Un primar a semnat cu sine însuși un contract de vânzare-cumpărare a unui teren

Averi nedeclarate și conflicte de interese 19 octombrie 2020 2943
Liviu Belitei, primarul comunei Bleșteni. Captură video, Curaj TV



Primarul comunei Bleșteni din raionul Edineț, Liviu Belitei, a încheiat un contract cu sine însuși, prin care și-a vândut un teren de peste 4 hectare. Documentul este semnat de Liviu Belitei în calitate de primar și de soția sa, care l-a reprezentat, prin procură, pe cumpărătorul Liviu Belitei. Tranzacția s-a făcut acum 6 ani, însă despre ea s-a aflat abia acum. Primarul nu a anunțat, așa cum era necesar, Comisia Națională de Integritate (CNI) și nici nu a indicat în declarațiile de interese personale acest fapt. Întrucât termenul până la care alesul local putea fi sancționat a expirat, ce se mai poate face este anularea contractului, prin intermediul instanțelor de judecată, ne-a explicat experta anticorupție Mariana Kalughin.

Această situație a fost semnalată de câțiva consilieri locali și consemnată de inspectorii Direcției Inspectare Financiară Edineț. Controlul a relevat o serie de nereguli și tranzacții efectuate de Primăria Bleșteni cu firma condusă de fiica primarului.

Tranzacție în familie

În anul 2014, Liviu Belitei a venit cu o solicitare către Consiliul comunal Bleșteni să cumpere terenul aferent fostei ferme de animale din localitate, iar Consiliul i-a aprobat cererea. Mai mult, legalitatea documentului a fost verificată de Oficiul Teritorial Edineț al Cancelariei de Stat, care nu a găsit nici o problemă. Primarul cumpărase terenul de peste 4 hectare cu circa 4 mii de lei. Solicitat de Moldova Curată, primarul Liviu Belitei a explicat că acele terenuri i-ar fi aparținut de mai demult, doar că în acel an s-a făcut oficializarea lor.

„Este de fapt un contract de vânzare-cumpărare a unor terenuri care mie îmi aparțineau deja. Nu este un contract făcut cu vreun interes meschin, terenurile erau deja cumpărate de către persoana mea pe când nu eram primar și eu nu pot să mă ascund după deget”, a spus primarul, fără să explice cum anume terenurile îi aparținuseră fără să dețină și documentele doveditoare.

Captură foto: Fragment din actul de control întocmit de inspectorii Direcției Inspectare Financiară Edineț

Întrebat de ce a semnat un contract cu sine însuși, fiind reprezentat de soția sa, Maria Belitei, alesul local a răspuns.

„M-am gândit, logic, că dacă acele terenuri îmi aparțin, cum puteau fi vândute altcuiva? Mai ales că este avizul Cancelariei de Stat, care s-a pronunțat. Este și decizia Consiliului în care este menționat că mi se vinde mie terenul aferent clădirilor. Eu vă invit aici în sat, văd că de persoana mea sunteți preocupată demult. Poate este și vina mea, eu nu spun că nu, în orice caz nu am ce ascunde. Nu a fost nici licitație publică, nimic, a fost un act de constatare”, argumentează primarul.

Ilegalitate nesancționată

Experta anticorupție,  Mariana Kalughin menționează că primarul a admis un conflict de interese atunci când a semnat în calitate de primar un contract cu sine însuși, dar reprezentat de soția sa, care, potrivit legii, este persoană apropiată. Ea menționează însă că primarul nu mai poate fi sancționat pentru ilegalitatea comisă.

„În speță, din cauza expirării termenului de prescripție, nu mai poate fi angajată răspunderea, nici contravențională, nici penală, a primarului Liviu Belitei. Evident, nu poate să i se aplice nici interdicția de a ocupa anumite funcții pentru o perioada de 3 ani, în condițiile Legii privind declararea averii și a intereselor personale. Or, fapta a fost comisă în anul 2014, iar legea a intrat în vigoare în anul 2016. Este regretabil că Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat nu a examinat multi-aspectual cazul și nu a sesizat CNI la momentul potrivit”, adaugă Mariana Kalughin.

Maria Chitoroagă, specialistă principală în cadrul Serviciului cooperare și relații cu publicul din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), instituție succesoare a CNI, confirmă că primarul din Bleșteni nu va putea fi sancționat, însă precizează că inspectorii de integritate ar putea emite un act pe numele alesului local, prin care să fie constatat conflictul de interese.

La rândul său, Mariana Kalughin crede că acel contract de vânzare cumpărare ar putea fi  anulat.

