Vicepretorul sectorului Ciocana, care a admis o incompatibilitate de funcții, nu vrea să se conformeze deciziei CNI
Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, se află în incompatibilitate de funcții, deoarece deține și un mandat de consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Igor Moraru nu și-a soluționat incompatibilitatea în termen de o lună, așa cum prevede legea. În consecință, el ar putea fi demis din funcția de vicepretor.
CNI s-a autosesizat în baza articolului ”Vicepretor al sectorlului Ciocana și consilier local în comuna Bubuieci. Incompatibilitate de funcții?, publicat pe Moldova Curată la începutul anului curent. Atunci relatam despre faptul că primarul comunei Bubuieci, Ion Şaranuţ, a solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC) să verifice dacă Igor Moraru, consilier local ales pe lista Partidului Liberal, deţine funcţia de vicepretor al sectorului Ciocana, invocând că deținerea concomitentă a două funcții contravine Legii privind statutul alesului local.
După ce a examinat situația, CEC a decis că Igor Moraru nu încalcă regimul incompatibilității de funcții. Argumentul: consilierul local nu are dreptul să activeze în altă funcție în cadrul autorităţilor administraţiei publice locale de acelaşi nivel şi din aceeaşi unitate administrativ-teritorială, însă comuna Bubuieci și Pretura Ciocana sunt două structuri separate.
Incompatibilitatea de funcții se declară la CNI în termen de o lună
CNI a constatat însă contrariul: Igor Moraru deține ilegal cele două funcții, deoarece situația de incompatibilitate ar fi trebuit soluționată în termen de o lună de la apariție, mai exact după alegerile locale din luna iunie anul trecut, când Moraru a obținut mandatul de consilier local.
Dacă actul de constatare emis la 9 iunie 2016 va rămâne în vigoare, CNI îl va trimite Primăriei municipiului Chișinău, cu solicitarea ca Igor Moraru să fie demis din funcția de vicepretor.
Funcționarul însă nu este de acord cu decizia CNI. El a declarat pentru Moldova Curată că va contesta documentul în instanță, deoarece consideră că decizia Comisiei Electorale Centrale, care a stabilit că un consilier local are dreptul să dețină o funcție remunerată în altă unitate administrativă, este corectă.
Explicația lui Igor Moraru este contrazisă de prevederea Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, care stabilește că un funcţionar public nu are voie să desfăşoare o altă activitate remunerată, în afară de cea didactică, ştiinţifică sau de creaţie.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Bugetari bogați candidează la șefia ANI
Doi dintre cei patru candidați la funcția de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate dețin proprietăți de milioane de lei. Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii care râvnește funcții de conducere la ANI, și-a cumpărat anul trecut o casă care valorează mai mult de 2 milioane de lei. În afară de aceasta, Cârnaț deține alte câteva imobile în municipiul Chișinău, pe care spune că le-a dobândit legal. O investigație realizată de reporterii Ziarului de Gardă arată că juristul Teodor Cârnaț deţine două imobile în cartierul Malina Mică şi altele două în centrul capitalei.
Olesea Stamate: ”Un control public este întotdeauna cel...
Procesul de achiziții publice trebuie să devină mai transparent, cu acces liber al publicului la mai multe documente din dosarul de achiziții, este de părere preşedinta Asociației pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă, Olesea Stamate. Ea a explicat, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, care sunt noutățile Legii cu privire la achizițiile publice, care a intrat în vigoare la 1 mai 2016. În acest context, experta a subliniat importanță transparentizării acestui proces, de la inițiere, până la finalizare.
La ANI au ajuns primele declaraţii de avere depuse după...
Până în prezent la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) au fost înregistrate circa şase mii de declaraţii de avere şi interese personale pentru anul 2016. Conducerea ANI a declarat pentru Moldova Curată că în acest an se aşteaptă a fi înregistrate circa 70 de mii de declaraţii de avere şi interese.
Prevederile legale referitoare la integritatea procuror...
În Recomandarea 1604 (2003) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind rolul Procuraturii într-o societate democratică guvernată în baza principiului supremaţiei legii, a fost recunoscut rolul esenţial al procurorului în asigurarea securităţii şi libertăţii în societatea europeană prin:
Aici așteptăm comentariul tău!