Profil candidat: Ilia UZUN
Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).
Integritatea în activitatea politică
Ilia Uzun are 54 de ani și în prezent este deputat în Adunarea Populară a Autonomiei Găgăuze, deține funcția de vicepreședinte al Comisiei permanente pentru tineret, sport și turism. El candidează pentru un al treilea mandat pe circumscripția Cheoselia Rusă. De meserie este medic veterinar. El a făcut studii în Federația Rusă și Ucraina, iar în anul 2016, a absolvit Universitatea de Educație Fizică și Sport din Chișinău. La primul său mandat, în 2012, a candidat independent, dar s-a asociat o vreme cu socialiștii. Ulterior, a aderat la fracțiunea Partidului Democrat din Adunarea Populară, dar nu s-a aflat mult timp în componența ei. Acum, candidează independent.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
În datele biografice depuse la CEC Găgăuzia, Ilia Uzun se prezintă ca manager al Companiei „Fortress”, care deține o rețea de benzinării pe teritoriul Găgăuziei. Această companie este fondată de trei persoane, dintre care una, cu o cotă de 39%, este soța deputatului, Nadejda Uzun. Tot ea este trecută în acte ca administratoarea companiei. Portalul Agenției Achiziții Publice arată că firma familiei Uzun a livrat, până în anul 2020, combustibil diferitelor instituții de stat din autonomia găgăuză, inclusiv Adunării Populare. „Nu am nicio legătură cu aceste concursuri de achiziții. Și nimeni absolut nu are nici o legătură. Pur și simplu la acel moment eu propuneam pețuri mai mici. În acest an am pierdut concursurile. Și ce? La Primăria Comrat eu pierd concursurile de achiziții deja al cincilea an. Și ce să fac? Dacă Vă uitați ce contracte sunt câștigate acolo, sunt,să zicem, 200 de mii d elei sau mai puțin, nu-s 2 milioane... Dacă ați ști câte impozite plătim noi, atunci ați înțelege. La noi piața așa e făcută ca să câștige bani companiile mari, dar nu noi, cei mici. În țara noastră totul așa e făcut”.
Ca salariat al Întreprinderii ”Fortress” Ilia Uzun declară că a avut în ultimii doi ani un venit de aproape 59 de mii de lei, în schimb a avut dividende de la această companie de 1,5 milioane de lei. Pe lângă ”Fortress”, soția sa este administratoare și fondatoare unică a firmei ”Conan-Petrol”, care s-ar ocupa de cultivarea viței-de-vie, potrivit delcarației de avere a deputatului. Din această companie el nu declară că ar avea dividende. El arată doar salariile ridicate în doi ani de soția sa de la aceste întreprinderi - 32 de mii de lei de la „Fortress” și 65 de mii de lei de la ”Conan-Petrol”. Deputatul deține 3 terenuri, dobândite în 2004 – 2016, trei apartamente și un garaj. Dintre vehicole, el declară un autoturism Hummer H2 cumpărat în anul 2013 cu 120 de mii de lei și un camion fabricat în 1991 și cumpărat în 2003 cu 10 mii de lei.
Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid
Pe durata primului mandat de deputat, în anul 2014, pe numele lui Ilia Uzun a fost deschis un dosar penal. Anume, procurorii l-au învinuit în baza art. 152 Cod Penal – vătămarea intenționată medie a integrității corporale sau a sănătății persoanei. Uzun a fost învinuit de faptul că, la 21 martie 2014, l-a bătut pe vicepreședintele de la acea data a Adunării Populare, Demian Caraseni. S-ar fi întâmplat în biroul ultimului. Uzun ar fi fost nemulțumit că Demian Caraseni ar fi organizat controale la benzinăriile sale din regiune. În timpul confruntării, Uzun l-ar fi lovit pe Caraseni cu un scaun, fapt negat de Uzun. Dosarul s-a aflat în examinare în Judecătoria Comrat timp de 4 ani. Prin Hotărârea Curții de Apel Comrat din 10 martie 2021 procesul penal în privința lui a fost încetat „în legătură cu circumstanțe de fapt care exclud sau determină începerea urmăririi penale și atragerea la răspundere penală// отменить и вынести по делу новое решение, которым производство по данному уголовному делу прекратить в связи с существованием обстоятельств, исключающих или обуславливающих начало уголовного преследования и привлечение к уголовной ответственности”.
Pentru Moldova Curată Uzun susține că nu s-a bătut cu Caraseni și că e nevinovat: ”Este un dosar politic. Dacă Partidul Democrat nu ar fi pierdut puterea, eu aș fi fost condamnat pe acest dosar la 6 ani de închisoare. Ei au vrut să votez cu ei, cu democrații, de asta m-au supus presiunilor. Dar asta nu se va întâmpla niciodată, să votez cu ei. Au fost presiuni și asupra altor deputați din Găgăuzia”.
Cazier judiciar
Ilia Uzun se află acum într-un litigiu cu guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, care a cerut poliției să-l amendeze pentru defăimare. Poliția i-a aplicat o amendă de 700 de lei, care a fost lăsată în vigoare, în luna iunie 2021, de Curtea de Apel Comrat. Uzun spune că a contestat hotărârea, iar procesul încă nu este încheiat. „Spuneți-mi, cum se poate în 6 ani să te îmbogățești atât de mult, ea și familia ei. I-am pus această întrebare și lui Igor Dodon și o întreb și pe Maia Sandu. Eu spun asta și la ședințele Adunării Populare, spun asta în public. Iată pentru aceste declarații, despre ea și afacerile fratelui său, ea a depus plângere la poliție”.
Viorica Zaharia
Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!