Un consilier raional de la Basarabeasca a rămas fără mandat din cauza incompatibilităţii de funcţii

Arhiva 16 septembrie 2014 292
Imagine simbol

Fostul consilier raional de la Basarabeasca, Ivan Secov s-a aflat în incompatibilitate de funcţii timp de doi ani, însă Comisia Electorală a Centrală (CEC) a observat acest lucru abia acum şi a decis să îi ridice mandatul. La rândul său, Secov, care este şi director interimar al Spitalului raional Basarabeasca, spune că nu a ştiut că nu poate ocupa aceste două poziţii în acelaşi timp.Starea de incompatibilitate durează de la 5 decembrie 2012, când Ivan Secov, consilier raional ales pe lista Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a fost numit director interimar al Spitalului raional Basarabeasca. Potrivit Legii cu privire la statutul alesului local, mandatul alesului local este incompatibil cu funcţia de şef şi de şef adjunct în structurile subordonate autorităţilor publice locale. Cu toate acestea, în cei aproape doi ani, la şedinţele Consiliului raional, situaţia lui Secov nu a fost discutată. „Nu îmi amintesc să fi abordat această chestiune în aceşti ani”, spune Nicolai Prohniţchi, consilier raional de la PD. Nici Vladimir Vrabie, consilier liberal-democrat, nu ţine minte să fi fost discutată tema incompatibilităţii de funcţii la vreuna din şedinţe.

CEC i-a ridicat mandatul de ales local

Ludmila Lupaşcu, şefa Direcţiei management alegeri din cadrul CEC, spune că în situaţia în care un ales local se află în stare de incompatibilitate, acesta trebuie să demisioneze sau să îşi depună mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii. Iar pentru că Ivan Secov nu a demisionat din una din funcţiile incompatibile, Comisia Electorală Centrală i-a ridicat mandatul de consilier raional, în luna august.

Secov: „Dacă aşa a decis Comisia, aşa să fie”

La rândul său, Ivan Secov susţine că nu a ştiut că aceste două funcţii sunt incompatibile: „Dacă aşa a decis Comisia, aşa să fie. De unde era să ştiu că acest lucru este interzis?”

Galina Bostan, expert anticorupţie, spune că deşi a admis starea de incompatibilitate timp de aproape doi ani, fostul ales local nu va fi sancţionat contravenţional. „Ridicarea mandatului de consilier este o sancţiune administrativă. Dar mă întreb, de ce în această perioadă nu a sesizat nimeni CEC sau Comisia Naţională de Integritate (CNI). Acest lucru trebuia să îl facă atât conducerea raionului şi consilierii, cât şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Şi nu cred că aleşii locali din Basarabeasca nu ştiau despre starea de incompatibilitate a directorului interimar al Spitalului din localitate”, afirmă Galina Bostan.

Venitul obţinut în calitate de consilier raional – nedeclarat

În declaraţia de avere pentru anul 2013, Ivan Secov nu indică venitul obţinut din activitatea de consilier raional. Potrivit consilierului Serghei Busuioc, pentru participarea la o şedinţă, un membru al CR Basarabeasca primea anul trecut peste 30 de lei, iar în acest an onorariul s-a mărit, ajungând la circa 300 de lei. În declaraţia de avere, Ivan Secov indică un venit salarial de peste 115 mii de lei, alte nouă mii obţinute de soţia sa din surse legale şi peste şase mii de lei primite din donaţii sau moşteniri.

De asemenea, fostul ales local mai declară o casă de locuit dobândită în anul 1989 şi un autoturism de marca Nissan, achiziţionat în anul 2012. Moldova Curată va sesiza CNI pentru a verifica ce venit a obţinut Ivan Secov în anul 2013, în calitate de consilier raional.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primăria Chişinău i-a plătit preşedintelui Judecătoriei...

Anul 2015 a fost unul norocos pentru Sergiu Osoianu, preşedintele Judecătoriei Străşeni. Astfel, în urma unui litigiu, Primăria municipiului Chişinău i-a achitat magistratului peste un milion de lei (echivalentul a 50 de mii de euro). Această sumă ar fi contravaloarea unui apartament cu două camere.

08 august 2016
892
Arhiva

Profil candidat: Angel Agache

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
929
Arhiva

Președintele Judecătoriei Cantemir și-a cumpărat un aut...

Președintele Judecătoriei raionului Cantemir, Tudor Berdilă, și-a achizționat anul trecut un automobil în valoare de aproape 400 de mii de lei (aproximativ 18 000 euro), sumă care îi depășește de două ori veniturile oficiale din salariul de magistrat. Solicitat de Moldova Curată, judecătorul s-a arătat indignat de faptul că ne interesăm de sursa din care a reușit să își cumpere BMW-ul fabricat în 2008, menționând că există probleme mai importante pe care ar trebui să le abordeze presa.

20 iulie 2016
283
Arhiva

Şeful Agenţiei Achiziţii Publice a găsit soluţia pentru...

Simion Botnari, directorul Agenţiei Achiziţii Publice, se laudă că subalternii îi raportează de fiecare dată când cineva încearcă să-i „mulţumească” fie cu o cutie de bomboane, fie cu o sticlă de şampanie. Şi asta pentru că, afirmă şeful instituţiei, fiecare şedinţă începe cu lecţii de moralitate, iar de aproape un an în Agenţie au fost instalate camere de supraveghere. 

27 octombrie 2014
291