Vicepretor al sectorului Ciocana şi consilier local în comuna Bubuieci. Incompatibilitate de funcţii?

Arhiva 19 ianuarie 2016 2135
Igor Moraru

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, este, în acelaşi timp, consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. El este suspectat de către primarul comunei că s-ar afla în incompatibilitate de funcţii. Vicepretorul spune însă că situaţia a fost examinată de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care a stabilit că nu există nicio abatere de la lege. Experţii anticorupţie afirmă însă că CEC şi-a depăşit atribuţiile, deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de către Comisia Naţională de Integritate (CNI).Primarul comunei Bubuieci, Ion Şaranuţ, a expediat la CEC o sesizare în care a menţionat că Igor Moraru, consilier local ales pe lista Partidului Liberal, deţine funcţia de vicepretor în cadrul Preturii sectorului Ciocana, fapt ce contravine Legii privind statutul alesului local. În sesizarea sa, Ion Şaranuţ face trimitere la articolul 7 alin. (1) lit. c), care prevedere că mandatul de alesul local este incompatibil cu:  “calitatea de funcţionar public, de angajat în subdiviziunile autorităţilor administraţiei publice locale (aparatul preşedintelui raionului, primării, primărie şi preturile municipiului Chişinău, direcţii, secţii şi alte subdiviziuni), inclusiv ale Adunării Populare a Găgăuziei şi ale Comitetului executiv al Găgăuziei”. În petiţia sa, primarul a invocat şi punctul (d) al acestui articol care prevede, de asemenea, că mandatul alesului local este incompatibil cu: “calitatea de şef, de şef adjunct (inclusiv interimatul acestor funcţii) în structurile subordonate autorităţilor publice locale (instituţii publice, servicii, întreprinderi municipale)”.

Ion Şaranuţ, primarul din Bubuieci.

CEC a respins sesizarea primarului din Bubuieci

Ion Şaranuţ a declarat pentru Moldova Curată că şi la scrutinul local precedent, din anul 2011, Igor Moraru a fost ales consilier local în comuna Bubuieci, însă ulterior şi-a depus mandatul. “Domnul Moraru a activat în cadrul primăriei în calitate de inginer cadastral, de aceea a renunţat la mandatul de ales local fiindcă este în incompatibilitate de funcţii. Acum eu cred că este aceeaşi situaţie”, a menţionat primarul din Bubuieci. În replică, Igor Moraru a declarat că nu se află în incompatibilitate de funcţii, fapt stabilit şi de CEC.

Într-adevăr, CEC a examinat acest caz şi la 13 octombrie 2015 a emis o hotărâre prin care a decis că prevederile menţionate la articolul 7 din Legea privind statutul alesului local se aplică funcţionarilor publici şi angajaţilor din subdiviziunile autorităţilor administraţiei publice locale de acelaşi nivel şi din aceeaşi unitate administrativ-teritorială. Astfel, CEC a respins sesizarea primarului comunei Bubuieci privind starea de incompatibilitate.

Mariana Kalughin: „Constatarea situaţiei de incompatibilitate este de competenţa exclusivă a CNI”

Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că CEC are dreptate atunci când spune că în această situaţie nu există o incompatibilitate de funcţii, deoarece poziţiile pe care le ocupă Igor Moraru sunt în autorităţi publice diferite. Mariana Kalughin insistă însă că nu CEC trebuia să se expună pe marginea acestui caz, ci Comisia Naţională de Integritate (CNI), deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de CNI. „Hotărârea citată ridică semne de întrebare. În opinia mea, aceasta a fost emisă cu încălcarea competenţei. Or, în virtutea Regulamentului Comisiei Naţionale de Integritate, aprobat prin Legea nr. 180 din 19.12.2011, constatarea situaţiei de incompatibilitate (compatibilitate) este de competenţa exclusivă a CNI”, a precizat Mariana Kalughin. Potrivit ei, în caz de incompatibilitate, competenţa CEC (în temeiul art. 5 alin. (31) din  Legea privind statutul alesului local, dar şi în temeiul art. 22 alin. (1) lit. u) din Codul Electoral), se reduce la ridicarea mandatului consilierului.

CEC a răspuns însă că este de competenţa sa să stabilească dacă un consilier local este sau nu în incompatibilitate de funcţii. „Comisiei, potrivit prevederilor Codului electoral, dar şi ale legii privind statutul alesului local, îi revin competenţele de a examina sesizările în care este invocată incompatibilitatea de funcţii la consilierii locali”, a menţionat Ludmila Lupaşco, şefa Direcţiei management alegeri din cadrul CEC.

