Vicepretorul sectorului Ciocana, care a admis o incompatibilitate de funcții, nu vrea să se conformeze deciziei CNI

Arhiva 12 iunie 2016 912
Igor Moraru

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, se află în incompatibilitate de funcții, deoarece deține și un mandat de consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Igor Moraru nu și-a soluționat incompatibilitatea în termen de o lună, așa cum prevede legea. În consecință, el ar putea fi demis din funcția de vicepretor.CNI s-a autosesizat în baza articolului ”Vicepretor al sectorlului Ciocana și consilier local în comuna Bubuieci. Incompatibilitate de funcții?, publicat pe Moldova Curată la începutul anului curent. Atunci relatam despre faptul că primarul comunei Bubuieci, Ion Şaranuţ, a solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC) să verifice dacă Igor Moraru, consilier local ales pe lista Partidului Liberal, deţine funcţia de vicepretor al sectorului Ciocana, invocând că deținerea concomitentă a două funcții contravine Legii privind statutul alesului local.

După ce a examinat situația, CEC a decis că Igor Moraru nu încalcă regimul incompatibilității de funcții. Argumentul: consilierul local nu are dreptul să activeze în altă funcție în cadrul autorităţilor administraţiei publice locale de acelaşi nivel şi din aceeaşi unitate administrativ-teritorială, însă comuna Bubuieci și Pretura Ciocana sunt două structuri separate.

Incompatibilitatea de funcții se declară la CNI în termen de o lună

CNI a constatat însă contrariul: Igor Moraru deține ilegal cele două funcții, deoarece situația de incompatibilitate ar fi trebuit soluționată în termen de o lună de la apariție, mai exact după alegerile locale din luna iunie anul trecut, când Moraru a obținut mandatul de consilier local.

Dacă actul de constatare emis la 9 iunie 2016 va rămâne în vigoare, CNI îl va trimite Primăriei municipiului Chișinău, cu solicitarea ca Igor Moraru să fie demis din funcția de vicepretor.

Funcționarul însă nu este de acord cu decizia CNI. El a declarat pentru Moldova Curată că va contesta documentul în instanță, deoarece consideră că decizia Comisiei Electorale Centrale, care a stabilit că un consilier local are dreptul să dețină o funcție remunerată în altă unitate administrativă, este corectă.

Explicația lui Igor Moraru este contrazisă de prevederea Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, care stabilește că un funcţionar public nu are voie să desfăşoare o altă activitate remunerată, în afară de cea didactică, ştiinţifică sau de creaţie.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Preşedintele raionului Cimişlia, fără locuinţă în decla...

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Cimişlia a acces un reprezentant al Partidului Popular European, unul dintre cei mai tineri preşedinţi de raion, Mihai Olărescu, în vârstă de 30 de ani. Licenţiat în finanţe şi asigurări, Olărescu s-a lansat în politică cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Iniţial a făcut parte din organizaţia de tineret a PDM, dar după lansarea blocului lui Iurie Leancă, a decis să adere la PPEM. Şi-a propus candidatura la funcţia de primar de Cimişlia, dar colegii de partid au optat pentru o persoană cu mai multă experienţă. Au pierdut în cursa pentru funcţia de primar, în schimb PPEM a câştigat cele mai multe mandate în consiliul raional. Candidatura lui Olărescu a fost propusă la funcţia de preşedinte de raion şi a fost aprobată cu votul unei majorităţi PPEM-PDM.

10 decembrie 2015
888
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Jolnaci

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1222
Arhiva

Profil candidat: Remus Ciobanu

Integritatea în activitatea politică

23 ianuarie 2019
1034
Arhiva

Profil candidat: Maria Ciobanu

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
962
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Primăria nu-mi oferă informația de interes public solic...

Întrebare: Sunt consilier local în satul Dubăsarii Vechi.  La 9 octombrie 2017, am  solicitat Primăriei să-mi furnizeze următoarele documente:

29 noiembrie 2017
1202
Arhiva

Profil candidat: Iurie Tesa

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
1248