Profil candidată: Efrosinia Grețu

Arhiva 10 februarie 2019 1894

Integritate în activitatea politică



Efrosinia Grețu este candidată pe lista Partidului Democrat din Moldova, pe circumscripția 41, Leova. Este pedagog de profesie și a activat în calitate de profesoară în satul Covurlui din raionul Leova. Circa 30 de ani a lucrat ca directoare a Centrului de Creație a Elevilor din raionul Leova. Din anul 2003 până în anul 2007 a deținut funcția de președintă a Consiliului Sindicatului Educației din cadrul Consiliului raional Leova, apoi patru ani mai târziu este numită în funcția de vicepreședintă a raionului Leova. Din 2011 până în anul 2015 aceasta a condus raionul Leova, fiind aleasă din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). În prezent, Efrosinia Grețu este președinta Organizației Teritoriale Leova a PDM.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Efrosinia Grețu nu activează într-o funcție publică la momentul actual, ea fiind la pensie. În declarația de avere și interese personale depusă la Comisia Electorală Centrală pentru anii 2017 și 2018, ea indică un venit de circa 44 de mii de lei din activități de instruire prestate pentru ”Centrul Internațional de colaborare și Dezvoltare Phoenix”. Candidata este și consilier raional PDM, iar pentru activitatea de ales local, a ridicat suma de peste 6000 de lei din indemnizații. Efrosinia Grețu a mai beneficiat de peste 166 de mii de lei, bani proveniți din pensia pentru limita de vârstă și de peste 31 de mii de lei din dobânda obținută din depunerile bancare. Familia candidatei PDM deține, potrivit declarației de avere, trei terenuri agricole și unul intravilan, o casă de locuit și un apartament, iar la bancă păstează suma de 250 de mii de lei.

În perioada în care a fost la conducerea raionului Leova, Efrosinia Grețu s-a aflat în atenția fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI). Potrivit portalului Moldova Curata.md, împreună cu câțiva colegi de partid, ea a însoțit Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. În călătorie ar fi fost și fiul democratei, iar cheltuielile pentru transport ar fi fost acoperite din bani publici și ar fi costat bugetul local  peste 20 de mii de lei. După publicarea investigației, CNI s-a autosesizat și a examinat acest caz, iar în final membrii au clasat dosarul, argumentând că ”hotărârea decisivă de întocmire a liste i-a aparținut șefului Direcției cultură, turism, tineret și sport, care ar fi fost conducătorul delegației.

Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid

Într-un raport al Curții de Conturi făcut public în anul 2014 este vizată atât conducerea raionului Leova de atunci, cât și autoritățile publice locale de nivelul I din raion în care se menționează că nu ar fi gestionat corect banii publici. ”Măsurile întreprinse de autorităţile administraţiei publice din raionul Leova în materie de management financiar nu au întrunit întocmai rigorile de legalitate şi regularitate privind gestionarea fondurilor publice, fiind admise unele abateri şi nereguli. Se relevă un şir de slăbiciuni instituţionale şi o preocupare inadecvată a factorilor responsabili şi decizionali din cadrul AAPL în anticiparea şi diminuarea efectelor generatoare de iregularităţi şi indisciplină în administrarea resurselor şi fondurilor publice”, se spune în Hotărârea CCRM. În fața membrilor CCRM, Efrosinia Grețu a recunoscut că din acel audit ar fi tras multe învățăminte. ”Auditul respectiv a fost o școlarizare și pentru noi și pentru cei din teritoriu, din primării, care tot nu este secret, astăzi primarii sunt protejați de forțele politice, își pun în funcții rudele, nu au cerințe. Eu foarte mult lucrez la evaluarea funcționarilor publici și mi-am făcut niște schițe referitor la tot ce-am citit și cum ar trebui să schimbăm unele obiective”, a declarat demnitara atunci, în ședința Curții de Conturi.

