Profil candidat: Călin Vieru

Arhiva 12 februarie 2019 497

Integritatea în activitatea politicăCălin Vieru, de meserie medic neurolog și jurist, s-a lansat în politică în anul 2009, când a devenit deputat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), fiind al 7-lea în lista condusă de Vladimir Filat. La sfârșitul anului 2010 însă a plecat din Parlament, dar și din partid, acuzând lipsa de democrație. În actuala campanie electorală candidează independent, pe circumscripția nr. 33 Chișinău.

În 2016, Călin Vieru a fost conducătorul grupului de inițiativă al pretendentului la funcția de candidat independent pentru funcția de Președinte al R. Moldova, Roman Mihăieș, un analist politic cunoscut pentru apropierea față de Partidul Democrat din Moldova (PDM). Atunci, Mihăieș nu a trecut de etapa colectării semnăturilor. Vieru a fost singurul finanțator al campaniei de strângere a semnăturilor lui Mihăieș, donând 18,5 mii de lei.  

În 2017, presa scria că Vieru ar putea adera la Partidului Unității Naționale, fondat de Anatol Șalaru. Ulterior, Vieru a declarat că nu a devenit membru al acestei formațiuni politice.

Călin Vieru s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 la bustul tatălui său, poetul Grigore Vieru, având ca obiectiv declarat Unirea R. Moldova cu România.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Călin Vieru nu a deținut funcții publice, cu excepția perioadei 2009-2010, când a fost deputat în Parlamentul R. Moldova. Anterior a activat ca medic neurolog în cadrul Spitalului Clinic Republican. Ulterior, s-a lansat în afaceri.

Integritatea în gestionarea averii

Călin Vieru, candidat independent în circumscripția nr. 33 din capitală, este fondator sau cofondator la opt companii. Acesta însă a trecut în declarația de avere și interese depusă la Comisia Electorală Centrală  (CEC) doar patru companii și a raportat venituri de 166,9 mii de lei în ultimii doi ani.

Călin Vieru raportează că este fondator la „Tafes-Lux” SRL, o companie care activează în Chișinău și care are activități declarate în mai multe domenii (mobilă sau publicitate). Compania arendează un teren de 5 ari în sectorul Râșcani al Capitalei.

În octombrie 2018, în urma unei note informative a consilierului municipal Vasile Chirtoca, Consiliul Municipal Chișinău a decis să fie inițiată procedura de reziliere a contractului de arendă încheiat cu această companie, pe motiv că arendașul nu ar fi respectat mai multe clauze contractuale. Terenul arendat anterior de compania lui Călin Vieru este amplasat pe str. Dimo, în Pădurea-Parc „Râșcani”.

Datele de la Cadastru din data de 11 februarie 2019 arată însă că terenul este în continuare arendat de compania lui Călin Vieru, iar pe rolul instanțelor de judecată nu există înregistrat un proces de judecată privind rezilierea contractului.

Călin Vieru declară că este și unul dintre fondatorii companiei „Terra-Resta” SRL” . Anterior, compania a deținut terasa care activa în preajma Palatului Național „Nicolae Sulac”. Călin Vieru mai deține, împreună cu un partener, compania „Opera Magna” SRL, care deține rețeaua de restaurante Mojito din capitală. Vieru mai declară că este unicul fondator al companiei „Cistatric” SRL, cu activități în același domeniu. Anterior, compania a deținut clubul de noapte Haos din Chișinău.

Ziarul de Gardă a scris anterior despre Călin Vieru că deținea, prin intermediul companiilor, „Trilux” SRL și „Au 79 Gust” SRL cluburile de noapte City şi Military Pub (deschis în locul fostului Booz Time), situate în aceeaşi clădire, pe str. 31 august 1989 din centrul Chişinăului. În imediata apropiere a celor două cluburi se afla un alt local al ex-deputatului, Studio Nightclub, deţinut de firma „Studio Plus” SRL. În noiembrie 2018, Călin Vieru a ieșit din lista fondatorilor companiei „Studio Plus”.  Datele Agenției Servicii Publice arată că Vieru este fondator sau cofondator la opt companii, inclusiv la companiile „Trilux” și „Au 79 Gust” SRL (doc atașat).

