Un primar a uitat să indice în declarația de avere peste 1700 de proprietăți

Avere la vedere 15 mai 2014 1318

Primarul satului Cimișeni din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, urmează a fi cercetat penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de avere 1782 de proprietăți.
Comisia Națională de Integritate a constatat, în cadrul ședinței de astăzi, că alesul local nu și-a trecut în declarație 1779 de terenuri înregistrate pe numele soției, două case de locuit, un spațiu comercial și zece autoturisme.



Proprietățile soției, ignorate

În declarația de avere pentru anul 2012, Ghenadie Rabei nu a indicat decât o mașină Chevrolet cumpărată nouă în 2011, cu 50 de mii de lei, și o motocicletă pe care o are din 2010 și pe care a estimat-o la o mie de lei. Alesul local nu a pomenit nimic despre proprietățile imobile pe care le deține împreună cu soția, firmele în care este asociată aceasta și nici măcar salariul său de primar.
Rabei a neglijat în totalitate proprietățile deținute de soția sa, calitatea de asociat în două societăți comerciale, venitul de circa 14 mii de lei înregistrat de aceasta și un transfer de 80 de mii de euro. De asemenea, nu se menționează nimic despre salariul de circa 50 de mii de lei, obținut de primar.

Procuratura, CNA și Fiscul și-au făcut de lucru

Urmare a acestor constatări, CNI a dispus sesizarea Procuraturii Generale în vederea pornirii unui dosar penal, sesizarea Centrului Național Anticorupție pentru examinarea unei eventuale implicări a primarului în activități de spălare de bani, și sesizarea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, pentru a verifica dacă alesul local și-a onorat obligațiile faţă de buget în cazul venitului obţinut din transferul sumei de 79970 euro.

„A făcut-o intenționat”

Vicepreședintele Comisie Naționale de Integritate, Victor Stăvilă, susține că este pentru prima dată când instituția constată că un subiect al declarării averii nu indică atât de multe proprietăți. „Cred că a făcut-o intenționat, pentru că și după ce a fost informat despre inițierea controlului a refuzat să dea curs invitațiilor noastre. Nu a vrut să dea nicio explicație”, a declarat Stăvilă pentru Moldova Curată. El exclude posibilitatea ca primarul să nu fi fost informat despre modul în care trebuie completată o declarație de avere.

Precizăm că anterior, primarul Ghenadie Rabei s-a aflat în atenția presei pentru că ar fi încercat să agreseze niște jurnaliști care îi critică comportamentul. De asemenea, în martie 2013, alesul local, fost polițist, a agresat fizic un angajat al primăriei, pe acest fapt fiind pornit un dosar penal pentru huliganism și șantaj.

„Sunt sărac”

Contactat de Moldova Curată, Ghenadie Rabei a respins acuzațiile CNI. „Nu am eu niciun fel de terenuri. Nici casă nu am. Sunt sărac, locuiesc la gazdă. Am doar un salariu de 4000 de lei în calitate de primar. Atât. De unde au scos ei 1700 de terenuri? Ce, eu sunt latifundiar?”, ne-a răspuns primarul din Cimișinei.
Alesul local afirmă că se află în proces de divorț cu soția sa, de aceea nu a indicat proprietățile ei în declarația de avere. „În baza cererilor ei mi-au fost intentate mai multe dosare penale. La moment am vreo opt și cred că au văzut că niciunul nu are sorți de izbândă, de aceea au decis să îmi mai deschidă unul”, spune Rabei, precizând că nu a fost invitat niciodată de CNI și nici nu a știut despre controlul inițiat de Comisie.

Ghenadie Rabei nu este afiliat politic.

Mariana Rață



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Misterul pământurilor președintei Judecătoriei Briceni

Președintele Judecătoriei raionului Briceni, Viorica Caduc, este, cel puțin pe hârtie, cel mai împroprietărit magistrat din țară. În declarația sa de avere figurează 82 de terenuri, majoritatea agricole, procurate în special în ultimii ani.

14 noiembrie 2014
1317
Avere la vedere

Doar 28 demnitari şi persoane cu funcţii publice şi-au...

Până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale.

29 aprilie 2013
1190
Avere la vedere

Muruianu își construiește castel

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, nu rămâne în urma foștilor săi subalterni și își construiește un castel de toată frumusețea într-un cartier select din sectorul Buiucani al capitalei. În acte, casa aparține fiicei magistratului, vecinii însă afirmă că de construcție se ocupă judecătorul.

31 iulie 2013
1932
Avere la vedere

Funcționară al cărei dosar a fost trimis de CNI la Proc...

”Mă ofer să fac voluntariat la Ungheni ca să explic pentru funcționarii publici cum trebuie să completeze corect declarațiile de venituri și proprietăți”, a spus Iulia Chirilov, specialist principal la Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, după ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru fals în declarația de avere. Iulia Chirilov nu a inclus în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013 o serie de bunuri și conturi bancare. Ea susține că a făcut-o din neștiință și nu din rea-credință.

03 aprilie 2015
1128
Avere la vedere

Milionarii cu robe

Salariile modeste pe care le ridică judecătorii contrastează izbitor cu vilele luxoase și limuzinele pe care le au și le conduc aceștia. Presa a scris în ultimul timp despre mai mulți magistrați care, deși indică venituri anuale de câteva zeci de mii de lei, dețin în proprietate case și mașini de milioane. Cu toate acestea, deocamdată niciunul dintre ei nu a fost sancționat pentru că averile lor nu corespund veniturilor obținute. Comisia Națională de Integritate afirmă că astfel de cazuri sunt greu de demonstrat.

10 iunie 2013
1437
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC, cu dosar la CNI

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, ieri, inițierea unui control pentru verificarea averilor și proprietăților vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ștefan Urâtu. Membrii CNI îl suspectează pe Urâtu că nu ar fi indicat în declarația sa de avere o parte din proprietățile pe care le deține.

08 noiembrie 2013
1146