SECRET: Trei membri CSM, cu averea

Recent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numiţi din rândul profesorilor de drept titulari şi-au depus declaraţiile de avere la CSM, doar că aceste acte nu sunt publice. Experţii declară că toţi membrii CSM, indiferent dacă sunt aleşi din rândul judecătorilor sau din cel al profesorilor de drept, sunt obligaţi să-şi declare veniturile şi interesele şi să le facă publice.
La 24 decembrie 2013, Teo Cârnaţ, Violeta Cojocaru şi Gheorghe Avornic au fost numiţi de către Parlament în funcţia de membri ai CSM, din rândul profesorilor de drept titulari. După 20 de zile de la numirea acestora în funcţie, noii membri CSM şi-au depus declaraţiile de avere pentru anul precedent, doar că aceste acte nu sunt făcute publice aşa cum s-a procedat în anul trecut cu declaraţiile de avere ale membrilor CSM anteriori. Maia Laur, specialistă în Serviciul analizei statisticii judiciare din cadrul CSM, susţine că profesorii de drept titulari nu sunt subiecţi ai declarării, de aceea instituţia a decis ca declaraţiile lor să nu fie făcute publice. „Deşi nu erau obligaţi să-şi completeze declaraţiile de avere, membrii CSM din rândul profesorilor şi-au prezentat declaraţiile, numai că ele sunt ţinute la dosar”, susţine reprezentanta CSM.
Sunt obligaţi membrii CSM să-şi declare averile?
Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), spune că actualul cadru legislativ nu-i obligă pe membrii CSM din rândul profesorilor de drept titulari să-şi declare veniturile şi interesele. „Profesorii de drept, aleşi de Parlament în calitate de membri ai CSM, nu sunt nici funcţionari publici, nici persoane cu funcţie de demnitate publică. Prin urmare, ei nu sunt obligaţi prin lege să prezinte declaraţiile de avere la CNI, însă, odată ce actele sunt depuse la CSM, eu cred că instituţia ar trebui să le facă publice, respectând, desigur, prevederile legii cu privire la datele cu caracter personal”, declară preşedintele CNI.
Teo Cârnaţ: „Profesorii de drept din CSM sunt un fel de struţo-cămilă”
„Întotdeauna am optat pentru o activitate transparentă, de aceea cred că declarţiile de avere ale tuturor membrilor CSM trebuie să fie făcute publice, indiferent din ce domeniu vin aceştia. Toţi membri CSM au aceleaşi competenţe, nu văd de ce aici ne-am diferenţia. Acum suntem un fel de struţo-cămilă, fiindcă membrii CSM din rândul profesorilor de drept nu sunt salarizaţi ca restul membrilor, dar primesc o îndemnizaţie echivalentă cu jumătate din salariul unui membru CSM din rândul judecătorilor”, spune Teo Cârnaţ, membru CSM, profesor universitar, doctor habilitat în drept. Specificăm că Legea cu privire la statulul persoanelor cu funcţii de demnitate publică prevede că doar preşedintele şi membrii CSM cu activitatea de bază în Consiliu au acest statut. Locul de muncă unde acesta beneficiază de salariu este considerat activitatea de bază a demnitarului.
Galina Bostan: „Integritatea membrilor CSM este însăşi imaginea instituţiei”
Şi experţii sunt de părere că toţi membrii CSM ar trebui să-şi declare averile şi interesele, iar aceste declaraţii să fie făcute publice. Ion Guzun, jurist la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), afirmă că, deşi legea cu privire la CSM nu stipulează expres că profesorii de drept sunt obligaţi să-şi declare averile şi interese, totuşi nimeni nu le intrezicere acestora să o facă publică. „În opinia mea, toţi membrii Consiliului trebuie să depună declaraţiile de avere şi cele de interese şi să le facă publice. Nicio prevedere legislativă nu face excepţie pentru profesorii titulari sau judecatori”, susţine expertul CRJ.
De asemenea, Galina Bostan, expertă anticorupţie de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), este de părere că declaraţiile tuturor membrilor CSM trebuie să fie făcute publice, pentru o transparenţă mai mare a activităţii instituţiei. „Cetăţeanul trebuie să ştie pentru cine şi-au dat voturile deputaţii. Mai mult ca atât, articolul 11 al Legii cu privire Consiliul Superior al Magistraturii spune foarte clar că membrii CSM din rândul profesorilor titulari sunt obligaţi să respecte restricţiile specificate în legea cu privire la statutul judecătorului. De ce în acest caz profesorii de drept să fie puşi pe acelaşi cântar cu ceilalţi membri, dar la declararea averilor să fie separaţi? Integritatea membrilor CSM este însăşi imaginea instituţiei ”, spune Galina Bostan.
Amintim că, recent, publicaţia „Ziarul de Gardă” a relatat în investigaţia „Vila şi afacerile din România ale lui Gheorghe Avornic”, despre averea pe care o are familia membrului CSM. Totodată, în ziua când membrii CSM au fost numiţi de Parlament, deputatul PCRM Gheorghe Anghel a menţionat că Violeta Cojocaru este fina de cununie a lui Gheorghe Avornic care, la rândul său, este verişorul vicespeakerului Liliana Palihovici, iar la mijloc ar fi un conflict de interese. În Parlament, Palihovici s-a abţinut să voteze pentru candidatura lui Avornic.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comis...
Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.
Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat
În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu.
Primarul de Horeşti nu şi-a declarat porcii
Anton Revenco, primarul comunei Horeşti din raionul Făleşti, nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul trecut ferma de porci pe care o deţine în localitate. Alesul local susţine că nu a făcut acest lucru, deoarece această fermă este o afacere mică, care nu-i duce profit considerabil.
Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, da...
Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.
CNI verifică averea unei judecătoare de la CSJ
Svetlana Novac, magistrat la Curtea Supremă de Justiţie şi unul dintre judecătorii care au obligat Î.S. „Registru” să achite unei firme 7,8 milioane de dolari, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) după o sesizare a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). CNI urmează să verifice dacă în declaraţia de avere pentru anul 2012 a judecătoarei sunt trecute toate bunurile aflate în posesia ei şi a familiei sale.
Aici așteptăm comentariul tău!