Valentin Zubic, fostul viceministru de Interne, curat în dosarul 7 aprilie
În timp ce oamenii legii sunt pe urmele fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul 7 aprilie 2009, subalternul acestuia, Valentin Zubic, pare să fi scăpat de pedeapsă. După ce în martie 2011 procurorii i-au înaintat învinuirea ex-viceministrului de Interne, şef al statului-major în timpul evenimentelor de acum şase ani, el nu mai are niciun statut în această cauză penală. În martie 2013, magistraţii Judecătoriei sectorului Centru au anulat ordonanţa procurorilor de punere sub învinuire a lui Valentin Zubic.
Valentin Zubic, unul dintre şefii de la Ministerul Afacerilor Interne care ar fi coordonat intervenţia forţelor de ordine în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru neglijenţă în serviciu, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc şi alte urmări grave, încă la începutul lunii septembrie 2010. Procurorii i-au înaintat învinuirea la începutul lunii martie 2011, încadrându-se la limită în termenul prevăzut de legislaţie.
Peste doi ani însă, după ce Valentin Zubic a contestat decizia procurorilor, magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru au anulat ordonanţa de punere sub învinuire. „Au invocat nişte motive abstracte. Deşi nu am fost de acord cu acea decizie, procedura nu prevede cale de atac, aşa că nu am avut cum să o contestăm. Acum Valentin Zubic nu mai are niciun statut”, a explicat Sergiu Roşu, procuror în Secţia exercitarea urmăririi penale în cazuri excepţionale.
Omul legii nu ne-a putut răspunde la întrebarea dacă lucrurile se vor schimba după verdictul Curţii Supreme de Justiţie în dosarul fostului şef de la Interne Gheorghe Papuc şi a ex-comisarului municipiului Chişinău Vladimir Botnari. „Sunt chestii procesuale care trebuie analizate. Urmărim şi aşteptăm şi decizia Curţii Supreme de Justiţie”, a adăugat procurorul.
Pe de altă parte, Valentin Zubic promite să vină cu o reacţie peste două săptămâni. „Atunci vă voi spune mai multe, atât despre condamnarea lui Gheorghe Papuc, cât şi despre statutul meu în acest dosar. Acum, însă, nu fac comentarii”, ne-a declarat fostul viceministru de Interne.
Sentinţa Curţii de Apel Chişinău a fost pronunţată luni, 19 ianuarie 2015. Gheorghe Papuc a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar fostul comisar Vladimir Botnari la doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată după ce, în decembrie 2011, cei doi au fost achitaţi de magistraţii Judecătoriei sectorului Centru. „Da zdrastvuit nash sud, samîi gumannîi sud v mire! („Trăiască justiţia noastră, cea mai umană justiţie din lume", replică dintr-un film sovietic - n.r.)", jubila Gheorghe Papuc după pronunţarea sentinţei de achitare.
Anastasia Nani
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Anatol Mămăligă pleacă de la Ministerul Sănătății, Munc...
Vizat într-o anchetă a portalului Moldova Curată, Anatol Mămăligă, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei, pleacă din funcția publică. Odată cu plecarea, se va soluționa și conflictul de interese în care Mămăligă se află în raport cu șefa sa, ministra Stela Grigoraș, care îi este parteneră de afaceri și cumătră.
Expert Forum, Freedom House-România și alte organizații...
Patru organizații ale societății civile din România, Expert Forum (EFOR), Freedom House-România, Grupul de Dialog Social (GDS) și Centrul Român de Politici Europene au pregătit o petiție către președintele Klaus Johannis, primul ministru Dacian Cioloș și către liderii celor mai mari formațiuni politice Liviu Dragnea și Nicușor Dan. Organizațiile le solicită să ia „măsuri adecvate”, inclusiv să suspende finanțarea prin împrumutul de sprijin bugetar (și alte formule de asistență financiară) a Republicii Moldova, dacă Parlamentul de la Chișinău va adopta legea numită "pentru liberalizarea capitalului și stimularea fiscală".
Poliția de Frontieră refuză să divulge numele „operato...
Datele despre traversarea frontierei și plecarea în Italia a tinerei care a acuzat de neglijență medicii de la Centrul Mamei și Copilului nu au fost furnizate de către Poliția de Frontieră, ci de către un „operator extern”, care are acces la Sistemul informaţional integrat al Poliţiei de Frontieră (SIIPF). Asta susține conducerea Poliției de Frontieră, solicitată de Moldova Curată. Instituția nu divulgă însă numele acestui „operator extern”, invocând ”lipsa unui substrat factologic suficient”.
Primarul din Bașacalia, suspectat de fals în declarații
Primarul satului Bașcalia din raionul Basarabeasca, Petru Tarlev, ar putea fi sancționat cu o amendă de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an, pentru admiterea falsului în declarații. Anul trecut, membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI) au stabilit că Petru Tarlev nu a indicat în declarația sa de interese personale calitatea de fondator și administrator al firmei ”Demitan” SRL. Curtea de Apel Chișinău (CA) a menținut decizia fostei CNI. Primarul însă a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
Î.S „Poșta Moldovei” ar putea plăti o amendă de până la...
La începutul lunii octombrie 2017, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au emis o decizie irevocabilă prin care au obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016. Deși a trecut deja o lună, termen în care urma să furnizeze informația solicitată, „Poșta Moldovei” nu s-a conformat. În timp ce jurista întreprinderii afirmă că nu a primit încă decizia instanței, avocatul API susține că „Poșta Moldovei” ar putea fi obligată să execute în mod silit această decizie, totodată fiind sancționată contravențional pentru neexecutare.
Aici așteptăm comentariul tău!