Viceprimarul de Comrat şi şeful Direcţiei tineret şi sport concurează pentru un fotoliu de deputat în APG

Alegeri în Adunarea UTAG 17 noiembrie 2016 238
Alexandru Suhodolschi

Cinci candidaţi aspiră la fotoliul de deputat din partea circumscripţiei nr 4 din Comrat. Printre aceştia, actualul viceprimar de Comrat, Alexandru Suhodolschi,  şeful Direcției tineret şi sport din Găgăuzia, Maxim Bolgar,  juriştii Gheorghi Mitioglo şi Irina Drangoz şi un şofer de la întreprinderea “Basarabia Agroexport”, Oleg Sibov.Alexandru Suhodolschi (27 de ani) este membru PSRM. Din august 2015 conduce organizaţia teritorială Comrat a acestui partid. La ultimele alegeri locale a fost propus la funcţia de primar al municipiului, dar a fost devansat de alţi doi candidaţi, de ex-democratul Nicolai Dudoglo şi Serghei Anastasov. 

Maxim Bolgar

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, îl prezenta pe Suhodolschi ca fiind “un adevărat gospodar cu şanse la victorie”, iar Suhodolschi promitea să facă ordine în Comrat,  redându-i “stabilitatea necesară” pentru a-l transforma “ nu doar într-un centru economic, ci şi în unul politic din sudul ţării”. 

În 2014, viceprimarul de Comrat se pronunţa în favoarea desfăşurării referendumului  din Găgăuzia privind vectorul de dezvoltare externă a Moldovei, care venea să încalce mai multe prevederi ale Constituţiei şi ale Codului Electoral al R. Moldova, şi care în final a fost declarat ilegal de către instanţa de judecată de la Comrat.

Cu toate acestea, Suhodolschi declara, citat de Accent TV, că desfășurarea plebiscitului din  Găgăuzia „a impulsionat puternic dezvoltarea economică a regiunii”. „Au fost deschise noi piețe de desfacere pentru mărfurile produse în autonomie, dar și consolidarea relațiilor cu principalul partener estic al Găgăuziei – Federația Rusă. Pentru agenții economici din Moldova au fost impuse embargouri, însă pentru producătorii găgăuzi, acest cuvînt nu este unul de groază. Lucrul s-a pus pe roate și producția agricolă din autonomie se află pe piețele din Federația Rusă”, spunea el.

Optează pentru alegeri anticipate

În toamna anului trecut a participat şi la o acţiune de protest împotriva majorării preţurilor la produse şi tarife alături de Grigore Petrenco, la care prezicea: „Este un început al revoltei oamenilor, în curând acesta revoltă va creşte într-un mare protest care va contribui la căderea actualei guvernări de la Chişinău şi la organizarea de alegeri anticipate. Vom alege o nouă guvernare, care va fi cu gândul la popor”.

În declaraţia pe propria răspundere depusă la CEC din Comrat, Suhodolschi indică venituri modeste obţinute pe parcursul a doi ani în funcţia de viceprimar şi de angajat al SRL „Gagauz Gaz”, în sumă de 57 mii de lei şi 11 mi lei obţinuţi din premii. Nu declară că ar avea o casă ori maşină. Solicitat de Moldova Curată, el a precizat că locuieşte în casa părinţilor. „O parte din veniturile salariale le-am obţinut la începutul anului 2014, în calitate de angajat al SRL „Gagauz Gaz”, restul - în calitate de viceprimar. Nici eu și nici familia nu avem afaceri”, a precizat Suhodolschi. Acesta a mai spus că îşi propune să ajungă în funcţia de deputat al APG ca să implementeze mai multe proiecte utile pentru cetăţeni, cum ar fi deschiderea unei cantine sociale şi asigurarea cu apeduct şi canalizare a localităţii. 

Mai ieri – comunist, azi - independent

Un alt candidat la funcţia de deputat este Maxim Bolgar (32 de ani), şeful Direcţiei Tineret şi Sport a Găgăuziei. Bolgar candidează independent. "Având experiență de muncă în structurile de stat, organizații social-politice, în domeniul politicilor de tineret, vreau să-mi aplic cunoștințele în cadrul parlamentului nostru găgăuz", a scris Bolgar pe o reţea de socializare, citat de Gagauzinfo.md.  Șeful Direcției tineret și sport consideră că programul său electoral "corespunde atât intereselor majorității alegătorilor din Comrat, cât și din Găgăuzia".

