Raport Freedom House: Corupția și proasta guvernare la nivel local sunt cele mai grave probleme ale R. Moldova
Deşi există un larg consens în ceea ce priveşte accederea în Uniunea Europeană, Republica Moldova este încetinită încă de grave conflicte interne şi de clivaje în ceea ce priveşte orientarea sa viitoare – se arată în raportul Nations in Transit 2015 al Freedom House.
Corupţia şi slaba guvernare la nivel local rămân cele mai grave probleme ale ţării, pe lângă relaţiile tot mai dificile cu Rusia şi teritoriile cu statut special (Transnistria şi Găgăuzia), mai spune raportul.
Scorurile mici obţinute de Moldova la capitolul corupţie reflectă luptele adesea lipsite de succes duse de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). În 2014, s-au oferit mite-test pentru identificarea şi sancţionarea funcţionarilor publici corupţi sau care prezintă risc. Cei mai mulţi au acceptat (în unele cazuri chiar 100%), iar unii s-au arătat dispuşi să primească şi pe viitor. În ciuda acestui fapt, cei descoperiţi nu au putut fi sancţionaţi prin demitere sau arest, ci numai prin amendă, pentru că testele s-au făcut fără mandat judecătoresc. CNA a intenţionat de asemenea să producă o evidenţă a integrităţii în 2015, prin care ar fi imposibil să fie reangajate în administraţia publică persoane care au fost demise pentru probleme de integritate. Intenţia a fost criticată, pe motiv că CNA s-ar axa mai mult pe depistarea persoanelor care încă nu au primit mită, evitând să le ancheteze pe cele care au luat.
Problemele CNA sunt asemănătoare celor ale Comisiei Naţionale pentru Integritate (CNI), ambele suferind de pe urma subfinanţării, a lipsei de pârghii şi a influenţelor politice.
O sursă de optimism este mass-media, care a devenit mai activă în expunerea şi investigarea faptelor de corupţie, cum ar fi concesionarea timp de 49 de ani a aeroportului din Chişinău unei firme ruseşti, în urma unei licitaţii noncompetitive. Cu toate acestea, mass-media din Republica Moldova rămâne, asemenea celei din România, subfinanţată şi controlată de personaje cu legături politice. Consiliul de Coordonare al Audiovizualului a aplicat mai multe sancţiuni posturilor TV care au contribuit în afara limitelor legii la camapnii electorale, uneori chiar înainte de startul oficial al acestora.
Nici posturile patronate extern nu au scăpat de sancţiuni, după ce NTV, Channel One, RTR, Ren TV şi Rossiya 24 au fost amendate sau chiar suspendate pentru difuzarea de materiale considerate de propagandă, ma ales în ceea ce privea situaţia din estul Ucrainei. La rândul lor, canalele de televiziune care criticau guvernul de la Chişinău au întâmpinat dificultăţi, Jurnal TV, Accent TV şi RTR fiind scoase din grila de programe în ianuarie. De asemenea, jurnalişti se confruntă adesea cu ameninţări sau excluderi de la procese deliberative sau decizionale. Situaţia lor este cu atât mai rea în Transnistria şi Găgăuzia, unde numai sursele loiale conducerii sunt tolerate.
Ca şi în cazul României, cea mai mare sursă de optimism vine de la societatea civilă, care în 2014 a fost activă în promovarea politicilor publice şi a intereselor societăţii, precum şi în a se opune acţiunilor din Crimeea şi estul Ucrainei, pe care le consideră abuzive. În ciuda unui scor din ce în ce mai bun în ultimii ani, (de la 4.00 în 2006 la 3.25 în 2015), sectorul societăţii civil suferă de pe urma lipsei de fonduri, fiind dependent de finanţare externă, şi de pe urma gândirii că deciziile sunt numai treaba politicienilor. Cu toate acestea, sectorul civil din Moldova devine din ce în ce mai activ, mai vocal şi mai capabil să reprezinte interesele societăţii în general, conchide raportul Freedom House.
Citiți aici raportul integral Nations in Trensit 2015 al Freedom House despre Republica Moldova
Andrei Astefanesei
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
La Soroca, președintele raionului este medic, cu trei a...
De profesie medic, președintele raionului Soroca, Mihai Mâțu, a condus în ultimii trei ani Spitalul Raional. Împreună cu soția sa, care lucrează în calitate de asistentă medicală în același spital, a adunat, din această postură, trei apartamente, trei terenuri și trei automobile.
VLADIMIR CEBOTARI: ”ÎI VOI DEZAMĂGI PE CEI CARE SE GRĂB...
Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, se declară optimist cu privire la mersul reformelor în sectorul justiţiei, în pofida unor păreri critice în această privinţă. El crede că schimbările se simt deja. “În sistemul judecătoresc, de exemplu, știu că judecătorii se gândesc mult mai mult decât înainte, dacă să comită sau nu un lucru incorect sau la limita legii. Și noi, ca minister, facem presiune în cadrul procedurilor disciplinare ca multe procese să fie duse până la capăt, ca oamenii să fie pedepsiți pentru abordările incorecte”, a spus Vladimir Cebotari într-un interviu pentru Moldova Curată.
Judecători de la CSJ cu proprietăţi au solicitat aparta...
Un regulament referitor la condiţiile de acordare a dreptului de a cumpăra apartamente mai ieftine într-un bloc nou din Chişinău permite şi magistraţilor care au proprietăţi scumpe să beneficieze de locuinţe la preţuri preferenţiale. Astfel, în lista solicitanţilor găsim o serie de judecători care au câte unul sau două bunuri imobile în apropiere de capitală - la Ialoveni sau Criuleni. Printre aceştia sunt Iuliana Oprea, Elena Covalenco şi Ghenadie Nicolaev. Ultimii doi şi-au retras de curând solicitările. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că documentul ar fi trebuit să conţină delimitări clare în categoriile de solicitanţi, dar şi alte prevederi care ar exclude facilităţile pentru beneficiarii care au averi.
Apartamente cu discount pentru copiii judecătorilor
Judecătoria sect. Râșcani a solicitat teren de la primărie ca să-și asigure angajații cu locuință. Însă majoritatea dintre ei dețin mai multe proprietăți, iar beneficiarii finali sunt de fapt copiii acestora. „Eu cred că e normal. Am trei copii pe care să-i cresc și să le dau ceva în viață”, explică Oleg Melniciuc, președintele instanței. O astfel de situație se constată în cazul a 10 din cei 17 magistrați care au obținut dreptul de a cumpăra un apartament cu discount.
Dezbatere publică: „Instrumente de contracarare a actel...
Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md Vă invită la masa rotundă „Instrumente de contracarare a actelor de corupţie: între aprecieri şi contestări”. Evenimentul va avea loc miercuri, 18 februarie 2015, cu începere de la ora 11:00, în "Sala mare" a Hotelului Jolly Alon (mun. Chişinău, str. Maria Cebotari 37).
Aici așteptăm comentariul tău!