Sindrofie pe timp de pandemie: aproape două milioane de lei pentru desfăşurarea Zilelor Moldova ECO Energetică
În timp ce numărul infectărilor Covid-19 este în creştere, Agenţia pentru Eficienţă Energetică se pregăteşte să desfăşoare cu fast Zilele Moldova ECO Energetică. În acest scop, Agenţia a semnat un contract de 1,74 milioane de lei cu o firmă specializată în organizarea festivităţilor. Cu aceşti bani puteau fi procurate 17 mii de doze de vaccin și puteau fi imunizate peste 8 mii de cadre medicale.
Agenția pentru Eficiență Energetică este o autoritate administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii, care are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și al valorificării surselor de energie regenerabilă.
Două milioane de lei, sacrificate pentru sindrofie
În luna martie a anului trecut, Ministerul Finanţelor, la indicaţia fostului preşedinte Igor Dodon, a interzis instituțiilor publice să desfășoare achiziții pentru bunuri care nu sunt de strictă necesitate în perioada pandemiei. Această interdicție nu a împiedicat Agenţia pentru Eficienţă Energetică să desfăşoare o licitaţie de milioane care nu se încadrează în categoria celor de strictă necesitate. Anunţul privind „achiziționarea serviciilor pentru organizarea evenimentelor în cadrul Zilelor Moldova Eco Energetică” a fost publicat la 18 decembrie 2020. Preţul estimativ al serviciilor, anunţat din start, a fost de 1 876 413,75 de lei, fără TVA.
Chiar dacă se regăseşte în Planul de achiziţii pentru anul 2021 al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, această achiziție este cea mai scumpă din cele 57 planificate de instituţie pentru anul curent. Suma totală a achiziţiilor planificate de Agenţie este de 9,7 milioane de lei.
Zilele Moldova Eco Energetică s-au desfăşurat cu fast şi anul trecut, în plină pandemie, pentru eveniment fiind alocată suma de 2 milioane de lei.
Caravană prin țară, flashmob, copii-dansatori şi comunicate de presă
Doritorii de a participa la concursul de achiziții au trebuit să prezinte copiile a 3 contracte, în valoare de cel puţin 400 de mii de lei fiecare, privind executarea unor servicii similare. O altă condiţie a fost ca participanţii să prezinte dovada bancară că deţin în cont cel puţin 1 125 848 de lei. Printre cerinţe era și aceea ca agenţii economici să aibă în echipă designeri, directori artistici şi regizori licenţiaţi, cu o experienţă de minim trei ani.
Conform Caietului de sarcini al achiziţiei, Zilele Moldova Eco Energetică urmează să fie inaugurate cu un flashmob, iar evenimentul să fie moderat de un profesionist. Pentru imortalizarea evenimentului urmează să fie invitaţi doi cameromani şi un forograf.
Imagine simbol/Sursa: Mee.md
O parte din bani vor fi cheltuiţi pentru elaborarea designului invitaţiilor pentru mass-media şi pentru participanți, elaborararea şi distribuirea a două comunicate de presă, promovarea informaţiilor despre eveniment în mediul online.
Mai este prevăzută editarea pliantelor, imprimarea şi distribuirea pixurilor, maiourilor şi chipiurilor. Vor fi procurate şi o mie de baloane cu inscripţia „Moldova Eco Energetică”. Banii publici vor mai fi cheltuiţi pentru identificarea unei piese care să devină imnul evenimentului şi pentru pregătirea coregrafică a copiilor care vor evolua în cadrul Zilelor Moldova Eco Energetică.
Evenimentul prevede şi o caravană de două săptămâni, care va porni din centrul Capitalei şi va trece prin 30 de localităţi. O altă componentă a scenariului Zilelor Moldova Eco Energetică o reprezintă o expoziţie de lumini led.
