Profil candidat: Constantin Boeștean
Constantin Boeștean (57 de ani) este colonel de poliție în rezervă și conferențiar universitar. Predă la Universitatea de Educație Fizică și Sport. Pe parcursul carierei sale, a deținut mai multe funcții în cadrul Ministerului de Interne, iar o perioadă de peste un an (2006 – 2007) a deținut funcția de rector/comandant al Academiei de Poliție ”Ștefan cel Mare”.
Integritate în activitatea politică
Nu deținem dovezi despre faptul dacă Constantin Boeștean a făcut parte dintr-un alt partid politic până la PPDA. În 2015, el a candidat din partea Blocului ”Platforma Popular Europeană din Moldova - Iurie Leancă” la funcția de consilier municipal Chișinău, pe locul 36, ultimul de pe listă. În acea campanie, Boeșteanu era prezentat drept neafiliat politic.
La alegerile parlamentare din 2019 candidează atât pe lista națională a Blocului ACUM (poziția 25), cât și pe o circumscripție uninominală: nr. 42 Cantemir.
Integritate în gestionarea averii și intereselor personale
Constantin Boeștean este fondatorul unei companii de pază, Proivis SRL, fondată în 2010. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, partenerul de afaceri al lui Boeștean (66%) în această companie este fostul premier Vasile Tarlev (34%). Compania este înregistrată pe adresa str. Vlaicu Pârcălab 63. Inițial, la creare, compania a avut trei fondatori. Cel de-al treilea, Eugeniu Purcica, a fost anterior reprezentant la CEC al Blocului Șelin-Formuzal.
Contactat de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat, Boeștean a confirmat că este partener în această companie cu fostul premier, dar afirmă că SRL-ul nu a activat nicio zi, din cauza lipsei resurselor finanaciare. ”Noi ne gândim să închidem compania. Nu a activat nicio zi. Purcica s-a retras mai demult din companie. Îl cunosc de atunci când ne-am asociat”, ne-a declarat candidatul, precizând că nu îl leagă nicio relație specială nici de Tarlev, nici de Purcica.
Din 2011, Boeștean nu mai deține o funcție publică, de aceea nu a fost subiect al declarațiilor de avere și interese. În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Constantin Boeștean arată că în ultimii doi ani a avut un venit de la Universitatea de Educație Fizică și Sport, acolo unde presă, de 143 215 lei, iar din pensie a avut un venit mai mare – 194 052 de lei. Candidatul deține 6 terenuri agricole, pe care le-a moștenit, prin testament, în anul 2013. Tot atunci a moștenit și o casă. Constantin Boeștean mai declară că deține două apartamente: unul dobândit prin privatizare în anul 1997, iar altul dobândit în 2004 în baza unui contract de investiții.
Familia candidatului deține și două mașini: un Mercedes E220, fabricat în anul 2002 și cumpărat în 2006 cu 195 000 de lei, și un Ford Fiesta din 2011, cumpărat în 2012 cu 165 000 de lei.
Integritate în exercitarea funcției publice
Constantin Boeștean este vicepreședinte al Asociației veteranilor războiului din Afganistan.
În perioada guvernării comuniste și până în 2011 a deținut funcția de şef al Direcţiei instruire şi educaţie, Ministerul Afacerilor Interne. În martie 2011, s-a concediat benevol din MAI.
Ulterior, Boeștean a activat în calitate de şef de catedră protecţie, pază şi securitate, la Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport. În 2015, el a fost eliberat din funcție pe motiv că nu ar fi promovat concursul pentru funcția de șef de catedră. Boeștean a contestat în instanță decizia de concediere, argumentând că concursul ar fi fost fraudat. Judecătorii de la instanța de fond și Curtea de Apel însă nu i-au dat dreptate.
Cazier judiciar
În ultimii ani, Boeștean a avut câteva incidente cu oamenii legii. În august 2016, a fost reținut de pe motiv că s-ar fi aflat beat la volan. Polițiștii au comunicat presei că Boeștean a refuzat să treacă testul de alcoolemie și s-ar fi ales cu dosar penal. Cu toate acestea, contactat de reporterii Campaniei pentru un Parlament Curat, serviciul de presă al Procuraturii Generale ne-a informat că nu a putut identifica un asemenea dosar în cadrul Procuraturii. În instanțele de judecată un astfel de dosar tot nu a ajuns.
