Salarii ce se dublează de la un an la altul în instituții publice

Avere la vedere 25 noiembrie 2015 543
Angela Matcov

Venitul obținut de la locul de muncă de către un conducător al unei întreprinderi de stat s-a dublat în 2013 față de 2012, deși profitul întreprinderii a scăzut de două ori. Este vorba despre directoarea Întreprinderii de Stat Cadastru, Angela Matcov, care ridică lunar peste 20 de mii de lei.Conform declarațiilor de avere depuse în anii precedenți, în anul 2011 Angela Matcov a ridicat în total 233 065 lei, iar în 2012 – 251 050 lei,  ceea ce reprezintă un salariu lunar de aproximativ 20 de mii de lei.

Salariu lunar de 35 de mii de lei

Pentru anul 2013 venitul ei a crescut brusc şi practic s-a dublat, ajungând la 419 981 lei, adică la un venit lunar de aproape 35 de mii de lei. Angela Matcov a explicat pentru Moldova Curată că în 2013 au fost mărite salariile tuturor angajaţilor întreprinderii, întrucât ar fi crescut salariul minim în sectorul real al economiei. ”Aici intră nu doar salariul lunar, dar şi ajutorul material care se acordă la concediu în sumă de două salarii de funcţie, primele pentru rezultatele financiare ale întreprinderii. Întreprinderea a activat o perioadă cu profit, în plus din această sumă trebuie scoase impozitele”, a ținut să precizeze Angela Matcov.

Totodată, diferența semnificativă între venitul din 2012 și 2013 directoarea  de la Cadastru o explică și prin faptul că la începutul anului 2013 au fost achitate primele care i se cuveneau pentru anul 2012.

Salariul a crescut, dar profitul a scăzut

Potrivit unei note informative pe care ne-a expediat-o Angela Matcov, cifra de afaceri a Întreprinderii de Stat Cadastru într-adevăr a crescut în 2013, până la 139 de milioane de lei, faţă de 130 de milioane de lei cu un an mai devreme, însă profitul întreprinderii după impozitare a scăzut în jumătate, de la 13,3 milioane lei în 2012 la 7,5 milioane lei în 2013. Atât cifra de afaceri, cât şi profitul au continuat să scadă în anul 2014.

Directoarea a început să ridice un salariu mai mic în 2014, de aproximativ 26 de mii de lei (cu tot cu sporuri), doar după ce Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede că salariul conducătorului unei întreprinderi de stat nu poate depăşi 3 salarii medii pe instituţie.

Anul acesta Angela Matcov ne-a spus că ridică un salariul lunar de 15 000 lei.

Verificată de CNI

Angela Matcov conduce Întreprinderea de Stat Cadastru din 2010, iar înainte de asta, din 2006, a deţinut funcţia de vice-director.  În declaraţia de avere, ea nu a indicat niciun imobil. Angela Matcov a explicat pentru Moldova curată că locuieşte într-o casă care aparţine părinţilor săi. Totodată, ea are un automobil Honda în valoare de 168 de mii de lei, cumpărat în 2011.

Comisia Națională de Integritate a verificat declarația de avere a Angelei Matcov pentru anul 2013 și a constatat că ea nu a declarat un automobil pe care îl vânduse anterior. S-a dovedit că proprietarul nou nu a perfectat actele pe numele său. De asemenea, directoarea nu a trecut în document cota-parte dintr-o societate comercială înființată de către soțul său înainte de căsătorie și care nu mai este activă, patru conturi bancare cu solduri nesemnificative și salariul soțului. Dosarul a fost clasat, întrucât CNI a considerat că abaterile nu au fost comise intenționat. 

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Încă un şef de la Interne cercetat de CNI

După ce în luna iunie Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat faptul că Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deţine o funcţie publică, tot el fiind şi proprietarul unor firme, i-a venit rândul unui alt şef de la MAI să fie cercetat de Comisie. Recent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan, şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI, administrează câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţie sa de avere pentru anul 2012. Vladimir Ţurcan afirmă, însă, că actul de constatare emis de CNI conţine nişte aberaţii, care nu fac altceva decât să-l discrediteze.

31 iulie 2013
763
Avere la vedere

Rectorul de la Medicină, moșier la Drochia, cu ajutorul...

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, academicianul Ion Ababii, deține 86 de terenuri agricole cu o suprafață totală de peste 100 de hectare în satul său natal, Ochiul Alb, Drochia, cumpărate începând cu anul 2008. Acolo, potrivit primarului satului, rectorul are și o gospodărie agricolă, ce îi poartă numele. Loturile au fost cumpărate în suprafețe mici, majoritatea de până la un hectar, și au fost consolidate. 

11 mai 2015
555
Avere la vedere

Ex-președinte al Curții Constituționale, subiect al une...

Fostul judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații.

05 august 2013
606
Avere la vedere

Bănăruc și Muruianu, cu averile „curate”

După un control ce a durat mai multe luni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a ajuns la concluzia că atât secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, cât și fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, au declarațiile de avere în ordine.

31 octombrie 2013
518