Socru şi ginere la primăria din Bârnova

Arhiva 21 martie 2016 67
Valeriu Scutelnic

Primarul satului Bârnova din raionul Ocniţa activează într-o instituţie cu ginerele său, care este secretar al consiliului local. Deşi experţii anticorupţie afirmă că ambii încalcă regimul juridic al conflictului de interese, socrul fiind persoană cu funcţie de demnitate publică, iar ginerele - funcţionar public, alesul local respinge aceste argumente. Valeriu Scutelnic motivează că atunci când a fost angajat la primărie, secretarul consiliului nu îi era ginere. Pentru comparaţie, în România, un primar aflat într-o situaţie similară, a ajuns să fie condamnat.Valeriu Scutelnic este primar al satului Bârnova la al doilea mandat. Şi la alegerile locale din anul 2011, dar şi la cele din vara trecută, el a candidat pe listele Partidului Comuniştilor (PCRM).

Igor Iutiş

Primarul a devenit tată-socru

În luna august 2012, Igor Iutiş a fost ales secretar al consiliului local. Primarul spune că în acea vreme, tânărul nu-i era ginere. Când a fost angajat la primărie, domnul Iutiş era un străin. Copiii s-au căsătorit recent. Chiar am pregătit informaţia pentru Comisia Naţională de Integritate (CNI) ca să ne informeze cum ar fi să procedăm în această situaţie. Eu nu-i dau nici un ordin secretarului. Noi lucrăm în paralel. Mai mult, noi nu trăim împreună. Ei au casa lor aparte”, afirmă Valeriu Scutelnic.

El spune că nu vede o ilegalitate în faptul că ginerele său lucrează la Primărie, motivând că acesta nu se subordonează primarului. „Secretarul consiliului local nu e secretarul primăriei şi, respectiv, nu este în subordinea primarului. Ginerele este subordonat consiliului local. Primăria are funcţie executivă, consiliului îi revine partea deliberativă. Secretarul este angajat şi eliberat din funcţie de către consiliul local”, mai declară alesul din Bârnova.

Valeriu Scutelnic precizează că doar consiliul local va decide dacă Primăria va depune o solicitare la CNI. Cât priveşte ginerele, acesta nu ar intenţiona să rămână mult timp în funcţie. «Eu chiar discutam cu ginerele la acest subiect şi el mi-a spus că nu va sta mult la primărie. El este în căutarea unui loc de muncă. De ce să stea cu un aşa salariu?”, ne-a mai spus primarul.

Expertă anticorupţie: Singura soluţie este demisia uneia dintre persoanele vizate

În replică, Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, spune că Legea privind administraţia publică locală prevede că secretarul îşi exercită atribuţiile de bază sub autoritatea primarului. „Primarul-socru nu are cum să nu participe la luarea deciziilor în privinţa secretarului-ginere. Acest fapt este inadmisibil pornind de la prevederile Legii cu privire la conflictul de interese, potrivit cărora primarul este obligat să renunţe la interesele personale, ce pot compromite deciziile oficiale, luate cu participarea lui, şi să se abţină de la executarea unor astfel de hotărâri”, afirmă experta.

Mariana Kalughin propune o eventuală soluţie. „Prin interes personal, se înţelege orice interes care rezultă, inclusiv, din relaţiile lui cu persoane apropiate, ginerele încadrându-se în această categorie. În opinia mea, în acest caz, singura soluţie este demisia uneia dintre persoanele vizate. În mod practic, pornind de la specificul activităţii fiecăruia, atât primarul, cât şi secretarul nu pot să-şi îndeplinească atribuţiile decât într-o strânsă relaţie. Astfel, nu pot fi evitate situaţiile de conflict de interese”, conchide reprezentanta Centrului de Prevenire şi Analiză a Corupţiei (CAPC).