„Totuși, lucrurile ar putea fi recuperate, dacă ANI va constata încălcarea și va adresa, în condițiile Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, instanţei de judecată cerere privind constatarea nulității absolute a contractului încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese. De altfel, cererea privind constatarea nulității absolute poate fi depusă de către orice persoană care se consideră lezată în drepturi ca urmare a conflictului de interese. Cererea este imprescriptibilă, contractul fiind încheiat cu încălcarea normelor de drept imperative”, a conchis Mariana Kalughin.

Contracte de arendă între Primărie și fiica primarului

Inspectorii financiari au mai constatat că în perioada 2017-2020, Primăria Bleșteni a încheiat două contracte de arendă cu firma S.C „Damiagro SRL”, administrată de fiica primarului, Daniela Loziuc. Menționăm că firma Damiagro SRL a fost fondată în anul 2005 de către Liviu Belitei și este specializată în domeniul agriculturii. Doar că acele două contracte au fost semnate de viceprimarul Veaceslav Evstratii, în aceeași zi - 14 decembrie 2018. Suma totală pentru arendarea celor două loturi este de circa 1680 de lei. În luna aprilie a aceluiași an, firma fondată de primar a procurat și un teren agricol de circa 2 hectare cu suma de peste 32 de mii de lei.

Captură foto: Fragment din actul de control întocmit de inspectorii Direcției Inspectare Financiară Edineț

„Trebuie să fugim din sat?

Alesul local s-a arătat revoltat când a fost întrebat despre tranzacțiile dintre primărie și firma fondată de el, dar administrată de fiica sa.

„Dar ce doamnă, trebuie să fugim din sat? Eu pe mata nici nu te știu și îmi spuneți de fiica mea. Mă preocupă acest lucru, când îmi spuneți de membrii familiei. Asta este o firmă privată, eu sunt fondator, fiica e administrator. Toate contractele de arendă au fost semnate de către viceprimar, care a fost delegat prin decizia Consiliului să semneze. Eu nu m-am implicat. Ca să știți, să aveți informația, „Damiagro” este o firmă care prelucrează o suprafață de teren de peste 600 de hectare  și face tot conform legii, spre deosebire de persoanele care tare sunt preocupate de mine”, precizează Liviu Belitei.

Constatările inspectorilor Direcției Teritoriale Inspectare Financiară Edineț referitor la activitatea primăriei Bleșteni se află acum pe masa procurorilor anticorupție. „În luna septembrie curent materialele au fost trimise în adresa Procuraturii Anticorupție, oficiul Nord. Procurorii vor examina și vor remite materialele la Autoritatea Națională de Integritate”, a precizat inspectorul financiar Dorel Guțu.

Mihail Belitei, consilier local din Bleșteni, este unul din aleșii locali care a solicitat controlul inspectorilor financiari.

„Am solicitat să fie petrecută revizia în Primăria Bleșteni din mai multe considerente. În primul rând pentru că lipsește în total transparența decizională, ori este foarte minuțios mușamalizat interesul personal al primarului. Am solicitat control pentru că bănuiam că gestionarea banilor nu era transparentă, fapt care s-a și dovedit”, precizează consilierul.

La rândul său, primarul specificat că cei care au sesizat mai multe instituții în privința lui au un trecut dubios și nu au muncit niciodată în interes public.

Alt conflict de interese nesancționat

Anterior, Liviu Belitei s-a mai aflat în vizorul presei, dar și a inspectorilor de integritate, tot pentru încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. Cu patru ani în urmă, el a fost verificat de CNI, deoarece și-a angajat sora în calitate de directoare a Centrului comunitar pentru persoane în etate. Alesul local motiva atunci că în sat nimeni nu ar lucra cu un salariu atât de mic, de doar circa o mie de lei. Și atunci primarul a scăpat de pedeapsă, din cauza expirării termenului de prescripție.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Media regională împotriva corupției locale”, implementat de IDIS „Viitorul” cu susținerea financiară a Programului de cooperare pentru dezvoltare și de promovare a democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania. Proiectul are scopul de a promova intoleranța publică la corupție și de a sprijini eforturile anticorupție din Moldova prin implicarea activă a mass-media regionale și a OSC-urilor locale. Punctul de vedere al autorului materialului nu coincide neapărat cu opinia IDIS „Viitorul” sau cu opinia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Directorul AGEPI, Andrei Popa, s-ar putea afla în situa...

ANI a fost solicitată să pornească un control

14 ianuarie 2020
2109
2020

Conflict de interese confirmat la Agenția Rezerve Mater...

12 august 2020
1473
2020

Guvernul a demis un funcționar, invocând implicarea ace...

30 decembrie 2020
1565
2020

Deputatul Grigore Repeșciuc susține că unele prevederi...

Sesizare la Curtea Constituțională

12 februarie 2020
1773
2020

Achiziții costisitoare, în pofida recomandărilor de a g...

22 aprilie 2020
1996
2020

Fostul președinte al raionului Fălești: dosar penal și...

26 septembrie 2020
1823