Pentru eveniment este programat şi un concurs. Acesta prevede ca oamenii să înregistreze filmulețe video care să reflecte eco energia. Filmulețe vor fi transmise către organizatori, care le vor publica pe o pagină de Facebook special creată și pe un canal de YouTube. Trei cele mai reușite înregistrări video vor fi premiate cu câte un telefon performant în cadrul evenimentului Moldova Eco Energetică.
Cine va organiza evenimentul
La licitaţie au participat 5 firme care prestează servicii de organizare a evenimentelor. Cel mai înalt preţ, de 1 695 235,86 de lei, a fost propus de societatea comercială Proimagine, iar cel mai mic, 1445 000 de lei, de către SRL PPE. Totuşi, licitaţia a fost câştigată de Media Show Grup care a propus cu 5000 de lei mai mult decât PPE.
Ofertantul nu a precizat motivul exact pentru care a fost anulat rezultatul PPE SRL, fiind indicat doar „alte temeiuri de respingere a ofertei”.
Precizăm că PPE SRL are o experienţă de 10 ani ca organizator de evenimente şi expoziţii şi a mai prestat servicii de organizarea a Zilelor Moldova Eco Energetică pentru Agenţia pentru Eficienţă Energetică.
Media Show Grup este o companie fondată în anul 2006. Întreprinderea deţine o poziţie-cheie pe piaţa serviciilor de organizare a evenimentelor, având propriul echipament sceno-tehnic și departament de publicitate. Firma oferă servicii de regie, asigurare tehnică, design 3D, 2D și branding-ul întregii manifestări.
Zeci de mii de lei pentru promovarea imaginii
La 9 februarie 2021, Agenţia pentru Eficienţă Energetică a anunţat încă un concurs de achiziții publice. De data asta – pentru servicii de promovare a activității sale în domeniul eficienței energetice. Valoarea estimată a serviciilor este de 200 de mii de lei, fără TVA.
În Caietul de sarcini este prevăzută elaborarea a 40 de infografice video, dintre care 20 să reprezinte istorii de succes/proiecte realizate cu suportul AEE legate de EE (eficiență energetică) și 20 de proiecte legate de SER (surse de energie regenerabilă). Câştigătorii vor mai trebui să editeze o sută de reviste bazate pe conținutul și stilistica infograficelor video, să realizeze şi să distribuie în mediul on-line 15 live-uri din cadrul diferitelor evenimente organizate de Agenţie.
La 29 ianuarie 2021, Agenţia pentru Eficienţă Energetică a dat start unui concurs de achiziții de mică valoare privind editarea a o sută de agende personalizate pentru anul 2021. Valoarea estimativă a licitaţiei a fost de 225 00 de lei. Licitaţia a avut loc la data de 9 februarie, cu un singur participant, SRL Balacron, care a şi fost declarat învingător. Agentul economic a venit cu oferta de 22 000 de lei, câte 220 de lei pentru o agendă.
Cum argumentează cheltuielile directorul AEE
Alexandru Ciudin, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, ne-a declarat că este nevoit să desfăşoare Zilele Moldova Eco Energetică, pentru a primi un grant de trei milioane de euro. „Este vorba de un proiect internaţional. Condiţia a fost ca noi să finanţăm Zilele Moldova Eco Energetică. În cadrul manifestaţiei, trei antreprenori care s-au remarcat în domeniul utilizării energiei regenerabile vor fi premiaţi cu câte 10 mii de euro. Banii vor fi alocaţi de către partenerii străini”, ne-a explicat Ciudin.
Întrebat dacă a fost nevoie ca pe timp de pandemie să fie organizată manifestaţia pe picior larg, cu dansatori şi baloane, şi de ce nu s-a recurs la acţiuni mai modeste, cu reducerea cheltuielilor, directorul AEE a răspuns că aşa vede el eficacitatea unei campanii de promovare a eficienţei energetice, care să ajungă la conştiinţa cetăţenilor.
