Un primar din raionul Ungheni, trimis la Procuratură

Avere la vedere 30 ianuarie 2015 1163

Serghei Gorea, primarul comunei Petrești din raionul Ungheni, riscă să fie cercetat de procurori pentru fals în declaraţia de avere pentru anul 2013. Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au constatat că alesul local nu a declarat cinci terenuri agricole, o clădire de producere, un automobil, venitul soției de aproximativ 3000 de lei, venitul fiicei de circa 1000 de lei și șase conturi bancare. Primarul menţionează că o parte din bunurile nedeclarate nu-i aparţin lui, ci familiei sale.În declaraţia de avere pentru anul 2013, Serghei Gorea arată că venitul din salariu obţinut de el şi soţia sa a fost de circa 120 de mii de lei, la care se adaugă şase mii de lei primite sub formă de indemnizaţie de către soția sa.

Primarul a mai declarat că este proprietarul a patru terenuri: unul agricol, altul extravilan şi două intravilane. De asemenea, Serghei Gorea are în posesie o casă de locuit şi un garaj. În anii 2012 şi 2013, primarul a contractat două credite cu valoarea totală de 128 de mii de lei.

Membrii CNI au stabilit însă că familia primarului din Petreşti mai are cinci terenuri agricole pe care nu le-a declarat. Totodată, CNI a constatat că Serghei Gorea mai deține o clădire de producere, un automobil şi că e titularul a şase conturi bancare. Alesul local din Petreşti că  nu ar fi indicat în declaraţia de avere suma de trei mii de lei obţinută de soţia sa şi o mie de lei de către fiică.

"Terenurile nedeclarate sunt cotele lăsate de socrii mei”

Serghei Gorea a declarat pentru Moldova Curată că o parte din bunurile constatate de CNI ca nedeclarate nu îi aparţin. „Terenurile agricole de care aţi pomenit sunt cotele de pământ ale socrilor mei, care au fost date familiei mele prin testament. Nu am indicat în declaraţie acea clădire de producere, deoarece nu am achitat-o integral, iar automobilul pomenit de CNI este un Gaz 69, fabricat în anul 1959. Demult nu mai este funcţional”, spune primarul. El nu-şi poate explica de ce CNI a luat în considerare şi venitul uneia din fiicele sale, de vreme ce la data completării declaraţiiei de avere, ambele fete erau majore.

La rândul său, reprezentanta CNI, Adela Griciuc, afirmă că primarul a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2013 că o are în întreţinere pe fiica sa, Vera Gorea, prin urmare au fost verificate şi veniturile acesteia.

În şedinţa din 30 decembrie a CNI, membrii Comisiei au suspendat controlul în privinţa lui Serghei Gorea, dosarul urmând a fi transmis la Procuratura Generală. În cazul în care se va dovedi că a depus declaraţii false, Serghei Gorea riscă o amendă de până la 12 mii de lei sau închisoare de până la un an.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Declarații-rebut pe site-ul CNI

Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.

11 iunie 2014
1002
Avere la vedere

Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scă...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 

15 august 2013
912
Avere la vedere

Misterul pământurilor președintei Judecătoriei Briceni

Președintele Judecătoriei raionului Briceni, Viorica Caduc, este, cel puțin pe hârtie, cel mai împroprietărit magistrat din țară. În declarația sa de avere figurează 82 de terenuri, majoritatea agricole, procurate în special în ultimii ani.

14 noiembrie 2014
1148
Avere la vedere

Primul dosar de fals în declarația de avere care ajunge...

Un înalt funcționar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne riscă să fie condamnat la un an de închisoare pentru fals în declarația de avere. Procuratura Anticorupție a anunțat ieri că a încheiat urmărirea penală și a transmis în judecată dosarul în privința directorului Direcției generale analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul MAI, Vladimir Țurcan. El este cercetat penal pentru că nu a indicat în declarațiile de avere și de interese mai multe proprietăți și acțiuni pe care le deține în câteva întreprinderi. Acesta este primul caz penal pentru fals în declarații care a ajuns în instanță.

15 mai 2014
920
Avere la vedere

CNI a depistat că Ghimpu nu și-a declarat toate proprie...

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au expediat astăzi, pentru a fi recercetată, procedura de control inițiată în privința liderului Partidului Liberal Mihai Ghimpu.

13 februarie 2014
1276
Avere la vedere

Muruianu își construiește castel

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, nu rămâne în urma foștilor săi subalterni și își construiește un castel de toată frumusețea într-un cartier select din sectorul Buiucani al capitalei. În acte, casa aparține fiicei magistratului, vecinii însă afirmă că de construcție se ocupă judecătorul.

31 iulie 2013
1671