În România un primar a fost condamnat pentru că şi-a angajat nora în primărie

Dacă în Republica Moldova primarii nu sunt pedepsiţi pentru că ar încălca regimul juridic al conflictului de interese, deşi legea prevede sancţiuni, o altă situaţie este în Moldova de peste Prut.  Un caz similar cu cel din Bârnova a fost înregistrat în localitatea Ipoteşti, judeţul Suceava, unde primarul a lucrat în instituţie cu nora sa, pe care tot el a angajat-o. În luna noiembrie 2015, Dumitru Corjuc, primarul din Ipoteşti, a fost condamnat definitiv la patru luni de închisoare cu suspendare, pentru că şi-a angajat nora la primărie.

Faptul că alesul local şi-a angajat nora în anul 2011, apoi a numit-o secretar al comunei, a fost confirmat şi de Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit ANI, primarul comunei Ipoteşti a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de conducător, a semnat dispoziţiile prin care nora sa a fost numită în funcţia de consilier juridic. Ulterior, aceasta a fost numită în funcţia de secretar al comunei Ipoteşti. Legea privind statutul aleşilor locali din România stabileşte că „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Radu Blaj a scăpat de pedeapsa pentru conflict de inter...

Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chişinău, a pierdut definitiv procesul de judecată cu CNI, actualmente Autoritatea Naţională de Integritate. Deşi Curtea Supremă de Justiţie a decis că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese,  funcţionarul nu a fost sancţionat. Radu Blaj a avizat mai multe acte referitoare la construcţia câtorva zeci de imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, ai cărei fondatori sunt soţia sa şi fratele său.

09 septembrie 2016
52
Arhiva

Primarul din Bleșteni a declarat un eventual conflict d...

În comuna Bleșteni din raionul Edineț primarul și-a angajat sora în calitate de directoare a Centrului comunitar pentru persoane în etate. Alesul local spune că în sat nimeni nu ar lucra cu un salariu atât de mic, de doar circa o mie de lei, de aceea și-a numit sora în această funcție. După aproape un an de la angajare, primarul s-a „spovedit” la Comisia Națională de Integritate (CNI).

30 decembrie 2015
78
Arhiva

Vicepretorul sectorului Ciocana, care a admis o incompa...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, se află în incompatibilitate de funcții, deoarece deține și un mandat de consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Igor Moraru nu și-a soluționat incompatibilitatea în termen de o lună, așa cum prevede legea. În consecință, el ar putea fi demis din funcția de vicepretor.

12 iunie 2016
60
Arhiva

Posibile conflicte de interese în cadrul Primăriei Bălț...

Viceprimarul orașului Bălți, Lilia Sava, este bănuită de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat (OTC) Bălți că s-ar afla în situație de conflict de interese, întrucât este responsabilă de domeniile învățământ, tineret și sport, iar șefa Direcției Învățământ i-ar veni drept fiică vitregă. OTC, prin semnătura șefului Octavian Mahu, a expediat o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) cu solicitarea să examineze această situație. Mahu, care este fost primar al orașului Bălți, a explicat în document că Lilia Sava se află în mariaj civil cu tatăl șefei Direcției de Învățământ, Tatiana Dubițcaia, iar ultima, la rândul său, o are în subordine pe sora sa, Nadejda Oprea, care este șefa unei grădinițe din oraș. 

20 aprilie 2016
58
Arhiva

Experți: Ministrul Justiției a înțeles greșit legea. AN...

Presa a fost o sursă importantă de autosesizare pe tot parcursul activității Comisiei Naționale de Integritate, 20 la sută din controalele efectuate fiind pornite în baza materialelor jurnalisice. O arată datele statistice oferite de CNI, în pofida afirmațiilor făcute de către ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a spus că mass-media nu este o sursă credibilă de informație, de aceea noua Autoritate Națională de Integritate nu va mai fi obligată se se autosesizeze din presă. Nadejda Hriptievschi, expertă la Centrul de Resurse Juridice, spune că ministrul nu a înțeles legea, iar Ianina Spinei de la Transparency International Moldova susține că CNI „a învățat să descopere” primele cazuri de conflicte de interese și alte abateri de la lege anume datorită materialelor din presă.

12 august 2016
49
Arhiva

Prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puține”. Evenimentul va avea loc luni, 22 ianuarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).

15 ianuarie 2018
62