SECRET: Trei membri CSM, cu averea

Avere la vedere 6 februarie 2014 170
Membrii CSM: (de la stânga la dreapta) Gheorghe Avornic, Teo Cârnaţ şi Violeta Cojocaru.

Recent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numiţi din rândul profesorilor de drept titulari şi-au depus declaraţiile de avere la CSM, doar că aceste acte nu sunt publice. Experţii declară că toţi membrii CSM, indiferent dacă sunt aleşi din rândul judecătorilor sau din cel al profesorilor de drept, sunt obligaţi să-şi declare veniturile şi interesele şi să le facă publice.La 24 decembrie 2013, Teo Cârnaţ, Violeta Cojocaru şi Gheorghe Avornic au fost numiţi de către Parlament în funcţia de membri ai CSM, din rândul profesorilor de drept titulari. După 20 de zile de la numirea acestora în funcţie, noii membri CSM şi-au depus declaraţiile de avere pentru anul precedent, doar că aceste acte nu sunt făcute publice aşa cum s-a procedat în anul trecut cu declaraţiile de avere ale membrilor CSM anteriori. Maia Laur, specialistă în Serviciul analizei statisticii judiciare din cadrul CSM, susţine că profesorii de drept titulari nu sunt subiecţi ai declarării, de aceea instituţia a decis ca declaraţiile lor să nu fie făcute publice. „Deşi nu erau obligaţi să-şi completeze declaraţiile de avere, membrii CSM din rândul profesorilor şi-au prezentat declaraţiile, numai că ele sunt ţinute la dosar”, susţine reprezentanta CSM.

Galina Bostan

Sunt obligaţi membrii CSM să-şi declare averile?

Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), spune că actualul cadru legislativ nu-i obligă pe membrii CSM din rândul profesorilor de drept titulari să-şi declare veniturile şi interesele. „Profesorii de drept, aleşi de Parlament în calitate de membri ai CSM, nu sunt nici funcţionari publici, nici persoane cu funcţie de demnitate publică. Prin urmare, ei nu sunt obligaţi prin lege să prezinte declaraţiile de avere la CNI, însă, odată ce actele sunt depuse la CSM, eu cred că instituţia ar trebui să le facă publice, respectând, desigur, prevederile legii cu privire la datele cu caracter personal”, declară preşedintele CNI.

Teo Cârnaţ: „Profesorii de drept din CSM sunt un fel de struţo-cămilă”

„Întotdeauna am optat pentru o activitate transparentă, de aceea cred că declarţiile de avere ale tuturor membrilor CSM trebuie să fie făcute publice, indiferent din ce domeniu vin aceştia. Toţi membri CSM au aceleaşi competenţe, nu văd de ce aici ne-am diferenţia. Acum suntem un fel de struţo-cămilă, fiindcă membrii CSM din rândul profesorilor de drept nu sunt salarizaţi ca restul membrilor, dar primesc o îndemnizaţie echivalentă cu jumătate din salariul unui membru CSM din rândul judecătorilor”, spune Teo Cârnaţ, membru CSM, profesor universitar, doctor habilitat în drept. Specificăm că Legea cu privire la statulul persoanelor cu funcţii de demnitate publică prevede că doar preşedintele şi membrii CSM cu activitatea de bază în Consiliu au acest statut. Locul de muncă unde acesta beneficiază de salariu este considerat activitatea de bază a demnitarului.

Galina Bostan: „Integritatea membrilor CSM este însăşi imaginea instituţiei”

Şi experţii sunt de părere că toţi membrii CSM ar trebui să-şi declare averile şi interesele, iar aceste declaraţii să fie făcute publice. Ion Guzun, jurist la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), afirmă că, deşi legea cu privire la CSM nu stipulează expres că profesorii de drept sunt obligaţi să-şi declare averile şi interese, totuşi nimeni nu le intrezicere acestora să o facă publică. „În opinia mea, toţi membrii Consiliului trebuie să depună declaraţiile de avere şi cele de interese şi să le facă publice. Nicio prevedere legislativă nu face excepţie pentru profesorii titulari sau judecatori”, susţine expertul CRJ.

