Ultimele articole
Doi primari aleși în toamna anului 2019, care administrează localitățile Băxani din raionul Soroca și, respectiv, Gura Galbenei din raionul Cimișlia, sunt și preoți. În paralel cu funcția de primar, ei oficiază slujbe religioase, cununii, înmormântări etc. Deși legislația interzice persoanelor cu demnitate publică să aibă și alte ocupații remunerate decât cele didactice, științifice și de creație, cei doi primari continuă să activeze, fără să-și pună problema că situația ar putea fi o incompatibilitate de funcții. API și MoldovaCurata.md vor solicita Autorității Naționale de Integritate (ANI) să inițieze o procedură de control.
Familia prezidențială circulă de mai mulți ani cu câteva automobile care nu se regăsesc, însă, în declarația de avere a șefului statului, Igor Dodon. Acestea au fost văzute de mai multe ori, în diferite perioade ale anului, oprind în fața casei sau intrând în curtea casei președintelui, care se găsește în sectorul Buiucani al capitalei și pentru a cărei achiziționare Igor Dodon a declarat anterior că a accesat un credit imobiliar. Președinția însă, solicitată de MoldovaCurata.md, nu recunoaște că șeful statului ar folosi alte mașini decât cele declarate oficial. MoldovaCurata.md a constatat că două dintre mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.
Judecătorul Oleg Melniciuc de la Judecătoria Chișinău, care a plecat temporar din sistem în anul 2017, după ce i-a fost intentat un dosar penal cu acuzația de îmbogățire ilicită, nu poate reveni la serviciu, deși trebuia să o facă încă din luna martie 2019. Magistratul a fost suspendat din nou de către Consiliul Superior al Magistraturii, la solicitarea Procuraturii Anticorupție, care îl cercetează într-un alt dosar – de trafic de influență. Judecătorul se declară nevinovat și spune că dosarele i-ar fi fost ”organizate”.
De aproape trei ani, Procuratura Anticorupție are în gestiune o cauză penală pornită conform unui articol la care, cel puțin până acum, procurorii ”au apelat” mai rar: îmbogățire ilicită. Persoana vizată – directoarea Institutului de Științe ale Educației și fosta viceministră a Educației pe vremea guvernării democrate, Lilia Pogolșa.
Colonelul Mihail Ciubaciuc, prim-adjunct al Comandantului, şef al Statului Major al Trupelor de Carabinieri, a plecat din funcție. În declarația de avere el indică 4 autoturisme, unele dintre care au o valoare mult sub prețul de piață. Ciubaciuc a explicat pentru Moldova Curată că a indicat prețul cu care le-a cumpărat, adică cel din acte.
Numirea fostului judecător Gheorghe Balan în funcția de șef interimar al Inspectoratului General de Poliție, în condițiile în care cumătrul său, Andrei Năstase, este ministru de Interne, dar și angajarea lui Andrei Popov ca șef de cabinet al ministrului de Externe Nicolae Popescu, cei doi fiind naș și fin, au generat acuzații din partea fostei puteri că noua guvernare ar pune în funcții persoane apropiate. Autoritatea Națională de Integritate (ANI), solicitată de Moldova Curată, afirmă însă că, potrivit legii, nașii, finii sau cumetrii nu sunt considerate persoane apropiate și angajarea lor nu ar fi o încălcare a regimului juridic al conflictului de interese. Totuși, unii experți în drept consideră că astfel de angajări ar trebui evitate, întrucât pun probleme de etică și moralitate pentru cei vizați.
Firma cuscrului primului ministru Pavel Filip, specializată în prelucrarea și exportul fructelor uscate, beneficiază de subvenții de milioane de lei de la stat în ultimii ani, după ce cele două familii au devenit rude. Asta arată o investigație a portalului Anticorupție.md.
Tatiana Golban, președinta organizației femeilor democrate a sectorului Buiucani, a fost numită zilele trecute șefă interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău. Șeful adjunct al Direcției municipale Educație, care a numit-o în funcție, afirmă că decizia nu are nici o legătură cu activitatea politică a Tatianei Golban.
Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, care a emis joi, 16 mai 2019, un ordin prin care l-a numit pe Vadim Brânzaniuc în funcția de pretor al sectorului Buiucani, a explicat pentru Moldova Curată motivele numirii. Brânzaniuc a fost vizat acum trei ani într-o anchetă jurnalistică privind locuința luxoasă pe care și-a construit-o în doi ani și ajutorul de la stat pe care l-a primit pentru a-și plăti un credit. Codreanu spune că pentru el au contat acțiunile lui Brânzaniuc din ultimele 6 luni și că nu el este persoana care să verifice averea subalternului său.
Fotbalul din R. Moldova, condus în ultimii 22 de ani de fostul fotbalist Pavel Cebanu, nu a cunoscut, în perioada independenței statului, vreo performanță notabilă. Cu mici excepții, R. Moldova, atât la nivelul echipelor naționale, cât și la nivelul echipelor de club, a fost ciuca bătăilor în toate competițiile la care a luat startul.
Guvernul anunță deja a treia oară concurs de achiziții publice pentru servicii de evaluare a politicilor publice în domeniile anticorupție și integritate. Pentru că după primul concurs câștigătorul s-a retras, la al doilea – nu a mai aplicat nici un ONG, Cancelaria de Stat a anunțat un concurs repetat. Dacă nu se vor găsi participanți, banii rezervați de Guvern pentru aceste servicii, 3 750 000 de lei, vor trebui restituiți în buget.
Primarul orașului Căușeni, Grigore Repeșciuc, investigat în prezent de ANI pentru că a încheiat o serie de contracte cu firmele familiei sale, ar putea fi supus unui control și pentru un alt conflict de interese. Acum s-a aflat că în vara anului trecut el și-a angajat ginerele la Primărie.
Fostul ministrul al Justiției Vladimir Cebotari și actualul vicepreședinte al Partidului Democrat este din nou beneficiar al Companiei de transport aerian Fly One și raportează obținerea de dividende din activitatea acesteia. În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, Vladimir Cebotari anunță că a obținut un venit de 1 195 200 de lei de la Fly One SRL și alte 440 777 de lei din activitatea companiei Sanair Service SRL.