Un consilier raional de la Basarabeasca a rămas fără mandat din cauza incompatibilităţii de funcţii

Arhiva 16 septembrie 2014 809
Imagine simbol

Fostul consilier raional de la Basarabeasca, Ivan Secov s-a aflat în incompatibilitate de funcţii timp de doi ani, însă Comisia Electorală a Centrală (CEC) a observat acest lucru abia acum şi a decis să îi ridice mandatul. La rândul său, Secov, care este şi director interimar al Spitalului raional Basarabeasca, spune că nu a ştiut că nu poate ocupa aceste două poziţii în acelaşi timp.



Starea de incompatibilitate durează de la 5 decembrie 2012, când Ivan Secov, consilier raional ales pe lista Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a fost numit director interimar al Spitalului raional Basarabeasca. Potrivit Legii cu privire la statutul alesului local, mandatul alesului local este incompatibil cu funcţia de şef şi de şef adjunct în structurile subordonate autorităţilor publice locale. Cu toate acestea, în cei aproape doi ani, la şedinţele Consiliului raional, situaţia lui Secov nu a fost discutată. „Nu îmi amintesc să fi abordat această chestiune în aceşti ani”, spune Nicolai Prohniţchi, consilier raional de la PD. Nici Vladimir Vrabie, consilier liberal-democrat, nu ţine minte să fi fost discutată tema incompatibilităţii de funcţii la vreuna din şedinţe.

CEC i-a ridicat mandatul de ales local

Ludmila Lupaşcu, şefa Direcţiei management alegeri din cadrul CEC, spune că în situaţia în care un ales local se află în stare de incompatibilitate, acesta trebuie să demisioneze sau să îşi depună mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii. Iar pentru că Ivan Secov nu a demisionat din una din funcţiile incompatibile, Comisia Electorală Centrală i-a ridicat mandatul de consilier raional, în luna august.

Secov: „Dacă aşa a decis Comisia, aşa să fie”

La rândul său, Ivan Secov susţine că nu a ştiut că aceste două funcţii sunt incompatibile: „Dacă aşa a decis Comisia, aşa să fie. De unde era să ştiu că acest lucru este interzis?”

Galina Bostan, expert anticorupţie, spune că deşi a admis starea de incompatibilitate timp de aproape doi ani, fostul ales local nu va fi sancţionat contravenţional. „Ridicarea mandatului de consilier este o sancţiune administrativă. Dar mă întreb, de ce în această perioadă nu a sesizat nimeni CEC sau Comisia Naţională de Integritate (CNI). Acest lucru trebuia să îl facă atât conducerea raionului şi consilierii, cât şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Şi nu cred că aleşii locali din Basarabeasca nu ştiau despre starea de incompatibilitate a directorului interimar al Spitalului din localitate”, afirmă Galina Bostan.

Venitul obţinut în calitate de consilier raional – nedeclarat

În declaraţia de avere pentru anul 2013, Ivan Secov nu indică venitul obţinut din activitatea de consilier raional. Potrivit consilierului Serghei Busuioc, pentru participarea la o şedinţă, un membru al CR Basarabeasca primea anul trecut peste 30 de lei, iar în acest an onorariul s-a mărit, ajungând la circa 300 de lei. În declaraţia de avere, Ivan Secov indică un venit salarial de peste 115 mii de lei, alte nouă mii obţinute de soţia sa din surse legale şi peste şase mii de lei primite din donaţii sau moşteniri.

De asemenea, fostul ales local mai declară o casă de locuit dobândită în anul 1989 şi un autoturism de marca Nissan, achiziţionat în anul 2012. Moldova Curată va sesiza CNI pentru a verifica ce venit a obţinut Ivan Secov în anul 2013, în calitate de consilier raional.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Șapte persoane candidează pentru cele două locuri de me...

Fondatorul și managerul general al trustului de presă Realitatea, Dumitru Țâra, președintele centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea și specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex Tatiana Pașcovschi sunt trei dintre cele 7 persoane care candidează din partea societății civile la  funcția de membru al Consiliului de Integritate. De asemenea, în concurs s-au înscris jurista Carolina Macovețchi, lector universitar, avocatul Valentin Găină, jurista Oxana Novicov, lector universitar, și profesoara de limba engleză Tatiana Gogu. 

22 decembrie 2016
980
Arhiva

Cetățenii pot „curăța” R. Moldova de demnitarii „pătați...

De la începutul anului curent, la Comisia Națională de Integritate (CNI) au parvenit 31 de sesizări în care oamenii invocau conflicte de interese, averi nedeclarate ale funcționarilor și demnitarilor, dar și cazuri de incompatibilități. Dacă cetățenii cunosc în localitățile lor astfel de abateri comise de către funcționarii și demnitarii publici, pot sesiza în continuare CNI sau pot informa echipa www.moldovacurata.md pentru a investiga cazurile reclamate.

31 mai 2013
954
Arhiva

Interesele filantropice ale preşedintelui raionului Cah...

Două fundaţii creştine administrate de către familia preşedintelui raionului Cahul, Ion Groza, au luat în arendă, doi ani la rând, tabăra pentru odihna copiilor „Romantica”, amplasată în satul Moscovei. Atunci Ion Groza era consilier local. El susţine că fundaţiile au decis să ia în locaţiune tabăra pentru a le oferi sejururi gratuite elevilor din familii social-vulnerabile şi nu ar fi vorba despre vreun interes personal.

16 ianuarie 2017
1081
Arhiva

Maia Sandu promite măsuri anticorupție mai drastice la...

Decizia de micșorare a vacanțelor elevilor va fi revăzută. Ministrul Educației, Maia Sandu, promite că, în contextul discuțiilor care vizează proiectul Codului Educației, se va reveni la subiectul vacanțelor. 

24 octombrie 2013
1019
Arhiva

Alexandru Cimbriciuc: „Demisia a fost planificată. Jurn...

La câteva zile după ce şi-a prezentat demisia, viceministrul Apărării Alexandru Cimbriciuc spune că această acțiune nu are nici o legătură cu scandalul în care a fost implicat fiul său. În timp ce ministrul Apărării Anatol Şalaru afirmă că respectă decizia lui Cimbriciuc, mai multe organizaţii de media solicită Procuraturii Generale să investigheze acest caz, iar demnitarul să fie sancționat conform legii.

15 iulie 2016
966
Arhiva

După doi ani de procese, instanţa a decis: secretarul c...

În anul 2014, Moldova Curată relata o situaţie din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, unde Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local, deţinea prin cumul şi funcţia de asistent social. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a adoptat, acum doi ani, un act prin care constata că funcţionara a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii, Svetlana Ivanova continuă şi astăzi să deţină cele două poziţii în cadrul primăriei Grădiniţa.

26 aprilie 2016
769