Raport Freedom House: Corupția și proasta guvernare la nivel local sunt cele mai grave probleme ale R. Moldova

Arhiva 27 iunie 2015 802

Deşi există un larg consens în ceea ce priveşte accederea în Uniunea Europeană, Republica Moldova este încetinită încă de grave conflicte interne şi de clivaje în ceea ce priveşte orientarea sa viitoare – se arată în raportul Nations in Transit 2015 al Freedom House.Corupţia şi slaba guvernare la nivel local rămân cele mai grave probleme ale ţării, pe lângă relaţiile tot mai dificile cu Rusia şi teritoriile cu statut special (Transnistria şi Găgăuzia), mai spune raportul.

Scorurile mici obţinute de Moldova la capitolul corupţie reflectă luptele adesea lipsite de succes duse de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). În 2014, s-au oferit mite-test pentru identificarea şi sancţionarea funcţionarilor publici corupţi sau care prezintă risc. Cei mai mulţi au acceptat (în unele cazuri chiar 100%), iar unii s-au arătat dispuşi să primească şi pe viitor. În ciuda acestui fapt, cei descoperiţi nu au putut fi sancţionaţi prin demitere sau arest, ci numai prin amendă, pentru că testele s-au făcut fără mandat judecătoresc. CNA a intenţionat de asemenea să producă o evidenţă a integrităţii în 2015, prin care ar fi imposibil să fie reangajate în administraţia publică persoane care au fost demise pentru probleme de integritate. Intenţia a fost criticată, pe motiv că CNA s-ar axa mai mult pe depistarea persoanelor care încă nu au primit mită, evitând să le ancheteze pe cele care au luat.

Problemele CNA sunt asemănătoare celor ale Comisiei Naţionale pentru Integritate (CNI), ambele suferind de pe urma subfinanţării, a lipsei de pârghii şi a influenţelor politice.

O sursă de optimism este mass-media, care a devenit mai activă în expunerea şi investigarea faptelor de corupţie, cum ar fi concesionarea timp de 49 de ani a aeroportului din Chişinău unei firme ruseşti, în urma unei licitaţii noncompetitive. Cu toate acestea, mass-media din Republica Moldova rămâne, asemenea celei din România, subfinanţată şi controlată de personaje cu legături politice. Consiliul de Coordonare al Audiovizualului a aplicat mai multe sancţiuni posturilor TV care au contribuit în afara limitelor legii la camapnii electorale, uneori chiar înainte de startul oficial al acestora.

Nici posturile patronate extern nu au scăpat de sancţiuni, după ce NTV, Channel One, RTR, Ren TV şi Rossiya 24 au fost amendate sau chiar suspendate pentru difuzarea de materiale considerate de propagandă, ma ales în ceea ce privea situaţia din estul Ucrainei. La rândul lor, canalele de televiziune care criticau guvernul de la Chişinău au întâmpinat dificultăţi, Jurnal TV, Accent TV şi RTR fiind scoase din grila de programe în ianuarie. De asemenea, jurnalişti se confruntă adesea cu ameninţări sau excluderi de la procese deliberative sau decizionale. Situaţia lor este cu atât mai rea în Transnistria şi Găgăuzia, unde numai sursele loiale conducerii sunt tolerate.

Ca şi în cazul României, cea mai mare sursă de optimism vine de la societatea civilă, care în 2014 a fost activă în promovarea politicilor publice şi a intereselor societăţii, precum şi în a se opune acţiunilor din Crimeea şi estul Ucrainei, pe care le consideră abuzive. În ciuda unui scor din ce în ce mai bun în ultimii ani, (de la 4.00 în 2006 la 3.25 în 2015), sectorul societăţii civil suferă de pe urma lipsei de fonduri, fiind dependent de finanţare externă, şi de pe urma gândirii că deciziile sunt numai treaba politicienilor. Cu toate acestea, sectorul civil din Moldova devine din ce în ce mai activ, mai vocal şi mai capabil să reprezinte interesele societăţii în general, conchide raportul Freedom House.

Citiți aici raportul integral Nations in Trensit 2015 al Freedom House despre Republica Moldova 

Andrei Astefanesei

www.romaniacurata.roPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Colegii preşedintelui CNI: Anatolie Donciu a admis un c...

Patru membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) susţin într-o scrisoare adresată Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) că Anatolie Donciu, preşedintele instituţiei, a admis un conflict de interese atunci când a semnat acte ce îl vizau pe Mihail Gofman, fost ofiţer al Centrului. Angajatul CNA a fost eliberat din funcţie după ce colegii i-au monitorizat stilul de viaţă şi au ajuns la concluzia că acesta a admis mai multe încălcări. Cazul a ajuns la CNI după ce Ziarul de Gardă a publicat o investigaţie despre averile nedeclarate ale lui Mihail Gofman. Acum vrea să revină în funcţie, contestând în judecată decizia şefilor de a-l concedia şi având la îndemână actul Comisiei potrivit căruia el nu a încălcat legea atunci când şi-a declarat averea. Problema este că Anatolie Donciu a semnat documentul, deşi fiul său, Alexandru, a fost subalternul lui Mihail Gofman.

17 decembrie 2014
886
Arhiva

Portalul www.moldovacurata.md și API lansează campania...

MoldovaCurata.md și Asociația Presei Independente (API) lansează campania de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”. Cetățenii din mai multe localități vor fi informați și ajutați să acceseze informații de interes public, să monitorizeze procesul de adoptare a deciziilor și a utilizării banilor publici de către autoritățile locale.

19 septembrie 2017
773
Arhiva

Pentru cine votăm la alegeri? Principiile și valorile l...

În preajma alegerilor, Ziarul NAȚIONAL a lansat un ciclu de articole de analiză semnate de Victor Ciobanu despre candidații la funcția de președinte. Inițiativa este parte a proiectului „Consolidarea statului de drept şi democratic: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Olandei prin Programul Fondului de Responsabilitate. Primul candidat analizat este liderul PDM, Marian Lupu, primul înregistrat odicial în cursa electorală.

21 septembrie 2016
947
Arhiva

VLADIMIR CEBOTARI: ”ÎI VOI DEZAMĂGI PE CEI CARE SE GRĂB...

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, se declară optimist cu privire la mersul reformelor în sectorul justiţiei, în pofida unor păreri critice în această privinţă. El crede că schimbările se simt deja. “În sistemul judecătoresc, de exemplu, știu că judecătorii se gândesc mult mai mult decât înainte, dacă să comită sau nu un lucru incorect sau la limita legii. Și noi, ca minister, facem presiune în cadrul procedurilor disciplinare ca multe procese să fie duse până la capăt, ca oamenii să fie pedepsiți pentru abordările incorecte”, a spus Vladimir Cebotari într-un interviu pentru Moldova Curată.

10 noiembrie 2015
1168
Arhiva

Profil candidat: Angel Agache

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1544
Arhiva

UE „taie” din averile dobândite ilicit, Moldova mai aşt...

Republica Moldova are deja de doi ani prevederi legale referitoare la confiscarea averilor dobândite ilicit, însă deocamdată nu le pune în practică. Modificările respective au fost adoptate în anul 2014. Tot atunci Parlamentul European a adoptat o Directivă ce prevede că ţările comunitare vor putea aplica confiscarea extinsă în cazul în care valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată nu este justificată. În România sunt înregistrate deja câteva cazuri de rezonanţă, în care funcţionari publici şi politicieni şi-au pierdut averile ce nu au putut fi justificate, uneori confiscarea fiind aplicată şi rudelor acestora.

10 februarie 2016
931