Viceprimarul de Comrat şi şeful Direcţiei tineret şi sport concurează pentru un fotoliu de deputat în APG

Alegeri in AP din UTAG 17 noiembrie 2016 1138
Alexandru Suhodolschi

Cinci candidaţi aspiră la fotoliul de deputat din partea circumscripţiei nr 4 din Comrat. Printre aceştia, actualul viceprimar de Comrat, Alexandru Suhodolschi,  şeful Direcției tineret şi sport din Găgăuzia, Maxim Bolgar,  juriştii Gheorghi Mitioglo şi Irina Drangoz şi un şofer de la întreprinderea “Basarabia Agroexport”, Oleg Sibov.Alexandru Suhodolschi (27 de ani) este membru PSRM. Din august 2015 conduce organizaţia teritorială Comrat a acestui partid. La ultimele alegeri locale a fost propus la funcţia de primar al municipiului, dar a fost devansat de alţi doi candidaţi, de ex-democratul Nicolai Dudoglo şi Serghei Anastasov. 

Maxim Bolgar

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, îl prezenta pe Suhodolschi ca fiind “un adevărat gospodar cu şanse la victorie”, iar Suhodolschi promitea să facă ordine în Comrat,  redându-i “stabilitatea necesară” pentru a-l transforma “ nu doar într-un centru economic, ci şi în unul politic din sudul ţării”. 

În 2014, viceprimarul de Comrat se pronunţa în favoarea desfăşurării referendumului  din Găgăuzia privind vectorul de dezvoltare externă a Moldovei, care venea să încalce mai multe prevederi ale Constituţiei şi ale Codului Electoral al R. Moldova, şi care în final a fost declarat ilegal de către instanţa de judecată de la Comrat.

Cu toate acestea, Suhodolschi declara, citat de Accent TV, că desfășurarea plebiscitului din  Găgăuzia „a impulsionat puternic dezvoltarea economică a regiunii”. „Au fost deschise noi piețe de desfacere pentru mărfurile produse în autonomie, dar și consolidarea relațiilor cu principalul partener estic al Găgăuziei – Federația Rusă. Pentru agenții economici din Moldova au fost impuse embargouri, însă pentru producătorii găgăuzi, acest cuvînt nu este unul de groază. Lucrul s-a pus pe roate și producția agricolă din autonomie se află pe piețele din Federația Rusă”, spunea el.

Optează pentru alegeri anticipate

În toamna anului trecut a participat şi la o acţiune de protest împotriva majorării preţurilor la produse şi tarife alături de Grigore Petrenco, la care prezicea: „Este un început al revoltei oamenilor, în curând acesta revoltă va creşte într-un mare protest care va contribui la căderea actualei guvernări de la Chişinău şi la organizarea de alegeri anticipate. Vom alege o nouă guvernare, care va fi cu gândul la popor”.

În declaraţia pe propria răspundere depusă la CEC din Comrat, Suhodolschi indică venituri modeste obţinute pe parcursul a doi ani în funcţia de viceprimar şi de angajat al SRL „Gagauz Gaz”, în sumă de 57 mii de lei şi 11 mi lei obţinuţi din premii. Nu declară că ar avea o casă ori maşină. Solicitat de Moldova Curată, el a precizat că locuieşte în casa părinţilor. „O parte din veniturile salariale le-am obţinut la începutul anului 2014, în calitate de angajat al SRL „Gagauz Gaz”, restul - în calitate de viceprimar. Nici eu și nici familia nu avem afaceri”, a precizat Suhodolschi. Acesta a mai spus că îşi propune să ajungă în funcţia de deputat al APG ca să implementeze mai multe proiecte utile pentru cetăţeni, cum ar fi deschiderea unei cantine sociale şi asigurarea cu apeduct şi canalizare a localităţii. 

Mai ieri – comunist, azi - independent

Un alt candidat la funcţia de deputat este Maxim Bolgar (32 de ani), şeful Direcţiei Tineret şi Sport a Găgăuziei. Bolgar candidează independent. "Având experiență de muncă în structurile de stat, organizații social-politice, în domeniul politicilor de tineret, vreau să-mi aplic cunoștințele în cadrul parlamentului nostru găgăuz", a scris Bolgar pe o reţea de socializare, citat de Gagauzinfo.md.  Șeful Direcției tineret și sport consideră că programul său electoral "corespunde atât intereselor majorității alegătorilor din Comrat, cât și din Găgăuzia".

În declaraţia pe propria răspundere depusă la CEC, Bolgar indică un venit obţinut pe parcursul a doi ani în sumă de 58 mii de lei din funcţia de şef de direcţie şi 151 mii de lei primiţi  în cadrul SA „Gagauz Gaz”, unde, timp de câteva luni, a ocupat funcţia de director adjunct. Totodată mai indică venituri de la SA „Moldova Trans Gaz” în sumă de 71 mii de lei. El a precizat pentru Moldova Curată că sunt mijloace obţinute în baza unui contract de prestare servicii. Pe lângă aceste activităţi Bolgar a fost lector universitar la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Comrat. Acesta a precizat că nu are automobil personal, conturi în bănci şi nici firme.

Timp de zece ani a făcut parte din Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. A părăsit rândurile acestuia în 2012. „Nu am fost de acord cu acţiunile liderului partidului şi am decis să plec. Nu am aderat la alt partid şi nici nu intenţionez să fac acest lucru”, a spus Bolgar.

Amintim că alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei de legislatura a şasea vor avea loc pe 20 noiembrie 2016. Deputații din APG vor fi aleși pe circumscripții și vor reprezenta puterea legislativă pentru următorii 4 ani. Unul din vicepreşedinţii Adunării Populare urmează să fie ales, obligatoriu, din rândul deputaţilor de altă origine etnică decât cea găgăuză.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candide...

Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.

18 noiembrie 2016
1210
Alegeri in AP din UTAG

Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați indep...

În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.

31 octombrie 2016
1130
Alegeri in AP din UTAG

Doi foști primari de Congaz concurează pentru un loc în...

Patru candidaţi aspiră la fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei în circumscripţia 28, din localitatea Congaz, mun. Comrat. În cursă sunt antrenaţi doi foşti primari ai acestei localități, Constantin Telpiz şi Fiodor Mincu, un expert în agricultură - Dumitru Ciobanov - şi un lector universitar, profesor la Universitatea de Stat din Comrat, expertul în economie, Vitalie Chiurcchiu.

02 noiembrie 2016
1253
Alegeri in AP din UTAG

La Joltai lupta se dă între vice-președintele Adunării...

La Joltai, raionul Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 19 din autonomia găgăuză, candidează 3 persoane, între care și deputatul care reprezintă circumscripția în actuala componență a legislativului local. Este vorba despre Natalia Șoșeva, singura femeie  din Adunarea aleasă în anul 2012. Contracandidații ei sunt Semion Lazarev, proprietar al unei rețele de televiziune prin eter și al unui post de radio, și Nina Cerneva, agronom de meserie.

18 octombrie 2016
1122
Alegeri in AP din UTAG

Un candidat de la Tomai, aflat în vizorul procurorilor,...

În satul Tomai, municipiul Comrat, cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Printre aceştia este Serghei Cimpoeş, director al întreprinderii “Basarabia Agroexport” SRL, Maia Ialama, şefa Centrului de sănătate din Tomai, Ilia Topciu, fost şef al Direcţiei Agricultură a Găgăuziei şi doi jurişti: Igor Ianac, profesor la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Comrat şi Victor Topciu.

09 noiembrie 2016
1244
Alegeri in AP din UTAG

Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat...

La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.

12 noiembrie 2016
1077