Un consilier raional de la Basarabeasca a rămas fără mandat din cauza incompatibilităţii de funcţii

Arhiva 16 septembrie 2014 942
Imagine simbol

Fostul consilier raional de la Basarabeasca, Ivan Secov s-a aflat în incompatibilitate de funcţii timp de doi ani, însă Comisia Electorală a Centrală (CEC) a observat acest lucru abia acum şi a decis să îi ridice mandatul. La rândul său, Secov, care este şi director interimar al Spitalului raional Basarabeasca, spune că nu a ştiut că nu poate ocupa aceste două poziţii în acelaşi timp.



Starea de incompatibilitate durează de la 5 decembrie 2012, când Ivan Secov, consilier raional ales pe lista Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a fost numit director interimar al Spitalului raional Basarabeasca. Potrivit Legii cu privire la statutul alesului local, mandatul alesului local este incompatibil cu funcţia de şef şi de şef adjunct în structurile subordonate autorităţilor publice locale. Cu toate acestea, în cei aproape doi ani, la şedinţele Consiliului raional, situaţia lui Secov nu a fost discutată. „Nu îmi amintesc să fi abordat această chestiune în aceşti ani”, spune Nicolai Prohniţchi, consilier raional de la PD. Nici Vladimir Vrabie, consilier liberal-democrat, nu ţine minte să fi fost discutată tema incompatibilităţii de funcţii la vreuna din şedinţe.

CEC i-a ridicat mandatul de ales local

Ludmila Lupaşcu, şefa Direcţiei management alegeri din cadrul CEC, spune că în situaţia în care un ales local se află în stare de incompatibilitate, acesta trebuie să demisioneze sau să îşi depună mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii. Iar pentru că Ivan Secov nu a demisionat din una din funcţiile incompatibile, Comisia Electorală Centrală i-a ridicat mandatul de consilier raional, în luna august.

Secov: „Dacă aşa a decis Comisia, aşa să fie”

La rândul său, Ivan Secov susţine că nu a ştiut că aceste două funcţii sunt incompatibile: „Dacă aşa a decis Comisia, aşa să fie. De unde era să ştiu că acest lucru este interzis?”

Galina Bostan, expert anticorupţie, spune că deşi a admis starea de incompatibilitate timp de aproape doi ani, fostul ales local nu va fi sancţionat contravenţional. „Ridicarea mandatului de consilier este o sancţiune administrativă. Dar mă întreb, de ce în această perioadă nu a sesizat nimeni CEC sau Comisia Naţională de Integritate (CNI). Acest lucru trebuia să îl facă atât conducerea raionului şi consilierii, cât şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Şi nu cred că aleşii locali din Basarabeasca nu ştiau despre starea de incompatibilitate a directorului interimar al Spitalului din localitate”, afirmă Galina Bostan.

Venitul obţinut în calitate de consilier raional – nedeclarat

În declaraţia de avere pentru anul 2013, Ivan Secov nu indică venitul obţinut din activitatea de consilier raional. Potrivit consilierului Serghei Busuioc, pentru participarea la o şedinţă, un membru al CR Basarabeasca primea anul trecut peste 30 de lei, iar în acest an onorariul s-a mărit, ajungând la circa 300 de lei. În declaraţia de avere, Ivan Secov indică un venit salarial de peste 115 mii de lei, alte nouă mii obţinute de soţia sa din surse legale şi peste şase mii de lei primite din donaţii sau moşteniri.

De asemenea, fostul ales local mai declară o casă de locuit dobândită în anul 1989 şi un autoturism de marca Nissan, achiziţionat în anul 2012. Moldova Curată va sesiza CNI pentru a verifica ce venit a obţinut Ivan Secov în anul 2013, în calitate de consilier raional.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

INTERVIU// Avocatul poporului: ”Corupția a ajuns la un...

”În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa nivel încât afectează drepturile omului”, a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Ombudsmanul a accentuat că nu atât legislația, cât actorii din sistemul de justiție creează situații de corupție.

