Profil candidat: Mariana Cușnir
Integritatea în activitatea politică
Mariana Cușnir (37 de ani), originară din Orhei, este vicepreședinta Organizației Teritoriale Orhei a Partidului Acțiune și Solidaritate, fiind pe locul 48 în lista candidaților la funcția de deputat, în circumscripția națională, din partea Blocului electoral ACUM.
În martie 2016, ea a candidat la funcția de președintă a organizației și a acumulat 28 de voturi, fiind devansată de Igor Ivanov care a adunat 30 de voturi. La acea întrunire au participat 60 de persoane. Atunci, Mariana Cușnir a intrat în componența biroului permanent al formațiunii, alături de alte cinci persoane.
Până a adera la Partidul Acțiune și Solidaritate, a fost membră a Partidului Liberal Democrat din Moldova, spune ea. „Am fost membră a PLDM exact cât a fost în funcție fostul primar al orașului Orhei, Vitalie Colun. L-am susținut să acceadă în această funcție. Nu am avut vreun post, fiind un simplu membru al formațiunii”, a explicat Mariana Cușnir.
Din anul 2013, este directoarea executivă a Fundației Comunitare Orhei. „Fundația este în regim standby, adică nu am avut niciun fel de activități”, a precizat ea.
Din 2004, mai ocupă și funcția de agent comercial la întreprinderea cu capital străin Trigor AVD, o companie de distribuție și logistică.
Potrivit CV-ului, Mariana Cușnir este licențiată în domeniul Administrării publice, absolvind Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova. Ulterior, a obținut și masteratul în Drept la Universitatea Liberă Internațională în Moldova (ULIM).
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Până în prezent, Mariana Cușnir nu a depus declarații de avere la Autoritatea Națională de Integritate. La solicitarea reporterului proiectului „Parlamentul Curat”, candidata a expediat declarația de avere (pentru perioada 1 ianuarie 2017 - sfârșitul anului 2018 – n.r.) prezentată la PAS și la sediul Comisiei Electorale Centrale (CEC). Potrivit documentului, Mariana Cușnir și soțul ei au în proprietate două spații comerciale: unul de 63 de metri pătrați, cumpărat cu 89.000 de lei, și altul de 17 metri pătrați, cumpărat cu 16.000 de lei. Soțul candidatei mai deține și un garaj de 32 de metri pătrați, cu o valoare de 8.000 de lei. Mariana Cușnir a indicat în declarația de avere un apartament de 70 de metri pătrați, deținut oficial de părinții ei, dar în care locuiește ea. Toate bunurile imobile se află la Orhei.
Soții Cușnir au oferit în locațiune spațiul comercial, adunând un venit de 122.000 de lei.
Familia Cușnir are în proprietate două automobile: unul de marca Volvo XC90, fabricat în 2008 și cumpărat în 2014 cu 14.000 de euro, și Daewoo Matiz, fabricat și cumpărat în 2007 cu 5.700 de euro.
Mariana Cușnir a indicat un venit de aproape 166.000 de lei din activitatea comercială prestată pentru compania Trigor AVD. Soțul ei a obținut circa 126.000 de lei din servicii de transportare prestate pentru Orhei Gaz SRL. Mariana Cușnir a precizat la telefon că venitul indicat în declarație este pentru anul 2017.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Potrivit CV-ului candidatei, până în prezent, Mariana Cușnir nu a ocupat funcții. În 2018, spune ea, a făcut o donație de 10.000 de lei pentru PAS.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
La ANI au ajuns primele declaraţii de avere depuse după...
Până în prezent la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) au fost înregistrate circa şase mii de declaraţii de avere şi interese personale pentru anul 2016. Conducerea ANI a declarat pentru Moldova Curată că în acest an se aşteaptă a fi înregistrate circa 70 de mii de declaraţii de avere şi interese.
Socru şi ginere la primăria din Bârnova
Primarul satului Bârnova din raionul Ocniţa activează într-o instituţie cu ginerele său, care este secretar al consiliului local. Deşi experţii anticorupţie afirmă că ambii încalcă regimul juridic al conflictului de interese, socrul fiind persoană cu funcţie de demnitate publică, iar ginerele - funcţionar public, alesul local respinge aceste argumente. Valeriu Scutelnic motivează că atunci când a fost angajat la primărie, secretarul consiliului nu îi era ginere. Pentru comparaţie, în România, un primar aflat într-o situaţie similară, a ajuns să fie condamnat.
Mai grav decât bormașina. Ce SURPRIZE se mai ascund în...
Bormașinile de la Spitalul pentru copii „V. Ignatenco” nu sunt cele mai ciudate instrumente folosite în instituțiile medicale din R. Moldova. Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, recunoaște că în multe instituții sunt utilizate chiar și burghie manuale, care se foloseau prin 1944. De asemenea, afirmă oficialul, câmpul de improvizare în domeniul traumatologie este foarte mare. „Ei lucrează cu șuruburi, piulițe, schije. Nu există doar bormașini performante care costă foarte scump. Asta e problema, spitalele nu sunt dotate cu echipament medical sută la sută. Dar avem elaborat un proiect de reechipare a instituțiilor medicale”, a declarat oficialul într-un interviu pentru „Moldova Curată”. Referindu-se la scandalul bormașinilor, ministrul nu exclude că acesta a avut și un substrat politic, iar instrumentul care apare în scandalosul filmuleț apărut în presă a fost adus de acasă de medicul de la spitalul „V. Ignatenco”. „Când am vizitat blocul de operații al spitalului „V. Ignatenco”, nu am văzut acolo bormașini industriale, ci doar din cele acreditate medical. Mi s-a spus că mașinile folosite în filmuleț au fost aduse de acei medici care apoi le-au dus acasă. Cu toate acestea, știam despre faptul că în spitale sunt folosite astfel de instrumente”, a recunoscut Usatâi. Interviul integral îl puteţi citi aici http://moldovacurata.md/interview/ministrul-sanatatii-interviu
Legea testării integrităţii - contestată, deşi aduce ro...
Legea privind testarea integrităţii profesionale îi nemulţumeşte pe mulţi agenţi publici, indiferent dacă au trecut sau au picat testul. Unele prevederi i-au nemulţumit şi pe câţiva deputaţi comunişti, care au cerut Curții Constituţionale să verifice dacă articolele referitoare la instanțele de judecată sunt conforme cu Legea Supremă. Curtea însă a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia, care a notat că legea este una bună, fiind un instrument de contracarare a actelor de corupţie în instituţiile publice, dar că ar trebui revizuită pentru a nu lăsa loc de interpretări. Astfel, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă actul legislativ adoptat la sfârşitul anului 2013 este constituţional sau nu.
Bunurile primarului, utilizate în interesul comunităţii...
Lilian Carmanu, primarul comunei Mileştii Mici din raionul Ialoveni, este acuzat de unii consilieri locali că a încheiat cu firma al cărei fondator este soţia sa un contract de prestare a serviciilor de transport, în valoare totală de 25 de mii de lei. Primarul însă susţine că a făcut acest lucru pentru comunitate.
Comentarii:
Ha-ha-ha,sarmanii,nau ce minca ,sunt bucsiti de bani facute prin scheme diferite.