Sechestru pe averea consilierului municipal Stepan Cara și posibila redeschidere a cauzei penale pe numele lui
Patimile afacerilor politicianului găgăuz
Găsiți aici versiunea în limba rusă.
Consilierul municipal la Comrat Stepan Cara a intrat în actuala campanie electorală pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei cu averea pusă sub sechestru, cu datorii de peste 3,6 milioane de lei și cu un dosar penal pentru escrocherie, care urmează să fie redeschis după decizia de joi a Judecătoriei Comrat. Toate acestea se referă la activitatea sa de director al firmei „Skar-Invest”, fondată în anul 2016 și intrată acum în faliment. Firma datorează Fiscului peste 600 de mii de lei, iar Casei Naționale de Asigurări Sociale - în jur de 50 de mii de lei. În total plățile neonorate ale firmei, recunoscute ca datorii, se ridică la 3,6 milioane de lei. Stepan Cara spune că mai degrabă el este o victimă și că înainte de a fi declanșată procedura de insolvalbilitate compania sa nu avea datorii și funcționa normal.
În luna decembrie 2020 directorul Companiei ”Natural Grup” SRL din Bălți, Ivan Marineac, a depus o plângere la Procuratura Comrat, cerând tragerea la răspundere penală a factorilor de decizie ai Companiei ”Skar-Invest”, pentru neachitarea unei datorii de 1,7 milioane de lei. Director și unic fondator al „Skar-Invest” este Stepan Cara. Marineac susține că firma sa este exportatoare de cereale și colectează, pentru export, porumb și floarea soarelui de pe tot teritoriul Republicii Moldova. „Noi avem manageri pe vânzare-cumpărare în diferite zone. „Skar-Invest” ne dădea marfă – cereale, în baza contractelor încheiate. La un moment dat s-au oprit să mai încarce mașinile. Astfel, o sumă de 1,7 milioane de lei plătită de noi a rămas neacoperită cu marfă”, ne-a declarat Ivan Marineac. „Skar-Invest” ar fi promis că va livra marfa restantă, apoi – că va restitui banii. El afirmă că a aflat la scurt timp că banii pe care „Skar-Invest” ar fi trebuit să i-i restituie firmei „Natural Grup” au fost scoși de pe cont de către directorul Stepan Cara și a bănuit că asta s-ar fi făcut special ca banii să nu mai poată fi folosiți la plata datoriilor, de aceea, în paralel cu demersurile civile de a-și recupera datoria, a depus și o plângere penală, cerând examinarea cazului sub aspect de escrocherie.
Fragment din plângerea lui Ivan Marineac către Procuratură
Ivan Marineac mai spune că la două săptămâni de la stoparea livrării a avut o întâlnire în restaurantul Andi’s Pizza din Comrat cu Nicolai Dudoglo, fost primar al orașului Comrat și fost deputat în Parlament. „Nicolai Dudoglo a ieșit la noi (am păstrat exprimarea sursei – n.r.), el a spus că asta e firma lui, că „noi cu Stiopa (Stepan Cara – n.r.) suntem companioni”. Asta a fost în decembrie 2019. El a spus că „noi vom închide datoriile integral în două săptămâni”, că nu trebuie nicăieri de dus, la procuratură sau poliție. Sunt și martori că el a spus asta, eu nu am fost singur. Peste două săptămâni așa și nu s-au mai achitat, nici nu ne mai răspundeau la telefon. Apoi am fost la procuratura din Comrat și am depus plângere pe ei. Pe Dudoglo nici nu l-au audiat. Pe Cara peste o perioadă l-au audiat și s-a deschis dosar penal”, mai spune Ivan Marineac.
Procuratura Comrat refuză, iar Procuratura Generală confirmă: Stepan Cara a fost urmărit penal
În timp ce Procuratura Comrat a refuzat să ne ofere informația referitoare la dosarul penal pe numele lui Stepan Cara, invocând riscul de a prejudicia reputația persoanei, Procuratura Generală ne-a informat că într-adevăr, pe numele lui a fost deschis un dosar penal conform art. 190, al. 5 Cod Penal, escrocherie în proporții deosebit de mari, însă la 22 septembrie 2020 urmărirea penală a fost clasată, pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.