01 noiembrie 2018
992
Fii cu ochii pe autorități!/Campanii

Campania „Fii cu ochii pe autorități!”: întâlnire de in...

În cadrul campaniei de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”, în orașul Rezina a avut loc o întâlnire cu cetățenii la tema transparenței decizionale și a accesului la informație. La acest eveniment, organizat de API și portalul MoldovaCurata.md, în parteneriat cu ziarul regional independent „Cuvântul”, au participat activiști civici, funcționari publici, jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor locale, alți locuitori ai orașului și raionului Rezina.

27 septembrie 2017
1613
Arhiva

Profil candidat: Ion Groza

Integritatea în activitatea politică

19 februarie 2019
1190
Arhiva

Zubco scapă de amenda Comisiei Naționale de Integritate

Fostul procuror general, Valeriu Zubco, a fost absolvit de obligația de a achita amenda în valoare de 6 000 de lei pentru că s-ar fi aflat într-un conflict de interese în cazul vânătorii din Pădurea Domnească. Judecătoria sectorului Râșcani a dispus anularea hotărârii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) prin care aceasta l-a amendat pe Zubco pentru conflictul de interese depistat în cazul Pădurea Domnească. Magistrații care au examinat contestația depusă de Zubco au ajuns la concluzia că fostul procuror nu era obligat să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii despre faptul că Gheorghe Crețu este bănuit că l-ar fi omorât pe Sorin Paciu, atâta timp cât asupra judecătorului Curții de Apel Chișinău nu exista o bănuială rezonabilă. De asemenea, cred judecătorii Judecătoriei Râșcani, Zubco nu era obligat nici să anunțe Parlamentul despre incidentul de la vânătoare, întrucât Procuratura Generală este o instituție autonomă. Astfel, potrivit instanței, CNI și-a depășit atribuțiile de serviciu atunci când i-a aplicat amenda lui Zubco. Contactat de portalul Moldova Curată, Anatolie Donciu, președintele CNI, a declarat că nu poate comenta decizia instanței, chiar dacă nu este de acord cu aceasta. „Noi am contestat decizia judecătoriei Râșcani la Curtea de Apel Chișinău. În rest, nu pot comenta decizia instanței, pentru că ea are valoare de lege”, a declarat Donciu, precizând că CNI s-a condus de prevederile legale atunci când i-a aplicat amenda lui Zubco. Amintim că, la 21 martie curent, CNI a constat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către ex-procurorul general Valeriu Zubco, participant la vânătoarea din Rezervația naturală ,,Pădurea Domnească", care s-a soldat cu decesul lui Sorin Paciu. Comisia a dispus atunci amendarea lui Zubco cu 6000 de lei. Fostul demnitar a contestat însă actul în instanță.

07 august 2013
1435
Arhiva

Președintele raionului Dondușeni, fondator la o firmă c...

Victor Chiriac, președintele raionului Dondușeni, a ales să rămână în această funcție, deși putea să ajungă deputat după demisia din Legislativ a lui Igor Corman. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 el a fost al 27-lea pe lista Partidului Democrat (PDM). La alegerile locale din 14 iunie 2015, fiind președinte al Organizației Teritoriale Dondușeni a PDM, Victor Chiriac a fost cap de listă, devenind ulterior consilier raional, iar pe 8 iulie 2015 a fost ales președinte de raion cu voturile democraților, liberal-democraților, liberalilor și comuniștilor. Printre cei care l-au votat se regăsește și un văr de-al său, însă președintele raionului nu crede că la mijloc e un conflict de interese. De meserie medic, Chiriac este fondator, împreună cu alți câțiva apropiați, inclusiv cu verișorul care l-a votat președinte, la un SRL cu activități în agricultură, care a raportat, în 2012, venituri din vânzări de 100 de milioane de lei.

03 decembrie 2015
2068
Arhiva

Masa rotundă: “Testarea la poligraf: un deceniu de eșec...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă “Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau  de reușite?”. Evenimentul va avea loc luni, 19 februarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).

08 februarie 2018
964