Totodată, acesta este fondatorul companiei „Gradistar” care gestiona anterior, conform datelor publice, o cafenea pe str. Hristo Botev din capitală și cofondator la firma „Stradinfo”. La fel ca „Trilux” SRL și „Au 79 Gust”, aceste companii nu se regăsesc în declarația de avere și interese depusă de Călin Vieru la CEC.

Călin Vieru mai indică în documentul depus la CEC faptul că deține un apartament de 222 m.p., procurat în anul 2011.

Acele companii nedeclarate sau nu sunt active sau sunt pe cale de a fi închise. „Trilux” e pe cale de a fi închisă. „Au 79 Gust” e de demult în proces de lichidare. „Gradistar”, la fel. Ea nici nu a activat. „Stradinfo”? Ea este activă. Da, eu sunt cofondator cu 40%. Poate e o scăpare. Această firmă este activă. E o scăpare, așa cum este și cu automobilul. Mașina nu este trecută în declarație, dar am înțeles de ce. Mașina este trecută pe firmă, dar este mașina mea pe care o conduc și pe care o folosesc. Conduc un Audi Q7. Companiile „Trilux”, „Au 79 Gust” au fost închise după ce au fost închise cluburile. Încă nu-s lichidate, pentru că procedura durează. Cluburile s-au închis acum, în 2018”, a explicat Călin Vieru pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat.

Întrebat dacă în ultimii doi ani a avut venituri de doar 166 de mii de lei, Călin Vieru ne-a spus că am deține informații greșite, deși acestea se regăsesc în declarația de avere și interese depusă de acesta la CEC. „Peste 200 de mii. Aproape 300 de mii pe an au fost veniturile. 240 sau 250 de mii, ceva de genul ăsta. Și asta în afara dividendelor, care nu sunt luate de la firma „Opera Magna”. Nu, nu. Citiți mai atent. În 2018, pe leafă sunt declarate peste 200 de mii, pe 2017, mai puțin. Dar asta fără dividende”.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Fostul edil al oraşului Ialoveni se vrea voluntar la CN...

Gheorghe Caracuian, ex-primarul oraşului Ialoveni, s-a aflat din nou în atenţia Comisiei Naţionale de Integritate. După ce acum doi, membrii Comisiei au constatat că fostul edil a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, în acest an Caracuian a  fost verificat pentru că nu şi-ar fi declarat toată averea.

22 aprilie 2016
370
Arhiva

La Taraclia: tata - președinte, fiul - consilier raiona...

Chiril Tatarlî, președintele raionului Taraclia, vorbitor exclusiv de limbă rusă, a ajuns în fruntea raionului venind din domeniul privat. Totuși, nici el, nici familia sa nu deține vreo firmă. „Toată viața am activat în raionul Taraclia. La noi, acum, coaliția funcționează foarte bine, pentru că este o alianță pentru raion”, spune Tatarlî. În Consiliul Raional, pe listele PSRM, a ajuns și Alexandru Tatarlî, care este fiul președintelui raionului. Tatăl afirmă însă că acesta nu și-a dat votul pentru el, atunci când s-a votat candidatura sa la funcția de președinte, tocmai pentru a evita un eventual conflict de interese.

23 decembrie 2015
461
Arhiva

Î.S „Poșta Moldovei” ar putea plăti o amendă de până la...

La începutul lunii octombrie 2017, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au emis o decizie irevocabilă prin care au obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016. Deși a trecut deja o lună, termen în care urma să furnizeze informația solicitată, „Poșta Moldovei” nu s-a conformat. În timp ce jurista întreprinderii afirmă că nu a primit încă decizia instanței, avocatul API susține că „Poșta Moldovei” ar putea fi obligată să execute în mod silit această decizie, totodată fiind sancționată contravențional pentru neexecutare.

08 noiembrie 2017
287
Arhiva

Familia președintelui Curții Constituționale, proprieta...

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a intrat anul trecut în posesia unui imobil - spațiu comercial - în municipiul Chișinău, care valorează peste 2 milioane de lei, potrivit datelor cadastrale. Chiar dacă a indicat în declarația de avere faptul că imobilul a fost dobândit în baza unui contract de vânzare-cumpărare, magistratul spune că nu a dat niciun leu pe el și că de fapt, bunul i-a revenit prin succesiune după moartea tatălui său.

11 octombrie 2016
278