A fost ales un nou membru al Consiliului de Integritate al ANI din partea societății civile
Consiliul de Integritate al ANI are un nou membru, ales din partea societății civile. Acesta este juristul Vitalie Palega. El a fost selectat de o comisie formată de Ministerul Justiției. Palega a fost propus la această funcție de Asociația participanților la războiul din Transnistria ”Burunducii”.
În total, la etapa finală a concursului au participat 3 candidați: Vitalie Palega, Corneliu Doni și Valentina Coptileț. Palega a acumulat cu 0,5 puncte mai mult decât Corneliu Doni.
Vitalie Palega este jurist, a studiat Dreptul la Universitatea din Cluj-Napoca. A fost o perioadă lector la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, a activat în cadrul câtorva firme, a fost, timp de un an, ofițer în Brigada cu destinație specială ”Fulger” a MAI, a lucrat la Camera Înregistrării de Stat și la Camera de Licențiere. Ultimul loc de muncă al său este SRL ”Proalfa-Service”, unde este consilier juridic. Compania este specializată în domenii ce țin de producerea utilajelor și echipamentelor electrice, furnizarea și distribuția gazelor naturale și a energiei electrice.
Solicitat de Moldova Curată, Vitalie Palega a spus că încă nu a fost invitat la ședința Consiliului de Integritate și că Ministerul Justiției l-a anunțat că va informa ANI despre faptul că noul membru al CI din partea societății civile a fost ales.
Din Consiliul de Integritate al ANI fac parte 7 membri, dintre care doi sunt desemnați de către organizațiile societății civile, dar sunt aleși de către o comisie creată de Ministerul Justiției.
Locul în CI ocupat acum de Vitalie Palega a devenit vacant după ce jurnalista Tatiana Pașcovschi, desemnată de Organizația ”Promo-Lex”, și-a depus mandatul, fiind îndemnată în mod repetat să o facă, întrucât timp de aproape un an nu a participat la ședințele CI.
Litigiu dintre un membru al CI și Ministerul Justiției
Aflarea în CI a unui alt membru din partea societății civile, Dumitru Țîra, a generat dispute în ultimele luni. Dumitru Țîra a candidat la alegerile locale din 20 octombrie 2019 la funcția de primar al mun. Chișinău, din partea Partidului Popular European. Ministra Justiției de la acea dată, Olesea Stamate, a emis un ordin prin care l-a retras pe Țîra din CI, justificând acțiunea prin faptul că membrii Consiliului de Integritate nu trebuie să aibă afiliere politică. Dumitru Țîra a contestat ordinul în instanță.
”Eu am contestat conform procedurii judiciare ordinul ex-ministrului Justiției, Olesea Stamate. De asemenea, odată cu cererea prin care am contestat ordinul, am solicitat, prin cerere separată, suspendarea efectelor acestui ordin până la examinarea definitivă a cauzei în fond. Instanța s-a expus pe cererea adițională și a suspendat ordinul. Suspendarea ordinului a creat condiții pentru a reveni la funcționalitatea CI, având în vedere că CI a rămas fără cvorum o perioadă. În ceea ce ține de cererea de fond, urmează instanța să numească data procesului. Între timp, instanța a dat termen Ministerului Justiției să depună referință, care însă nu a depus nimic. Acum așteptăm să înceapă examinarea în fond a cauzei”, a declarant Dumitru Țîra pentru Moldova Curată.
Consiliul de Integritate al ANI este o structură care supraveghează activitatea ANI. Membrii lui nu sunt remunerați pentru activitate.
Viorica Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!