentru rambursarea în termen-record a unei sume mari. Eventual, acest aspect putea fi examinat de către ANI (dacă era funcțională) pentru a stabili diferenţă substanţială – dintre averea dobîndită şi veniturile obţinute de către subiectul declarării, dar în moment ce această autoritate este nefuncțională,  soarta unei eventuale investigații pare a fi sumbră”, a conchis Lilia Ioniță. 

După ce aflat că dosarul penal în privința sa a fost clasat, Maria Tertea a depus o cerere la CSM privind anularea suspendării din funcție. La 13 februarie 2018 Consiliul Superior al Magistraturii i-a acceptat cererea, astfel că judecătoarea va reveni la serviciu. 

Maria Tertea nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu nici în luna decembrie, când a fost pornit dosarul penal, și nici acum, când a fost clasat. Moldova Curată îi va acorda drept la replică în caz că îl va cere. Procurorilor magistrata le-a spus că are o experiență de muncă în instanțele judecătorești de 23 de ani, ultimii 5 ani lucrând judecătoare, și că nu a avut nici o abatere disciplinară. 

Moldova Curată va sesiza Autoritatea Națională de Integritate ca, atunci când va deveni funcțională, să verifice eventualele diferențe dintre veniturile magistratei și plățile făcute pentru stingerea creditelor.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

ATENŢIE! Webinarii la tema transparenței în procesul de...

Alianța pentru o Românie Curată și Inițiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova vă invită să beneficiați de oportunitatea de a vă instrui, în cadrul a două webinarii consecutive, în privința aplicării prevederilor Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică (România), respectiv Legii 239/2008 privind transparența în procesul decizional (Republica Moldova). Legile dedicate transparenței decizionale sunt mai puțin cunoscute și aplicate, atât în România, cât și în Republica Moldova, dar acestea fac parte din pachetul de legi de care dispune societatea civilă, cu ajutorul cărora cetățenii simpli pot contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ.

11 ianuarie 2016
166
Arhiva

Dezbatere publică „Activitatea de comunicare a Comisie...

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md vă invită la dezbaterea publică „Activitatea de comunicare a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI): actualitate şi strategii de viitor”.

14 februarie 2014
174
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Covalji

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
190
Arhiva

Secretariatul Parlamentului refuză în mod repetat să p...

Motivul invocat şi de această dată de către angajaţii Legislativului e că informaţia solicitată conţine date cu caracter personal şi că oferirea acesteia ar însemna „imixtiune în viaţa privată”. Experţii în finanţe publice, dar şi unii jurnalişti condamnă această atitudine a funcţionarilor şi spun că prin asemenea răspunsuri este sfidată legea.

03 aprilie 2017
157
Arhiva

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) inv...

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) invită reprezentanţii mass-media la conferinţa de presă cu tema: „Trei ani de procese de judecată cu partidele politice din R. Moldova”.

28 noiembrie 2013
196
Arhiva

Peste 20 de controale într-o singură zi

Membrii CNI vor decide iniţierea controalelor pe numele lui Vladimir Voronin, deputat PCRM, a Tamarei Chişca-Doneva, judecătoare la Curtea Supremă de Justiţie şi a lui Alexandru Raţă, procuror al raionului Străşeni. Aceştea sunt bănuiţi de CNI că ar fi comis abateri în procesul de declarare a averilor.

20 martie 2014
187