Boeștean spune că nici nu a fost pornit un dosar penal, cazul soluționându-se cu o amendă de o mie de lei pe care a plătit-o atunci.
”Nu aveau cum să îmi deschidă dosar penal. Eu nu am încălcat nicio normă legală. Nu băusem nimic. Era ziua mea de naștere și ei s-au așteptat că eu voi bea și au vrut să mă prindă. Dar eu nu am băut. Am refuzat să trec alcooltestul pentru că era sub demnitatea mea, nu puteam să le permit să încerce să mă discrediteze”, a spus Boeștean.
În 2017, Direcţia Generală Ordine Publică a IGP a MAI i-a adresat o scrisoare lui Boeșteanu prin care îl informează că îi este suspendat dreptul de deţinere, de port sau de folosire a armelor. La 15 septembrie, la domiciliul lui Boeşteanu au descins trei angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Poliţie, sectorul Râşcani, care au somat proprietarul să predea arma. Ulterior, Boeștean a contestat în judecată decizia MAI, dar cererea sa a fost respinsă de prima instanță.
Bodeștean explică faptul că MAI i-a suspendat atunci dreptul de deținere și port a armei din cauza unui dosar penal în care figurează și astăzi în calitate de învinuit.
Este vorba despre un dosar din 2016, deschis urmare a unei plângeri depuse de un jurnalist care l-a acuzat pe Boeștean și alți reprezentanți ai PPDA că i-ar fi împiedicat activitatea în timpul unui protest. Candidatul susține că ”este un dosar politic” și că din acest motiv în ultimii doi ani ancheta nu ar fi avansat deloc.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil candidat: Dinu Plîngău
Dinu Plângău, liderul organizației de tineret a partidului politic Platforma Demnitate și Adevăr, Tinerii DA, are 24 de ani și este originar din Edineț. Are studii juridice, iar în prezent (decembrie 2018) face studii de masterat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.
Profil candidat: Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco (37 de ani) este jurist de profesie. A absolvit Facultatea de Drept a USM în anul 2005, iar mai devreme – Colegiul Republican de Informatică. Lucrează consultant juridic la organizația neguvernamentală Fortius, al cărei scop declarat este ”mobilizarea cetățenilor pentru exercitarea dreptului lor de a participa la procesele decizionale și de a cere o mai bună guvernare”. Litvinenco, așa cum arată declarația sa de avere și interese depusă la CEC, este și unul dintre fondatorii acestei organizații obștești.
Profil candidat: Iurie Țap
Iurie Țap candidează din partea Blocului ACUM pe circumscripția uninominală nr. 8 Florești. El este deputat, de profesie, istoric. În anii 70-80 a predat istoria la mai multe instituții din Florești, iar timp de doi ani a fost director al Şcolii medii moldo-ruse din această localitate. Din 1991 până în 1999 este vicepreşedinte al Comitetului executiv raional Floreşti. Pe parcursul anilor a trecut prin mai multe partide. În perioada sovietică a făcut parte din Partidul Comunist, această informaţie conţinându-se în biografia sa oficială. Astfel, în 1990 a fost numit secretar al Comitetului raional de partid.
Profil candidat: Sergiu Tutovan
Sergiu Tutovan are 54 de ani și este doctor în științe agricole, titlu obținut în 1995 după ce și-a făcut studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Fiind originar din Giurgiulești, raionul Cahul, Tutovan a fost, între 2008 și 2010, vicepreședinte al raionului de baștină, iar din 2015 până în prezent este consilier raional la Cahul.
Profil candidat: Igor Grosu
Igor Grosu a studiat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1990–1995). Între 2010 și 2015, a făcut doctoratul la Universitatea de Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. A fost în 1993–1997 președinte al Asociației „Pro Democrația”, coordonator al Centrului Naţional de Asistență și Informare a Organizațiilor Non-Guvernamentale „Contact” (1997–2001) și secretar al Consiliului Național al Tineretului din Moldova (2001–2003).
Aici așteptăm comentariul tău!