Profil candidat: Adela Răileanu

PSRM 19 ianuarie 2019 1978

Adela Răileanu (43 de ani) este originară din raionul Telenești, jurnalistă de profesie. Între anii 2007 – 2010  a ocupat funcția de director al Televiziunii Publice”Moldova 1”. A fost demisă la 31 decembrie 2009, printr-o decizie a Consiliului de Observatori, motivul fiind neasigurarea echilibrului și a pluralismului de opinii. Ulterior a deținut interimatul la postul public de televiziune până la 20 februarie.



Integritatea în activitatea politică

La 1 iulie 2010 a fost numită în funcția de director al postului privat NIT, instituție apropiată PCRM, care a rămas fără licența de emisie la 5 aprilie 2011, după ce CCA a sancționat postul din cauză că nu a asigurat pluralismul de opinie în campania electorală. După sistarea activității NIT, Adela Răileanu a activat un timp la PCRM în funcția de responsabil de relații cu presa. Ulterior a obținut funcția de director al postului de televiziune ”NTV Moldova”, lansat în ianuarie 2016. Postul este deținut de Exclusiv Media SRL, o firmă fondată de deputatul PSRM Corneliu Furculiță.

Adela Răileanu a candidat cu numărul 34 pe lista Partidului Comuniștilor la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, dar nu a devenit deputată.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Adela Răileanu nu a deținut funcții publice, de aceea nu și-a declarat averea și interesele în ultimii ani. În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, candidata indică drept sursă de venit doar salariul său de la Exclusiv Media, companie ce deține postul NTV Moldova, unde Adela Răilean este directoare generală. În anul 2017 ea a ridicat 68 647, 47 lei (în jur de 5720 de lei lunar), iar în primele 11 luni ale anului 2018 – 100 988 de lei. Deține două apartamente. Unul cumpărat în 2001, de 46 m.p., cu valoarea de 24 000 lei, iar altul – în 2017, cu valoarea de 450 586 de lei. Adela Răilean conduce un Mitsubishi ASX, produs în 2011 și cumpărat în același ani cu 301 266 de lei.

Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid

Un raport de audit al regularităţii pe anul 2009 şi al utilizării mijloacelor financiare publice în anii 2006-2008 la Instituţia Publică Naţională a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova” dat publicității la 6 mai 2010 de Curtea de Conturi constată mai multe ilegalități legate de gestionarea banilor publici la această instituție. În 2008,  pe când Răileanu ocupa funcția de director al postului TV ”Moldova 1”, Compania a încheiat un contract pentru demararea lucrărilor de reparaţie capitală a Centrului tehnic al televiziunii, cu Întreprinderea de stat “Urbanproiect”, privind achiziţia lucrărilor de proiectare în valoare de 3 milioane 154 mii de lei. Cu toate că mai existau şi alţi operatori licenţiaţi în domeniu, preşedintele Companiei, Valentin Todercan, a atribuit contractul de achiziţie publică, contrar legislaţiei în vigoare, unui singur participant la licitaţie. Achiziţia lucrărilor de proiectare a fost efectuată fără a fi stabilită sursa necesară de finanţare.  Fosta conducere a Companiei se angaja să facă o reparaţie capitală de 61 de milioane de lei, în decurs de doi ani, fără a avea mijloacele necesare în buget, fără documentaţia de proiect expertizată şi un deviz de cheltuieli, aşa cum cerea legislaţia.

Companiei Teleradio-Moldova (TRM) i-au revenit din bugetul de stat peste 90 mil. de lei, în 2009, adică de aproape două ori mai mult decât pentru spitale sau de aproape trei ori mai mult decât pentru grădiniţe, se arată într-un articol de pe site-ul azi.md. În pofida acestui fapt, televiziunea nu a organizat o transmisiune în direct în timpul evenimentelor din 7 şi 8 aprilie, când se protesta violent faţă de rezultatul alegerilor legislative din 5 aprilie 2009, ci transmitea emisiuni de divertisment.

Adela Răileanu a fost demisă la 31 decembrie 2009, pe motiv că nu a asigurat pluralismul de opinie şi a transformat instituţia într-un instrument politic. Decizia a fost luată cu votul a opt membri ai Consiliului de Observatori.

Începând cu 1 iulie 2010 până în aprilie 2011 a ocupat funcția de director al postului privat NIT.

