Profil candidat: Eleonora Graur

Integritatea în activitatea politică
Eleonora Graur este candidata PDM pe circumscripția nr. 13 Rezina. Deține funcția de președintă a acestui raion. A venit într-o funcție publică în anul 2011, când PDM a propus-o pentru poziția de președintă a raionului Rezina, ea fiind originară din satul Cuizăuca. La alegerile locale din anul 2015 a fost propusă din nou de democrați și votată de consilieri la această funcție. Anterior, potrivit CV-ului său, timp de un deceniu (1997-2007), Eleonora Graur a ocupat mai multe poziții la Universitatea Agrară din Moldova, de la asistent universitar până la lector superior, având calificarea de economist în evidenţa contabilă. Din anul 2008 şi până în 2011 a lucrat la Ministerul Educației, fiind şefa Direcţiei Sisteme Informaţionale, Standarde şi Registre Educaţionale.
Eleonora Graur este vicepreședintă a Partidului Democrat, dar și președinta Organizației Teritoriale a PDM din raionul Rezina. În anul 2010, când lucra la Academia de Studii Economice din Moldova, Eleonora Graur a donat partidului suma de 34 de mii de lei. Potrivit Raportului Financiar al PDM, pentru referendumul din 5 septembrie 2010, soțul ei, ca și reprezentant al firmei ”Danaomix”, a donat 90 de mii de lei. Cumulativ, în acea campanie electorală familia Graur a donat 124 de mii de lei.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
În declarația de avere din anul 2012, după un an de la preluarea conducerii raionului, Eleonora Graur declara doar salariul său de peste 85 de mii de lei, o casă în municipiul Chișinău, un autoturism, fără a indica modelul. Atunci, ea mai indica faptul că familia ei este proprietara a 27 de terenuri agricole.
În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 și 2018 depusă la Comisia Electorală Centrală, ea a declarat un salariu de peste 280 mii de lei, însă nu a indicat venitul obținut de către soțul său. Acesta este fondatorul și administratorul firmei SRL ”Danaomix”, care comercializează echipamente agricole. Venitul obținut din deținerea cotelor-părți în această afacere nu este indicat.
Eleonora Graur este proprietara unei case de locuit din orașul Chișinău, care este situată în apropierea Universității Agrare din Moldova, într-o zonă verde, despre care Moldova Curată a relatat anterior într-o investigație. Întrebată din ce surse și-a construit casa, ea a răspuns în cadrul emisiunii ”Ora locală” de la Elita TV că această locuință a fost construită înainte să vină într-o funcție publică. Totuși, potrivit CV-ului acesteia, atunci când a intrat în posesia acestei locuințe, Eleonora Graur era lector superior la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.
Candidata mai indică un apartament, bun imobil care este al Consiliului raional Rezina. Eleonora Graur are încheiat pe acest bun imobil un contract de locațiune. În declarația de la CEC este indicat un alt bun imobil, înregistrat la rubrica ”alte contracte translative și de posesie”.
În anul 2016, familia Graur a cumpărat o mașină de teren de model Volvo XC 90 cu o valoare indicată de 220 de mii de lei (estimativ 11 mii de euro). Pe piață, prețul afișat al unui astfel de model de autoturism este mai mare. La o companie de vânzare (dealer autorizat), o astfel de mașină este pusă ofertată cu 44 de mii de euro. În anul 2017, Eleonora Graur a contractat un credit de 70 de mii de lei, bani pe care va trebui să-i restituie până în anul 2021.
Integritatea în gestionarea funcțiilor publice
Eleonora Graur a fost vizată în anchete jurnalistice din presa locală și națională. La începutul anului 2018, ziarul regional ”Cuvântul” a scris despre implicarea conducerii raionului Rezina în mușamalizarea unor lucrări de modernizare a unor instituții școlare din raion. Atunci, jurnaliștii au descoperit că în urma concursului public desfășurat de Consiliul Raional Rezina, o companie din Chișinău ar fi schimbat ușile și ferestrele la școlile și grădinițele din Rezina doar pe hârtie, lucrări ce valorau peste 18 milioane de lei. În realitate, lucrările fie au fost realizate parțial în cadrul altor proiecte, fie nu au fost făcute defel. Deși i-a fost solicitată opinia de câteva ori, Eleonora Graur a refuzat să comenteze faptele constatate de jurnaliști, făcând trimitere la ”secretul comercial”.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Angajații comisiilor parlamentare vor avea câștiguri ma...
Angajații comisiilor parlamentare ar putea deține funcții în organele de administrare de la întreprinderile de stat şi de la societăţile pe acţiuni cu capital de stat, potrivit unor amendamente efectuate la legislația actuală la finele anului trecut.
Sute de sesizări au fost depuse la ANI în perioada în c...
În ultimele 10 luni, perioadă în care Autoritatea Națională de Integritate este în proces de formare, secretariatul, care este cel al fostei CNI, continuă să primească sesizări și solicitări de controale. Potrivit serviciului de presă al ANI, cel puțin 84 de sesizări de anul trecut așteaptă să fie examinate de viitorii inspectori de integritate, la care se adaugă peste 100 de sesizări depuse în acest an.
Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat....
După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat.
Firma președintelui raionului Criuleni atrage banii pub...
Președinte al raionului Criuleni este democratul Iurie Andriuță, un om de afaceri care a condus până în acest an o firmă ce prestează servicii de lăcătușerie și apeduct. În acest an, firma acestuia a câștigat două licitații publice, ultima fiind organizată cu doar două săptămâni înainte de alegerea sa în funcția de președinte de raion. Democratul spune că la momentul desfășurării concursului nu știa că în viitorul apropiat va fi ales într-o funcție publică.
Aici așteptăm comentariul tău!