Vilele ascunse ale liderului PDM
Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina.
O altă vilă identificată de reporteri a fost cumpărată în anul 2008, cu 4 milioane de euro. Proprietari atunci erau Vladimir Plahotniuc și soția sa, Oxana Childescu. Ei au vândut casa în anul 2011 firmei Sigmateli, înregistrată în Cipru, beneficiarul final fiind tot Oxana Childescu. În declarațiile de avere pe care le-a depus V. Plahotniuc în acea perioadă nu se regășește această vilă, chiar dacă el era atunci proprietar direct al ei. Nici atunci când a vândut-o, în anul 2011, firmei din Cipru (care este, de fapt, a familiei sale) nu a indicat veniturile în declarația de avere. Acolo, potrivit mai multor probe, locuiesc copiii și soția politicianului.
Alte două proprietăți ale familiei, deținute prin intermediul firmei Sigmateli, sunt două cabane în Alpii francezi, care au fost cumpărate cu o sumă totală de 4 milioane de euro. Reporterii RISE Moldova au vizitat locul și au constatat că în ultimul timp nimeni nu a locuit acolo.
Ultima proprietate identificată de RISE ca aparținând familiei Plahotniuc este o vilă din București, înscrisă în acte tot ca proprietate a firmei Sigmateli, al cărei beneficiar ar fi Oxana Childescu, iar Andrian Candu, finul de cununie al lui V. Plahotniuc si actualul presedinte al Parlamentului, a fost reprezentant al acestei firme.
Liderul PDM, contactat de RISE Moldova, nu a răspuns la apeluri și mesaje, iar purtătorul de cuvânt al Partidului, Vitalie Gămurari, a cerut expedierea întrebărilor prin poșta electronică. Reporterii susțin că nu au primit răspuns la întrebările expediate.
Întreaga investigație, în format video, o puteți viziona mai jos sau pe site-ul rise.md.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Averile modeste ale judecătorilor din Ialoveni
Până la 14 iunie curent, pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) sunt publicate circa şase mii de declaraţii ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. Printre acestea se regăsesc și declarațiile de avere pentru anul 2012 ale celor şase judecători de la Judecătoria Ialoveni.
O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...
Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel.
Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atra...
Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor.
Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...
Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.
Şeful DIP şi-a cumpărat apartament în Chişinău, după ce...
Directorul adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Igor Guja, care exercită în prezent atribuțiile de director, a renunţat la o slujbă plătită cu aproximativ 35 de mii de lei pe lună, pentru o funcție cu o retribuție de trei ori mai mică. El a fost director la Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA) și spune că a acceptat să vină la DIP pentru echipă, deși va ridica un salariu de câteva ori mai mic.
Aici așteptăm comentariul tău!