Un deputat din autonomia găgăuză intenţionează să modifice Codul Electoral din regiune folosind documente fictive

Arhiva 5 iulie 2016 153
Ivan Burgudji

Ivan Burgudji, deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze, iniţiază în regiune consultări publice cu scopul de a modifica câteva prevederi din Codul Electoral al autonomiei găgăuze. Deputatul vrea ca numărul de circumscripţii electorale să fie redus: de la 35, câte sunt în prezent, la cinci, dar să fie schimbată şi procedura de alegere a deputaţilor. Burgudji spune că amendamentele ar fi cerute de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), care obligă Adunarea Populară să ajusteze legislaţia electorală la articolul 38 din Constituţie. Argumentul este combătut de Curte.Deşi este adoptată recent, legislaţia electorală din UTA Gagauz-Yeri ar putea fi modificată. La 21 iunie curent, Comisia permanentă pentru probleme juridice a Adunării Populare de la Comrat  a organizat consultări publice de modificare a Codului Electoral.

Reducerea numărului de circumscripţii electorale

Potrivit articolul opt din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), Adunarea Populară a Găgăuziei este aleasă în circumscripţii  teritoriale prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de patru ani”. De asemenea, documentul mai prevede: componenţa numerică a Adunării Populare se constituie astfel: un deputat de la cinci mii de alegători cu condiţia ca fiecare localitate să aibă cel puţin un deputat”.

Conţinutul acestei prevederi însă îi nemulţumeşte pe unii deputaţi care intenţionează să reducă numărul de circumscripţii. Dacă în prezent în regiune sunt 35 de circumscripţii electorale, iar fiecare deputat din Adunarea Populară este ales de câte o circumscripţie, acum se doreşte să fie doar cinci circumscripţii multi-nominale şi câte 7 deputaţi din fiecare.

Consultările publice pe marginea acestei  propuneri au fost iniţiate de deputatul Ivan Burgudji. El face trimitere la o Decizie a Tribunalului Chişinău din anul 2000, prin care a fost anulată Decizia Comisiei Electorale din Găgăuzia de a stabili hotarele circumscripţiilor uninominale pentru alegerile în Adunarea Populara din 1999. Doi candidaţi la alegerile din APG din anul 1999 au considerat că această decizie a CEC din regiune este discriminatorie pentru că nu protejează dreptul electoral egal, care este asigurat de articolul 38 din Constituţia Republicii Moldova.  Candidaţii argumentau atunci că circumscripţiile nu sunt egale în ce priveşte numărul de alegători. Cea mai mare circumscripţie, după decizia CEC a Găgăuziei din 1999, a avut cinci mii de alegători, iar cea mica - 300. Astfel, cetăţenii cu drept de vot nu ar fi fost reprezentaţi în mod egal. Tribunalul Chişinău a acceptat argumentele candidaţilor.

Mihail Sirkeli, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Piligrim-Demo” de la Comrat (misiunea organizaţiei este de a promova valorile democratice dar şi drepturile omului în UTA Găgăuzia, prin implicarea eficientă a cetăţenilor, monitorizarea activităţii autorităţilor şi prin furnizarea serviciilor de expertiză), a declarat că deputatul Burgudji spune că ar fi primit un document de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) prin care instanţa ar cere APG să modifice Codul Electoral, conform deciziei Tribunalului din anul 2000. “In timpul consultărilor publice din luna iunie, Ivan Burgudji dădea celor prezenţi pachetul de documente, inclusiv acea petiţie, care spune el că ar fi primit-o de la CSJ. Noi credem că această Comisie utilizează documente fictive doar pentru a iniţia procesul de modificare a procedurii electorale”, declară reprezentantul „Piligrim-Demo”.

CSJ: „E un document fictiv”

CSJ a confirmat pentru Moldova Curată că instituţia nu a expediat nici o petiţie prin care i-ar fi obligat pe deputaţi din APG să iniţieze procedura de modificare a legislaţiei electorale. Valentin Lastaveţchi, şeful aparatului CSJ, a menţionat că acest act este un fals: “Noi am aflat întâmplător despre această situaţie. Este o ficţiune de fapt. Noi am informat şi Adunarea Populară despre faptul că noi nu am eliberat acest document şi că el nu ne aparţine”.

