Valentin Zubic, fostul viceministru de Interne, curat în dosarul 7 aprilie

Arhiva 22 ianuarie 2015 957
Valentin Zubic, fostul viceministru de Interne

În timp ce oamenii legii sunt pe urmele fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul 7 aprilie 2009, subalternul acestuia, Valentin Zubic, pare să fi scăpat de pedeapsă. După ce în martie 2011 procurorii i-au înaintat învinuirea ex-viceministrului de Interne, şef al statului-major în timpul evenimentelor de acum şase ani, el nu mai are niciun statut în această cauză penală. În martie 2013, magistraţii Judecătoriei sectorului Centru au anulat ordonanţa procurorilor de punere sub învinuire a lui Valentin Zubic.   Valentin Zubic, unul dintre şefii de la Ministerul Afacerilor Interne care ar fi coordonat intervenţia forţelor de ordine în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru neglijenţă în serviciu, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc şi alte urmări grave, încă la începutul lunii septembrie 2010. Procurorii i-au înaintat învinuirea la începutul lunii martie 2011, încadrându-se la limită în termenul prevăzut de legislaţie.

Peste doi ani însă, după ce Valentin Zubic a contestat decizia procurorilor, magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru au anulat ordonanţa de punere sub învinuire. „Au invocat nişte motive abstracte. Deşi nu am fost de acord cu acea decizie, procedura nu prevede cale de atac, aşa că nu am avut cum să o contestăm. Acum Valentin Zubic nu mai are niciun statut”, a explicat Sergiu Roşu, procuror în Secţia exercitarea urmăririi penale în cazuri excepţionale. 

Omul legii nu ne-a putut răspunde la întrebarea dacă lucrurile se vor schimba după verdictul Curţii Supreme de Justiţie în dosarul fostului şef de la Interne Gheorghe Papuc şi a ex-comisarului municipiului Chişinău Vladimir Botnari. „Sunt chestii procesuale care trebuie analizate. Urmărim şi aşteptăm şi decizia Curţii Supreme de Justiţie”, a adăugat procurorul.

Pe de altă parte, Valentin Zubic promite să vină cu o reacţie peste două săptămâni. „Atunci vă voi spune mai multe, atât despre condamnarea lui Gheorghe Papuc, cât şi despre statutul meu în acest dosar. Acum, însă, nu fac comentarii”, ne-a declarat fostul viceministru de Interne.  

Sentinţa Curţii de Apel Chişinău a fost pronunţată luni, 19 ianuarie 2015. Gheorghe Papuc a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar fostul comisar Vladimir Botnari la doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată după ce, în decembrie 2011, cei doi au fost achitaţi de magistraţii Judecătoriei sectorului Centru. „Da zdrastvuit nash sud, samîi gumannîi sud v mire! („Trăiască justiţia noastră, cea mai umană justiţie din lume", replică dintr-un film sovietic - n.r.)", jubila Gheorghe Papuc după pronunţarea sentinţei de achitare.

Anastasia Nani 
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cumnații de la primăria din Bocani

În satul Bocani din raionul Fălești cumnata primarului este contabilă-șefă la primărie. Alesul local spune că atunci când a venit în funcție s-a consultat cu un jurist și acesta i-ar fi spus că nu este o problemă ca o rudă să i se subordoneze. Experții anticorupție îl contrazic și afirmă că atât alesul local,  cât și cumnata sa încalcă regimul juridic al conflictului de interese.

15 decembrie 2015
1162
Arhiva

Profil candidat: Maria Albot

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1518
Arhiva

Profil candidat: Ilian Cașu

Integritate în activitatea politică

01 februarie 2019
1132
Arhiva

Masa rotundă „Eficienţa activităţilor structurilor de c...

Masa rotundă „Eficienţa activităţilor structurilor de control legal referitor la integritatea persoanelor cu funcţii publice”, eveniment organizat de Asociaţia Presei Independente (API) pe data de 30 aprilie 2013. La întâlnire sunt invitaţi lideri de opinie, experţi anticorupţie, membri ai Comisiei Naţionale de Integritate, oameni politici, jurnalişti.

30 aprilie 2013
860
Arhiva

Judecătorul Cristi Danileț: Dacă se știu că sunt cu ”pe...

Judecătorul și membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț, a acordat un interviu portalului Moldova Curată în care a vorbit despre performanțele la care a ajuns România în combaterea corupției și despre modelele pe care le poate împrumuta Republica Moldova. Cunoscător al sistemului de drept de la noi datorită conlucrării pe care o are cu autoritățile și magistrații de la Chișinău, magistratul român a punctat și câteva măsuri care se impun în primul rând pentru a avea progrese în ce privește eliminarea corupției.

18 septembrie 2015
678
Arhiva

Un deputat din autonomia găgăuză intenţionează să modif...

Ivan Burgudji, deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze, iniţiază în regiune consultări publice cu scopul de a modifica câteva prevederi din Codul Electoral al autonomiei găgăuze. Deputatul vrea ca numărul de circumscripţii electorale să fie redus: de la 35, câte sunt în prezent, la cinci, dar să fie schimbată şi procedura de alegere a deputaţilor. Burgudji spune că amendamentele ar fi cerute de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), care obligă Adunarea Populară să ajusteze legislaţia electorală la articolul 38 din Constituţie. Argumentul este combătut de Curte.

05 iulie 2016
816