Un primar din raionul Ungheni, trimis la Procuratură

Avere la vedere 30 ianuarie 2015 663

Serghei Gorea, primarul comunei Petrești din raionul Ungheni, riscă să fie cercetat de procurori pentru fals în declaraţia de avere pentru anul 2013. Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au constatat că alesul local nu a declarat cinci terenuri agricole, o clădire de producere, un automobil, venitul soției de aproximativ 3000 de lei, venitul fiicei de circa 1000 de lei și șase conturi bancare. Primarul menţionează că o parte din bunurile nedeclarate nu-i aparţin lui, ci familiei sale.În declaraţia de avere pentru anul 2013, Serghei Gorea arată că venitul din salariu obţinut de el şi soţia sa a fost de circa 120 de mii de lei, la care se adaugă şase mii de lei primite sub formă de indemnizaţie de către soția sa.

Primarul a mai declarat că este proprietarul a patru terenuri: unul agricol, altul extravilan şi două intravilane. De asemenea, Serghei Gorea are în posesie o casă de locuit şi un garaj. În anii 2012 şi 2013, primarul a contractat două credite cu valoarea totală de 128 de mii de lei.

Membrii CNI au stabilit însă că familia primarului din Petreşti mai are cinci terenuri agricole pe care nu le-a declarat. Totodată, CNI a constatat că Serghei Gorea mai deține o clădire de producere, un automobil şi că e titularul a şase conturi bancare. Alesul local din Petreşti că  nu ar fi indicat în declaraţia de avere suma de trei mii de lei obţinută de soţia sa şi o mie de lei de către fiică.

"Terenurile nedeclarate sunt cotele lăsate de socrii mei”

Serghei Gorea a declarat pentru Moldova Curată că o parte din bunurile constatate de CNI ca nedeclarate nu îi aparţin. „Terenurile agricole de care aţi pomenit sunt cotele de pământ ale socrilor mei, care au fost date familiei mele prin testament. Nu am indicat în declaraţie acea clădire de producere, deoarece nu am achitat-o integral, iar automobilul pomenit de CNI este un Gaz 69, fabricat în anul 1959. Demult nu mai este funcţional”, spune primarul. El nu-şi poate explica de ce CNI a luat în considerare şi venitul uneia din fiicele sale, de vreme ce la data completării declaraţiiei de avere, ambele fete erau majore.

La rândul său, reprezentanta CNI, Adela Griciuc, afirmă că primarul a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2013 că o are în întreţinere pe fiica sa, Vera Gorea, prin urmare au fost verificate şi veniturile acesteia.

În şedinţa din 30 decembrie a CNI, membrii Comisiei au suspendat controlul în privinţa lui Serghei Gorea, dosarul urmând a fi transmis la Procuratura Generală. În cazul în care se va dovedi că a depus declaraţii false, Serghei Gorea riscă o amendă de până la 12 mii de lei sau închisoare de până la un an.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Zece angajați la stat sunt investigați în prezent de că...

Deocamdată nici un funcționar public din Republica Moldova din cei 14 pe numele cărora au fost pornite cauze penale în ultimii 3 ani pentru îmbogățire ilicită nu a ajuns să fie condamnat. În două cazuri, urmărirea penală a fost încetată, iar alte două cauze au fost expediate în instanța de judecată. În prezent, 10 angajați la stat sunt bănuiți de   îmbogățire ilicită. Asta reiese din datele Procuraturii Anticorupție, expuse într-o notă informativă la solicitarea portalului Moldova Curată. 

30 august 2017
680
Avere la vedere

Un primar a uitat să indice în declarația de avere pest...

Primarul satului Cimișeni din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, urmează a fi cercetat penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de avere 1782 de proprietăți. Comisia Națională de Integritate a constatat, în cadrul ședinței de astăzi, că alesul local nu și-a trecut în declarație 1779 de terenuri înregistrate pe numele soției, două case de locuit, un spațiu comercial și zece autoturisme.

15 mai 2014
550
Avere la vedere

Alianţa Anticorupţie solicită CNI să ia măsuri vizavi d...

După apariţia în presă a mai multor informaţii despre faptul că liderul liberalilor Mihai Ghimpu nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament achiziţionat la finele anului 2011 în plin centrul capitalei, membrii Alianţei Anticorupţie solicită Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) să verifice acest lucru şi să ia o decizie.

02 mai 2013
787
Avere la vedere

Latifundiarii din CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a umplut de milionari. Jumătate dintre actualii membri ai CSM declară proprietăți ce depășesc un milion de lei. Iar unul dintre noii membri ai Consiliului, juristul Teodor Cârnaț, deține tocmai cinci case în Chișinău și două mini-hoteluri.

10 aprilie 2014
874