Profil candidat: Grigore Cobzac

ACUM 9 februarie 2019 1095

Liberal-democratul Grigore Cobzac (59 de ani) candidează pentru un nou mandat de deputat pe circumscripția 38, Hâncești, din partea blocului ACUM. Pe perioada mandatului de deputat liberal-democrat (2015-2018), Grigore Cobzac a fost și membru al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.Integritate în activitatea politică

De asemenea, a fost președinte al Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea activității Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” în legătură cu informațiile referitoare la organizarea de către angajații întreprinderii a transportării ilegale în afara teritoriului Republicii Moldova a substanțelor interzise (HP nr. 74 din 21 aprilie 2016) Primul mandat de parlamentar l-a obținut în 2010, dar a renunțat la el, în favoarea funcției de președinte al raionului Hâncești. A revenit în Parlament patru ani mai târziu, în 2014, pe listele aceluiași partid – PLDM. A candidat al 12-lea pe listă. Este unul dintre puținii deputați liberal-democrați care a rămas să facă parte din fracțiunea parlamentară a PLDM, aflată în opoziție față de guvernare, până la finalul mandatului Legislativului (noiembrie 2018).

Potrivit CV-ului plasat pe site-ul Partidului Liberal Democrat, Grigore Cobzac s-a născut în satul Cărpineni, Hâncești, și a absolvit Universitatea Tehnică, Facultatea construcții industriale și civile. De profesie este inginer. Până a deveni deputat, Grigore Cobzac a condus diverse firme de stat, dar și proprii, specializare în reparații și construcții.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit declarației de avere și interese personale plasată pe pagina Comisiei Electorale Centrale, Grigore Cobzac a trăit în ultimii doi ani din banii câștigați din funcția de deputat. În total, a obținut un venit salarial de 303 145, 67 de lei. Soția sa a avut o pensie totală de 62 700 de lei. Aceasta a mai obținut din arenda unui teren agricol al SRL Mereșagro 2 060 de lei. Cobzac nu declară dividende sau alte venituri, deși este asociat în două companii care se ocupă de construcții și producerea de energie.

Totodată, Grigore Cobzac este, din 1989, proprietarul unui teren intravilan de 0.1587 ari, a cărui valoare este de 72 455 de lei. Familia Cobzac mai are în proprietate trei terenuri agricole, dobândite în anul 2000, cu o suprafață de aproape 2 ha, care valorează în total 9 936 de lei.

Grigore Cobzac mai declară că este proprietarul unui garaj de 30.2 metri pătrați, dobândit în 1989, a cărui valoare bănească este de 51 886 de lei. La fel, este proprietarul unei case de locuit, pe care a obținut-o în același an – 1989 - și a cărei suprafață depășește 227 de metri pătrați. Valoarea imobilului a fost anul trecut (2017) de 718 325 de lei. În 2016, de exemplu, potrivit declarației de averi și interese personale, locuința valora peste 926 de mii de lei. Deputatul mai deține și altă avere imobiliară, de aproape 60 de metri pătrați, în valoare de 83 627 de lei. Proprietatea este tot din 1989.

La fel, acesta deține cote-părți, fiind asociat în două firme, care au fost de mai multe ori în vizorul presei, după ce au obținut contracte cu statul. În SRL Digricom, specializată în lucrări de construcție, Grigore Cobzac, potrivit declarației de avere, deține o cotă-parte de 13.28%, valoarea de cumpărare a întreprinderii fiind de peste jumătate de milion de lei. Alte 25% Grigore Cobzac le deține în SRL Reneg, firmă specializată în producerea de energie.

Valoarea de cumpărare a acestei cote-părți este de 2 700 de lei, potrivit aceleiași declarații. Ambele firme sunt înregistrate în Hâncești.

Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid

În luna iunie 2016 Ziarul de Gardă scria că în anii 2011—2014, perioadă în care Grigore Cobzac a deținut funcția de președinte al raionului Hâncești, Digricom SRL, administrată de fiul său, a obținut cel puțin 35 de contracte cu o valoare peste 25 de milioane de lei cu instituțiile statului și că din 2015, de când Grigore Cobzac nu mai era președinte de raion, firma nu a mai câștigat vreo licitație. Un an mai devreme, într-o altă investigație la același subiect, deputatul a declarat pentru Ziarul de Gardă că la licitațiile în care participa firma sa, el nu lua parte la luarea deciziilor: ”Acum, voi investigați dacă cei care au luat aceste decizii au încălcat legislația sau nu. Eu pot să vă asigur că aceste decizii au fost 100% legale”. Grigore Cobzac a explicat că nu a indicat în declarațiile de avere veniturile obținute din activitatea firmelor, întrucât banii au fost reinvestiți în întreprinderi.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ACUM

Profil candidat: Andrei Năstase

Andrei Năstase s-a lansat, oficial, în politică pe 13 decembrie 2015, odată cu alegerea sa în funcția de președinte al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), apărut în aceeași zi prin preluarea și redenumirea Partidului Forța Poporului. La noul partid au aderat majoritatea liderilor Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, apărută cu un an mai devreme, în februarie 2015. Platforma Civică și, mai târziu, partidul condus de Năstase, a organizat mai multe proteste antiguvernamentale la Chișinău în perioada 2015 - 2016.

20 ianuarie 2019
944
ACUM

Profil candidat: Valeriu Caisîn

Valeriu Caisîn (50 de ani), membru al Biroului raional PAS la Strășeni, deține, din 2012, funcția de director adjunct științific al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), instituție subordonată Agenției pentru Silvicultură „Moldsilva”.

24 ianuarie 2019
986
ACUM

Profil candidat: Marcela Adam

Marcela Adam (44 de ani) este vicepreședinte a Organizației de Femei a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și membră a Biroului Permanent Național din 2017. Candidează pe lista formațiunii pentru circumscripția națională.

19 februarie 2019
1133
ACUM

Profil candidat: Corneliu Prepeliță

Corneliu Prepeliță (39 de ani), originar din satul Costuleni, r-l Ungheni, este președinte al Organizației Raionale Ungheni a Partidului Acțiune și Solidaritate, doctorand în istorie, inspector școlar în cadrul Direcției Educație Ungheni, redactor-șef al revistei „Patrimoniul istoric”. Este licențiat (2001) în Istorie și Etnopedagogie la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”. Din 2001 până în 2010 este profesor de istorie la LT ”Ion Creangă” din Ungheni. Din 2010 și până în prezent - inspector școlar responsabil de predarea istoriei și religiei. Candidează pe circumscripția națională pe lista Blocului ACUM.

17 februarie 2019
1093
ACUM

Profil candidat: Maia Sandu

Maia Sandu, 46 de ani, s-a născut la Risipeni, raionul Făleşti. Părinţii săi au activat în localitate, tatăl fiind director al complexului de porcine, iar mama – profesoară. După ce a absolvit Academia de Studii Economice, în 1994, la vârsta de 22 de ani, Maia Sandu a fost angajată în cadrul Ministerului Economiei (MEC), în calitate de consultant şi apoi specialist principal al Direcţiei colaborare şi organizaţii economice internaţionale. Ulterior, a devenit şefă adjunctă de direcţie. În 1995, fiind angajată la MEC, Sandu a fost înmatriculată la Academia de Studii în Domeniul Administrării Publice de pe lângă Guvernul R. Moldova, la secţia cu frecvenţă redusă. A studiat acolo până în 1998.

20 ianuarie 2019
946
ACUM

Profil candidat: Domnica Manole

Domnica Manole are 57 de ani, iar peste 25 de ani a purtat robă de judecător, întâi în funcție de magistrată la Judecătoria Chișinău, iar din 2005, la Curtea de Apel Chișinău. Domnica Manole nu este membră a vreunui partid. Legea cu privire la statutul judecătorului nu permite acest lucru.

31 ianuarie 2019
2262