Salarii ce se dublează de la un an la altul în instituții publice

Avere la vedere 25 noiembrie 2015 320
Angela Matcov

Venitul obținut de la locul de muncă de către un conducător al unei întreprinderi de stat s-a dublat în 2013 față de 2012, deși profitul întreprinderii a scăzut de două ori. Este vorba despre directoarea Întreprinderii de Stat Cadastru, Angela Matcov, care ridică lunar peste 20 de mii de lei.Conform declarațiilor de avere depuse în anii precedenți, în anul 2011 Angela Matcov a ridicat în total 233 065 lei, iar în 2012 – 251 050 lei,  ceea ce reprezintă un salariu lunar de aproximativ 20 de mii de lei.

Salariu lunar de 35 de mii de lei

Pentru anul 2013 venitul ei a crescut brusc şi practic s-a dublat, ajungând la 419 981 lei, adică la un venit lunar de aproape 35 de mii de lei. Angela Matcov a explicat pentru Moldova Curată că în 2013 au fost mărite salariile tuturor angajaţilor întreprinderii, întrucât ar fi crescut salariul minim în sectorul real al economiei. ”Aici intră nu doar salariul lunar, dar şi ajutorul material care se acordă la concediu în sumă de două salarii de funcţie, primele pentru rezultatele financiare ale întreprinderii. Întreprinderea a activat o perioadă cu profit, în plus din această sumă trebuie scoase impozitele”, a ținut să precizeze Angela Matcov.

Totodată, diferența semnificativă între venitul din 2012 și 2013 directoarea  de la Cadastru o explică și prin faptul că la începutul anului 2013 au fost achitate primele care i se cuveneau pentru anul 2012.

Salariul a crescut, dar profitul a scăzut

Potrivit unei note informative pe care ne-a expediat-o Angela Matcov, cifra de afaceri a Întreprinderii de Stat Cadastru într-adevăr a crescut în 2013, până la 139 de milioane de lei, faţă de 130 de milioane de lei cu un an mai devreme, însă profitul întreprinderii după impozitare a scăzut în jumătate, de la 13,3 milioane lei în 2012 la 7,5 milioane lei în 2013. Atât cifra de afaceri, cât şi profitul au continuat să scadă în anul 2014.

Directoarea a început să ridice un salariu mai mic în 2014, de aproximativ 26 de mii de lei (cu tot cu sporuri), doar după ce Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede că salariul conducătorului unei întreprinderi de stat nu poate depăşi 3 salarii medii pe instituţie.

Anul acesta Angela Matcov ne-a spus că ridică un salariul lunar de 15 000 lei.

Verificată de CNI

Angela Matcov conduce Întreprinderea de Stat Cadastru din 2010, iar înainte de asta, din 2006, a deţinut funcţia de vice-director.  În declaraţia de avere, ea nu a indicat niciun imobil. Angela Matcov a explicat pentru Moldova curată că locuieşte într-o casă care aparţine părinţilor săi. Totodată, ea are un automobil Honda în valoare de 168 de mii de lei, cumpărat în 2011.

Comisia Națională de Integritate a verificat declarația de avere a Angelei Matcov pentru anul 2013 și a constatat că ea nu a declarat un automobil pe care îl vânduse anterior. S-a dovedit că proprietarul nou nu a perfectat actele pe numele său. De asemenea, directoarea nu a trecut în document cota-parte dintr-o societate comercială înființată de către soțul său înainte de căsătorie și care nu mai este activă, patru conturi bancare cu solduri nesemnificative și salariul soțului. Dosarul a fost clasat, întrucât CNI a considerat că abaterile nu au fost comise intenționat. 

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

FUNCŢIONARI DE LUX

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.

10 mai 2013
334
Avere la vedere

Cine dintre funcționarii-bugetari cu locuințe de lux ar...

Noul impozit pe avere, introdus prin Legea nr. 138 din 16 iunie 2016, care presupune achitarea unei taxe de 0,8 % pentru deținerea caselor cu suprafața mai mare de 120 de metri pătrați și valoarea cadastrală de peste 1, 5 milioane de lei, îi va pune la cheltuială și pe mulți bugetari. Este vorba despre judecători, procurori sau angajați din administrațiile locală și centrală, care și-au construit case scumpe. Noua reglementare îi va face să scoată din buzunar în jur de 12 mii de lei, adică o sumă mai mare decât un salariu lunar de-al lor, ca să plătească impozitul pe avere. În baza investigațiilor jurnalistice publicate în ultimii ani în presa autohtonă, Moldova Curată a întocmit o listă a funcționarilor care sunt potențiali plătitori de impozit pe avere. 

22 august 2016
333
Avere la vedere

Rectorul de la Medicină, moșier la Drochia, cu ajutorul...

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, academicianul Ion Ababii, deține 86 de terenuri agricole cu o suprafață totală de peste 100 de hectare în satul său natal, Ochiul Alb, Drochia, cumpărate începând cu anul 2008. Acolo, potrivit primarului satului, rectorul are și o gospodărie agricolă, ce îi poartă numele. Loturile au fost cumpărate în suprafețe mici, majoritatea de până la un hectar, și au fost consolidate. 

11 mai 2015
340
Avere la vedere

Funcționarii din România își declară până și locurile d...

Declarațiile de avere și proprietate pe care sunt obligați să le completeze funcționarii publici din România sunt atât de complexe, încât aceștia sunt nevoiți să indice chiar și bunuri cu caracter oarecum inedit.

13 septembrie 2013
291