Vicepretorul sectorului Ciocana, care a admis o incompatibilitate de funcții, nu vrea să se conformeze deciziei CNI

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, se află în incompatibilitate de funcții, deoarece deține și un mandat de consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Igor Moraru nu și-a soluționat incompatibilitatea în termen de o lună, așa cum prevede legea. În consecință, el ar putea fi demis din funcția de vicepretor.
CNI s-a autosesizat în baza articolului ”Vicepretor al sectorlului Ciocana și consilier local în comuna Bubuieci. Incompatibilitate de funcții?, publicat pe Moldova Curată la începutul anului curent. Atunci relatam despre faptul că primarul comunei Bubuieci, Ion Şaranuţ, a solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC) să verifice dacă Igor Moraru, consilier local ales pe lista Partidului Liberal, deţine funcţia de vicepretor al sectorului Ciocana, invocând că deținerea concomitentă a două funcții contravine Legii privind statutul alesului local.
După ce a examinat situația, CEC a decis că Igor Moraru nu încalcă regimul incompatibilității de funcții. Argumentul: consilierul local nu are dreptul să activeze în altă funcție în cadrul autorităţilor administraţiei publice locale de acelaşi nivel şi din aceeaşi unitate administrativ-teritorială, însă comuna Bubuieci și Pretura Ciocana sunt două structuri separate.
Incompatibilitatea de funcții se declară la CNI în termen de o lună
CNI a constatat însă contrariul: Igor Moraru deține ilegal cele două funcții, deoarece situația de incompatibilitate ar fi trebuit soluționată în termen de o lună de la apariție, mai exact după alegerile locale din luna iunie anul trecut, când Moraru a obținut mandatul de consilier local.
Dacă actul de constatare emis la 9 iunie 2016 va rămâne în vigoare, CNI îl va trimite Primăriei municipiului Chișinău, cu solicitarea ca Igor Moraru să fie demis din funcția de vicepretor.
Funcționarul însă nu este de acord cu decizia CNI. El a declarat pentru Moldova Curată că va contesta documentul în instanță, deoarece consideră că decizia Comisiei Electorale Centrale, care a stabilit că un consilier local are dreptul să dețină o funcție remunerată în altă unitate administrativă, este corectă.
Explicația lui Igor Moraru este contrazisă de prevederea Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, care stabilește că un funcţionar public nu are voie să desfăşoare o altă activitate remunerată, în afară de cea didactică, ştiinţifică sau de creaţie.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
DECLARAŢIE. Iniţiativa Civică pentru Integritate în Se...
Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public (ICISP) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că Guvernul demisionar al Republicii Moldova nu a aprobat la ultima sa şedinţă proiectele de legi privind reformarea sistemului naţional de integritate (proiectul de Lege cu privire la declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative).
INTERVIU: ”INTEGRITATEA ÎN SERVICIUL PUBLIC ESTE UNA DE...
Integritatea în serviciul public rămâne o valoare declarată, și nu una asigurată, este de părere Mariana Kalughin, expertă în domeniul anticorupție și integritate din cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Ea a subliniat într-un interviu acordat portalului Moldova Curată că nu există impedimente obiective care ar putea să justifice de ce lucrurile merg atât de lent în ceea ce privește reforma Autorității Naționale de Integritate.
Raport Freedom House: Corupția și proasta guvernare la...
Deşi există un larg consens în ceea ce priveşte accederea în Uniunea Europeană, Republica Moldova este încetinită încă de grave conflicte interne şi de clivaje în ceea ce priveşte orientarea sa viitoare – se arată în raportul Nations in Transit 2015 al Freedom House.
Pentru cine votăm la alegeri? Principiile și valorile l...
În preajma alegerilor, Ziarul NAȚIONAL a lansat un ciclu de articole de analiză semnate de Victor Ciobanu despre candidații la funcția de președinte. Inițiativa este parte a proiectului „Consolidarea statului de drept şi democratic: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Olandei prin Programul Fondului de Responsabilitate. Primul candidat analizat este liderul PDM, Marian Lupu, primul înregistrat odicial în cursa electorală.
Lacăt codificat la primăria din Bălţi
Uşa de la etajul trei al primăriei municipiului Bălţi, etaj unde se află birourile primarului, viceprimarului şi al secretarului consiliului local, este securizată, la intrare fiind instalat un lacăt codificat. Consilierii locali din opoziţie susţin că această acţiune întreprinsă de către conducerea municipiului Bălţi îngrădeşte accesul populaţiei într-o instituţie publică. Administraţia oraşului, însă, afirmă că instalarea acestui obstacol este o metodă de prevenire a eventualelor tentative de corupere a funcţionarilor publici din partea cetăţenilor.
Aici așteptăm comentariul tău!