Vilele ascunse ale liderului PDM

Avere la vedere 5 septembrie 2018 973
Vila de pe malul lacului Geneva/Leman a familiei lui Vladimir Plahotniuc

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina. 



O altă vilă identificată de reporteri a fost cumpărată în anul 2008, cu 4 milioane de euro. Proprietari atunci erau Vladimir Plahotniuc și soția sa, Oxana Childescu. Ei au vândut casa în anul 2011 firmei Sigmateli, înregistrată în Cipru, beneficiarul final fiind tot Oxana Childescu. În declarațiile de avere pe care le-a depus V. Plahotniuc în acea perioadă nu se regășește această vilă, chiar dacă el era atunci proprietar direct al ei. Nici atunci când a vândut-o, în anul 2011, firmei din Cipru (care este, de fapt, a familiei sale) nu a indicat veniturile în declarația de avere. Acolo, potrivit mai multor probe, locuiesc copiii și soția politicianului.

Alte două proprietăți ale familiei, deținute prin intermediul firmei Sigmateli, sunt două cabane în Alpii francezi, care au fost cumpărate cu o sumă totală de 4 milioane de euro. Reporterii RISE Moldova au vizitat locul și au constatat că în ultimul timp nimeni nu a locuit acolo. 

Ultima proprietate identificată de RISE ca aparținând familiei Plahotniuc este o vilă din București, înscrisă în acte tot ca proprietate a firmei Sigmateli, al cărei beneficiar ar fi Oxana Childescu, iar Andrian Candu, finul de cununie al lui V. Plahotniuc si actualul presedinte al Parlamentului, a fost reprezentant al acestei firme. 

Liderul PDM, contactat de RISE Moldova, nu a răspuns la apeluri și mesaje, iar purtătorul de cuvânt al Partidului, Vitalie Gămurari, a cerut expedierea întrebărilor prin poșta electronică. Reporterii susțin că nu au primit răspuns la întrebările expediate. 

Întreaga investigație, în format video, o puteți viziona mai jos sau pe site-ul rise.md



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Latifundiarii din CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a umplut de milionari. Jumătate dintre actualii membri ai CSM declară proprietăți ce depășesc un milion de lei. Iar unul dintre noii membri ai Consiliului, juristul Teodor Cârnaț, deține tocmai cinci case în Chișinău și două mini-hoteluri.

10 aprilie 2014
1087
Avere la vedere

Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu. 

23 septembrie 2016
896
Avere la vedere

Publicarea declarațiilor anuale de venituri și interese...

La fel ca anul trecut, declarațiile anuale de avere şi interese ale funcţionarilor publici vor fi publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) cu o întârziere de câteva luni. Acestea ar putea apărea abia spre sfârșitul lunii august, în timp ce ar fi trebuit să fie accesibile deja în luna mai. CNI dă vina pe alocarea târzie a banilor. Pentru comparație, în România, declarațiile de venituri și interese sunt publicate la câteva zile de la depunere. 

22 iulie 2015
725
Avere la vedere

Bănăruc și Muruianu, cu averile „curate”

După un control ce a durat mai multe luni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a ajuns la concluzia că atât secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, cât și fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, au declarațiile de avere în ordine.

31 octombrie 2013
671
Avere la vedere

Noul ministru al Justiției, fondator în afaceri profita...

Noul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, (34 de ani) este unul dintre cei mai înstăriți membri ai Guvernului Streleț, deținând imobile, mașini și cote-părți în trei firme profitabile. Vladimir Cebotari a fost verificat de Comisia Națională pentru Integritate (CNI) acum jumătate de an, în urma unui material realizat de Moldova Curată, însă au fost găsite abateri nesemnificative de la regimul declarării veniturilor, astfel că dosarul a fost clasat.  

30 iulie 2015
1044
Avere la vedere

Deputații și miniștrii, la control

Cel puțin șapte deputați din actualul Parlament sunt suspectați că și-ar fi ascuns o parte din venituri sau proprietăți. În doar două săptămâni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a anunțat că intenționează să inițieze controale pentru verificarea proprietăților mai multor parlamentari din toate fracțiunile. Întâmplător sau nu, CNI nu a identificat deputați cu probleme în echipa parlamentară a liberalilor conduși de Mihai Ghimpu, cel care a înaintat candidatura lui Anatol Donciu la funcția de președinte al CNI.

19 septembrie 2013
749