Profil candidat: Nina Cereteu

Arhiva 8 februarie 2019 2439

Integritatea în activitatea politică



Nina Cereteu, primar al or. Drochia, este candidata Partidului Nostru în cadrul Circumscripției nr.6, Drochia. Născută la 18 august 1987, în or. Drochia,  în 2009 a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Studii Europene din Moldova. Ulterior  a obținut o diplomă de master în științe politice la Academia de Administrare Publică. Începând cu anul 2011 a activat în calitate de consultant la Direcția organizații necomerciale din cadrul Ministerului Justiției și secretar al Comisiei de certificare. În 2014 - 2015 a activat în calitate de asistent juridic în cabinetul avocatului ”Igor Șeremet”. În 2016 Cereteu a fost aleasă vicepreședintă a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Nina Cereteu s-a lansat în politică în 2014. Inițial numele ei a apărut într-un scandal legat de plecarea ei de la Ministerul Justiției. În iunie 2014, Cereteu a apărut într-o conferință de presă alături de o colegă și omul de afaceri Renato Usatîi, acuzându-l pe ministrul Justiției de atunci că ar fi dat indicații să refuze înregistrarea Partidului Nostru, care anterior purta titulatura ”Partidul Popular Republican”. Nina Cereteu declara că s-ar fi ocupat personal de setul de acte și că documentele corespundeau întru totul legii cu privire la partide. În replică Ministerul Justiției a emis un  comunicat în care a acuzat-o de încălcarea statutului funcţionarului. „Ieşirea alături de un politician, precum şi declaraţiile false denotă intenția de a exercita presiuni asupra Ministerului Justiției, prin șantaj, conflict de interese și coruptibilitate”, se spunea în comunicat.  

Ulterior Renato Usatâi a publicat o informație pe site-ul său în care se spunea  că fostele angajate ale Ministerului Justiției „au cerut garanții de securitate din partea lui Renato Usatîi” . Două luni mai târziu, Nina Cereteu a fost aleasă vicepreședinte al noului partid al lui Renato Usatîi „PaRUs”, devenit ulterior Partidul Nostru. Numele ei nu figurează în actele CEC la capitolul donații făcute partidului.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale


În declarația pe venit pentru anul 2015, Nina Cereteu a completat un singur punct – salariul la locul de bază de muncă, 32 930 lei obținuți timp de jumătate de an în funcția de primar și pe cel obținut în Cabinetul avocatului - 16 969 lei. Potrivit documentului, aceasta nu deținea nici un fel de proprietate.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, candidata indică venituri de 194 177 lei din salariul său de primar și  223 755 lei – veniturile soțului, care e primar de Râșcani, precum și  indemnizația pentru copil – 54 893 lei. Potrivit actului, Cereteu nu are terenuri, mașini ori locuință. În ultimii patru ani, ea a contractat credite în valoare totală de 140 de mii de lei, pe care trebuie să le întoarcă până în 2021. 

Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dorin Chirtoacă: „Din păcate, nici un funcţionar bănuit...

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, spune, într-un interviu pentru Moldova Curată, că în perioada celor două mandate ale sale, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei au fost bănuiţi de comiterea actelor de corupţie, însă nu au ajuns să fie condamnați. Chirtoacă afirmă că și în prezent în instituția pe care o conduce există funcţionari care îşi văd mai mult de interesele personale, decât de cele profesionale.

13 august 2014
853
Arhiva

Profil candidat: Maxim Melnic

Maxim Melnic (35 de ani), șef de direcție la SA Regia Apă Canal, Soroca, este candidatul Partidului Șor pe circumscripția uninominală nr. 7 din mun. Soroca. Născut în or. Soroca, Melnic a absolvit Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, obţinând licenţa în Business şi administraţie.  Până în ianuarie 2018, când a devenit membru al Partidului Şor, a figurat în câteva partide: PLDM, Partidul Forţa Poporului şi PPEM.

05 februarie 2019
1190
Arhiva

Adresează-i aici o întrebare președintelui CSJ, Mihai P...

Pe 6 septembrie curent, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, vine în ospeție la Moldova Curată pentru a răspunde la întrebările care îi vor fi adresate de către cititorii portalului nostru într-un live-chat.

30 august 2013
1433
Arhiva

Sergiu Ostaf şi Mircea Tanasov sunt candidaţii Legislat...

Sergiu Ostaf şi Mircea Tanasov sunt singurii candidaţi din partea Parlamentului la funcţia de membru al Consiliului de Integritate. Tanasov este un simpatizant al Partidului Democrat, iar Sergiu Ostaf - directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO).

12 decembrie 2016
810
Arhiva

CNI a depistat conflict de interese în cazul a cinci pe...

Primarul comunei Ghidighici, municipiul Chişinău, ex-procurorul general, ministru Sănătăţii, directorul general al S.A. „Termocom”, primarul comunei Ignăţei, raionul Rezina, ex-directorul Agenţiei „Moldsilva” – sunt persoanele în activitatea cărora Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese. În cazul în care actele de constatare ale CNI nu vor fi contestate în instanţa de judecată, acești foști și actuali demnitari vor fi sancţionați pentru nedeclararea conflictului de interese.

03 iunie 2013
845
Arhiva

Este inacceptabil ca membrii CNI să aibă aceleași salar...

În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a unui deputat, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative, care vizează activitatea Comisiei Naţionale de Integritate (proiectul nr. 441 din 06.11.2013).

21 februarie 2014
856