Salarii ce se dublează de la un an la altul în instituții publice

Avere la vedere 25 noiembrie 2015 1005
Angela Matcov

Venitul obținut de la locul de muncă de către un conducător al unei întreprinderi de stat s-a dublat în 2013 față de 2012, deși profitul întreprinderii a scăzut de două ori. Este vorba despre directoarea Întreprinderii de Stat Cadastru, Angela Matcov, care ridică lunar peste 20 de mii de lei.Conform declarațiilor de avere depuse în anii precedenți, în anul 2011 Angela Matcov a ridicat în total 233 065 lei, iar în 2012 – 251 050 lei,  ceea ce reprezintă un salariu lunar de aproximativ 20 de mii de lei.

Salariu lunar de 35 de mii de lei

Pentru anul 2013 venitul ei a crescut brusc şi practic s-a dublat, ajungând la 419 981 lei, adică la un venit lunar de aproape 35 de mii de lei. Angela Matcov a explicat pentru Moldova Curată că în 2013 au fost mărite salariile tuturor angajaţilor întreprinderii, întrucât ar fi crescut salariul minim în sectorul real al economiei. ”Aici intră nu doar salariul lunar, dar şi ajutorul material care se acordă la concediu în sumă de două salarii de funcţie, primele pentru rezultatele financiare ale întreprinderii. Întreprinderea a activat o perioadă cu profit, în plus din această sumă trebuie scoase impozitele”, a ținut să precizeze Angela Matcov.

Totodată, diferența semnificativă între venitul din 2012 și 2013 directoarea  de la Cadastru o explică și prin faptul că la începutul anului 2013 au fost achitate primele care i se cuveneau pentru anul 2012.

Salariul a crescut, dar profitul a scăzut

Potrivit unei note informative pe care ne-a expediat-o Angela Matcov, cifra de afaceri a Întreprinderii de Stat Cadastru într-adevăr a crescut în 2013, până la 139 de milioane de lei, faţă de 130 de milioane de lei cu un an mai devreme, însă profitul întreprinderii după impozitare a scăzut în jumătate, de la 13,3 milioane lei în 2012 la 7,5 milioane lei în 2013. Atât cifra de afaceri, cât şi profitul au continuat să scadă în anul 2014.

Directoarea a început să ridice un salariu mai mic în 2014, de aproximativ 26 de mii de lei (cu tot cu sporuri), doar după ce Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede că salariul conducătorului unei întreprinderi de stat nu poate depăşi 3 salarii medii pe instituţie.

Anul acesta Angela Matcov ne-a spus că ridică un salariul lunar de 15 000 lei.

Verificată de CNI

Angela Matcov conduce Întreprinderea de Stat Cadastru din 2010, iar înainte de asta, din 2006, a deţinut funcţia de vice-director.  În declaraţia de avere, ea nu a indicat niciun imobil. Angela Matcov a explicat pentru Moldova curată că locuieşte într-o casă care aparţine părinţilor săi. Totodată, ea are un automobil Honda în valoare de 168 de mii de lei, cumpărat în 2011.

Comisia Națională de Integritate a verificat declarația de avere a Angelei Matcov pentru anul 2013 și a constatat că ea nu a declarat un automobil pe care îl vânduse anterior. S-a dovedit că proprietarul nou nu a perfectat actele pe numele său. De asemenea, directoarea nu a trecut în document cota-parte dintr-o societate comercială înființată de către soțul său înainte de căsătorie și care nu mai este activă, patru conturi bancare cu solduri nesemnificative și salariul soțului. Dosarul a fost clasat, întrucât CNI a considerat că abaterile nu au fost comise intenționat. 

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Vicepreședintele CEC își ascunde averile

De doi ani încoace, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Ștefan Urâtu, „uită” să indice în declarația sa de avere o casă din Chișinău înregistrată pe numele soției sale.

14 iunie 2013
1180
Avere la vedere

Primarul de Horeşti nu şi-a declarat porcii

Anton Revenco, primarul comunei Horeşti din raionul Făleşti, nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul trecut ferma de porci pe care o deţine în localitate. Alesul local susţine că nu a făcut acest lucru, deoarece această fermă este o afacere mică, care nu-i duce profit considerabil.

30 octombrie 2013
1180
Avere la vedere

Un alt deputat la Procuratură

Este vorba de liberal-democratul Nicolae Juravschi care, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote-parţi în câteva întreprinderi. Actul emis de CNI va fi transmis Procuraturii Anticorupţie.

30 decembrie 2013
892
Avere la vedere

Dosarul judecătorului Oleg Melniciuc a fost expediat în...

După un an și șapte luni de urmărire penală, dosarul magistratului Oleg Mleniciuc a fost transmis judecătorilor. Magistratul este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarațiile de avere. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de către Procuratura Anticorupție.

09 octombrie 2018
1281
Avere la vedere

Deputatul Valeriu Saharneanu riscă să fie cercetat PENA...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat la 30 ianuarie curent că deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu și-a ascuns o parte din proprietăți atunci când a întocmit declarația de avere. De asemenea, a încălcat norma legală și ministrul Finanțelor Anatol Arapu care a mers cu mașina de serviciu la nunta unui coleg din Guvern.

30 ianuarie 2014
1270
Avere la vedere

Venitul unei firme a lui Iurie Dârda a crescut de trei...

Veniturile deputatului liberal Iurie Dârda provenite din activitatea uneia dintre companiile sale, care se ocupă de construcția blocurilor de locuit în Capitală, au crescut de trei ori anul trecut față de anul precedent. Dacă în anul 2014, când nu avea nicio funcție publică, liberalul declara că a obținut sub formă de dividende de la Compania „Dansicons” 4 750 025 lei, în anul următor venitul său a crescut la 15 294 279 de lei. Sporirea câștigului coincide cu perioada în care Dârda a devenit deputat. Liberalul spune că nu e nicio legătură între veniturile firmei și mandatul de deputat, ci pur și simplu în 2015 „a cules roadele” din blocurile ridicate câțiva ani mai devreme. 

29 septembrie 2016
897