Profil candidat: Igor Munteanu

Igor Munteanu este conferențiar universitar, fost director executiv al IDIS Viitorul și ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA. Are studii în jurnalism, științe politice și drept. Între 1992 și 1994 a fost șeful Secției Analiză Politică și Instituții Social-Politice din cadrul Președinției Republicii Moldova. Începând cu 1994, timp de doi ani, a activat în calitate de asistent al directorului Fundației Internaționale pentru Sisteme Electorale.
Integritatea în activitatea politică
În perioada 1996-2010 și 2016-2018, a ținut cursuri de politici publice la ASEM. Între august 2010 și iulie 2015 a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Statele Unite, Canada și Mexic. În ultimii trei ani a fost președinte al Consiliului Administrativ al IDIS Viitorul.
Igor Munteanu nu este membru de partid. A fost înaintat la funcția de deputat la alegerile din 24 februarie pe lista blocului electoral ACUM, cu numărul 5. De asemenea, și-a anunțat candidatura pentru circumscripția uninominală nr. 15, Ungheni-Călărași.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
În prima declarație cu privire la venituri și proprietate a lui Igor Munteanu disponibilă pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, cea pentru 2012, fostul ambasador a trecut venituri de 531.000 de lei din salariu și indemnizație, un apartament de 140 de metri pătrați, procurat în 2000, a cărui valoare nu o indică, o casă de 100 de metri pătrați, evaluată la 70.000 de lei, precum și un automobil de model Toyota, cumpărat nou în anul 2010. Nici valoarea acestui bun nu este indicată.
În actul prezentat în 2013, Igor Munteanu a raportat venituri în valoare de 582.000 de lei, a indicat valoarea automobilului pe care îl deținea – 28.000 de dolari, însă a introdus alte date despre celelalte proprietăți. Astfel, la capitolul „Clădiri”, cele două bunuri imobile raportate anterior sunt trecute drept vile și nu apartament, respectiv casă de locuit. Un an mai târziu fostul ambasador a raportat venituri în mărime de 600.000 de lei, în rest informațiile rămânând aceleași.
În primul trimestru din 2018, potrivit raportului PAS prezentat la Comisia Electorală Centrală, Igor Munteanu a contribuit la formarea bugetului formațiunii politice cu 5.000 de lei.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Nu există informații despre încălcările admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.
„Cazier judiciar”
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil candidat: Constantin Boeștean
Constantin Boeștean (57 de ani) este colonel de poliție în rezervă și conferențiar universitar. Predă la Universitatea de Educație Fizică și Sport. Pe parcursul carierei sale, a deținut mai multe funcții în cadrul Ministerului de Interne, iar o perioadă de peste un an (2006 – 2007) a deținut funcția de rector/comandant al Academiei de Poliție ”Ștefan cel Mare”.
Profil candidat: Iurie Țap
Iurie Țap candidează din partea Blocului ACUM pe circumscripția uninominală nr. 8 Florești. El este deputat, de profesie, istoric. În anii 70-80 a predat istoria la mai multe instituții din Florești, iar timp de doi ani a fost director al Şcolii medii moldo-ruse din această localitate. Din 1991 până în 1999 este vicepreşedinte al Comitetului executiv raional Floreşti. Pe parcursul anilor a trecut prin mai multe partide. În perioada sovietică a făcut parte din Partidul Comunist, această informaţie conţinându-se în biografia sa oficială. Astfel, în 1990 a fost numit secretar al Comitetului raional de partid.
Profil candidat: Grigore Cobzac
Liberal-democratul Grigore Cobzac (59 de ani) candidează pentru un nou mandat de deputat pe circumscripția 38, Hâncești, din partea blocului ACUM. Pe perioada mandatului de deputat liberal-democrat (2015-2018), Grigore Cobzac a fost și membru al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.
Profil candidat: Igor Grosu
Igor Grosu a studiat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1990–1995). Între 2010 și 2015, a făcut doctoratul la Universitatea de Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. A fost în 1993–1997 președinte al Asociației „Pro Democrația”, coordonator al Centrului Naţional de Asistență și Informare a Organizațiilor Non-Guvernamentale „Contact” (1997–2001) și secretar al Consiliului Național al Tineretului din Moldova (2001–2003).
Profil candidat: Alexandru Slusari
Alexandru Slusari este vicepreşedinte al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA), funcţie pe care o deţine din decembrie 2015. Anterior, între 2013 şi 2015, a fost vicepreşedinte al Partidului Forţa Poporului (predecesor al Platformei Demnitate și Adevăr). La alegerile parlamentare din 2014 a participat cu numărul doi pe listele acestui partid.
Aici așteptăm comentariul tău!