Salarii ce se dublează de la un an la altul în instituții publice
Venitul obținut de la locul de muncă de către un conducător al unei întreprinderi de stat s-a dublat în 2013 față de 2012, deși profitul întreprinderii a scăzut de două ori. Este vorba despre directoarea Întreprinderii de Stat Cadastru, Angela Matcov, care ridică lunar peste 20 de mii de lei.
Conform declarațiilor de avere depuse în anii precedenți, în anul 2011 Angela Matcov a ridicat în total 233 065 lei, iar în 2012 – 251 050 lei, ceea ce reprezintă un salariu lunar de aproximativ 20 de mii de lei.
Salariu lunar de 35 de mii de lei
Pentru anul 2013 venitul ei a crescut brusc şi practic s-a dublat, ajungând la 419 981 lei, adică la un venit lunar de aproape 35 de mii de lei. Angela Matcov a explicat pentru Moldova Curată că în 2013 au fost mărite salariile tuturor angajaţilor întreprinderii, întrucât ar fi crescut salariul minim în sectorul real al economiei. ”Aici intră nu doar salariul lunar, dar şi ajutorul material care se acordă la concediu în sumă de două salarii de funcţie, primele pentru rezultatele financiare ale întreprinderii. Întreprinderea a activat o perioadă cu profit, în plus din această sumă trebuie scoase impozitele”, a ținut să precizeze Angela Matcov.
Totodată, diferența semnificativă între venitul din 2012 și 2013 directoarea de la Cadastru o explică și prin faptul că la începutul anului 2013 au fost achitate primele care i se cuveneau pentru anul 2012.
Salariul a crescut, dar profitul a scăzut
Potrivit unei note informative pe care ne-a expediat-o Angela Matcov, cifra de afaceri a Întreprinderii de Stat Cadastru într-adevăr a crescut în 2013, până la 139 de milioane de lei, faţă de 130 de milioane de lei cu un an mai devreme, însă profitul întreprinderii după impozitare a scăzut în jumătate, de la 13,3 milioane lei în 2012 la 7,5 milioane lei în 2013. Atât cifra de afaceri, cât şi profitul au continuat să scadă în anul 2014.
Directoarea a început să ridice un salariu mai mic în 2014, de aproximativ 26 de mii de lei (cu tot cu sporuri), doar după ce Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede că salariul conducătorului unei întreprinderi de stat nu poate depăşi 3 salarii medii pe instituţie.
Anul acesta Angela Matcov ne-a spus că ridică un salariul lunar de 15 000 lei.
Verificată de CNI
Angela Matcov conduce Întreprinderea de Stat Cadastru din 2010, iar înainte de asta, din 2006, a deţinut funcţia de vice-director. În declaraţia de avere, ea nu a indicat niciun imobil. Angela Matcov a explicat pentru Moldova curată că locuieşte într-o casă care aparţine părinţilor săi. Totodată, ea are un automobil Honda în valoare de 168 de mii de lei, cumpărat în 2011.
Comisia Națională de Integritate a verificat declarația de avere a Angelei Matcov pentru anul 2013 și a constatat că ea nu a declarat un automobil pe care îl vânduse anterior. S-a dovedit că proprietarul nou nu a perfectat actele pe numele său. De asemenea, directoarea nu a trecut în document cota-parte dintr-o societate comercială înființată de către soțul său înainte de căsătorie și care nu mai este activă, patru conturi bancare cu solduri nesemnificative și salariul soțului. Dosarul a fost clasat, întrucât CNI a considerat că abaterile nu au fost comise intenționat.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Maşinile de „nimic” ale magistraţilor
Unii judecători indică în declaraţiile de avere autoturisme a căror valoare nu depăşeşte zece mii de lei. În realitate, pe piaţa secundară, aceste maşini valorează câteva mii de euro. Experţii susţin că uneori, subiecţii declarării indică în acte preţuri mai mici ale bunurilor deţinute pentru ca oamenii să nu îşi dea seama că valoarea bunului achiziţionat le depăşeşte vădit venitul.
Şeful DIP şi-a cumpărat apartament în Chişinău, după ce...
Directorul adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Igor Guja, care exercită în prezent atribuțiile de director, a renunţat la o slujbă plătită cu aproximativ 35 de mii de lei pe lună, pentru o funcție cu o retribuție de trei ori mai mică. El a fost director la Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA) și spune că a acceptat să vină la DIP pentru echipă, deși va ridica un salariu de câteva ori mai mic.
Deputatul Petrenco, dat pe mâna Procuraturii Anticorupţ...
Grigore Petrenco nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 toate bunurile pe care le deţine, iar în declaraţia de interese personale nu a menţionat faptul că este vicepreşedintele unei organizaţii internaţionale. Aceasta este concluzia membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) care au emis, la mijlocul lunii curente, un act de constatare pe numele deputatului. Petrenco însă nu este de acord cu decizia CNI şi afirmă că va contesta în instanţă actul emis de membrii acestei Comisii.
Un şef de direcție de la Ministerul Dezvoltării Regiona...
Șeful Direcției dezvoltare regională a Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru (59 de ani), locuiește într-un imobil luxos, cu bucătărie de vară și cu garaj, din cartierul Telecentru al Chișinăului. Deși locuia acolo de ani buni, funcționarul a devenit proprietar abia în anul 2013, când mama sa i-a donat jumătate de casă, cealaltă jumătate, care în acte aparținuse tatălui său, a devenit proprietatea lui Valerian Bânzaru în 2012, prin moștenire.
Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, da...
Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.
Averea lui Mihai Moldovanu, cercetată de CNI
Șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, este suspectat de faptul că nu și-a inclus în declarația de avere toate bunurile, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control al averii acestuia.
Aici așteptăm comentariul tău!