Un consilier raional de la Basarabeasca a rămas fără mandat din cauza incompatibilităţii de funcţii

Arhiva 16 septembrie 2014 828
Imagine simbol

Fostul consilier raional de la Basarabeasca, Ivan Secov s-a aflat în incompatibilitate de funcţii timp de doi ani, însă Comisia Electorală a Centrală (CEC) a observat acest lucru abia acum şi a decis să îi ridice mandatul. La rândul său, Secov, care este şi director interimar al Spitalului raional Basarabeasca, spune că nu a ştiut că nu poate ocupa aceste două poziţii în acelaşi timp.Starea de incompatibilitate durează de la 5 decembrie 2012, când Ivan Secov, consilier raional ales pe lista Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a fost numit director interimar al Spitalului raional Basarabeasca. Potrivit Legii cu privire la statutul alesului local, mandatul alesului local este incompatibil cu funcţia de şef şi de şef adjunct în structurile subordonate autorităţilor publice locale. Cu toate acestea, în cei aproape doi ani, la şedinţele Consiliului raional, situaţia lui Secov nu a fost discutată. „Nu îmi amintesc să fi abordat această chestiune în aceşti ani”, spune Nicolai Prohniţchi, consilier raional de la PD. Nici Vladimir Vrabie, consilier liberal-democrat, nu ţine minte să fi fost discutată tema incompatibilităţii de funcţii la vreuna din şedinţe.

CEC i-a ridicat mandatul de ales local

Ludmila Lupaşcu, şefa Direcţiei management alegeri din cadrul CEC, spune că în situaţia în care un ales local se află în stare de incompatibilitate, acesta trebuie să demisioneze sau să îşi depună mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii. Iar pentru că Ivan Secov nu a demisionat din una din funcţiile incompatibile, Comisia Electorală Centrală i-a ridicat mandatul de consilier raional, în luna august.

Secov: „Dacă aşa a decis Comisia, aşa să fie”

La rândul său, Ivan Secov susţine că nu a ştiut că aceste două funcţii sunt incompatibile: „Dacă aşa a decis Comisia, aşa să fie. De unde era să ştiu că acest lucru este interzis?”

Galina Bostan, expert anticorupţie, spune că deşi a admis starea de incompatibilitate timp de aproape doi ani, fostul ales local nu va fi sancţionat contravenţional. „Ridicarea mandatului de consilier este o sancţiune administrativă. Dar mă întreb, de ce în această perioadă nu a sesizat nimeni CEC sau Comisia Naţională de Integritate (CNI). Acest lucru trebuia să îl facă atât conducerea raionului şi consilierii, cât şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Şi nu cred că aleşii locali din Basarabeasca nu ştiau despre starea de incompatibilitate a directorului interimar al Spitalului din localitate”, afirmă Galina Bostan.

Venitul obţinut în calitate de consilier raional – nedeclarat

În declaraţia de avere pentru anul 2013, Ivan Secov nu indică venitul obţinut din activitatea de consilier raional. Potrivit consilierului Serghei Busuioc, pentru participarea la o şedinţă, un membru al CR Basarabeasca primea anul trecut peste 30 de lei, iar în acest an onorariul s-a mărit, ajungând la circa 300 de lei. În declaraţia de avere, Ivan Secov indică un venit salarial de peste 115 mii de lei, alte nouă mii obţinute de soţia sa din surse legale şi peste şase mii de lei primite din donaţii sau moşteniri.

De asemenea, fostul ales local mai declară o casă de locuit dobândită în anul 1989 şi un autoturism de marca Nissan, achiziţionat în anul 2012. Moldova Curată va sesiza CNI pentru a verifica ce venit a obţinut Ivan Secov în anul 2013, în calitate de consilier raional.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Acasă soţ şi soţie, la primărie angajator şi angajată

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, continuă să lucreze cu soţia sa, care este contabilă la primărie. Deşi membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au examinat acest caz cu doi ani în urmă și au clasat cauza, totuși experții anticorupție spun că la mijloc ar putea fi un conflict de interese, deoarece primarul este autoritatea în subordinea căruia se află angajaţii primăriei.

13 martie 2016
1086
Arhiva

Judecătorul Cristi Danileț: Dacă se știu că sunt cu ”pe...

Judecătorul și membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț, a acordat un interviu portalului Moldova Curată în care a vorbit despre performanțele la care a ajuns România în combaterea corupției și despre modelele pe care le poate împrumuta Republica Moldova. Cunoscător al sistemului de drept de la noi datorită conlucrării pe care o are cu autoritățile și magistrații de la Chișinău, magistratul român a punctat și câteva măsuri care se impun în primul rând pentru a avea progrese în ce privește eliminarea corupției.

18 septembrie 2015
686
Arhiva

ONG-ul președintelui raionului Ialoveni, Lilian Carmanu...

Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), o organizație neguvernamentală condusă de democratul Lilian Carmanu, actualul președinte al raionului Ialoveni, a beneficiat în acest an de un ajutor bănesc în valoare de 60 de mii de lei, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Demnitarul spune că acești bani vor fi utilizați pentru organizarea Festivalului ”La gura teascului”, planificat pentru data de 15 septembrie 2018. SMART este una dintre cele peste 50 de organizații care au semnat, în anul 2017, o declarație de susținere a introducerii votului uninominal, inițiativă a Partidului Democrat din Moldova (PDM).

17 august 2018
1018
Arhiva

Președintele raionului Ocnița a lăsat propria afacere î...

Președintele raionului Ocnița, socialistul Vasili Romaniuc, vine într-o funcție publică de la conducerea unei afaceri de milioane de lei. El deține împreună cu soția și cu un fiu întreprinderea ”Petrol Prestigiu”, care are o stație PECO și desfășoară activități în agricultură. În trecut, întreprinderea a fost implicată într-un scandal, legat de arendarea a 150 de hectare de livadă în satul Ocnița.

15 noiembrie 2015
1295
Arhiva

Președintele raionului Orhei, cu CV, dar fără casă

Democratul Tudor Golub, care a preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015, are un CV impresionant, dar o declarație de avere aproape goală. El vine în această funcție de pe poziția de șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat.

05 decembrie 2015
941
Arhiva

Profil candidat: Grigore Colun

Integritatea în activitate politică

22 ianuarie 2019
1850