În declaraţia pe propria răspundere depusă la CEC, Bolgar indică un venit obţinut pe parcursul a doi ani în sumă de 58 mii de lei din funcţia de şef de direcţie şi 151 mii de lei primiţi  în cadrul SA „Gagauz Gaz”, unde, timp de câteva luni, a ocupat funcţia de director adjunct. Totodată mai indică venituri de la SA „Moldova Trans Gaz” în sumă de 71 mii de lei. El a precizat pentru Moldova Curată că sunt mijloace obţinute în baza unui contract de prestare servicii. Pe lângă aceste activităţi Bolgar a fost lector universitar la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Comrat. Acesta a precizat că nu are automobil personal, conturi în bănci şi nici firme.

Timp de zece ani a făcut parte din Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. A părăsit rândurile acestuia în 2012. „Nu am fost de acord cu acţiunile liderului partidului şi am decis să plec. Nu am aderat la alt partid şi nici nu intenţionez să fac acest lucru”, a spus Bolgar.

Amintim că alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei de legislatura a şasea vor avea loc pe 20 noiembrie 2016. Deputații din APG vor fi aleși pe circumscripții și vor reprezenta puterea legislativă pentru următorii 4 ani. Unul din vicepreşedinţii Adunării Populare urmează să fie ales, obligatoriu, din rândul deputaţilor de altă origine etnică decât cea găgăuză.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Un deputat, o funcționară și o profesoară candidează în...

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) în circumscripția nr 32, Cotovscoe. La fel ca și în celelalte regiuni, majoritatea candidaților nu reprezintă partide politice, venind în fața alegătorilor ca independenți. Asta deși, indirect, sunt sau au fost susținuți de entități politice.

15 noiembrie 2016
239
Alegeri în Adunarea UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia au fost aleşi...

Jumătate din deputaţii Adunării Populare a autonomiei găgăuze au fost aleşi din primul tur. La alegerile de duminică, 20 noiembrie, ei au acumulat mai mult de 50 la sută din voturile alegătorilor din circumscripţiile în care au candidat. Din cele 35 de mandate, 17 au fost adjudecate, pentru restul de 18 locuri în legislativul local lupta va continua în al doilea tur, care va avea loc la 4 decembrie 2016. În total, la scrutin s-au înscris 126 de candidaţi.

21 noiembrie 2016
233
Alegeri în Adunarea UTAG

Cel mai în vârstă deputat din APG candidează pentru al...

Actualul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) din partea circumscripției nr. 34 Svetlîi, mun. Comrat, Piotr Ceavdarî, în vârstă de 66 de ani, candidează pentru al patrulea mandat. El spune că o face la rugăminte lui „Igor Nicolaevici” (Dodon - n. r.), iar unii contracandidați îl acuză că ar folosi resursele administrative în campanie. Oponenții săi sunt fostul consilier al ex-bașcanului al Găgăuziei, Mihail Formuzal, Vasilii Torlac, un bugetar de la Inspecția Financiară, Victor Ponomari, și un lăcătuș, Ruslan Unilovschi.

16 noiembrie 2016
215
Alegeri în Adunarea UTAG

Un fost ofițer KGB și doi specialiști în agricultură as...

În circumscripția nr. 17 din comuna Cioc-Maidan, localitate din mun. Comrat, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează trei persoane, dintre care două au același nume de familie, nefiind însă rude. Toți se declară candidați independenți, deși anterior au cochetat cu anumite formațiuni politice.

26 octombrie 2016
191
Alegeri în Adunarea UTAG

Socialist cu avere și, în trecut, cu cetățenie română,...

Trei candidați luptă pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 10 Vulcănești la alegerile deputaților în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), care vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Vorbim despre președintele organizației PSRM a raionului Vulcănești, deputatul Roman Tiutin, președintele Societății Orbilor din același raion, Vasilii Tucan, și omul de afaceri Valerii Cernev. 

01 noiembrie 2016
171
Alegeri în Adunarea UTAG

Cel mai tânăr candidat la scrutinul pentru legislativul...

La Copceac, în circumscripția nr. 31, candididează 3 persoane la funcția de deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze: actualul deputat Dmitrii Manastrîrlî, consultantul în domeniul agricol, Valentin Anghelicev, și cel mai tânăr candidat din actuala campanie, Anatolii Talmaci (25 de ani). Tânărul spune că întregul sistem de funcționare a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) ar trebui schimbat, deoarece în prezent este ineficient, de aceea el, care a studiat științe politice la Moscova, iar acum lucrează la o teză de master în sociologie și științe politice, ar putea iniția această schimbare.

12 noiembrie 2016
178