Profil candidat: Corneliu Prepeliță
Corneliu Prepeliță (39 de ani), originar din satul Costuleni, r-l Ungheni, este președinte al Organizației Raionale Ungheni a Partidului Acțiune și Solidaritate, doctorand în istorie, inspector școlar în cadrul Direcției Educație Ungheni, redactor-șef al revistei „Patrimoniul istoric”. Este licențiat (2001) în Istorie și Etnopedagogie la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”. Din 2001 până în 2010 este profesor de istorie la LT ”Ion Creangă” din Ungheni. Din 2010 și până în prezent - inspector școlar responsabil de predarea istoriei și religiei. Candidează pe circumscripția națională pe lista Blocului ACUM.
Integritatea în activitatea politică
Până a adera la Partidul Acțiune și Solidaritate, a fost membru PL. În 2006 a fost președintele Organizației de tineret a Partidului Liberal din raionul Ungheni. Apoi, în perioada 2010-2013, a deținut funcția de președinte al Organizației Raionale a Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană (MAE). În 2016 devine președintele Organizației Raionale Ungheni a Partidului Acțiune și Solidaritate.
Integritatea în gestionarea averii
În declarația de avere și interese pentru anul 2017, publicată pe site-ul ANI, Corneliu Prepeliță indică vaniruri din salariu și din activitatea didactică la Liceul teoretic ”Vasile Alecsandri” din Ungheni. Candidatul deține un apartament cu două camere, suprafața - 44 m. p., dobândit în anul 2012, și o casă de locuit în satul său de baștină, Costuleni. Corneliu Prepeliță a indică și două autoturisme – KIA, fabricat în anul 2000 și dobândit în anul 2012, care ar valora 35 de mii de lei, și altul Skoda Fabia, fabricat în anul 2005, dar dobândit în anul 2014. Skoda valorează, potrivit declarației de avere a candidatului, 250 de mii de lei. Corneliu Prepeliță a declarat pentru reporterul Campaniei Parlament Curat că automobilul KIA este al părinților săi. „Este înregistrat pe numele meu deoarece, fiind în oraș, în permanență trec toate inspecțiile necesare. Alții trec proprietățile pe numele părinților, bunicilor, însă la mine vedeți că este invers”, a spus Corneliu Prepeliță.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
În perioada 2006-2011 a deținut funcția de consilier raional din partea Partidului Liberal, fiind membrul grupului de inițiativă care a propus Consiliului Raional Ungheni proiecte de hotărâri privind micul trafic la frontieră și scoaterea gradului de sârmă ghimpată de pe Prut; utilizarea anteturilor în limba de stat, română, proiect adoptat la 24 februarie 2011 de către Consiliul Raional Ungheni.
Corneliu Prepeliță susține că nu a făcut donații niciunui partid, doar a achitat cotizațiile de membru.
„Din momentul aderării în fiecare an am plătit cotizația de membru. Donație directă nu am făcut, însă toate deplasările în teritoriu le pot considera ca donații, deoarece noi suntem un partid-tip (PAS) la care nu vin banii de la centru ca la alte partide”, a declarat Corneliu Prepeliță pentru Campania Parlament Curat.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil candidat: Sergiu Tutovan
Sergiu Tutovan are 54 de ani și este doctor în științe agricole, titlu obținut în 1995 după ce și-a făcut studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Fiind originar din Giurgiulești, raionul Cahul, Tutovan a fost, între 2008 și 2010, vicepreședinte al raionului de baștină, iar din 2015 până în prezent este consilier raional la Cahul.
Profil candidat: Maia Sandu
Maia Sandu, 46 de ani, s-a născut la Risipeni, raionul Făleşti. Părinţii săi au activat în localitate, tatăl fiind director al complexului de porcine, iar mama – profesoară. După ce a absolvit Academia de Studii Economice, în 1994, la vârsta de 22 de ani, Maia Sandu a fost angajată în cadrul Ministerului Economiei (MEC), în calitate de consultant şi apoi specialist principal al Direcţiei colaborare şi organizaţii economice internaţionale. Ulterior, a devenit şefă adjunctă de direcţie. În 1995, fiind angajată la MEC, Sandu a fost înmatriculată la Academia de Studii în Domeniul Administrării Publice de pe lângă Guvernul R. Moldova, la secţia cu frecvenţă redusă. A studiat acolo până în 1998.
Profil candidat: Valeriu Caisîn
Valeriu Caisîn (50 de ani), membru al Biroului raional PAS la Strășeni, deține, din 2012, funcția de director adjunct științific al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), instituție subordonată Agenției pentru Silvicultură „Moldsilva”.
Profil candidat: Pavel Tamaciuc
Pavel Tamaciuc este membru al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Începând cu 2016 este președintele Organizației Teritoriale Strășeni a PPDA. În lista candidaților ACUM pe circumscripția națională figurează sub numărul 40. Pavel Tamaciuc are 60 de ani și de profesie este jurist, în prezent fiind temporar neangajat. Între 1990 și 1995 a fost merceolog la Baza de comerț „Coopconsum”. Ulterior, timp de doi ani a activat în calitate de inspector fiscal.
Profil candidat: Iurie Țap
Iurie Țap candidează din partea Blocului ACUM pe circumscripția uninominală nr. 8 Florești. El este deputat, de profesie, istoric. În anii 70-80 a predat istoria la mai multe instituții din Florești, iar timp de doi ani a fost director al Şcolii medii moldo-ruse din această localitate. Din 1991 până în 1999 este vicepreşedinte al Comitetului executiv raional Floreşti. Pe parcursul anilor a trecut prin mai multe partide. În perioada sovietică a făcut parte din Partidul Comunist, această informaţie conţinându-se în biografia sa oficială. Astfel, în 1990 a fost numit secretar al Comitetului raional de partid.
Aici așteptăm comentariul tău!