Răspunsurile expediate portalului Moldova Curată de Procuratura de la Comrat și Procuratura Generală referitoare la dosarul penal pe numele lui Stepan Cara
Ivan Marineac și avocatul său au contestat încheierea de clasare a umăririi penale la procurorul ierarhic superior, care le-a respins cererea, apoi au contestat în instanța de judecată. Judecătoria Comrat a respins cererea, invocând depunerea ei cu întârziere, fără să examineze fondul. Avocatul a depus apoi o cerere de casare la Curtea de Apel Comrat, care a restituit plângerea Judecătoriei Comrat, obligând-o să examineze fondul. Astfel, la ședința din 9 septembrie 2021, Judecătoria Comrat a stabilit că încheierile de clasare a urmăririi penale pe numele lui Stepan Cara au fost ilegale. Asta înseamnă că, dacă decizia va rămâne în vigoare (adică dacă nu va fi contestată de Stepan Cara la Curtea de Apel), Procuratura Comrat va trebui să reia urmărirea penală pe dosarul de escrocherie în proporții deosebit de mari în privința lui Stepan Cara.
Cum comentează acuzațiile Stepan Cara și Nicolai Dudoglo
Nicolai Dudoglo: „Nu am nici o legătură nici cu Marineac, nici cu Cara. Un prieten sau rudă de-a lui Marineac m-a rugat să le fac o întâlnire. Eu, din naivitate, le-am organizat întâlnirea. Ei lucrau, se ocupau de afaceri, eu ce am cu asta? Au lucrat, să se lămurească! Sunt organele de drept, ce am eu cu asta? Transmiteți-i lui Ivan Marineac că o să-l bag în închisoare pentru defăimare dacă nu se va calma (nota redacției – legislația Republicii Moldova nu prevede pedeapsă penală pentru defăimare).
Moldova Curată (MC): V-ați întâlnit cu el și ați promis că datoria va fi achitată? Și ați spus că sunteți parteneri de afaceri cu Stepan Cara?
Nicolai Dudoglo: „Nu am promis nimic și nu pot promite nimic. Cum pot promite dacă nu m-am ocupat de afaceri și nu am nici o legătură? Că am fi parteneri e o absurditate totală. Nu am nici o legătură cu businessul lui Cara. Eu în general nu mă ocup de afaceri, eu sunt antrenor, nu businessman. Și nu pot fi partener de afaceri cu Cara sau cu oricine altcineva. Dar de acești ticăloși, că-s din Comrat, că-s din Bălți, probabil mă voi ocupa mai serios. Au comis ceva între ei, să se lămurească, ce am eu cu asta? I-am pus în legătură și atât, să se lămurească.
MC: Totuși, nu înțeleg care ar fi interesul să afirme așa ceva despre Dvs.
Nicolai Dudoglo: Interesul este să mă șantajeze. Numele meu are greutate. Mă șantajează ca să pună astfel presiune pe Cara și pe alții. Noi, ce, suntem în anii 90 când cineva putea presa pe altcineva? Ideea ar fi ca să mă murdărească pe mine ca eu să-i ajut să-și scoată banii. Pentru asta este procuratură, poliție. Mergeți acolo și scoateți ce doriți! Când v-ați legat cu ei, ce, v-ați consultat cu mine să le dați sau să nu le dați banii?
Stepan Cara: „Pe Ivan și compania sa nu l-am cunoscut personal și nu am purtat cu el niciun fel de negocieri privind livrarea mărfii. Nu știu de unde a luat el suma de 1,7 milioane de lei. Cu Ivan am făcut cunoștință după ce am fost chemat la poliție pentru clarificarea circumstanțelor, fapt de care am fost foarte surprins! Din câte știu, până la adresarea lui la poliție, toate contractele au fost executate în termen. Pe data de 10 a lunii au fost încărcate mașinile cu cereale, iar pe data de 15, fără enunțarea vreunei pretenții, a depus plângere la poliție. În opinia mea, asta arată a escrocherie din partea „Natural Grup”. După cum am aflat, pe aceeași cale de pe urma lor au suferit alte câteva firme, de regulă astfel de acțiuni se fac cu scopul de a acapara patrimoniul companiei. Altfel nu pot explica aceste acțiuni. Recuperarea datoriilor el ar fi bine să ceară de la cel cu care a purtat negocieri privind livrarea mărfii, cu cine a stabilit prețurile și condițiile. Eu nu am participat la asta nici personal, nici prin intermediul vreunor reprezentanți.