De asemenea, Galina Bostan, expertă anticorupţie de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), este de părere că declaraţiile tuturor membrilor CSM trebuie să fie făcute publice, pentru o transparenţă mai mare a activităţii instituţiei. „Cetăţeanul trebuie să ştie pentru cine şi-au dat voturile deputaţii. Mai mult ca atât, articolul 11 al Legii cu privire Consiliul Superior al Magistraturii spune foarte clar că membrii CSM din rândul profesorilor titulari sunt obligaţi să respecte restricţiile specificate în legea cu privire la statutul judecătorului. De ce în acest caz profesorii de drept să fie puşi pe acelaşi cântar cu ceilalţi membri, dar la declararea averilor să fie separaţi? Integritatea membrilor CSM este însăşi imaginea instituţiei ”, spune Galina Bostan.

Amintim că, recent, publicaţia „Ziarul de Gardă” a relatat în investigaţia „Vila şi afacerile din România ale lui Gheorghe Avornic”, despre averea pe care o are familia membrului CSM. Totodată, în ziua când membrii CSM au fost numiţi de Parlament, deputatul PCRM Gheorghe Anghel a menţionat că Violeta Cojocaru este fina de cununie a lui Gheorghe Avornic care, la rândul său, este verişorul vicespeakerului Liliana Palihovici, iar la mijloc ar fi un conflict de interese. În Parlament, Palihovici s-a abţinut să voteze pentru candidatura lui Avornic.

Lilia Zaharia
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Ziarul Național: Imperiul lui Plahotniuc

BUSINESS //  Unde își ascunde afacerile Vladimir Plahotniuc

12 august 2013
193
Avere la vedere

CSJ dă undă verde fostului șef al Direcției Educație Bu...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pretinde la restabilirea în funcție după ce Curtea Supremă a încetat procesul penal în privința lui. CSJ ar fi descoperit erori procesuale comise la etapa de începere a urmăririi penale. După pronunțarea hotărârii CSJ, Ion Vrânceanu a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care solicită restabilirea în funcția care astăzi este deja ocupată de o altă persoană.

05 aprilie 2018
211
Avere la vedere

Milionarii cu robe

Salariile modeste pe care le ridică judecătorii contrastează izbitor cu vilele luxoase și limuzinele pe care le au și le conduc aceștia. Presa a scris în ultimul timp despre mai mulți magistrați care, deși indică venituri anuale de câteva zeci de mii de lei, dețin în proprietate case și mașini de milioane. Cu toate acestea, deocamdată niciunul dintre ei nu a fost sancționat pentru că averile lor nu corespund veniturilor obținute. Comisia Națională de Integritate afirmă că astfel de cazuri sunt greu de demonstrat.

10 iunie 2013
151
Avere la vedere

Funcționarii care nu și-au prezentat declarațiile de av...

Funcționarii care nu și-au declarat averile vor răspunde în fața instanței. Comisia Națională de Integritate a acționat în judecată 80 de funcționari care nu și-au prezentat declarațiile de avere și interese în termenii stabiliți de legislație. În listă sunt incluși primari, viceprimari, directori de școli și de spitale din întreaga republică, dar și aleșii locali din Găgăuzia în frunte cu președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov.

18 iunie 2013
142
Avere la vedere

Deputatul Sergiu Sârbu promite să declare toate cadouri...

Deputatul democrat Sergiu Sârbu promite să includă în următoarea declaraţie cu privire la venituri şi proprietate toate darurile pe care le-a obținut recent la nunta sa.

25 iulie 2013
149
Avere la vedere

Vice-ministrul Tehnologiei Informaţiei a făcut cumpărăt...

Ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iulian Postică, deși se află în funcții publice din anul 2005, a reușit să își achiziționeze în ultimii 3 ani un apartament în valoare de aproape 600 de mii de lei și un automobil de 450 de mii de lei. El a fost angajat în mai multe funcții la Ministerul Transporturilor și la Agenția Națională de Transport Auto (ANTA). La începutul acestui an și-a schimbat însă domeniul de activitate - de la transporturi a trecut la tehnologii informaționale.

25 mai 2016
151