Vicepreședintele CEC, cu dosar la CNI
Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, ieri, inițierea unui control pentru verificarea averilor și proprietăților vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ștefan Urâtu.
Membrii CNI îl suspectează pe Urâtu că nu ar fi indicat în declarația sa de avere o parte din proprietățile pe care le deține.
O jumătate de casă și un „Lexus”
Moldova Curată a scris anterior despre faptul că vicepreședintele CEC nu a indicat în ultimii ani în declarația sa de avere o casă din Chișinău înregistrată pe numele soției sale.
Imobilul de 150 de m.p. se află în sectorul Buiucani al capitalei, în preajma centrului de business „Kentford”. Potrivit datelor de la „Cadastru”, Liubov Urâtu a devenit proprietara a 2/5 din casă încă la sfârșitul anului 2011. Aceasta a primit o parte din imobil prin donație de la fiica sa.
De asemenea, nu se regăsește în declarația de avere a vicepreședintelui de la CEC nici „Lexus”-ul cu care este văzut de la un timp încoace Ștefan Urâtu.
Proprietăți „uitate”
În declarația sa de avere, Urâtu indică anul acesta că deține în proprietate doar un garaj, un apartament cu două odăi în Tiraspol, în care nu a mai intrat din 1993, și un „Nissan Micro” cumpărat încă în 2009 și înregistrat pe numele soției.
De asemenea, Ștefan Urâtu deține 100 % de acțiuni în firma „Larimaris-Lux”, a căror valoare de cumpărare este astăzi de aproximativ 2,5 milioane de lei.
Contactat atunci de portalul Moldova Curată, Urâtu a declarat că, din câte știe el, această casă îi aparține fiicei sale care acum este plecată peste hotare și de aceea i-a făcut procură soției pentru a putea achita unele facturi.
În schimb, despre „Lexus”-ul la volanul căruia a fost văzut de mai multe ori și despre care l-am întrebat, vicepreședintele de la CEC a evitat ostentativ să vorbească.
CNI i-a pus gând rău CEC-ului?
Ștefan Urâtu este cel de-al treilea funcționar din cadrul CEC în privința căruia CNI a pornit un control pentru încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății. Tot în cadrul ședinței de ieri a Comisiei Naționale de Integritate, s-a decis inițierea unui control similar în privința secretarului CEC, Andrei Volentir. Anterior, CNI a verificat și proprietățile președintelui CEC, Iurie Ciocan. În acest caz, membrii CNI au constatat că funcționarul s-a eschivat să indice în declarația sa de avere mai multe imobile și afaceri pe care le are împreună cu soția. Urmare a acestor constatări, CNI a transmis un demers Procuraturii Generale solicitând investigarea cazului Ciocan sub aspect penal.
Solicitarea CNI a fost transmisă Procuraturii Anticorupție. Contactat de Moldova Curată, procurorul-șef de la Anticorupție, Eduard Harujen, ne-a comunicat că la acest moment procurorii acumulează probe pe caz și, în termen de 30 de zile, urmează să decidă dacă va fi pornit un dosar penal.
Mariana Rață
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
ZDG: „Cetatea” şi afacerile de familie ale lui Moldovan...
Mihail Moldovanu, liberalul care nu s-a mai numărat printre vicepremierii din noua coaliție de guvernare proeuropeană, a revenit în funcția pe care o deținea anterior – cea de șef al Direcției sănătate din municipiul Chișinău.
CSJ dă undă verde fostului șef al Direcției Educație Bu...
Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pretinde la restabilirea în funcție după ce Curtea Supremă a încetat procesul penal în privința lui. CSJ ar fi descoperit erori procesuale comise la etapa de începere a urmăririi penale. După pronunțarea hotărârii CSJ, Ion Vrânceanu a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care solicită restabilirea în funcția care astăzi este deja ocupată de o altă persoană.
Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atra...
Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor.
Sesizarea CNI cu privire la averile lui Iurie Ciocan nu...
Președintele Comisie Electorale Centrale riscă până la un an de închisoare pentru faptul că nu a indicat în declarația sa de avere toate proprietățile pe care le are împreună cu soția. Săptămâna trecută, președintele Comisiei Naţionale pentru Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a anunțat că instituția a depus o sesizare la Procuratura Generală pe numele preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. Membrii CNI au constatat că preşedintele CEC nu a inclus în declaraţia de avere un automobil, câteva imobile aflate în construcţie pe care le-ar deţine în ţară, o casă în România, dar şi cotele-părți de la mai multe societăţi comerciale pe care le deţine împreună cu soţia. Potrivit lui Donciu, pentru aceste „scăpări” funcționarul de la CEC riscă un an de închisoare sau o amendă de 12 mii de lei. La aproape o săptămână de la anunțul făcut de Donciu, solicitarea CNI nu a ajuns încă la Procuratura Generală. Contactată de Moldova Curată, șefa serviciului de presă al Procuraturii, Maria Vieru, a declarat că, deocamdată, nu a fost înregistrată nicio sesizare din partea CNI care l-ar viza pe Iurie Ciocan. Anterior, președintele CEC afirmase, în cadrul unui interviu pentru portalul nostru, că nu are nicio casă de vacanță în România. Vila din Târgul Mureș despre care s-a scris în presă aparține socrilor săi. În schimb, Ciocan a recunoscut că a uitat să indice în declarația sa de avere acțiunile pe care le deține la o companie înregistrată în România. Ciocan a explicat că acțiunile despre care uitase valorează doar vreo 20 de euro.
Directori de licee, sancționați de CNI
Cel puțin doi directori de licee din Chișinău au fost amendați pentru că nu au luat în serios obligația de a depune declarațiile de venituri și interese pentru anul 2012. Directoarea Liceului ”Vasile Vasilache”, Vera Bălănel, și Boris Volosatâi de la ”Gheorghe Asachi” au depus declarațiile abia după ce au fost citați la Comisia Națională de Integritate (CNI). Bălănel a plătit pentru întârziere o amendă de 1500 de lei, în timp ce Boris Volosatâi spune că nu ține minte dacă a plătit amenda sau nu, dar știe că a fost citat la CNI.
Aici așteptăm comentariul tău!