Vicepreședintele CEC, cu dosar la CNI

Avere la vedere 8 noiembrie 2013 891

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, ieri, inițierea unui control pentru verificarea averilor și proprietăților vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ștefan Urâtu.
Membrii CNI îl suspectează pe Urâtu că nu ar fi indicat în declarația sa de avere o parte din proprietățile pe care le deține.



O jumătate de casă și un „Lexus”

Moldova Curată a scris anterior despre faptul că vicepreședintele CEC nu a indicat în ultimii ani în declarația sa de avere o casă din Chișinău înregistrată pe numele soției sale.
Imobilul de 150 de m.p. se află în sectorul Buiucani al capitalei, în preajma centrului de business „Kentford”. Potrivit datelor de la „Cadastru”, Liubov Urâtu a devenit proprietara a 2/5 din casă încă la sfârșitul anului 2011. Aceasta a primit o parte din imobil prin donație de la fiica sa.
De asemenea, nu se regăsește în declarația de avere a vicepreședintelui de la CEC nici „Lexus”-ul cu care este văzut de la un timp încoace Ștefan Urâtu.

Proprietăți „uitate”

În declarația sa de avere, Urâtu indică anul acesta că deține în proprietate doar un garaj, un apartament cu două odăi în Tiraspol, în care nu a mai intrat din 1993, și un „Nissan Micro” cumpărat încă în 2009 și înregistrat pe numele soției.
De asemenea, Ștefan Urâtu deține 100 % de acțiuni în firma „Larimaris-Lux”, a căror valoare de cumpărare este astăzi de aproximativ 2,5 milioane de lei.
Contactat atunci de portalul Moldova Curată, Urâtu a declarat că, din câte știe el, această casă îi aparține fiicei sale care acum este plecată peste hotare și de aceea i-a făcut procură soției pentru a putea achita unele facturi.
În schimb, despre „Lexus”-ul la volanul căruia a fost văzut de mai multe ori și despre care l-am întrebat, vicepreședintele de la CEC a evitat ostentativ să vorbească.

CNI i-a pus gând rău CEC-ului?

Ștefan Urâtu este cel de-al treilea funcționar din cadrul CEC în privința căruia CNI a pornit un control pentru încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății. Tot în cadrul ședinței de ieri a Comisiei Naționale de Integritate, s-a decis inițierea unui control similar în privința secretarului CEC, Andrei Volentir. Anterior, CNI a verificat și proprietățile președintelui CEC, Iurie Ciocan. În acest caz,  membrii CNI au constatat că funcționarul s-a eschivat să indice în declarația sa de avere mai multe imobile și afaceri pe care le are împreună cu soția. Urmare a acestor constatări, CNI a transmis un demers Procuraturii Generale solicitând investigarea cazului Ciocan sub aspect penal.
Solicitarea CNI a fost transmisă Procuraturii Anticorupție. Contactat de Moldova Curată, procurorul-șef de la Anticorupție, Eduard Harujen, ne-a comunicat că la acest moment procurorii acumulează probe pe caz și, în termen de 30 de zile, urmează să decidă dacă va fi pornit un dosar penal.

Mariana Rață



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Fost deputat cu venituri nejustificate de peste un mili...

Dumitru Godoroja, fost deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM) riscă să fie cercetat penal deoarece, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), nu a putut dovedi prin acte veniturile obţinute împreună cu soţia în sumă totală de peste 22 de mii de euro şi 80 de mii de dolari. Fostul demnitar afirmă că este gata să dea CNI în judecată.

22 decembrie 2014
1113
Avere la vedere

Judecătorul Sergiu Arnăut a depus, contrar legii, două...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, care locuiește împreună cu fosta soție într-un palat trecut în acte pe numele acesteia, a depus pentru anul 2012 două declarații de avere. Ambele au fost publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) și au fost completate la o distanță de aproape o lună una de alta. Singura diferență dintre ele este că din prima lipsește pensia magistratului de 4500 de lei/lună. Un alt paradox este că în ambele declarații judecătorul scrie că a dobândit în 2012 un imobil printr-o donație efectuată un an mai târziu, adică în anul 2013.

27 mai 2014
947
Avere la vedere

Cazul Arnăut: jurnaliștii și CNI au reușit ce nu au reu...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, riscă să fie cercetat penal pentru că nu a declarat casa de câteva milioane de lei, în care locuiește împreună cu fiul său și cu soția, de care în acte este divorțat. La ședința din 5 ianuarie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI), bazându-se pe imaginile difuzate de Jurnal TV în care se arată că Arnăut muncește împreună cu fiul său în curtea casei și iese cu mașina de acolo, a constatat că magistratul se folosește de acest imobil luxos, deci trebuia să îl declare ca bun pe care îl are în folosință.

11 februarie 2015
1015
Avere la vedere

Primele declarații de avere au apărut pe pagina web a A...

Autoritatea Națională de Integritate a început să publice primele declarații de venituri și interese personale pentru anul 2016 ale funcționarilor publici și demnitarilor de stat. Consilierul pentru relații cu presa al ANI, Eugen Vițu, a declarat pentru Moldova Curată că este vorba despre prima tranșă de documente care au fost transmise de ANI la 6 iulie 2017 firmei angajate special să le scaneze și să ascundă datele personale ale semnatarilor. 

01 august 2017
1048
Avere la vedere

Directori de licee, sancționați de CNI

Cel puțin doi directori de licee din Chișinău au fost amendați pentru că nu au luat în serios obligația de a depune declarațiile de venituri și interese pentru anul 2012. Directoarea Liceului ”Vasile Vasilache”, Vera Bălănel, și Boris Volosatâi de la ”Gheorghe Asachi” au depus declarațiile abia după ce au fost citați la Comisia Națională de Integritate (CNI). Bălănel a plătit pentru întârziere o amendă de 1500 de lei, în timp ce Boris Volosatâi spune că nu ține minte dacă a plătit amenda sau nu, dar știe că a fost citat la CNI.

20 iunie 2014
899
Avere la vedere

Un ofițer de investigații are HUMMER, dar nu l-a trecut...

Tudor Tulbure, ofiţer superior de investigaţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Râşcani, municipiul Chişinău, este dat pe mâna procurorilor, deoarece nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 un autoturism de teren. Poliţistul susţine însă că l-a trecut în declarația depusă în anul 2010, când l-a cumpărat.

31 martie 2014
941