Valentin Zubic, fostul viceministru de Interne, curat în dosarul 7 aprilie

Arhiva 22 ianuarie 2015 91
Valentin Zubic, fostul viceministru de Interne

În timp ce oamenii legii sunt pe urmele fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul 7 aprilie 2009, subalternul acestuia, Valentin Zubic, pare să fi scăpat de pedeapsă. După ce în martie 2011 procurorii i-au înaintat învinuirea ex-viceministrului de Interne, şef al statului-major în timpul evenimentelor de acum şase ani, el nu mai are niciun statut în această cauză penală. În martie 2013, magistraţii Judecătoriei sectorului Centru au anulat ordonanţa procurorilor de punere sub învinuire a lui Valentin Zubic.   Valentin Zubic, unul dintre şefii de la Ministerul Afacerilor Interne care ar fi coordonat intervenţia forţelor de ordine în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru neglijenţă în serviciu, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc şi alte urmări grave, încă la începutul lunii septembrie 2010. Procurorii i-au înaintat învinuirea la începutul lunii martie 2011, încadrându-se la limită în termenul prevăzut de legislaţie.

Peste doi ani însă, după ce Valentin Zubic a contestat decizia procurorilor, magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru au anulat ordonanţa de punere sub învinuire. „Au invocat nişte motive abstracte. Deşi nu am fost de acord cu acea decizie, procedura nu prevede cale de atac, aşa că nu am avut cum să o contestăm. Acum Valentin Zubic nu mai are niciun statut”, a explicat Sergiu Roşu, procuror în Secţia exercitarea urmăririi penale în cazuri excepţionale. 

Omul legii nu ne-a putut răspunde la întrebarea dacă lucrurile se vor schimba după verdictul Curţii Supreme de Justiţie în dosarul fostului şef de la Interne Gheorghe Papuc şi a ex-comisarului municipiului Chişinău Vladimir Botnari. „Sunt chestii procesuale care trebuie analizate. Urmărim şi aşteptăm şi decizia Curţii Supreme de Justiţie”, a adăugat procurorul.

Pe de altă parte, Valentin Zubic promite să vină cu o reacţie peste două săptămâni. „Atunci vă voi spune mai multe, atât despre condamnarea lui Gheorghe Papuc, cât şi despre statutul meu în acest dosar. Acum, însă, nu fac comentarii”, ne-a declarat fostul viceministru de Interne.  

Sentinţa Curţii de Apel Chişinău a fost pronunţată luni, 19 ianuarie 2015. Gheorghe Papuc a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar fostul comisar Vladimir Botnari la doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată după ce, în decembrie 2011, cei doi au fost achitaţi de magistraţii Judecătoriei sectorului Centru. „Da zdrastvuit nash sud, samîi gumannîi sud v mire! („Trăiască justiţia noastră, cea mai umană justiţie din lume", replică dintr-un film sovietic - n.r.)", jubila Gheorghe Papuc după pronunţarea sentinţei de achitare.

Anastasia Nani 
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Diferenţa vădită între voinţa declarată şi cea real ang...

Cele mai importante instrumente de prevenire a corupţiei în serviciul public sunt declararea şi controlul veniturilor şi proprietăţilor, precum şi vegherea asupra intereselor personale ale agenţilor publici.

02 iulie 2013
109
Arhiva

Iniţiative de contracarare a spălării banilor publici

Documentele naţionale şi internaţionale în domeniu atestă o îngrijorare vădită în legătură cu extinderea fenomenului de spălare a banilor şi cel al finanţării terorismului. Circulaţia capitalului, inclusiv fluxurile băneşti de origine suspectă, ia amploare. Sunt pe larg utilizate tehnologiile informaţionale alternative pentru transfer, care, în majoritatea cazurilor, privează de informaţie organele de supraveghere. O parte substanţială a capitalurilor provenite din activităţi ilicite ajung în sectorul economic legal. Activitatea criminală transnaţională profită uşor, pe de o parte, de nivelul sporit de organizare, iar pe de altă parte, de suportul informaţional şi financiar. Odată cu integrarea sistemului financiar şi celui nefinanciar naţional în economia mondială, aceste riscuri devin proprii şi Republicii Moldova.

17 ianuarie 2015
82
Arhiva

Opt instituții publice ignoră petițiile cetățenilor

Managementul defectuos al sistemului de petiţionare denotă existenţa unor lacune organizatorice, instituţionale şi normative în acest domeniu de activitate a APC.

04 octombrie 2013
108
Arhiva

Directorul Agenției Achiziții Publice: ”Riscul de corup...

Directorul Agenției Achiziții Publice, Ruslan Malai, a declarat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată că instituția pe care o conduce va rămâne fără mai multe atribuții, din 1 ianuarie 2017, potrivit unor modificări operate de Parlament la noua Lege privind achizițiile publice.

20 decembrie 2016
99
Arhiva

Candidat: Mihai Sclifos, PSRM

Integritatea în activitatea politică

08 octombrie 2019
178
Arhiva

Profil candidat: Olga Coptu

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
121