Profil candidat: Mihai Stratulat

Arhiva 9 februarie 2019 1467

Integritate în activitatea politică



Mihai Stratulat (36 de ani), de profesie medic neonatolog, membru al Partidului Democrat, candidează pentru mandatul de deputat pe circumscripția nr. 26, or. Chișinău. Este medic neonatolog. Potrivit datelor biografice, plasate pe pagina CEC, Stratulat este, de asemenea, asistent și lector universitar  la USMF „N.Testemițanu” și director medical la Clinica Privată Pediatrica. A participat la diverse cursuri de formare profesională în țară și în străinătate (SUA, Elveția, Japonia), devenind astfel formator de opinie la diverse seminare și conferințe în domeniul pediatriei și neonatologiei.

Mihai Stratulat a fost implicat în acțiuni și evenimente organizate de Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, mai ales în perioada când ministră la Sănătate era colega sa de partid, Ruxanda Glavan.

Mihai Stratulat a devenit cunoscut publicului larg și datorită opiniilor plasate pe rețelele de socializare, în care a criticat evoluția lucrurilor în sistemul de sănătate, mai ales în domeniul sănătății copiilor. Ultima postare, din iulie 2018, a vizat două spitale municipale pe care Stratulat le-a acuzat că ar falsifica și ar majora intenționat numărul copiilor pe care-i tratează de pneumonie pentru a putea obține mai mulți bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), administratoarea Fondului în care se acumulează banii plătiți pentru polița medicală. După aceste acuzații, Stratulat a fost chemat la Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru a prezenta dovezi. Șefa Serviciului de Presă al CNA, Angela Starinschi, a declarat pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat că în baza declarațiilor lui Stratulat a fost deschis un dosar penal, în ianuarie 2019.

Deși nu a afișat public, Mihai Stratulat nu a ascuns că este membru PDM. Înainte să  adere la democrați, Mihai Stratulat a fost și membru al Partidului Comuniștilor.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În ultimii doi ani Mihai Stratulat a avut venituri salariale în valoare de 297 de mii 467 de lei de la Medlifeinvest SRL, care gestionează Clinica Pediatrica. Compania a fost fondată pe 4 aprilie 2016 de Mariana Rusu și Acar Ekrem. Mihai Stratulat este directorul medical al clinicii, potrivit declarației de avere și interese personale, depuse la CEC.

Alți peste 102 mii 482 de lei Mihai Stratulat i-a câștigat, în perioada 2017-2018, din activitatea didactică la USMF „N.Testemițanu”. Candidatul a mai obținut 2.500 de lei din cota-parte pe care o deține în SRL Medlifeinvest. De la aceeași companie, Mihai Stratulat a obținut în ultimii doi ani peste 676 de mii de lei din darea în folosiță a unor bunuri. În 2017, venitul din darea în folosință a fost de aproximativ 78 de mii de lei, iar în 2018 – acesta a ajuns la aproape 600 de mii de lei.

În 2015, potrivit aceleași declarații, Mihai Stratulat devine co-proprietar, prin testament, al unui teren intravilan de 0,408 ari, a cărui valoare este de 51 de mii 907 lei. Un alt teren intravilan, Mihai Stratulat l-a cumpărat în 2004. Suprafața acestuia este de 0,056 ari și valorează 17 mii 305 lei.

Tot prin testament, Stratulat obține în 2015, după decesul tatălui său, o casă de locuit și un garaj. În ambele este co-proprietar. Casa, cu o suprafață de 99 de metri pătrați, valorează 778 de mii 619 lei, iar garajul – peste 61 de mii de lei.

În 2006, Familia Stratulat devine coproprietara unui apartament de aproape 49 de metri pătrați, a cărui valoare este de peste 284 de mii de lei. Doi ani mai devreme, în 2004, își cumpără o căsuță sezonieră. Valoarea bunului este de peste 55 de mii de lei.

