Profil candidat: Corneliu Prepeliță
Corneliu Prepeliță (39 de ani), originar din satul Costuleni, r-l Ungheni, este președinte al Organizației Raionale Ungheni a Partidului Acțiune și Solidaritate, doctorand în istorie, inspector școlar în cadrul Direcției Educație Ungheni, redactor-șef al revistei „Patrimoniul istoric”. Este licențiat (2001) în Istorie și Etnopedagogie la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”. Din 2001 până în 2010 este profesor de istorie la LT ”Ion Creangă” din Ungheni. Din 2010 și până în prezent - inspector școlar responsabil de predarea istoriei și religiei. Candidează pe circumscripția națională pe lista Blocului ACUM.
Integritatea în activitatea politică
Până a adera la Partidul Acțiune și Solidaritate, a fost membru PL. În 2006 a fost președintele Organizației de tineret a Partidului Liberal din raionul Ungheni. Apoi, în perioada 2010-2013, a deținut funcția de președinte al Organizației Raionale a Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană (MAE). În 2016 devine președintele Organizației Raionale Ungheni a Partidului Acțiune și Solidaritate.
Integritatea în gestionarea averii
În declarația de avere și interese pentru anul 2017, publicată pe site-ul ANI, Corneliu Prepeliță indică vaniruri din salariu și din activitatea didactică la Liceul teoretic ”Vasile Alecsandri” din Ungheni. Candidatul deține un apartament cu două camere, suprafața - 44 m. p., dobândit în anul 2012, și o casă de locuit în satul său de baștină, Costuleni. Corneliu Prepeliță a indică și două autoturisme – KIA, fabricat în anul 2000 și dobândit în anul 2012, care ar valora 35 de mii de lei, și altul Skoda Fabia, fabricat în anul 2005, dar dobândit în anul 2014. Skoda valorează, potrivit declarației de avere a candidatului, 250 de mii de lei. Corneliu Prepeliță a declarat pentru reporterul Campaniei Parlament Curat că automobilul KIA este al părinților săi. „Este înregistrat pe numele meu deoarece, fiind în oraș, în permanență trec toate inspecțiile necesare. Alții trec proprietățile pe numele părinților, bunicilor, însă la mine vedeți că este invers”, a spus Corneliu Prepeliță.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
În perioada 2006-2011 a deținut funcția de consilier raional din partea Partidului Liberal, fiind membrul grupului de inițiativă care a propus Consiliului Raional Ungheni proiecte de hotărâri privind micul trafic la frontieră și scoaterea gradului de sârmă ghimpată de pe Prut; utilizarea anteturilor în limba de stat, română, proiect adoptat la 24 februarie 2011 de către Consiliul Raional Ungheni.
Corneliu Prepeliță susține că nu a făcut donații niciunui partid, doar a achitat cotizațiile de membru.
„Din momentul aderării în fiecare an am plătit cotizația de membru. Donație directă nu am făcut, însă toate deplasările în teritoriu le pot considera ca donații, deoarece noi suntem un partid-tip (PAS) la care nu vin banii de la centru ca la alte partide”, a declarat Corneliu Prepeliță pentru Campania Parlament Curat.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil candidat: Gheorghe Balan
Gheorghe Balan (50 de ani) este judecător. A activat din anul 1996 la Judecătoria sectorului Botanica al mun. Chișinău, unde s-a angajat după ce a obținut licența în Drept la Universitatea de Stat din Moldova (1996). Nu a desfășurat până în prezent vreo activitate politică, însă a participat în ultimii doi ani la proteste anti-guvernare, organizate de Platforma Demnitate și Adevăr.
Profil candidat: Andrei Dînga
Andrei Dînga (41 de ani) este vicepreședinte al organizației teritoriale Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) din Ștefan Vodă și candidează pe circumscripția nr. 36 or. Ștefan Vodă. Timp de mai mulți ani a muncit peste hotare în cadrul unor companii din Marea Britanie. Din anul 2014 este fondator al unei întreprinderi agricole SRL ”Ecoalimentprim” din Ștefan Vodă, pe care o administrează împreună cu fratele său.
Profil candidat: Domnica Manole
Domnica Manole are 57 de ani, iar peste 25 de ani a purtat robă de judecător, întâi în funcție de magistrată la Judecătoria Chișinău, iar din 2005, la Curtea de Apel Chișinău. Domnica Manole nu este membră a vreunui partid. Legea cu privire la statutul judecătorului nu permite acest lucru.
Profil candidat: Andrei Năstase
Andrei Năstase s-a lansat, oficial, în politică pe 13 decembrie 2015, odată cu alegerea sa în funcția de președinte al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), apărut în aceeași zi prin preluarea și redenumirea Partidului Forța Poporului. La noul partid au aderat majoritatea liderilor Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, apărută cu un an mai devreme, în februarie 2015. Platforma Civică și, mai târziu, partidul condus de Năstase, a organizat mai multe proteste antiguvernamentale la Chișinău în perioada 2015 - 2016.
Profil candidat: Liviu Vovc
Liviu Vovc (29 de ani) este vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Este licențiat în arhitectură la Universitatea Tehnică din Moldova. Este unul dintre inițiatorii protestelor din 2015. Absolvent al Academiei Politice „Friedrich Ebert Stiftung”, a Școlii Tânărului Lider Politic ADEPT. În prezent este doctorand în Științe Politice și Sociale la Universitatea de Stat din Moldova.
Profil candidat: Alexandru Slusari
Alexandru Slusari este vicepreşedinte al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA), funcţie pe care o deţine din decembrie 2015. Anterior, între 2013 şi 2015, a fost vicepreşedinte al Partidului Forţa Poporului (predecesor al Platformei Demnitate și Adevăr). La alegerile parlamentare din 2014 a participat cu numărul doi pe listele acestui partid.
Aici așteptăm comentariul tău!