Profil candidat: Mihai Stratulat

Arhiva 9 februarie 2019 1747

Integritate în activitatea politică



Mihai Stratulat (36 de ani), de profesie medic neonatolog, membru al Partidului Democrat, candidează pentru mandatul de deputat pe circumscripția nr. 26, or. Chișinău. Este medic neonatolog. Potrivit datelor biografice, plasate pe pagina CEC, Stratulat este, de asemenea, asistent și lector universitar  la USMF „N.Testemițanu” și director medical la Clinica Privată Pediatrica. A participat la diverse cursuri de formare profesională în țară și în străinătate (SUA, Elveția, Japonia), devenind astfel formator de opinie la diverse seminare și conferințe în domeniul pediatriei și neonatologiei.

Mihai Stratulat a fost implicat în acțiuni și evenimente organizate de Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, mai ales în perioada când ministră la Sănătate era colega sa de partid, Ruxanda Glavan.

Mihai Stratulat a devenit cunoscut publicului larg și datorită opiniilor plasate pe rețelele de socializare, în care a criticat evoluția lucrurilor în sistemul de sănătate, mai ales în domeniul sănătății copiilor. Ultima postare, din iulie 2018, a vizat două spitale municipale pe care Stratulat le-a acuzat că ar falsifica și ar majora intenționat numărul copiilor pe care-i tratează de pneumonie pentru a putea obține mai mulți bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), administratoarea Fondului în care se acumulează banii plătiți pentru polița medicală. După aceste acuzații, Stratulat a fost chemat la Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru a prezenta dovezi. Șefa Serviciului de Presă al CNA, Angela Starinschi, a declarat pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat că în baza declarațiilor lui Stratulat a fost deschis un dosar penal, în ianuarie 2019.

Deși nu a afișat public, Mihai Stratulat nu a ascuns că este membru PDM. Înainte să  adere la democrați, Mihai Stratulat a fost și membru al Partidului Comuniștilor.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În ultimii doi ani Mihai Stratulat a avut venituri salariale în valoare de 297 de mii 467 de lei de la Medlifeinvest SRL, care gestionează Clinica Pediatrica. Compania a fost fondată pe 4 aprilie 2016 de Mariana Rusu și Acar Ekrem. Mihai Stratulat este directorul medical al clinicii, potrivit declarației de avere și interese personale, depuse la CEC.

Alți peste 102 mii 482 de lei Mihai Stratulat i-a câștigat, în perioada 2017-2018, din activitatea didactică la USMF „N.Testemițanu”. Candidatul a mai obținut 2.500 de lei din cota-parte pe care o deține în SRL Medlifeinvest. De la aceeași companie, Mihai Stratulat a obținut în ultimii doi ani peste 676 de mii de lei din darea în folosiță a unor bunuri. În 2017, venitul din darea în folosință a fost de aproximativ 78 de mii de lei, iar în 2018 – acesta a ajuns la aproape 600 de mii de lei.

În 2015, potrivit aceleași declarații, Mihai Stratulat devine co-proprietar, prin testament, al unui teren intravilan de 0,408 ari, a cărui valoare este de 51 de mii 907 lei. Un alt teren intravilan, Mihai Stratulat l-a cumpărat în 2004. Suprafața acestuia este de 0,056 ari și valorează 17 mii 305 lei.

Tot prin testament, Stratulat obține în 2015, după decesul tatălui său, o casă de locuit și un garaj. În ambele este co-proprietar. Casa, cu o suprafață de 99 de metri pătrați, valorează 778 de mii 619 lei, iar garajul – peste 61 de mii de lei.

În 2006, Familia Stratulat devine coproprietara unui apartament de aproape 49 de metri pătrați, a cărui valoare este de peste 284 de mii de lei. Doi ani mai devreme, în 2004, își cumpără o căsuță sezonieră. Valoarea bunului este de peste 55 de mii de lei.

