Vicepretor al sectorului Ciocana şi consilier local în comuna Bubuieci. Incompatibilitate de funcţii?

Arhiva 19 ianuarie 2016 2269
Igor Moraru

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, este, în acelaşi timp, consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. El este suspectat de către primarul comunei că s-ar afla în incompatibilitate de funcţii. Vicepretorul spune însă că situaţia a fost examinată de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care a stabilit că nu există nicio abatere de la lege. Experţii anticorupţie afirmă însă că CEC şi-a depăşit atribuţiile, deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de către Comisia Naţională de Integritate (CNI).



Primarul comunei Bubuieci, Ion Şaranuţ, a expediat la CEC o sesizare în care a menţionat că Igor Moraru, consilier local ales pe lista Partidului Liberal, deţine funcţia de vicepretor în cadrul Preturii sectorului Ciocana, fapt ce contravine Legii privind statutul alesului local. În sesizarea sa, Ion Şaranuţ face trimitere la articolul 7 alin. (1) lit. c), care prevedere că mandatul de alesul local este incompatibil cu:  “calitatea de funcţionar public, de angajat în subdiviziunile autorităţilor administraţiei publice locale (aparatul preşedintelui raionului, primării, primărie şi preturile municipiului Chişinău, direcţii, secţii şi alte subdiviziuni), inclusiv ale Adunării Populare a Găgăuziei şi ale Comitetului executiv al Găgăuziei”. În petiţia sa, primarul a invocat şi punctul (d) al acestui articol care prevede, de asemenea, că mandatul alesului local este incompatibil cu: “calitatea de şef, de şef adjunct (inclusiv interimatul acestor funcţii) în structurile subordonate autorităţilor publice locale (instituţii publice, servicii, întreprinderi municipale)”.

Ion Şaranuţ, primarul din Bubuieci.

CEC a respins sesizarea primarului din Bubuieci

Ion Şaranuţ a declarat pentru Moldova Curată că şi la scrutinul local precedent, din anul 2011, Igor Moraru a fost ales consilier local în comuna Bubuieci, însă ulterior şi-a depus mandatul. “Domnul Moraru a activat în cadrul primăriei în calitate de inginer cadastral, de aceea a renunţat la mandatul de ales local fiindcă este în incompatibilitate de funcţii. Acum eu cred că este aceeaşi situaţie”, a menţionat primarul din Bubuieci. În replică, Igor Moraru a declarat că nu se află în incompatibilitate de funcţii, fapt stabilit şi de CEC.

Într-adevăr, CEC a examinat acest caz şi la 13 octombrie 2015 a emis o hotărâre prin care a decis că prevederile menţionate la articolul 7 din Legea privind statutul alesului local se aplică funcţionarilor publici şi angajaţilor din subdiviziunile autorităţilor administraţiei publice locale de acelaşi nivel şi din aceeaşi unitate administrativ-teritorială. Astfel, CEC a respins sesizarea primarului comunei Bubuieci privind starea de incompatibilitate.

Mariana Kalughin: „Constatarea situaţiei de incompatibilitate este de competenţa exclusivă a CNI”

Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că CEC are dreptate atunci când spune că în această situaţie nu există o incompatibilitate de funcţii, deoarece poziţiile pe care le ocupă Igor Moraru sunt în autorităţi publice diferite. Mariana Kalughin insistă însă că nu CEC trebuia să se expună pe marginea acestui caz, ci Comisia Naţională de Integritate (CNI), deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de CNI. „Hotărârea citată ridică semne de întrebare. În opinia mea, aceasta a fost emisă cu încălcarea competenţei. Or, în virtutea Regulamentului Comisiei Naţionale de Integritate, aprobat prin Legea nr. 180 din 19.12.2011, constatarea situaţiei de incompatibilitate (compatibilitate) este de competenţa exclusivă a CNI”, a precizat Mariana Kalughin. Potrivit ei, în caz de incompatibilitate, competenţa CEC (în temeiul art. 5 alin. (31) din  Legea privind statutul alesului local, dar şi în temeiul art. 22 alin. (1) lit. u) din Codul Electoral), se reduce la ridicarea mandatului consilierului.