MC: Ivan Marineac susține că Dvs V-ați întâlnit cu el acum o săptămână (întrebările au fost adresate pe 8 septembrie 2021 – n.r.) și i-ați spus că nu veți achita datoria de 1,7 milioane de lei, deoarece nu numai Dvs V-ați folosit de acești bani. Cum comentați asta?
Stepan Cara: Cu Ivan, după ce el a depus plângerea, m-am întâlnit de mai multe ori și i-am spus de fiecare dată că eu nu am gestionat această sumă și nu mi-am însușit banii lui. După ce a depus plângere la poliție, activitatea firmei mele a fost blocată total și din cauza lui a suportat pierderi mari. La acel moment compania era condusă de o altă persoană. Poliția a investigat, sunt mărturii unde scrie clar unde, cum și cui au fost transferate toate mijloacele financiare ale întreprinderii pentru întregul an, peste 10 milioane de lei.
MC: Ivan Marineac mai spune că în decembrie 2019 dl. Nicolai Dudoglo s-a întâlnit cu el și a încercat să-l convingă să nu depună plângere la procuratură în privința Dvs., spunându-i că sunteți parteneri și că în două săptămâni datoria va fi achitată. Cum comentați această afirmație?
Stepan Cara: Nu am apelat niciodată la Nicolai Dudoglo pentru rezolvarea acestei probleme. De el nu m-a legat niciodată vreo activitate comercială.
MC: Inspectoratul de Poliție Comrat a pornit urmărirea penală în privința Dvs. sub acuzația de escrocherie în proporții deosebit de mari, în baza plângerii lui Ivan Marineac, dar cauza a fost clasată. Ați fost audiat?
Stepan Cara: Am fost audiat de mai multe ori în această cauză penală, am prezentat fapte și probe că nu am nici o legătură cu această datorie. Au fost audiate și alte persoane. În curând voi depune neapărat plângere la procuratură și în instanțele de judecată pentru clarificarea tuturor circumstanțelor și recuperarea tuturor prejudiciilor pe care le-am suportat. Voi depune plângere și în privința materialului video care se referă la mine (referire la un video pe care Ivan Marineac l-a plasat pe Facebook – n.r.). În această situație va trebui să ne lămurim cine e parte vătămată și cine e învinuitul. Sunt sigur că dacă se va analiza detaliat cauza situația va deveni alta”.
Încă o firmă cere achitarea datoriilor. „Skar-Invest” a intrat în faliment
„Natural Grup” a depus o plângere și în instanță pentru recuperarea datoriilor. În baza acesteia, Judecătoria Comrat, sediul Ceadîr-Lunga, a constatat, la 25 februarie 2021, situația de insolvalbilitate și a dispus inițierea procedurii simplificate de faliment. „Skar-Invest” datorează, în total, creditorilor, 3,6 milioane de lei, dintre care – 600 000 de lei către Serviciul Fiscal de Stat și 50 000 de lei – către Casa Națională de Asigurări Sociale. Restul – către „Natural Grup”. În această listă nu a fost inclusă datoria de peste 100 000 de lei a întreprinderii cu sediul în Chișinău, „Danoxtrans Company”, confirmată de Judecătoria Comrat și lăsată în vigoare de Curtea de Apel. Această datorie abia urmează să fie inclusă în registrul creditorilor SRL ”Skar-Invest”. „Suntem o companie de transport de mărfuri. Am fost solicitați să transportăm pentru ei prundiș până la un sat de lângă Comrat, unde se construia un drum. Din câte înțeleg, aveau legătură cu primarul de acolo. Inițial ne-au plătit vreo 20 000 de lei ca să vedem noi că ei plătesc, apoi nu au mai achitat transportul. Au motivat că Primăria nu le-a achitat banii, dar cine știe dacă e drept?”, ne-a spus Veaceslav Zaharia, directorul „Danoxtrans Company”. Datoria „Skar-Invest” către „Danoxtrans Company”, fixată în hotărârea instanței, este de 82 319 de lei, la care se adaugă o penalitate de 21 115 de lei și cheltuieli de judecată de 3 105 lei.