Mihai Stratulat este proprietarul a două autoturisme – Honda CRV, fabricată în 2010, dar cumpărată cu 7 mii 537 de euro în 2015. Anul trecut, candidatul democrat și-a mai cumpărat în leasing un Hyundai Santa Fe, anul fabricării 2017.  Valoarea automobilului este de 35 de mii 300 de euro. Tot în 2018, familia Stratulat a mai reușit să cumpere în leasing un Nissan Qashqai, fabricat în 2017, în valoare de 22 de mii 670 de euro.

În declarația de avere și interese personale mai scrie că Stratulat deține 100 de procente cotă parte în compania Midlton SRL. Acesta a fondat-o în anul 2013 și are un singur tip de activitate – imobiliare. Conform statutului, Stratulat este singurul asociat și administrator al companiei. Firma este activă, însă candidatul democrat nu declară venituri din activitatea ei.

De asemenea, Mihai Stratulat administrează treburile companiei Perinatal Plus SRL și e membru și vicepreședinte al Asociației Obștești de Medicină Perinatală. Ambele entități au fost conduse de Petru Stratulat, tatăl candidatului.

În 2016, Mihai Stratulat s-a împrumutat de la MobiasBancă cu 60 de mii de lei, la o dobândă de 15.30%. Termenul de lichidare a creditului este anul 2019.

Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Procurorul Vasile Gherasimenco, salvat şi de judecători...

Magistraţii Judecătoriei Buiucani au dat dreptate procurorilor Anticorupţie care, sesizaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI) în aprilie 2014, au refuzat să pornească un dosar penal în cazul colegului lor de la Procuratura municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco. Omul legii a fost în vizorul Comisiei pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri. „Corb la corb nu scoate ochii”, a comentat Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI.

11 noiembrie 2014
2198
Arhiva

Vicepretorul sectorului Ciocana, care a admis o incompa...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, se află în incompatibilitate de funcții, deoarece deține și un mandat de consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Igor Moraru nu și-a soluționat incompatibilitatea în termen de o lună, așa cum prevede legea. În consecință, el ar putea fi demis din funcția de vicepretor.

12 iunie 2016
1157
Arhiva

ATENŢIE! Webinar la tema accesului la informaţia de int...

Alianţa pentru o Românie Curată (www.romaniacurata.ro) şi Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova (www.moldovacurata.md) vă invită să vă înscrieţi la  cel de-al doilea webinar la tema accesului la informaţia de interes public care va avea loc la 22 IULIE 2015, ORA 11.00.

20 iulie 2015
1130
Arhiva

Valentin Crudu a fost repus în funcție de Curtea Suprem...

Hotărârea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care fostul director al Direcției generale învățământ preșcolar a Ministerului Educației, Valentin Crudu, a fost restabilit în funcție reprezintă o reproducere în proporție de aproximativ 90 % a hotărârii Curții de Apel Chișinău, pronunțată în favoarea reclamantului. Ultima a anulat hotărârea primei instanțe, care lăsase în vigoare ordinul din decembrie 2012 prin care ministrul Maia Sandu l-a demis pe funcționar. Această situație pune problema calităţii motivării hotărârilor judecătoreşti. Unii avocaţi spun că astfel de situaţii sunt un lucru obişnuit pentru justiţia din Republica Moldova. 

28 iunie 2015
1693
Arhiva

Profil electoral: Diacov Serghei, candidatul Partidului...

Integritatea în activitatea politică

14 octombrie 2019
1648
Arhiva

Prins băut la volanul maşinii de serviciu în noaptea de...

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun pe stil vechi şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin îniante de a urca la volanul maşinii de serviciu, nu a fost sancţionat. Conducerea Cancelariei de Stat susţine că a iniţiat o anchetă, dar nu a luat încă o decizie, deşi de atunci a trecut mai bine de o lună şi jumătate. Experţi anticorupţie nu exclud că acest caz ar putea fi muşamalizat la fel ca altele.  

16 februarie 2015
1124