Efrosinia Grecu a mai candidat la funcţia de deputat în Parlament. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 era inclusă tot pe lista PDM, fiind a 20-ea, însă nu a acces în Legislativ. Înainte de acele alegeri parlamentare, când se afla la conducerea raionului Leova, Efrosinia Grețu a fost vizată într-o altă anchetă jurnalistică. În an electoral, Consiliul Raional Leova a plătit  6 mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei raionului, Efrosinia Greţu, membră de partid. Atunci unii consilieri au declarat pentru portalul Moldova Curată că banii nu erau planificaţi în bugetul local, învinuind-o pe Efrosinia Grețu că s-ar promova pe ea și partidul pe bani publici. În replică, aceasta a recunoscut că banii au fost plătiți din bugetul local, însă a precizat că ”atât timp cât ea este în funcţia de preşedintă, nu își face imagine ei sau familiei sale, ci instituţiei pe care o conduce”.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

TRANSPARENŢA INSTITUŢIILOR PUBLICE – UN IDEAL GREU DE A...

La mai bine de 15 ani de la intrarea în vigoare a legislaţiei privind liberul acces la informaţii de interes public, cele mai multe instituţii publice din România şi Republica Moldova încă nu îşi publică rapoartele anuale de activitate. Mai mult, deşi transparenţa decizională este reglementată în România din 2003 şi în Republica Moldova din 2008, există mari lacune în ceea ce priveşte participarea publică la actul decizional în ambele ţări, fapt cauzat nu numai de lipsa de înţelegere sau de capacitate de implicare a cetăţenilor şi organizaţiilor civice, ci şi de„închiderea” instituţiilor publice.

11 aprilie 2016
1035
Arhiva

Regulamentul CSM care impune restricții jurnaliștilor...

Încercarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a impune restricții accesului jurnaliștilor și cetățenilor la ședințele de judecată a eșuat. Regulamentul aprobat la sfârșitul lunii septembrie, dar despre care s-a aflat abia acum, după publicarea în Monitorul Oficial, va fi supus consultărilor publice. S-a întâmplat după ce câteva organizații de media au emis o declarație în care calificau acțiunea CSM drept abuz și solicitau ca documentul să fie anulat. 

25 octombrie 2016
850
Arhiva

Împrumut de zeci de mii de euro de la rude pentru procu...

Șeful secției combaterea traficului de persoane din cadrul Procuraturii Generale, Eduard Bulat, investește anual sute de mii de lei în construcția unui apartament, iar sumele depășesc veniturile sale oficiale. Este vorba despre un apartament dintr-un bloc situat pe strada Melestiu din capitală, în care au primit locuințe la jumătate de preţ mai mulţi procurori.

25 aprilie 2016
857
Arhiva

Judecătorul Iurie Obadă, care l-a încarcerat pe Andrei...

Iurie Obadă de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) este magistratul care l-a băgat în închisoare pe Andrei Brăguță, tânărul de 32 de ani, care s-a stins zilele trecute în Penitenciarul 16. El a ajuns pe mâna poliției din cauză că ar fi depășit viteza în trafic și ar fi fost agresiv cu oamenii legii. La câteva zile de aflare în penitenciar, Andrei Brăguță a decedat, familiei spunându-i-se cauza - bronhopneumonie. Atât părinții, cât și procurorii, declară însă că tânărul ar fi fost torturat în închisoare. După decizia de plasare în arest, magistratul a plecat în concediu și va reveni la serviciu după data de 20 septembrie.

06 septembrie 2017
1222
Fii cu ochii pe autorități!/Campanii

Campania „Fii cu ochii pe autorități!”: întâlnire de in...

În cadrul campaniei de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”, în orașul Rezina a avut loc o întâlnire cu cetățenii la tema transparenței decizionale și a accesului la informație. La acest eveniment, organizat de API și portalul MoldovaCurata.md, în parteneriat cu ziarul regional independent „Cuvântul”, au participat activiști civici, funcționari publici, jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor locale, alți locuitori ai orașului și raionului Rezina.

27 septembrie 2017
1402
Arhiva

Dezbatere: „Avertizorul de integritate - un element ese...

23 mai 2019
899