Profil candidat: Constantin Botnari
Integritatea în activitatea politică
Constantin Botnari este secretarul General al PDM. A activat timp de mai mulți ani în domeniu administrării afacerilor private, iar în politică a venit în mai 2012 când, prin votul Consiliul Politic Național al PDM, a fost ales secretar general al formațiunii. În octombrie 2014 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, funcție la care a renunțat în 2016 pentru a se dedica activității de partid.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Având, oficial, venituri modeste, Constantin Botnari a reușit să-și construiască la poalele pădurii de lângă Durlești, suburbie a Capitalei, o locuință luxoasă, designul căreia amintește de Casa Albă de la Washington. O investigație realizată în 2016 de portalul Anticoruptie.md
a arătat că la terenul de circa 21 de ari, declarat în acte, Botnari a îngrădit încă cel puțin 40 de ari de pădure. Potrivit declarației de avere pentru anul 2014, democratul arăta că în acel an a început construcția casei cu suprafața de 340 de metri pătrați și a garajului de 150 de metri pătrați. În 2014, tot venitul familiei Botnari îl constituia salariul de parlamentar care depășea cu puțin cifra de 100.000 de lei. Oficial, nici până a ajunge deputat Constantin Botnari nu a avut venituri mari. Pe parcursul anilor 2012-2013 acesta a declarat un salariu de 213.552 de lei.
Alți 88 de lei, 17 dolari și un euro i-a câștigat sub formă de dobândă. Totodată, Botnari a indicat că este dator băncilor cu 156.000 de euro. Primul credit, în sumă de 6.000 de euro, Constantin Botnari l-a luat încă în 2006. Tot atunci, soția acestuia, a investit 6.000 de euro în construcția unei parcări de către SA Interactiv.
În declarația de avere pentru anul 2015, depusă în martie 2016 în calitate de deputat, Constantin Botnari a arătat că deține în proprietate un automobil Mercedes S 350, procurat în 2006 cu 460 mii de lei, și un BMW X 6, procurat în 2012 cu 977,4 mii lei.
Potrivit Declarației de avere depuse la CEC în calitate de candidat electoral, în perioada anilor 2017-2918 democratul a avut venituri de doar 26 de mii 364 de lei, puțin de peste o mie de lei lunar. Atâta a constituit salariul lui Botnari pentru funcția de secretar al PDM.
În schimb, în 2017 Botnari a contractat un credit de 250 de mii de euro, cu dobânda de 2,5 la sută, scadent în 2021. Deși a avut venituri modeste, fruntașul democrat a reușit să facă față unui alt credit, de 50 de mii de euro, contractat în 2014 și scadent în 2019.
Potrivit unor articole apărute în presă. Constantin Botnari este însoțit de gărzi de corp.
Totodată, potrivit jurnaliștilor, casa lui Constantin Botnari este păzită non-stop de către un echipaj INP, care monitorizează traficul prin zonă și întreabă pe cei care trec, scopul vizitei.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
În mai 2018, postul de televiziune Jurnal TV a făcut publică o înregistrare audio din anul 2016, în care Botnari vorbește despre Maia Sandu, Andrei Năstase și Igor Dodon și despre alegerile prezidențiale din acel an. Constantin Botnari spune că Igor Dodon nu este un concurent pentru PDM. „Dodon nu e concurentul nostru. El nu ne ia nouă niciun vot. Noi acum îi dăm că suntem nevoiți, dar în doi ani de zile noi îi luăm totul. Noi i-am speriat cu Dodon, dar așa este politica”, susține Botnari. Constantin Botnari este cel care a semnat contractele din partea PDM cu companiile americane de lobby, Cornerstone Government Affairs și DiNino Associates LLC.
„Cazier judiciar”
Nu există date despre antecedentele penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
“Imperiul lui Gofman”, cu proprietăţi ieftine
Legislaţia actuală cu privire la declararea averii conţine reglementări lacunare în ce priveşte modul de indicare a valorii bunurilor, iar acest lucru permite funcţionarilor să indice preţuri mult mai mici chiar şi decât cele indicate în actele cadastrale. Astfel, legea prevede declararea valorii contractuale doar a bunurilor imobile neevaluate cadastral, însă unele persoane indică în formularul declaraţiei costul acestor proprietăţi, chiar dacă ele sunt înregistrate la Agenția Relații Funciare și Cadastru. Aşa a procedat şi Mihail Gofman, fostul șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție. El a indicat valori foarte mici ale imobilelor în raport cu estimările prezentate de Agenția Relații Funciare și Cadastru, iar asta a făcut ca CNI să claseze dosarul de verificare a lui Mihail Gofman.
VIDEOGRAFIC: Cât de transparente sunt instituțiile publ...
Moldova Curată vă arată cum au fost respectate principalele prevederi ale legilor Legii privind accesul la informaţie nr. 982/2000 şi ale Legii privind transparenţa în procesul decisional nr. 239/2008 de la promulgare până în prezent cu ajutorul unui videografic realizat în cadrul proiectului “Podul Bunei Guvernări”.
Dezbatere publică: „Instrumente de contracarare a actel...
Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md Vă invită la masa rotundă „Instrumente de contracarare a actelor de corupţie: între aprecieri şi contestări”. Evenimentul va avea loc miercuri, 18 februarie 2015, cu începere de la ora 11:00, în "Sala mare" a Hotelului Jolly Alon (mun. Chişinău, str. Maria Cebotari 37).
Aici așteptăm comentariul tău!