Un primar a uitat să indice în declarația de avere peste 1700 de proprietăți

Avere la vedere 15 mai 2014 975

Primarul satului Cimișeni din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, urmează a fi cercetat penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de avere 1782 de proprietăți.
Comisia Națională de Integritate a constatat, în cadrul ședinței de astăzi, că alesul local nu și-a trecut în declarație 1779 de terenuri înregistrate pe numele soției, două case de locuit, un spațiu comercial și zece autoturisme.Proprietățile soției, ignorate

În declarația de avere pentru anul 2012, Ghenadie Rabei nu a indicat decât o mașină Chevrolet cumpărată nouă în 2011, cu 50 de mii de lei, și o motocicletă pe care o are din 2010 și pe care a estimat-o la o mie de lei. Alesul local nu a pomenit nimic despre proprietățile imobile pe care le deține împreună cu soția, firmele în care este asociată aceasta și nici măcar salariul său de primar.
Rabei a neglijat în totalitate proprietățile deținute de soția sa, calitatea de asociat în două societăți comerciale, venitul de circa 14 mii de lei înregistrat de aceasta și un transfer de 80 de mii de euro. De asemenea, nu se menționează nimic despre salariul de circa 50 de mii de lei, obținut de primar.

Procuratura, CNA și Fiscul și-au făcut de lucru

Urmare a acestor constatări, CNI a dispus sesizarea Procuraturii Generale în vederea pornirii unui dosar penal, sesizarea Centrului Național Anticorupție pentru examinarea unei eventuale implicări a primarului în activități de spălare de bani, și sesizarea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, pentru a verifica dacă alesul local și-a onorat obligațiile faţă de buget în cazul venitului obţinut din transferul sumei de 79970 euro.

„A făcut-o intenționat”

Vicepreședintele Comisie Naționale de Integritate, Victor Stăvilă, susține că este pentru prima dată când instituția constată că un subiect al declarării averii nu indică atât de multe proprietăți. „Cred că a făcut-o intenționat, pentru că și după ce a fost informat despre inițierea controlului a refuzat să dea curs invitațiilor noastre. Nu a vrut să dea nicio explicație”, a declarat Stăvilă pentru Moldova Curată. El exclude posibilitatea ca primarul să nu fi fost informat despre modul în care trebuie completată o declarație de avere.

Precizăm că anterior, primarul Ghenadie Rabei s-a aflat în atenția presei pentru că ar fi încercat să agreseze niște jurnaliști care îi critică comportamentul. De asemenea, în martie 2013, alesul local, fost polițist, a agresat fizic un angajat al primăriei, pe acest fapt fiind pornit un dosar penal pentru huliganism și șantaj.

„Sunt sărac”

Contactat de Moldova Curată, Ghenadie Rabei a respins acuzațiile CNI. „Nu am eu niciun fel de terenuri. Nici casă nu am. Sunt sărac, locuiesc la gazdă. Am doar un salariu de 4000 de lei în calitate de primar. Atât. De unde au scos ei 1700 de terenuri? Ce, eu sunt latifundiar?”, ne-a răspuns primarul din Cimișinei.
Alesul local afirmă că se află în proces de divorț cu soția sa, de aceea nu a indicat proprietățile ei în declarația de avere. „În baza cererilor ei mi-au fost intentate mai multe dosare penale. La moment am vreo opt și cred că au văzut că niciunul nu are sorți de izbândă, de aceea au decis să îmi mai deschidă unul”, spune Rabei, precizând că nu a fost invitat niciodată de CNI și nici nu a știut despre controlul inițiat de Comisie.

Ghenadie Rabei nu este afiliat politic.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Zece angajați la stat sunt investigați în prezent de că...

Deocamdată nici un funcționar public din Republica Moldova din cei 14 pe numele cărora au fost pornite cauze penale în ultimii 3 ani pentru îmbogățire ilicită nu a ajuns să fie condamnat. În două cazuri, urmărirea penală a fost încetată, iar alte două cauze au fost expediate în instanța de judecată. În prezent, 10 angajați la stat sunt bănuiți de   îmbogățire ilicită. Asta reiese din datele Procuraturii Anticorupție, expuse într-o notă informativă la solicitarea portalului Moldova Curată. 

30 august 2017
1136
Avere la vedere

Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în...

Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.

25 martie 2014
1091
Avere la vedere

Fost deputat cu venituri nejustificate de peste un mili...

Dumitru Godoroja, fost deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM) riscă să fie cercetat penal deoarece, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), nu a putut dovedi prin acte veniturile obţinute împreună cu soţia în sumă totală de peste 22 de mii de euro şi 80 de mii de dolari. Fostul demnitar afirmă că este gata să dea CNI în judecată.

22 decembrie 2014
1122
Avere la vedere

CNI luptă cu Procuratura Anticorupţie. Miza - un procur...

Procurorul adjunct al municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco, cel care a fost în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte aberaţii şi că-şi va apăra drepturile până în pânzele albe. Omul legii ne-a făcut această declaraţie după ce responsabilii de la CNI au anunţat că au atacat în instanţă refuzul procurorilor de a porni un dosar penal. Şeful său, procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, afirmă însă că locul lui Vasile Gherasimenco nu este în Procuratură, pentru că a comis un şir de încălcări.  

07 august 2014
1421
Avere la vedere

Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comis...

Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.

08 mai 2014
1033
Avere la vedere

CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.

23 aprilie 2014
1056