Șeful CNA și-a declarat veniturile: a avut în 2013 un salariu de circa 20 de mii de lei

În declarația de avere pentru anul trecut, plasată pe pagina web a Centrului Național Anticorupție (CNA), directorul instituției, Viorel Chetraru, anunță că a ridicat un salariu de circa 238 de mii de lei, ceea ce ar însemna aproape 20 de mii de lei lunar, iar soţia acestuia - peste 116 mii de lei. Un salariu ce depășește 10 mii de lei a avut și directorul adjunct al Centrului, Vadim Cojocaru, a cărui declarație tot a apărut pe pagina web a CNA.
La categoria bunuri, Viorel Chetraru a indicat un teren intravilan de 63 de ari, o casă de locuit în Chişinău cu o suprafață de 96 metri pătraţi şi un autoturism de marca Renault Megane, titulara bunurilor fiind soţia acestuia. Familia Chetraru mai deţine cinci conturi curente cu valoarea totală de 10 366 lei; 1 536 de euro şi 0.77 dolari. La capitolul datorii, directorul CNA indică suma totală de 250 de mii de lei.
Adjunctul acestuia, Vadim Cojocaru, a ridicat în anul 2013 un salariu de 136 505 lei şi circa 18 600 de lei de la Primăria municipiului Chişinău, fiind anterior consilier al primarului pe probleme de securitate şi ordine publică şi o pensie de 92 500 de lei. Vadim Cojocaru este proprietarul unui apartament cu o suprafață de peste 44 metri patraţi şi al unui autoturism de marca Volkswagen Passat. Acesta mai are înregistrate pe numele său două conturi bancare curente cu valoare totală de circa 30 de mii de lei. Soţia lui Vadim Cojocaru este titulara unui apartament de peste 115 metri pătraţi şi a unui cont curent de 600 de lei.
Pe site-ul CNA sunt plasate şi declaraţiile de interese personale ale lui Viorel Chetraru şi Vadim Cojocaru. Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA, a declarat pentru Moldova Curată că până la 31 martie, acolo va apărea și declaraţia de avere şi cea de interese a Cristinei Ţărnă, un alt director adjunct al CNA.
De menţionat că până la 31 martie 2014, toţi subiecţii declarării veniturilor şi proprietăţii, dar şi ai declarării intereselor personale trebuie, să completeze aceste acte, documentele fiind expediate la Comisia Naţională de Integritate. Totodată, potrivit Hotărârii de Guvern Nr.188 din 3 aprilie 2012 privind paginile oficiale ale autorităţilor administraţiei publice în reţeaua Internet, declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a conducerii autorităţii administraţiei publice trebuie publicată pe site-ul instituției respective.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia
De şapte ani, soţii Tipa din satul Coşerniţa, raionul Criuleni lucrează în aceeaşi instituţie publică: soţul în calitate de primar, iar soţia – specialistă în reglementarea problemelor funciare. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului, verificând un eventual conflict de interese. Alesul local afirmă că este gata să intenteze divorţ dar nu-şi concediază soţia.
Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregis...
Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.
Un primar din Soroca este acuzat de comportament violen...
Primarul satului Bulboci, raionul Soroca, nimerește în atența poliției deja a doua oară în ultimele 3 săptămâni pentru comportament violent. În primul caz, primarul a fost amendat pentru că ar fi lovit un copil, iar în al doilea - ar fi bătut un adult. Ultimul incident a avut loc pe 9 mai și poliția încă îl investighează.
Deputatul și chirurgul Vladimir Hotineanu a pierdut pri...
Chirurgul și deputatul Vladimir Hotineanu a pierdut prima luptă împotriva Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Judecătoria sectorului Râșcani a respins solicitarea deputatului de a anula actul prin care CNI a constatat că Vladimir Hotineanu se află în incompatibilitate de funcții. Astfel, constatarea Comisiei rămâne validă. Parlamentarul spune că nici nu știa că instanța a luat o asemenea decizie, întrucât ședința ar fi fost planificată pentru luna martie și nu pentru februarie. «Dacă mi-au respins cererea ca nefondată nu-i nimic, voi discuta cu avocatul și voi merge la Curtea de Apel», spune Hotineanu.
Achizițiile, veriga slabă a instituțiilor publice
Niciunul dintre dosarele penale deschise în ultimii ani de CNA sau Procuratura Anticorupție pentru presupuse fraude comise în procesele de achiziții publice nu s-au soldat cu vreo condamnare, iar cele mai răsunătoare dintre ele se află încă la faza de urmărire penală și nu există niciun bănuit. În majoritatea cazurilor ele figurează prejudicii de milioane de lei. Consiliul Naţional de Participare susţine că în ultimii 2 ani a făcut nenumărate demersuri către Guvern în privinţa asigurării transparenţei achiziţiilor publice, însă lucrurile nu s-au schimbat.
Octavian Grama va acţiona în judectată CNI pentru defăi...
În şedinţa de astăzi, 24 octombrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Potrivit actului emis de CNI, oficialul a favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat produsele unei firme în care soţia acestuia, Stella Grama, este directorul reprezentanţei din R. Moldova. Viceministrul Sănătăţii nu este de acord cu decizia Comisiei şi declară că va da în judecată instituţia pentru defăimare.
Aici așteptăm comentariul tău!