Chiar şi aşa, Ion Şaranuţ crede totuşi că Igor Moraru ar admite o incompatibilitate de funcţii deoarece în calitatea de consilier local el este remunerat cu un onorariu de 150 de lei per şedinţă a Consiliului local Bubuieci.

CNI îi dă dreptate primarului din Bubuieci, fiind de părere că Igor Moraru este funcţionar public şi nu are voie să desfăşoare o altă activitate remunerată, în afară de cea didactică, ştiinţifică sau de creaţie. „În cazul consilierului local, CEC are dreptul să se expună, însă analizând situaţia ca şi funcţionar public, aici CNI trebuie să examineze cazul. Vicepretorul este funcţionar public, iar legea prevede expres că nu poate fi în acelaşi timp şi consilier local”, a declarat Sergiu Popov, şeful Direcţiei control incompatibilităţi din cadrul CNI.

Popov a mai spus că dacă acest caz va ajunge în atenţia CNI, membrii Comisiei vor stabili dacă vicepretorul sectorului Ciocana admite sau nu o incompatibilitate de funcţii, fiind concomitent şi consilier local în comuna Bubuieci.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru se esch...

La 19 ianuarie 2016, reprezentanţii societăţii civile au avut o întâlnire cu candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru, Pavel Filip, în cadrul căreia acesta şi-a exprimat disponibilitatea de a semna, împreună cu noul Cabinet de Miniştri desemnat, Declaraţia de integritate, elaborată de societatea civilă. La câteva ore după întrevedere, juriştii lui Pavel Filip au expediat în adresa societăţii civile propria variantă a Declaraţiei de integritate care seamănă mai mult cu o promisiune, decât cu o Declaraţie de integritate.

20 ianuarie 2016
864
Arhiva

ATENŢIE! Webinarii la tema transparenței în procesul de...

Alianța pentru o Românie Curată și Inițiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova vă invită să beneficiați de oportunitatea de a vă instrui, în cadrul a două webinarii consecutive, în privința aplicării prevederilor Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică (România), respectiv Legii 239/2008 privind transparența în procesul decizional (Republica Moldova). Legile dedicate transparenței decizionale sunt mai puțin cunoscute și aplicate, atât în România, cât și în Republica Moldova, dar acestea fac parte din pachetul de legi de care dispune societatea civilă, cu ajutorul cărora cetățenii simpli pot contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ.

11 ianuarie 2016
879
Arhiva

Interesele opace ale judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu face publice declaraţiile de interese personale ale judecătorilor, deşi legislaţia îl obligă să le plaseze pe pagina sa web. Experţii insistă ca instituţia trebuie să transparentizeze interesele judecătorilor.

12 iunie 2015
902
Arhiva

Pensii de zeci de mii de lei. Sute de judecători și pro...

Zeci de judecători și sute de procurori au obținut în ultimii ani pensii mai mari după ce au dat în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). În unele cazuri, judecătorii nu erau mulțumiți de pensii în valoare de 19 mii de lei și solicitau recalcularea. Cei mai mulți făceau referire la un articol din Legea privind statutul judecătorului (1995), care prevede că pensia reprezintă 80% la sută din mărimea salariului judecătorului ”plătit efectiv”. Așa cum între timp fie se majorau salariile magistraților în funcție, fie intrau în vigoare noi prevederi legislative, pensionarii din justiție și-au revendicat creșterea pensiei.

29 iulie 2019
891
Arhiva

Ghenadi Mitriuc, un fidel donator al socialiștilor,...

După câteva încercări de a ajunge primar al municipiului Ungheni, Ghenadi Mitriuc, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a devenit  președinte al raionului Ungheni. El este cunoscut opiniei publice pentru donațiile mari pe care le-a făcut partidului său, dar și pentru că deține cetățenia statului român, deși a blamat de mai multe ori România.

22 noiembrie 2019
1155
Arhiva

Victor Munteanu: Reforma justiției a eșuat. Riscăm să p...

Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în cadrul căruia s-a arătat dezamăgit de modul de desfășurarea a reformelor în sectorul justiției. În opinia sa, Uniunea Europeană și alți parteneri externi ai Republicii Moldova nu şi-au imaginat cât de mare este nivelul de corupţie de aici atunci când au inițiat proiectele de reformare a justiției.

13 octombrie 2015
1036