Mihai Stratulat este proprietarul a două autoturisme – Honda CRV, fabricată în 2010, dar cumpărată cu 7 mii 537 de euro în 2015. Anul trecut, candidatul democrat și-a mai cumpărat în leasing un Hyundai Santa Fe, anul fabricării 2017.  Valoarea automobilului este de 35 de mii 300 de euro. Tot în 2018, familia Stratulat a mai reușit să cumpere în leasing un Nissan Qashqai, fabricat în 2017, în valoare de 22 de mii 670 de euro.

În declarația de avere și interese personale mai scrie că Stratulat deține 100 de procente cotă parte în compania Midlton SRL. Acesta a fondat-o în anul 2013 și are un singur tip de activitate – imobiliare. Conform statutului, Stratulat este singurul asociat și administrator al companiei. Firma este activă, însă candidatul democrat nu declară venituri din activitatea ei.

De asemenea, Mihai Stratulat administrează treburile companiei Perinatal Plus SRL și e membru și vicepreședinte al Asociației Obștești de Medicină Perinatală. Ambele entități au fost conduse de Petru Stratulat, tatăl candidatului.

În 2016, Mihai Stratulat s-a împrumutat de la MobiasBancă cu 60 de mii de lei, la o dobândă de 15.30%. Termenul de lichidare a creditului este anul 2019.

Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Gheorghe Brașovschi

Integritate în activitatea politică

05 februarie 2019
996
Arhiva

Liberalul Mihai Moldovanu a pierdut procesul împotriva...

Șeful Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, liberalul Mihai Moldovanu, nu a reușit să obțină despăgubirile de 10 mii de lei, dar nici dezmințire și scuze publice, pe care le ceruse de la consiliera socialistă Eugenia Ceban. Aceasta declarase, între altele, într-o conferință de presă susținută cu alți membri ai PSRM, că Moldovanu ”a distrus tot procesul de sănătate din municipiul Chișinău” și că ar avea ”cotă-parte în fiecare instituție medicală”.

21 septembrie 2018
839
Arhiva

Date publice, dar ascunse în declaraţiile pe venit şi d...

Mai multe declarații de venituri și proprietăți, precum și de interese personale pentru anul 2014 au fost publicate cu erori. Astfel au fost divulgate datele personale ale demnitarilor care le-au depus sau, dimpotrivă, au fost acoperite date care nu au caracter personal. De exemplu, denumirile și adresele firmelor și companiilor la care dețin acțiuni unii funcționari au fost hașurate, fapt care face inutilă publicarea declarației.

25 decembrie 2015
785
Arhiva

Profil candidat: Vadim Lelic

Integritatea în activitatea politică

15 februarie 2019
2170
Arhiva

Victoria lui Ţuţu le va da bătăi de cap membrilor CNI

Victoria de săptămâna trecută pe ringul de kick-boxing a deputatului şi campionului mondial Constantin Ţuţu îi pune în dificultate pe membrii Comisie Naţionale de Integritate (CNI). Constantin Ţuţu este sigur că va primi o remunerare pentru munca depusă, însă nu ştie ce sumă anume. CNI însă nu are un răspuns cum poate fi calificat premiul bănesc pe care îl va primi acesta, deoarece, potrivit statutului de deputat, Ţuţu nu poate avea alte remunerări în afară de cele provenite din activitate didactică şi ştiinţifică.

10 aprilie 2015
838
Arhiva

Un funcţionar din Căuşeni lucrează în două instituţii p...

Artemie Cătănoi, şeful Secţiei administraţie publică din cadrul Consiliului Raional Căuşeni, deţine, concomitent, două funcţii în două instituţii publice: cea de funcţionar în cadrul Aparatului preşedintelui raionului Căuşeni şi de jurist la Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor Traficului de Fiinţe Umane din aceeaşi localitate. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat în acest caz incompatibilitate de funcţii.

09 ianuarie 2014
1903