Un primar din raionul Ungheni, trimis la Procuratură

Avere la vedere 30 ianuarie 2015 1477

Serghei Gorea, primarul comunei Petrești din raionul Ungheni, riscă să fie cercetat de procurori pentru fals în declaraţia de avere pentru anul 2013. Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au constatat că alesul local nu a declarat cinci terenuri agricole, o clădire de producere, un automobil, venitul soției de aproximativ 3000 de lei, venitul fiicei de circa 1000 de lei și șase conturi bancare. Primarul menţionează că o parte din bunurile nedeclarate nu-i aparţin lui, ci familiei sale.



În declaraţia de avere pentru anul 2013, Serghei Gorea arată că venitul din salariu obţinut de el şi soţia sa a fost de circa 120 de mii de lei, la care se adaugă şase mii de lei primite sub formă de indemnizaţie de către soția sa.

Primarul a mai declarat că este proprietarul a patru terenuri: unul agricol, altul extravilan şi două intravilane. De asemenea, Serghei Gorea are în posesie o casă de locuit şi un garaj. În anii 2012 şi 2013, primarul a contractat două credite cu valoarea totală de 128 de mii de lei.

Membrii CNI au stabilit însă că familia primarului din Petreşti mai are cinci terenuri agricole pe care nu le-a declarat. Totodată, CNI a constatat că Serghei Gorea mai deține o clădire de producere, un automobil şi că e titularul a şase conturi bancare. Alesul local din Petreşti că  nu ar fi indicat în declaraţia de avere suma de trei mii de lei obţinută de soţia sa şi o mie de lei de către fiică.

"Terenurile nedeclarate sunt cotele lăsate de socrii mei”

Serghei Gorea a declarat pentru Moldova Curată că o parte din bunurile constatate de CNI ca nedeclarate nu îi aparţin. „Terenurile agricole de care aţi pomenit sunt cotele de pământ ale socrilor mei, care au fost date familiei mele prin testament. Nu am indicat în declaraţie acea clădire de producere, deoarece nu am achitat-o integral, iar automobilul pomenit de CNI este un Gaz 69, fabricat în anul 1959. Demult nu mai este funcţional”, spune primarul. El nu-şi poate explica de ce CNI a luat în considerare şi venitul uneia din fiicele sale, de vreme ce la data completării declaraţiiei de avere, ambele fete erau majore.

La rândul său, reprezentanta CNI, Adela Griciuc, afirmă că primarul a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2013 că o are în întreţinere pe fiica sa, Vera Gorea, prin urmare au fost verificate şi veniturile acesteia.

În şedinţa din 30 decembrie a CNI, membrii Comisiei au suspendat controlul în privinţa lui Serghei Gorea, dosarul urmând a fi transmis la Procuratura Generală. În cazul în care se va dovedi că a depus declaraţii false, Serghei Gorea riscă o amendă de până la 12 mii de lei sau închisoare de până la un an.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...

Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.

18 iunie 2013
1140
Avere la vedere

Mașinile de lux ale ofițerilor anticorupție, în atenția...

Mașinile de lux ale cinci ofițeri de la Centrul Național Anticorupție (CNA) i-au determinat pe membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să inițieze controale pentru verificarea averii și veniturilor acestora.

21 februarie 2014
1545
Avere la vedere

Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comis...

Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.

08 mai 2014
1260
Avere la vedere

Veronica Herţa a pierdut procesul cu CNI

Șefa Direcției Finanțe a Primăriei municipiului Chișinău, Veronica Herța, a pierdut procesul împotriva Comisiei Naționale de Integritate, care a constatat că aceasta nu și-a declarat toată averea. CNI a stabilit că funcționara a omis din declarația de venituri și proprietăți mai multe terenuri agricole, construcții accesorii și conturi bancare.

29 martie 2016
1468
Avere la vedere

Ex-președinte al Curții Constituționale, subiect al une...

Fostul judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații.

05 august 2013
1223
Avere la vedere

Fostul vicepreședinte al raionului Basarabeasca nu a de...

Vasile Guzun, care a deținut funcția de vicepreședinte al raionului Basarabeasca în perioada 2012-2014,  nu a trecut în declarația de avere pentru anul 2013 toate veniturile familiei sale. Soția sa, Maria Guzun, este proprietară a unei firme de producție și comerț, SRL ”Cristal Alex”, înregistrată în 1997. Firma este specializată în comerțul cu amănuntul în magazine, în vânzarea produselor alimentare, a băuturilor și țigărilor.

16 iulie 2015
1302