Vicepreședintele CEC, cu dosar la CNI

Avere la vedere 8 noiembrie 2013 932

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, ieri, inițierea unui control pentru verificarea averilor și proprietăților vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ștefan Urâtu.
Membrii CNI îl suspectează pe Urâtu că nu ar fi indicat în declarația sa de avere o parte din proprietățile pe care le deține.O jumătate de casă și un „Lexus”

Moldova Curată a scris anterior despre faptul că vicepreședintele CEC nu a indicat în ultimii ani în declarația sa de avere o casă din Chișinău înregistrată pe numele soției sale.
Imobilul de 150 de m.p. se află în sectorul Buiucani al capitalei, în preajma centrului de business „Kentford”. Potrivit datelor de la „Cadastru”, Liubov Urâtu a devenit proprietara a 2/5 din casă încă la sfârșitul anului 2011. Aceasta a primit o parte din imobil prin donație de la fiica sa.
De asemenea, nu se regăsește în declarația de avere a vicepreședintelui de la CEC nici „Lexus”-ul cu care este văzut de la un timp încoace Ștefan Urâtu.

Proprietăți „uitate”

În declarația sa de avere, Urâtu indică anul acesta că deține în proprietate doar un garaj, un apartament cu două odăi în Tiraspol, în care nu a mai intrat din 1993, și un „Nissan Micro” cumpărat încă în 2009 și înregistrat pe numele soției.
De asemenea, Ștefan Urâtu deține 100 % de acțiuni în firma „Larimaris-Lux”, a căror valoare de cumpărare este astăzi de aproximativ 2,5 milioane de lei.
Contactat atunci de portalul Moldova Curată, Urâtu a declarat că, din câte știe el, această casă îi aparține fiicei sale care acum este plecată peste hotare și de aceea i-a făcut procură soției pentru a putea achita unele facturi.
În schimb, despre „Lexus”-ul la volanul căruia a fost văzut de mai multe ori și despre care l-am întrebat, vicepreședintele de la CEC a evitat ostentativ să vorbească.

CNI i-a pus gând rău CEC-ului?

Ștefan Urâtu este cel de-al treilea funcționar din cadrul CEC în privința căruia CNI a pornit un control pentru încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății. Tot în cadrul ședinței de ieri a Comisiei Naționale de Integritate, s-a decis inițierea unui control similar în privința secretarului CEC, Andrei Volentir. Anterior, CNI a verificat și proprietățile președintelui CEC, Iurie Ciocan. În acest caz,  membrii CNI au constatat că funcționarul s-a eschivat să indice în declarația sa de avere mai multe imobile și afaceri pe care le are împreună cu soția. Urmare a acestor constatări, CNI a transmis un demers Procuraturii Generale solicitând investigarea cazului Ciocan sub aspect penal.
Solicitarea CNI a fost transmisă Procuraturii Anticorupție. Contactat de Moldova Curată, procurorul-șef de la Anticorupție, Eduard Harujen, ne-a comunicat că la acest moment procurorii acumulează probe pe caz și, în termen de 30 de zile, urmează să decidă dacă va fi pornit un dosar penal.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI cu VAZ-uri nedeclarate

Preşedintele şi trei membrii ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) nu şi-au declarat în anul 2011 toate bunurile aflate în posesie. Aceasta a fost una dintre concluziile Raportului Comisiei speciale de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale reprezentanţilor CNI. Declarația de interese personale și declarația cu privire la venituri și proprietate ale lui Victor Strătilă, desemnat membru al CNI la 28 februarie 2013, nu au fost supuse controlului, pe motiv că acesta a fost numit mai târziu în funcție.

29 aprilie 2013
1228
Avere la vedere

Viceminiștri bogați și cu afaceri prospere au acceptat...

07 octombrie 2015
956
Avere la vedere

Deputatul Valeriu Saharneanu riscă să fie cercetat PENA...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat la 30 ianuarie curent că deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu și-a ascuns o parte din proprietăți atunci când a întocmit declarația de avere. De asemenea, a încălcat norma legală și ministrul Finanțelor Anatol Arapu care a mers cu mașina de serviciu la nunta unui coleg din Guvern.

30 ianuarie 2014
1283
Avere la vedere

Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu. 

23 septembrie 2016
1218
Avere la vedere

Directori de licee, sancționați de CNI

Cel puțin doi directori de licee din Chișinău au fost amendați pentru că nu au luat în serios obligația de a depune declarațiile de venituri și interese pentru anul 2012. Directoarea Liceului ”Vasile Vasilache”, Vera Bălănel, și Boris Volosatâi de la ”Gheorghe Asachi” au depus declarațiile abia după ce au fost citați la Comisia Națională de Integritate (CNI). Bălănel a plătit pentru întârziere o amendă de 1500 de lei, în timp ce Boris Volosatâi spune că nu ține minte dacă a plătit amenda sau nu, dar știe că a fost citat la CNI.

20 iunie 2014
926
Avere la vedere

Cazul Arnăut: jurnaliștii și CNI au reușit ce nu au reu...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, riscă să fie cercetat penal pentru că nu a declarat casa de câteva milioane de lei, în care locuiește împreună cu fiul său și cu soția, de care în acte este divorțat. La ședința din 5 ianuarie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI), bazându-se pe imaginile difuzate de Jurnal TV în care se arată că Arnăut muncește împreună cu fiul său în curtea casei și iese cu mașina de acolo, a constatat că magistratul se folosește de acest imobil luxos, deci trebuia să îl declare ca bun pe care îl are în folosință.

11 februarie 2015
1044