Șefa Trezoreriei de la Cantemir și-a depus mandatul de consilier raional, după ce a fost verificată de CNI

Arhiva 29 iunie 2016 890
Consiliul Raional Cantemir

Încă un funcționar public și-a depus mandatul de consilier local, după ce a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI). Este vorba despre Tatiana Verdeș, fost șef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Teritorial Cantemir, care deține în prezent funcția de șefă la Direcția Trezoreria Teritorială din Cantemir. Funcționara era până în prezent și consilier raional din partea Partidului Liberal Democrat, însă și-a depus mandatul după ce CNI a inițiat un control pe numele ei pentru incompatibilitate de funcții. Anterior, alți câțiva consilieri din diferite raioane au renunțat la mandate în favoarea funcțiilor publice în urma deciziilor CNI.



Acest lucru a fost confirmat de secretariatul Consiliului raional, de unde am fost informați că cererea de depunere a mandatului a fost expediată la Comisia Electorală Centrală, care urmează să ia act de aceasta. În consecință, CNI a clasat cauza și nu a sancționat-o pe șefa Trezoreriei de la Cantemir, deși anterior, în cazuri similare, a emis hotărâri de constatare a incompatibilității de funcții. Potrivit Legii cu privire la funcția publică, funcționarul nu are dreptul să ocupe și alte posturi remunerate, iar situația de incompatibilitate urmează să înceteze pe parcursul unei luni din momentul apariţiei. Dacă nu a eliminat incompatibilitatea în termen de o lună, funcţionarul public este destituit, mai prevede legea.

Deși CNI a constatat nesoluționarea situației de incompatibilitate în termen, a dispus clasarea cauzei în legătură cu „soluționarea situației de incompatibilitate”.

De la consilier local, la consilier raional

Tatiana Verdeș a fost, în perioada 2011-2015, şi consilier local în satul Gotești, raionul Cantemir, deținând în același timp funcția de șef-adjunct al Inspectoratului Fiscal de la Cantemir. Din august 2014, aceasta a fost numită șefă la Direcția Trezoreria Teritorială Cantemir, iar în iunie 2015 a fost aleasă consilier raional la Cantemir.

Solicitată anterior de Moldova Curată la acest subiect, Tatiana Verdeș era sigură că nu se afla în situație de incompatibilitate. După decizia CNI însă ea a spus doar că a hotărât să își depună mandatul de consilier raional, și a declarat pentru Moldova Curată că nu dorește să mai comenteze această situație. ”Ținând cont de circumstanțele expuse și întru evitarea inițierii unei noi proceduri de control, la data de 17.06.2016 am depus cerere către Comisia Electorală Centrală, prin care am inițiat procedura de depunere a mandatului de consilier în Consiliul raional Cantemir”, se spune într-o notă expediată de către Tatiana Verdeș Comisiei Naționale de Integritate.

Indemnizații de câteva mii de lei pentru participarea la ședințele Consiliului local

În 2014, Tatiana Verdeș a primit indemnizaţii în valoare de 1200 de lei, potrivit declaraţiei sale de venituri şi proprietăţi, iar în 2015 – 450 de lei. În total, pe parcursul mandatului său de consilier local la Gotești, în perioada 2011-2015, ea a beneficiat de indemnizații de 3602 lei și de o indemnizației unică la expirarea mandatului de 7143 de lei.

În ceea ce priveşte indemnizaţiile pe care consilierii le primesc pentru participarea la şedinţe, funcţionara declara anterior că acestea nu sunt plăți și nu pot fi considerate remunerări. Potrivit ei, jumătate dintre funcţionarii din Republica Moldova s-ar afla în situaţii similare, astfel că ar trebui dizolvate toate consiliile în acest caz.

CNI vs. funcționarii cu mandate de consilieri – o luptă continuă

Anterior, CNI a emis acte de constatare diferite în cazuri similare în care angajați ai oficiilor teritoriale ale inspectoratelor fiscale dețineau și funcții de consilieri. Astfel, în cazul șefului adjunct al IFS Ștefan Vodă, Alexei Negru, care și-a depus mandatul de consilier local în timpul controlului, CNI a decis clasarea dosarului, iar în cazul șefului IFS Edineț, Valeriu Diacioc, care este și consilier raional, s-a stabilit incompatibilitate de funcții.

Curtea de Apel a pronunțat recent o hotărâre prin care a dat dreptate Comisiei Naționale de Integritate, în cazul șefului IFS Ungheni, Victor Reznic, care deține în același timp și funcția de consilier raional. Instanța a decis că funcționarul se afla în incompatibilitate de funcții, așa cum a constatat CNI.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Secretariatul Parlamentului refuză în mod repetat să p...

Motivul invocat şi de această dată de către angajaţii Legislativului e că informaţia solicitată conţine date cu caracter personal şi că oferirea acesteia ar însemna „imixtiune în viaţa privată”. Experţii în finanţe publice, dar şi unii jurnalişti condamnă această atitudine a funcţionarilor şi spun că prin asemenea răspunsuri este sfidată legea.

03 aprilie 2017
876
Arhiva

Profil candidat: Dumitru Pavel

Integritate în activitatea politică

29 ianuarie 2019
3097
Arhiva

Înțelegeri de milioane la primăria municipiului Chișină...

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) urmează să examineze, astăzi, mai multe proiecte scandaloase care au fost ținute în secret până în ultimul moment. Acestea se referă la privatizarea a zeci de hectare de pământ din capitală și la darea în arendă la prețuri simbolice a mai multor spații în centrul orașului, printre care și monumente arhitecturale de importanță națională. Beneficiarii acestor proiecte sunt consilieri municipali comuniști, liberali și neafiliați, dar și mai mulți membri ai Partidului Liberal.

05 septembrie 2013
1004
Arhiva

Conflictul de interese din Primăria Bârnova a fost solu...

Rudele primarului din satul Bârnova, raionul Ocnița, au fost concediate de la Primărie, în urma unui control întreprins de Comisia Națională de Integritate (CNI), care, la rândul său, s-a autosesizat în baza unui articol publicat de portalul Moldova Curată în luna martie 2016. Potrivit articolului, primarul lucra împreună cu ginerele său, care era secretar al Consiliului local. În timpul examinării situației, CNI a mai descoperit un conflict de interese: pe lângă ginere, primarul își angajase și soția în calitate de șefă la Biblioteca publică din localitate. În timpul controlului, atât soția, cât și ginerele primarului au plecat din funcții. 

17 iulie 2016
1816
Arhiva

Liberalul Mihai Moldovanu a pierdut procesul împotriva...

Șeful Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, liberalul Mihai Moldovanu, nu a reușit să obțină despăgubirile de 10 mii de lei, dar nici dezmințire și scuze publice, pe care le ceruse de la consiliera socialistă Eugenia Ceban. Aceasta declarase, între altele, într-o conferință de presă susținută cu alți membri ai PSRM, că Moldovanu ”a distrus tot procesul de sănătate din municipiul Chișinău” și că ar avea ”cotă-parte în fiecare instituție medicală”.

21 septembrie 2018
937
Arhiva

Canal Regional:"Pentru un Parlament Curat 2019". Emisiu...

12 martie 2019
1001