CEC a răspuns însă că este de competenţa sa să stabilească dacă un consilier local este sau nu în incompatibilitate de funcţii. „Comisiei, potrivit prevederilor Codului electoral, dar şi ale legii privind statutul alesului local, îi revin competenţele de a examina sesizările în care este invocată incompatibilitatea de funcţii la consilierii locali”, a menţionat Ludmila Lupaşco, şefa Direcţiei management alegeri din cadrul CEC.

Chiar şi aşa, Ion Şaranuţ crede totuşi că Igor Moraru ar admite o incompatibilitate de funcţii deoarece în calitatea de consilier local el este remunerat cu un onorariu de 150 de lei per şedinţă a Consiliului local Bubuieci.

CNI îi dă dreptate primarului din Bubuieci, fiind de părere că Igor Moraru este funcţionar public şi nu are voie să desfăşoare o altă activitate remunerată, în afară de cea didactică, ştiinţifică sau de creaţie. „În cazul consilierului local, CEC are dreptul să se expună, însă analizând situaţia ca şi funcţionar public, aici CNI trebuie să examineze cazul. Vicepretorul este funcţionar public, iar legea prevede expres că nu poate fi în acelaşi timp şi consilier local”, a declarat Sergiu Popov, şeful Direcţiei control incompatibilităţi din cadrul CNI.

Popov a mai spus că dacă acest caz va ajunge în atenţia CNI, membrii Comisiei vor stabili dacă vicepretorul sectorului Ciocana admite sau nu o incompatibilitate de funcţii, fiind concomitent şi consilier local în comuna Bubuieci.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

В селе Авдарма депутатами Народного Собрания Гагаузии х...

20 ноября голоса двух с лишним тысяч избирателей села Авдарма (округ №11) Комратского района разделятся между двумя кандидатами в депутаты НСГ: лесником Иваном Трандафиловым, представляющим Соцпартию, и директором лицея Еленой Карамит, которая баллотируется как независимый кандидат.

31 octombrie 2016
1363
Arhiva

Radu Blaj semnează, Primăria tace

30 iulie 2015
1045
Arhiva

Victoria lui Ţuţu le va da bătăi de cap membrilor CNI

Victoria de săptămâna trecută pe ringul de kick-boxing a deputatului şi campionului mondial Constantin Ţuţu îi pune în dificultate pe membrii Comisie Naţionale de Integritate (CNI). Constantin Ţuţu este sigur că va primi o remunerare pentru munca depusă, însă nu ştie ce sumă anume. CNI însă nu are un răspuns cum poate fi calificat premiul bănesc pe care îl va primi acesta, deoarece, potrivit statutului de deputat, Ţuţu nu poate avea alte remunerări în afară de cele provenite din activitate didactică şi ştiinţifică.

10 aprilie 2015
949
Arhiva

Număr mare de demisii în procuraturi. Motivul: noua leg...

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va examina joi, 12 martie, cel puțin 7 cereri depuse de procurori care vor să demisioneze, o cifră relativ mare având în vedere că la alte ședinte nu este examinată nicio cerere. Semnatarii cererilor evită să spună din ce motive vor să părăsească sistemul. Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roșioru, spune însă că unul dintre motivele principale ar fi proiectul noii legi cu privire la avocatură, care prevede că procurorii și judecătorii care au muncit în domeniu mai mult de 10 ani nu vor mai avea privilegiul de a fi admiși în avocatură fără examen. Potrivit președintelui CSP, ”marea majoritate pleacă pentru că le este frică să nu rămână fără această probabilitate de a obține licența de avocat”.

11 martie 2015
991
Arhiva

Șefa Trezoreriei de la Cantemir și-a depus mandatul de...

Încă un funcționar public și-a depus mandatul de consilier local, după ce a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI). Este vorba despre Tatiana Verdeș, fost șef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Teritorial Cantemir, care deține în prezent funcția de șefă la Direcția Trezoreria Teritorială din Cantemir. Funcționara era până în prezent și consilier raional din partea Partidului Liberal Democrat, însă și-a depus mandatul după ce CNI a inițiat un control pe numele ei pentru incompatibilitate de funcții. Anterior, alți câțiva consilieri din diferite raioane au renunțat la mandate în favoarea funcțiilor publice în urma deciziilor CNI.

29 iunie 2016
891
Arhiva

Profil candidat: Ion Leucă

Integritate în activitatea politică

09 februarie 2019
1525