Valentin Zubic, fostul viceministru de Interne, curat în dosarul 7 aprilie

Arhiva 22 ianuarie 2015 1210
Valentin Zubic, fostul viceministru de Interne

În timp ce oamenii legii sunt pe urmele fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul 7 aprilie 2009, subalternul acestuia, Valentin Zubic, pare să fi scăpat de pedeapsă. După ce în martie 2011 procurorii i-au înaintat învinuirea ex-viceministrului de Interne, şef al statului-major în timpul evenimentelor de acum şase ani, el nu mai are niciun statut în această cauză penală. În martie 2013, magistraţii Judecătoriei sectorului Centru au anulat ordonanţa procurorilor de punere sub învinuire a lui Valentin Zubic.   



Valentin Zubic, unul dintre şefii de la Ministerul Afacerilor Interne care ar fi coordonat intervenţia forţelor de ordine în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru neglijenţă în serviciu, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc şi alte urmări grave, încă la începutul lunii septembrie 2010. Procurorii i-au înaintat învinuirea la începutul lunii martie 2011, încadrându-se la limită în termenul prevăzut de legislaţie.

Peste doi ani însă, după ce Valentin Zubic a contestat decizia procurorilor, magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru au anulat ordonanţa de punere sub învinuire. „Au invocat nişte motive abstracte. Deşi nu am fost de acord cu acea decizie, procedura nu prevede cale de atac, aşa că nu am avut cum să o contestăm. Acum Valentin Zubic nu mai are niciun statut”, a explicat Sergiu Roşu, procuror în Secţia exercitarea urmăririi penale în cazuri excepţionale. 

Omul legii nu ne-a putut răspunde la întrebarea dacă lucrurile se vor schimba după verdictul Curţii Supreme de Justiţie în dosarul fostului şef de la Interne Gheorghe Papuc şi a ex-comisarului municipiului Chişinău Vladimir Botnari. „Sunt chestii procesuale care trebuie analizate. Urmărim şi aşteptăm şi decizia Curţii Supreme de Justiţie”, a adăugat procurorul.

Pe de altă parte, Valentin Zubic promite să vină cu o reacţie peste două săptămâni. „Atunci vă voi spune mai multe, atât despre condamnarea lui Gheorghe Papuc, cât şi despre statutul meu în acest dosar. Acum, însă, nu fac comentarii”, ne-a declarat fostul viceministru de Interne.  

Sentinţa Curţii de Apel Chişinău a fost pronunţată luni, 19 ianuarie 2015. Gheorghe Papuc a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar fostul comisar Vladimir Botnari la doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată după ce, în decembrie 2011, cei doi au fost achitaţi de magistraţii Judecătoriei sectorului Centru. „Da zdrastvuit nash sud, samîi gumannîi sud v mire! („Trăiască justiţia noastră, cea mai umană justiţie din lume", replică dintr-un film sovietic - n.r.)", jubila Gheorghe Papuc după pronunţarea sentinţei de achitare.

Anastasia Nani 
 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Invitație la masa rotundă „Legile imperfecte și tergive...

API şi portalul www.moldovacurata.md vă invită la masa rotundă „Legile imperfecte și tergiversarea procesului de consolidare a mecanismelor de control pun în pericol sistemul național de integritate”, care va avea loc marți, 24 ianuarie 2017, la hotelul „Jolly Alon”.

20 ianuarie 2017
892
Arhiva

Judecători de la CSJ cu proprietăţi au solicitat aparta...

Un regulament referitor la condiţiile de acordare a dreptului de a cumpăra apartamente mai ieftine într-un bloc nou din Chişinău permite şi magistraţilor care au proprietăţi scumpe să beneficieze de locuinţe la preţuri preferenţiale. Astfel, în lista solicitanţilor găsim o serie de judecători care au câte unul sau două bunuri imobile în apropiere de capitală - la Ialoveni sau Criuleni. Printre aceştia sunt Iuliana Oprea, Elena Covalenco şi Ghenadie Nicolaev. Ultimii doi şi-au retras de curând solicitările. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că documentul ar fi trebuit să conţină delimitări clare în categoriile de solicitanţi, dar şi alte prevederi care ar exclude facilităţile pentru beneficiarii care au averi.

10 iulie 2015
1033
Arhiva

Profil candidat: Ilian Cașu

Integritate în activitatea politică

01 februarie 2019
1434
Arhiva

Profil candidat: Petru Jardan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1189
Arhiva

INTERVIU// Sorin Ioniță, Expert Forum: Clientelismul po...

Sorin Ioniță, președinte al organizației Expert Forum din România, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre fenomenul clientelismului politic și riscurile acestuia pentru societate. În opinia sa, un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare.

08 decembrie 2018
1141
Arhiva

Primarul satului Pereni: ”Ce fel de conflict de interes...

O luptă continuă cu o decizie a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) are primarul satului Pereni din raionul Rezina. Dumitru Marchitan susține că nu poate fi vorba despre un conflict de interese atunci când în țară este situație excepțională și când toți producătorii agricoli primesc ajutoare. CNI a constatat în privința lui că ar fi fost în conflict de interese atunci când a acordat propriei gospodării țărănești un ajutor material din cele oferite de Guvern în 2012 pentru diminuarea consecințelor secetei. Primarul a atacat decizia, iar recent Judecătoria Râșcani a dat câștig de cauză CNI. 

30 noiembrie 2015
1444