Un consilier raional de la Basarabeasca a rămas fără mandat din cauza incompatibilităţii de funcţii

Arhiva 16 septembrie 2014 96
Imagine simbol

Fostul consilier raional de la Basarabeasca, Ivan Secov s-a aflat în incompatibilitate de funcţii timp de doi ani, însă Comisia Electorală a Centrală (CEC) a observat acest lucru abia acum şi a decis să îi ridice mandatul. La rândul său, Secov, care este şi director interimar al Spitalului raional Basarabeasca, spune că nu a ştiut că nu poate ocupa aceste două poziţii în acelaşi timp.Starea de incompatibilitate durează de la 5 decembrie 2012, când Ivan Secov, consilier raional ales pe lista Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a fost numit director interimar al Spitalului raional Basarabeasca. Potrivit Legii cu privire la statutul alesului local, mandatul alesului local este incompatibil cu funcţia de şef şi de şef adjunct în structurile subordonate autorităţilor publice locale. Cu toate acestea, în cei aproape doi ani, la şedinţele Consiliului raional, situaţia lui Secov nu a fost discutată. „Nu îmi amintesc să fi abordat această chestiune în aceşti ani”, spune Nicolai Prohniţchi, consilier raional de la PD. Nici Vladimir Vrabie, consilier liberal-democrat, nu ţine minte să fi fost discutată tema incompatibilităţii de funcţii la vreuna din şedinţe.

CEC i-a ridicat mandatul de ales local

Ludmila Lupaşcu, şefa Direcţiei management alegeri din cadrul CEC, spune că în situaţia în care un ales local se află în stare de incompatibilitate, acesta trebuie să demisioneze sau să îşi depună mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii. Iar pentru că Ivan Secov nu a demisionat din una din funcţiile incompatibile, Comisia Electorală Centrală i-a ridicat mandatul de consilier raional, în luna august.

Secov: „Dacă aşa a decis Comisia, aşa să fie”

La rândul său, Ivan Secov susţine că nu a ştiut că aceste două funcţii sunt incompatibile: „Dacă aşa a decis Comisia, aşa să fie. De unde era să ştiu că acest lucru este interzis?”

Galina Bostan, expert anticorupţie, spune că deşi a admis starea de incompatibilitate timp de aproape doi ani, fostul ales local nu va fi sancţionat contravenţional. „Ridicarea mandatului de consilier este o sancţiune administrativă. Dar mă întreb, de ce în această perioadă nu a sesizat nimeni CEC sau Comisia Naţională de Integritate (CNI). Acest lucru trebuia să îl facă atât conducerea raionului şi consilierii, cât şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Şi nu cred că aleşii locali din Basarabeasca nu ştiau despre starea de incompatibilitate a directorului interimar al Spitalului din localitate”, afirmă Galina Bostan.

Venitul obţinut în calitate de consilier raional – nedeclarat

În declaraţia de avere pentru anul 2013, Ivan Secov nu indică venitul obţinut din activitatea de consilier raional. Potrivit consilierului Serghei Busuioc, pentru participarea la o şedinţă, un membru al CR Basarabeasca primea anul trecut peste 30 de lei, iar în acest an onorariul s-a mărit, ajungând la circa 300 de lei. În declaraţia de avere, Ivan Secov indică un venit salarial de peste 115 mii de lei, alte nouă mii obţinute de soţia sa din surse legale şi peste şase mii de lei primite din donaţii sau moşteniri.

De asemenea, fostul ales local mai declară o casă de locuit dobândită în anul 1989 şi un autoturism de marca Nissan, achiziţionat în anul 2012. Moldova Curată va sesiza CNI pentru a verifica ce venit a obţinut Ivan Secov în anul 2013, în calitate de consilier raional.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Webinar: Cum se implică tinerii în obţinerea informaţii...

Ştiu tinerii să folosească Legea privind accesul la informaţie? Cum tratează autorităţile locale, centrale ori şcoala întrebările tinerilor, cum înteleg să răspundă şi cum trebuie tinerii să procedeze atunci când se confruntă cu un refuz categoric? Alianţa pentru o Românie Curată şi Iniţiativa pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova vă invită să vă înscrieţi la cel de-al treilea webinar din seria celor 10 astfel de sesiuni de pregătire.

24 august 2015
187
Arhiva

Auditul extern, un instrument folosit de ANI, demn să f...

Eficiența activității Comisiei Naționale de Integritate (CNI) ar fi mai mare dacă nu ar exista o serie de deficiențe în cadrul legislativ care reglementează procedurile de control și dacă CNI ar aplica mecanisme și bunele practici care s-au dovedit a fi de succes în alte țări. O recunosc reprezentanții CNI, care au analizat problemele identificate în rapoartele anuale proprii, dar și modul cum funcționează Agenția Națională de Integritate (ANI) din România.

10 august 2015
116
Arhiva

Legea testării integrităţii - contestată, deşi aduce ro...

Legea privind testarea integrităţii profesionale îi nemulţumeşte pe mulţi agenţi publici, indiferent dacă au trecut sau au picat testul. Unele prevederi i-au nemulţumit şi pe câţiva deputaţi comunişti, care au cerut Curții Constituţionale să verifice dacă articolele referitoare la instanțele de judecată sunt conforme cu Legea Supremă.  Curtea însă a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia, care a notat că legea este una bună, fiind un instrument de contracarare a actelor de corupţie în instituţiile publice, dar că ar trebui revizuită pentru a nu lăsa loc de interpretări. Astfel, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă actul legislativ adoptat la sfârşitul anului 2013 este constituţional sau nu.

27 ianuarie 2015
98
Arhiva

Expert: Amnistia fiscală a fost votată fără respectarea...

„La adoptarea în prima lectură a proiectelor de lege privind amnistia fiscală și a capitalurilor au fost încălcate atât procedurile de consultări publice, cât și cele de elaborare a actelor legislative”, a declarat Nadejda Hriptievschi, expertă a Centrului de Resurse Juridice la o masă rotundă desfășurată la 22 decembrie.

23 decembrie 2016
92
Arhiva

Anatolie Donciu: N-o să încetez să insist pe reorganiza...

Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre modul în care funcționează această structură și a explicat de ce ea nu este destul de eficientă în prevenirea corupției. Potrivit lui, legislația deficitară nu permite în multe cazuri sancționarea celor care nu își declară averile sau interesele personale, a celor care, fiind în funcții publice, își angajează rudele sau favorizează afacerile acestora.

30 ianuarie 2016
94
Arhiva

Profil candidat: Chiril Tatarlî

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
110