Șefa Trezoreriei de la Cantemir și-a depus mandatul de consilier raional, după ce a fost verificată de CNI

Arhiva 29 iunie 2016 799
Consiliul Raional Cantemir

Încă un funcționar public și-a depus mandatul de consilier local, după ce a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI). Este vorba despre Tatiana Verdeș, fost șef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Teritorial Cantemir, care deține în prezent funcția de șefă la Direcția Trezoreria Teritorială din Cantemir. Funcționara era până în prezent și consilier raional din partea Partidului Liberal Democrat, însă și-a depus mandatul după ce CNI a inițiat un control pe numele ei pentru incompatibilitate de funcții. Anterior, alți câțiva consilieri din diferite raioane au renunțat la mandate în favoarea funcțiilor publice în urma deciziilor CNI.Acest lucru a fost confirmat de secretariatul Consiliului raional, de unde am fost informați că cererea de depunere a mandatului a fost expediată la Comisia Electorală Centrală, care urmează să ia act de aceasta. În consecință, CNI a clasat cauza și nu a sancționat-o pe șefa Trezoreriei de la Cantemir, deși anterior, în cazuri similare, a emis hotărâri de constatare a incompatibilității de funcții. Potrivit Legii cu privire la funcția publică, funcționarul nu are dreptul să ocupe și alte posturi remunerate, iar situația de incompatibilitate urmează să înceteze pe parcursul unei luni din momentul apariţiei. Dacă nu a eliminat incompatibilitatea în termen de o lună, funcţionarul public este destituit, mai prevede legea.

Deși CNI a constatat nesoluționarea situației de incompatibilitate în termen, a dispus clasarea cauzei în legătură cu „soluționarea situației de incompatibilitate”.

De la consilier local, la consilier raional

Tatiana Verdeș a fost, în perioada 2011-2015, şi consilier local în satul Gotești, raionul Cantemir, deținând în același timp funcția de șef-adjunct al Inspectoratului Fiscal de la Cantemir. Din august 2014, aceasta a fost numită șefă la Direcția Trezoreria Teritorială Cantemir, iar în iunie 2015 a fost aleasă consilier raional la Cantemir.

Solicitată anterior de Moldova Curată la acest subiect, Tatiana Verdeș era sigură că nu se afla în situație de incompatibilitate. După decizia CNI însă ea a spus doar că a hotărât să își depună mandatul de consilier raional, și a declarat pentru Moldova Curată că nu dorește să mai comenteze această situație. ”Ținând cont de circumstanțele expuse și întru evitarea inițierii unei noi proceduri de control, la data de 17.06.2016 am depus cerere către Comisia Electorală Centrală, prin care am inițiat procedura de depunere a mandatului de consilier în Consiliul raional Cantemir”, se spune într-o notă expediată de către Tatiana Verdeș Comisiei Naționale de Integritate.

Indemnizații de câteva mii de lei pentru participarea la ședințele Consiliului local

În 2014, Tatiana Verdeș a primit indemnizaţii în valoare de 1200 de lei, potrivit declaraţiei sale de venituri şi proprietăţi, iar în 2015 – 450 de lei. În total, pe parcursul mandatului său de consilier local la Gotești, în perioada 2011-2015, ea a beneficiat de indemnizații de 3602 lei și de o indemnizației unică la expirarea mandatului de 7143 de lei.

În ceea ce priveşte indemnizaţiile pe care consilierii le primesc pentru participarea la şedinţe, funcţionara declara anterior că acestea nu sunt plăți și nu pot fi considerate remunerări. Potrivit ei, jumătate dintre funcţionarii din Republica Moldova s-ar afla în situaţii similare, astfel că ar trebui dizolvate toate consiliile în acest caz.

CNI vs. funcționarii cu mandate de consilieri – o luptă continuă

Anterior, CNI a emis acte de constatare diferite în cazuri similare în care angajați ai oficiilor teritoriale ale inspectoratelor fiscale dețineau și funcții de consilieri. Astfel, în cazul șefului adjunct al IFS Ștefan Vodă, Alexei Negru, care și-a depus mandatul de consilier local în timpul controlului, CNI a decis clasarea dosarului, iar în cazul șefului IFS Edineț, Valeriu Diacioc, care este și consilier raional, s-a stabilit incompatibilitate de funcții.