Extras din cererea Serviciului Fiscal de Stat către instanța de judecată privind datoria „Skar-Invest” la plata impozitelor
„Acum suntem la etapa organizării adunării de dare de seamă la care vom decide ce facem cu activele acestei întreprinderi. De asemenea, instanțele examinează acțiunile pe care eu le-am depus, ca lichidator, privind încasarea din contul directorului Cara Stepan a banilor pe care el i-a scos de pe conturile întreprinderii. El a scos mai mult de 1,5 milioane de lei și nu i-a întors, cel puțin eu nu am documente despre asta (despre restituire – n.r.). Deci suntem la această etapă – la stabilirea masei debitoare și recuperarea ei”, ne-a spus administratorul de insolvalbilitate Veaceslav Gheorghiu.
Bunurile lui Stepan Cara, puse sub sechestru
L-am întrebat pe administratorul de insolvalbilitate ce șanse sunt ca datoriile să fie plătite creditorilor. „Stepan Cara a scos din întreprindere aproape 2 milioane de lei. În privința acestor bani eu deja am depus acțiune să fie încasați din contul lui personal în folosul întreprinderii, ca apoi să îi împart creditorilor. De asemenea, am pus sechestru pe averea lui. El deține terenuri, case, apartamente. Totul e sub sechestru. Dacă voi reuși să duc asta până la final, atunci, cea mai mare parte a datoriilor va fi achitată. Stepan Cara acum a angajat avocat și a atacat la Curtea de Apel Comrat decizia de a aplica sechestru. Dar eu pregătesc acum și o acțiune privind răspunderea subsidiară a lui”, ne-a răspuns administratorul de insolvalbilitate Veaceslav Gheorghiu.
Referitor la datoriile firmei sale față de stat, Stepan Cara a comentat pentru Moldova Curată: „Suma de 3, 639 mln de lei s-a format după ce s-a calculat că avem penalități de 1,2 mln lei, ceea ce este o confirmare a faptului că acțiunile lor au fost intenționate. Rapoartele nu au fost depuse la instituțiile corespunzătoare și prin metodă indirectă au fost calculate impozite, în realitate datorii nu sunt, toate impozitele le-am plătit la timp. Iar rapoartele nu au fost depuse la timp deoarece întreprinderea a trecut în gestiunea altor persoane” Notăm că data la care ainstanța a constatat starea de insolvalbilitate și a numit un administrator nou este 25 februarie 2021, însă datoriile la plata impozitelor și contribuțiilor asigurărilor sociale de stat au fost acumulate pentru anii 2019 și 2020.
Despre banii pentru serviciile „Danoxtrans Company”, Stepan Cara spune că tot din cauza „blocării” activității firmei sale nu au fost plătiți, iar despre retragerea de numerar de pe conturi, el explică: „În jur de 1,8 mln de lei au fost scoși în numerar timp de 5 ani, adică pe toată durata existenței companiei. În timpul colaborării cu „Natural Grup” toate mijloacele au fost folosite conform destinației, și am documente care confirmă asta!”
Stepan Cara confirmă că în prezent este pus sechestru pe bunurile sale, dar că el a depus contestații în instanță.
Atât Stepan Cara, cât și Nicolai Dudoglo, candidează la o funcție de deputat în Adunarea Populară a Autonomiei Găgăuze, pe circumscripții diferite. Simbolul electoral al ambilor este calul negru. Întrebat, la o dezbatere electorală organizată de portalul Nokta.md dacă asta este o coincidență, Stepan Cara a răspuns: „Calul negru este simbolul orașului nostru (Comrat – n.r.) și, după cum se știe, în oraș au fost organizate curse de cai la care calul negru întotdeauna învingea și sunt sigur că și la alegerile pentru Adunarea Populară calul negru va obține o victorie convingătoare. Da, Nicolai Dudoglo întotdeauna mergea la alegerile locale pentru Primăria Comrat cu acest simbol, de aceea cred că linia noastră și a lui undeva coincid”. „Deci mergeți cu el în echipă?” – l-a întrebat unul dintre candidați. „În echipă cu cei care vor lucra pentru binele Găgăuziei. Așa că dacă așa deputați ca Dudoglo vor lucra pentru binele Găgăuziei, eu voi fi cu ei în echipă” – a răspuns Stepan Cara.
Viorica Zaharia
Această investigație este realizată cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!