Vicepreședintele de raion acuzat că și-ar fi falsificat diploma a fost achitat. ”nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”

Alte materiale 28 decembrie 2019 1135

Nicolai Ermurache, vicepreședintele raionului Căușeni, inculpat pentru că ar fi falsificat diploma de studii cu care s-a angajat la muncă la Întreprinderea ”Moldsilva”, a fost achitat. Acum două zile, la 18 decembrie 2019, Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender, a emis o sentință de achitare în care a notat că ”nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”.  



Împotriva lui Nicolai Ermurache Inspectoratul de Poliție Bender a pornit un dosar penal la 4 aprilie 2018 în baza art. 361 al. 2 lit. b) - confecționarea, deținerea și folosirea unei diplome de studii false, la sesizarea directorului Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură ”Tighina”, Iurie Apostolachi. Ultimul ar fi descoperit că, în luna februarie 2016, Ermurache s-a angajat în funcția de șef al Ocolului Silvic Căinari prezentând o diplomă falsă, datată cu anul 2011, emisă de către Colegiul de Ecologie din Chișinău. Apostolachi a cerut, prin sesizare, Ministerului Educației să verifice autenticitatea diplomei, iar răspunsul a fost că un document cu seria respectivă a fost eliberat pe numele unei alte persoane.

Pe tot parcursul procesului, Ermurache a pledat nevinovat, spunând că nu a prezentat nimic la întreprindere, la angajare, în afară de buletinul de identitate. El a criticat de asemenea, faptul că ancheta a fost pornită în baza unei copii a pretinsei diplome, și nu în baza unui original (care ar fi fost falsificat). Nicolai Ermurache a afirmat, în instanță, că acesta ar fi un dosar fabricat, pe motive politice. De cealaltă parte, conducerea Întreprinderii susținea că el a prezentat acea diplomă la angajare, de pe ea s-a făcut o copie, iar originalul nu a rămas la întreprindere, întrucât așa e procedura – în dosar rămân doar copiile.

În sentința emisă la 18 decembrie 2019 Nicolai Ermurache este citat cu afirmația că diploma despre care se spune că ar fi fost falsă ar fi fost fabricată de către doi dintre colegii săi, care ar fi vrut să se răzbune.

Procurorul a cerut sancționarea lui Nicolai Ermurache cu o amendă în mărime de 500 de unități convenționale, ceea ce constituie 10 000 de lei.

”Cercetând probele acuzării sus menționate, instanța atestă că nu a fost dovedit faptul că Ermurache Nicolai a confecționat, deținut și folosit o diplomă de studii falsă. // Declaraţiile martorilor nominalizați nu pot fi considerate ca probe concludente şi utile în privința dovedirii săvârșirii infracțiunii, deoarece acestea nu indică la existența originalului diplomei”, a notat instanța în sentința de achitare.

Deocamdată nu se știe dacă procurorii vor ataca sentința la Curtea de Apel.

”Să fiu sincer, dacă urmărim parcursul acestui dosar, care a fost intentat nu în bază de probe, mi s-a dat calitate de bănuit în baza unei legi care nu mai exista (inițial, dosarul a fost pornit în baza unui articol declarat între timp neconstituțional de către Curtea Constituțională – n.r.), să ajungă acest dosar la procuratură și procuratura să recalifice fapta, apoi să ajungă în judecată… Eu sunt bucuros că instanța de judecată a dat semne de independență și poate că lucrul ăsta s-a întâmplat că este și un nou procuror în Republica Moldova, sunt primele scântei de libertate în justiție”.  Cât despre faptul că sentința nu este definitivă, Ermurache a comentat: ”Eu nu văd de ce ar fi necesar ca procuratura să conteste sentința, dar nu are decât, eu pledez în continuare nevinovat”.

Nicolai Ermurachi a fost ales, la 25 noiembrie 2019, vicepreședinte al raionului Căușeni. La alegerile locale din 20 octombrie 2019 el a candidat pe lista de consilieri a Blocului ACUM.   

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interviu text

Șeful secretariatului inițiativei regionale anticorupți...

Regiunea Europei de Sud-Est este una vulnerabilă în fața corupției, iar autoritățile din Republica Moldova trebuie să lupte atât împotriva cazurilor de mare corupție, precum și să aloce măsuri de prevenire a micii corupții, a declarat, într-un interviu pentru Moldova Curată, Vladan Joksimovic, șeful Secretariatului Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI). El a efectuat zilele acestea o vizită de lucru la Chișinău, unde a participat la Atelierul internațional de schimb de bune practici privind testarea integrității profesionale și evaluarea riscului de corupție. Vladan Joksimovic a fost anterior director adjunct al Agenției Anticorupție din Serbia.

13 septembrie 2019
1217
2019

Procuror general adjunct, cu locuință și mașini de zeci...

Ruslan Popov, unul dintre cei trei adjuncți ai procurorului general, desemnați recent de către Alexandr Stoianoglo, deține o avere „de milioane”, au constatat jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. El locuiește într-o casă la sol în localitatea sa de baștină, iar în ultimii ani a cumpărat sau a vândut mașini care costau zeci de mii de euro. „Nu pot spune că mă laud cu faptul că am fost ajutat de părinți și de socri, dar într-adevăr așa este. În plus, am și eu deja 23 de ani lucrați în procuratură”, a declarat procurorul pentru ZdG.

14 decembrie 2019
1411
2019

Experți: riscurile sporite de fraudă din domeniul achiz...

În domeniul achizițiilor publice există în continuare riscuri sporite de fraudare, comentează câțiva experți datele privind volumul licitațiilor publice contestate de către agenții economici. Dintr-un buget anual total de 10 miliarde de lei, cât se alocă în medie pentru achiziții publice, anul trecut au fost contestate proceduri în valoare 2,5 miliarde de lei.

16 decembrie 2019
1569
Arhiva

INTERVIU/ Olesea Stamate: ”Sarcina procurorului general...

Guvernul de la Chișinău a reușit să convingă Comisia de la Veneția că situația judiciarului din Republica Moldova este atât de critică, încât niciun alt mecanism nu poate funcționa, și este necesară o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, a declarat ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

28 octombrie 2019
1387
Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
1124
Arhiva

INTERVIU// Cristina Țărnă: ”Chiar cu toată asistența ex...

Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție.

08 februarie 2019
1125