Preşedintele comisiei juridice a APG şi iniţiatorul acestor modificări, Ivan Burgudji, a declarat pentru Moldova Curată că reducerea numărul circumscripţiilor electorale este un drept al alegătorilor, iar prin această iniţiativă va fi exclusă fraudarea alegerilor. „Nu este echitabil ca un candidat să fie ales de o localitate cu puţini oameni, altul însă să fie ales de mai mulţi cetăţeni. În acest context, potenţialii candidaţi vor trebui să meargă prin mai multe localităţi şi să discute cu mai mulţi cetăţeni ca să-i convingă că ei îşi merită locul în Adunarea Populară. Totodată vor fi excluse actele de corupţie în perioada electorală”, a precizat Ivan Burgudji.

Întrebat despre autenticitatea documentului care l-ar fi primit de la CSJ, deputatul nu a putut oferi un răspuns clar, menţionând doar că el ar fi expediat două solicitări la Curte, însă nu a primit nici un răspuns. “În pofida faptului că avem decizia Curţii sau nu, noi trebuie să facem acest pas”, a spus deputatul.

Codul Electoral al autonomiei găgăuze a fost adoptat în luna iulie anul trecut.

Lilia Zaharia

Mihail SirkeliPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Un consilier raional de la Basarabeasca a rămas fără ma...

Fostul consilier raional de la Basarabeasca, Ivan Secov s-a aflat în incompatibilitate de funcţii timp de doi ani, însă Comisia Electorală a Centrală (CEC) a observat acest lucru abia acum şi a decis să îi ridice mandatul. La rândul său, Secov, care este şi director interimar al Spitalului raional Basarabeasca, spune că nu a ştiut că nu poate ocupa aceste două poziţii în acelaşi timp.

16 septembrie 2014
159
Arhiva

Fostul ministru Vladimir Molojen, achitat definitiv în...

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea Supemă de Justiție. Molojen a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere soldat cu urmări grave și neglijență în serviciu soldată cu urmări grave, art. 327 și 329 Cod penal. Alături de el, fuseseră inculpați doi foști subalterni -  Anatolie Gumeniuc (învinuit de neglijență în serviciu soldată cu urmări grave) și Valeriu Goncearov (învinuit de exces de putere, soldată cu urmări grave). Toți au pledat nevinovat în toate instanțele și au fost achitați. Hotărârea irevocabilă a CSJ a fost pronunțată la 10 august 2017. Judecătorul Ghenadie Nicolaev a făcut opinie separată, în care a notat că inculpații ar fi trebuit condamnați, deoarece procurorii au prezentat toate probele necesare.

14 august 2017
186
Arhiva

Profil candidat: Valerian Cristea

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
200
Arhiva

CNI va verifica averea ministrului Mediului după un art...

Comisia Națională de Integrtate a decis la ședința de joi, 19 iunie, să inițieze un control în privința noului ministru al Mediului, Valentina Țapiș, care este bănuită că nu și-a inclus toate veniturile și proprietățile în declarația pentru anul 2012. Controlul vine în urma unui articol publicat de Moldova Curată în luna mai, când Valentina Țapiș deținea funcția de ministru adjunct al Mediului.

19 iunie 2014
190
Arhiva

Profil candidat: Valeriu Ghilețchi

Integritatea în activitatea politică

16 februarie 2019
201
Arhiva

Astăzi este ultima zi de depunere a declaraţiilor la CN...

La 20 aprilie, adică astăzi, este data limită când Comisia Naţională de Integritate (CNI) mai poate primi declaraţiile de venituri şi proprietate şi de interese personale pentru anul 2015. Până astăzi,  la CNI erau depuse circa 72 de mii de declaraţii.

20 aprilie 2016
162