Curtea de Apel a pronunțat recent o hotărâre prin care a dat dreptate Comisiei Naționale de Integritate, în cazul șefului IFS Ungheni, Victor Reznic, care deține în același timp și funcția de consilier raional. Instanța a decis că funcționarul se afla în incompatibilitate de funcții, așa cum a constatat CNI.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Bugetari bogați candidează la șefia ANI

Doi dintre cei patru candidați la funcția de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate dețin proprietăți de milioane de lei. Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii care râvnește funcții de conducere la ANI, și-a cumpărat anul trecut o casă care valorează mai mult de 2 milioane de lei. În afară de aceasta, Cârnaț deține alte câteva imobile în municipiul Chișinău, pe care spune că le-a dobândit legal. O investigație realizată de reporterii Ziarului de Gardă arată că juristul Teodor Cârnaț deţine două imobile în cartierul Malina Mică şi altele două în centrul capitalei.

18 august 2017
832
Arhiva

Aparent conflict de interese: de facto - noră, de jure...

Situația de la Primăria Scorțeni, raionul Telenești, unde primara Tamara Verejan o are subordonată pe nora sa, a pus în dificultate Comisia Națională de Integritate. Contabila Primăriei, Veronica Lașcu, este soția fiului primarei, deci, în condițiile legii, nu ar fi trebuit să se afle în subordinea soacrei, întrucât intervine situație de conflict de interese. S-a aflat însă că deși locuiesc în aceeași casă, au făcut nuntă și cununie, nora și fiul primarei nu și-au înregistrat căsnicia la Oficiul Stării Civile. Respectiv, din punct de vedere juridic, primara și nora sa nu sunt persoane apropiate, adică nu fac parte din categoria de persoane care cad sub incidența Legii cu privire la conflictul de interese. 

15 aprilie 2016
930
Arhiva

ANI nu se va mai autosesiza din materialele de presă re...

Autoritatea Naţională de Integritate  (ANI), structură care se va forma în locul actualei Comisii Naţionale de Integritate, nu se va mai putea autosesiza din materialele de presă în privinţa persoanelor cu funcţii publice. Cel puţin asta reiese din pachetul de legi intrat în vigoare la 1 august. Până acum, CNI era obligată să iniţieze controale în baza petiţiilor primite, dar şi în baza materialelor publicate în presă. Din noua lege însă este exclus termenul „mass-media”, fiind introdusă expresia „informaţii publice”. Unii experţi sunt de părere că această formulare va permite interpretarea legii şi, respectiv, eschivarea de la iniţierea unor controale. Astfel, va rămâne la discreţia inspectorilor de integritate să stabilească caracterul public al informaţiei.

03 august 2016
827
Arhiva

Ministrul de Interne, cu locuință de lux donată de pări...

Noul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, locuiește într-o casă scumpă, amplasată in suburbia Durlești a capitalei, pe care părinții săi, care locuiesc in satul Măcărești, r-l Ungheni, i-au donat-o 7 ani in urmă. Despre asta scrie Ziarul de Gardă, care a analizat patrimoniul și veniturile membrilor Guvernului Ion Chicu.

22 noiembrie 2019
1187
Arhiva

SONDAJ: Fostul șef al FISC-ului va fi achitat, cred 49...

Fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (FISC), Nicolae Vicol, ajuns pe banca acuzaților pentru acte de corupție și interceptarea ilegală a telefoanelor subalternilor săi, va fi achitat. Cel puțin, așa cred 49 la sută din participanții la sondajul de pe www.moldovacurata.md.

14 iunie 2013
1124
Arhiva

Viceministrul Culturii şi-a completat declaraţia de ave...

Viceministrul Culturii, Igor Șarov, și-a completat declarația de avere de două ori, lucru pe care legea nu îl permite. Imediat ce a preluat funcția, în septembrie 2013, el a depus o declarație de avere și scria că nu deține nici un imobil, iar pentru Moldova Curată a explicat că locuiește cu familia întrun apartament al mamei sale. După apariția articolului însă, declarația a fost completată și republicată atât pe pagina Comisiei Naționale de Integritate (CNI), cât și pe cea a Ministerului Culturii. În noul document, în proprietatea oficialului apare un apartament. Experţii susţin că legea nu prevede recompletarea declaraţiilor de avere, iar acest lucru este ilegal.

07 aprilie 2014
882