Pe data de 5 aprilie 2011, CCA a luat decizia de a retrage licența postului NIT, din cauză că mediatiza intens Partidul Comuniștilor și nu asigura pluralismul de opinii. Decizia a fost atacată în instanță. Adela Răileanu a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că ”postul TV a prezentat şi platformele altor partide, dar nu cu invitaţi din partea partidelor, ci prin dezbaterea platformelor de către analişti”. O plângere referitoare la închiderea de către autorități a postului NIT a fost depusă în anul 2013 și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care deocamdată nu s-a pronunțat.

După plecarea din funcția de responsabil de relații cu presa de la PCRM, Adela Răileanu a devenit directoare la televiziunea NTV Moldova, deținută de compania Exclusiv Media SRL fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță.

La 10 februarie 2017  postul de televiziune NTV Moldova a fost sancționat de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) cu avertizare publică, pentru difuzarea reportajului „Sandu - speranța imigranților sirieni” în campania electorală pentru alegerea președintelui țării, din toamna anului 2016.

Adela Răileanu a fost decorată în luna martie 2018 de către președintele Igor Dodon cu titlul onorific ”Om emerit”: ”Pentru merite deosebite în activitatea profesională, poziție civică activă și contribuție la promovarea valorilor general umane”.

Numele său nu figurează la capitolul donații făcute PCRM ori PSRM în informația de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Notă: Adela Răileanu a refuzat să răspundă la întrebările reporterului Campaniei pentru un Parlament Curat, referitoare la unele aspecte ale activității sale, despre care se vorbește în profil.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

PSRM

Profil candidat: Marina Radvan

Marina Radvan (27 de ani) a apărut în politica din Republica Moldova în anul 2014, odată cu accederea în Parlament a Partidului Socialiștilor (PSRM), după ce la conducerea acestuia a venit Igor Dodon. De profesie este actriță și specialistă în relații internaționale, deține o deplomă de master, potrivit datelor biografice indicate de ea la CEC. Ea este fondatoare a organizației Garda Tânără.

27 ianuarie 2019
1760
PSRM

Profil candidat: Vitalii Evtodiev

Vitalii Evtodiev candidează pe circumscripția uninominală nr. 48, destinată locuitorilor din regiunea transnistreană. Are studii superioare și este de profesie inginer-constructor. Deține funcția de expert tehnic în cadrul firmei „Savim-Com” SRL, care este specializă în expertize în construcții. Firma are mai mulți fondatori, unul dintre aceștia fiind Vitalii Evtodiev.

16 februarie 2019
1054
PSRM

Profil candidat: Vladimir Golovatiuc

Vladimir Golovatiuc (56 de ani) este originar din Brăviceni, Orhei, economist de profesie. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014 a candidat cu PSRM. Este membru al Consiliului Republican al PSRM. În Legislatura trecută, a fost și secretar al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

19 ianuarie 2019
907
PSRM

Profil candidat: Viorel Bologan

Şahistul Victor-Viorel Bologan este numărul 15 pe lista PSRM pentru circumscripţia naţională. Calificat drept cel mai mare şahist din Moldova, în prezent Bologan este antrenor principal la Federaţia de Şah din Qatar, şi director executiv la Federaţia Internaţională de Şah. Este doctor în ştiinţe pedagogice.

19 ianuarie 2019
1037
PSRM

Profil candidat: Vasile Bolea

Din decembrie 2014 Vasile Bolea (36 de ani) este deputat ales pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Face parte din Comisia juridică, numiri și imunități și este secretar general al fracțiunii PSRM în Parlament. Înainte de a se implica în politică, Vasile Bolea a fost rugbist de performanță. În 2013 a candidat la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Rugby, dar n-a fost admis în concurs pe motiv că nu a plătit cotizațiile de membru timp de câțiva ani. 

19 ianuarie 2019
2359
PSRM

Profil candidat: Corneliu Furculita

Corneliu Furculiță este deputat socialist din anul 2014, vicepreședinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară. Până a adera la Partidul Socialiștilor a activat în sectorul privat. Din 2011 face parte din Comitetul Executiv Politic al PSRM. Este fondator al ONG ”Institutul de Modernizare a Moldovei” și membru al Consiliului Fundației ”Soluția”.

19 ianuarie 2019
1117