Marele fast s-ar putea să fie... online
Irina Ivancova-Botnarenco, administratoarea SRL Media Show Grup, ne-a spus însă că ceremonia de lansare a Zilelor Moldova Eco Energetică urma să aibă loc în luna februarie, dar a fost amânată din cauza restricţiilorlegate de pandemie. „Ceremonia de lansare va avea loc cel mai probail în regim online, dar încă nu am stabilit când anume, nu a fost aprobat un scenariu. Cât priveşte celelalte acţiuni prevăzute în contract, cum ar fi caravana, flashmobul, expoziţia, aşteptăm ridicarea restricţiilor. Clientul este unul serios şi noi trebuie să organizăm totul la un nivel înalt. Dar iată nimeni nu a scris despre festivalul Mărţişor, cu o sută de participanţi pe scenă”, a spus Irina Ivancova-Botnarenco.
Intre timp, statul economiseşte pe seama cetăţenilor
Guvernul de la Chişinău a făcut economii pe seama cetăţenilor chiar din primele zile de la apariţia primelor cazuri de Covid-19 şi a contat pe donaţii externe. Iniţial s-a economisit pe teste, fiind folosite doar cele din donaţii. După ce numărul de infectări a luat amploare, Guvernul a alocat bani pentru procurarea testelor, însă niciodată nu s-a recurs la testarea în masă, fapt care ar fi putut preveni răspândirea bolii. Testarea gratuită a moldovenilor la Covid–19 se face doar în cazul când pacientul manifestă simptome evidente.
Ce spun experţii
Olga Diaconu, responsabilă de monitorizarea achiziţiilor publice în cadrul Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, consideră că în condiţiile unei pandemii sunt nejustificate cheltuielile ce ţin de organizarea unor manifestaţii publice. „Este vorba despre două aspecte. În primul rând este vorba despre restricţiile impuse. Nu este normal să se organizeze marşuri şi alte acţiuni publice în condiţii de pandemie şi de expus participanţii riscului infectării. Nu se ştie care va fi în continuare situaţia cu răspândirea infecţiei. La fel, în condiţiile actuale, sunt nejustificate şi cheltuielile, mai ales pentru sărbători şi evenimente cu mai mulţi participanţi, dar şi pentru alte achiziţii care nu sunt de extremă necesitate”, a declarat experta.
Din donaţiile din exterior au fost modernizate şi extinse laboratoarele pentru testarea Covid-19. În timp ce experţii recomandă testarea zilnică a cel puţin 7 mii de persoane, numărul mediu al celor testaţi este de 3 500 pe zi, iar o bună parte din ei şi-au făcut testele la laboratoare private, achitând 800 de lei. În zilele de weekend, când laboratoarele private sunt închise, numărul celor testaţi într-o zi nu depășeşte 1200.
O situaţie similară se conturează şi în cazul vaccinurilor anti-Covid. Până acum Republica Moldova a primit vaccinuri doar din donații – de la statul român și prin intermediul Platformei COVAX. Achiziții de vaccinuri nu au fost făcute.
17 mii de doze de vaccin ar fi administrate la 8500 de medici
Cei 1,74 milioane alocate pentru Zilele Moldova Eco Energetică ar fi fost suficiente pentru procurarea a peste 17 mii de doze de vaccin AstraZeneca, la preţul de 5 euro pentru o doză.
Pacienţii internaţi cu Covid-19 la Spitalul Raionul Ungheni anunță de câteva zile că nu ajung măşti cu oxigen şi se folosesc pe rând câte doi de o mască. La fel, nu sunt suficiente concentratoare de oxigen. Banii care se planifică a fi alocaţi pentru Zilele Moldova Eco Energetică sunt suficienţi pentru procurarea a 97 de concentratoare de oxigen sau a cel puţin 4 aparate pentru respiraţie asistată.
Julieta Savițchi
Material realizat în cadrul proiectului „Cererea de transparență în perioade de criză: acțiune comună din partea OSC-urilor și a jurnaliștilor”, finanțat de BST.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!