Aglomerație de candidați la Cazaclia

Alegerea BAȘCANULUI 12 noiembrie 2016 665
Nicolai Chior

Cinci candidați pretind la un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, în cadrul circumscripției nr. 24 din satul Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga. Este vorba despre actualul deputat în APG, Nicolai Chior, redactorul-șef al Teleradio Găgăuzia, İvanna Köksal, Procurorul raionului Taraclia, Alexandr Diulgher, omul de afaceri Afanasii Chior și antrenorul de judo, Petr Uzun.Un sat condus de trei persoane cu același nume – Chior

Coincidență sau nu, dar în localitatea Cazaclia sunt doi candidați cu același nume de familie – Chior. Unul dintre ei este actualul deputat din partea satului – Nicolai Chior, iar celălalt este un om de afaceri, Afansii Chior, care deține și funcția de președinte al consiliului sătesc. În plus, primarul satului se numește Grigorii Chior. Ambii candidați au declarat că nu sunt rude între ei și nici cu primarul.

Actualul deputat mai candidează o dată

Actualul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, Nicolai Chior, născut în 1960, este învățător de istorie în școala din localitate și candidează independent. La alegerile din 2012 a candidat din partea Partidului Comuniștilor, iar în campanie își amenința alegătorii  cu ”românizarea” societății și cu faptul că va fi interzisă limba rusă în școli  dacă nu va fi votat.

Nicolai Chior este de aceeași părere și în prezent. El a declarat pentru Moldova Curată că și acum există aceste fenomene și a subliniat că el este statalist. ”Acțiunea 2012 se transformă în Acțiunea 2018. Eu urmăresc acest fenomen și văd. Nu cred că în România trăiesc mai bine decât la noi. Eu am fost acolo și am văzut”, a subliniat candidatul.

Nicolai Chior indică un salariu de 144 mii de lei pentru anii 2014-2015. El mai deține un automobil de tip Wolkswagen, despre care a spus că i l-a cumpărat fiul său, un VAZ 2107 înregistrat pe numele lui Ivan Chior, despre care candidatul a spus că este o rudă de-a sa, căreia i-a vândut automobilul, dar nu a perfectat actele necesare. Candidatul mai are și un tractor T25, înregistrat pe numele soției sale, Nadejda Chior, despre care spune că l-a cumpărat din banii pe care i-a câștigat muncind în Germania. Nicolai Chior nu declară niciun imobil. El spune că locuiește cu toată familia în casa înregistrată pe numele tatălui său, alături de el.

Om de afaceri și președinte al consiliului sătesc

Un alt candidat este Afanasii Chior, om de afaceri și președintele consiliului sătesc din Cazaclia. El candidează independent și este director al companiei SRL ”C&FaService”, unde deține 50 la sută din acțiuni, în valoare de 106 700 lei. Celălalt acționar este Alexandr Fazlî, care mai deține o întreprindere individuală ”Fazlî-Uzun”, înregistrată tot în Cazaclia.

Firma are mai multe genuri de activitate, de la cele agricole - prelucrează pământul și deține o moară -, până la comerțul cu materiale de construcții și transport.

A câștigat mai multe licitații cu primăria

Firma lui Afanasii Chior a câștigat mai multe licitaţii la primăria Cazaclia pentru achiziționarea materialelor de construcție. În 2013 a câştigat două licitaţii, una în valoare de 24 575 de lei și alta în valoare de 13 614 de lei. În 2014 a vândut primăriei materiale de construcție în valoare de 45 380 de lei, iar în 2015 a semnat un contract de 10 680 de lei, după care încă unul, adiţional, în valoare de 3 204 lei. Despre licitațiile câștigate cu primăria, Afanasii Chior spune că au fost niște contracte de valoare mică.

În declarația sa de avere, Afanasii Chior indică un venit de 27 200  lei din salariu și 700 lei obținuți dintr-o muncă prestată prin cumul pentru anul 2014 și 23 650 lei din salariu și 680 lei prin cumul pentru anul 2015. Întrebat de ce declară venituri atât de mici, candidatul a spus că întreprinderea este în dezvoltare și are luate mai multe credite. Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, firma sa a înregistrat un venit din vânzări în valoare de 1 483 100 MDL în 2012 (datele sunt oferite numai pentru acest an).

Afanasii Chior are o casă cu o suprafață de 132 m. p., un spațiu comercial sau de producție de 60 m. p., un teren agricol de 1,8 ha, un automobil de tip pik-up, fără să menționeze marca, și un tractor YUMZ 6.

Redactorul-șef al Teleradio Găgăuzia candidează la funcția de deputat

Un alt candidat este İvanna Köksal, redactor șef la Teleradio Găgăuzia (GRT).  Ea ocupă această funcție din iunie 2016, dar a declarat că o va părăsi, în cazul în care ajunge să fie aleasă deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. În septembrie 2016, noul director al GRT promitea mai multe emisiuni în limba găgăuză

Ivanna Koksal a mai fost deputat în APG, în perioada anilor 2008-2012, iar la final a prezentat un raport de activitate. Ulterior, în 2013 a fost numită consilier pe probleme sociale și mass-media al bașcanului Mihail Formuzal.  În același an, a început să editeze un ziar în limba găgăuză, ”Meydan”, care se pare că în prezent și-a încetat apariția 

Proprietate imobilă - nedeclarată

Sediul care găzduia redacția ziarului ”Meydan”, care se află pe stradela Șciorsa 1 din municipiul Comrat, aparține acum Ivannei Koksal. Ea a intrat în posesia imobilului cu o suprafață de 248 m. p. în septembrie 2013. Datele de la Cadastru mai arată că valoarea estimată a bunului imobil este de 234 998 lei. Acest imobil nu a fost inclus în declarația de avere a candidatei, depusă la Comisia Electorală Centrală de la Comrat. Solicitată de Moldova Curată, candidata a recunoscut că sediul îi aparține, dar a spus că a uitat să îl declare și chiar a mulțumit reporterului că i-a amintit despre asta. Ea a spus că l-a primit ca donație din partea surorii sale.

Proiecte finanțate din banii soțului

Soțul Ivannei Koksal, Rafet Köksal, turc de origine, este președinte al câtorva organizații obștești, precum Asociaţia "AJUTOR OAMENILOR", și al Asociației de prietenie turco-moldovenească. De fapt, și ea a fost membră al acestei asociații și împreună cu soțul său au donat bibliotecilor cărți în limba găgăuză, tipărite în Turcia.

De asemenea, soțul său, Rafet Koksal, a contribuit la dotarea tehnică a televiziunii publice din Găgăuzia, prin intermediul firmei sale ”İdil Prodüksiyon”. Acest lucru se întâmpla inclusiv în 2012, când Ivanna Koksal era deputat în cadrul APG, dar și în prezent, când este președintă la GRT, după cum se poate vedea de pe pagina de Facebook a companiei. Cu sprijinul financiar al soțului său, aceasta a realizat și un documentar despre găgăuzi. Bugetul filmului urma să fie de 80 de mii de dolari americani, dintre care 70 de mii urmau să fie alocați de firma ”İdil Prodüksiyon”.

În declarația sa depusă la Comisia Electorală din Comrat, Ivanna Koksal indică un venit de 16 115 lei pentru anii 2014-2015, faptul că deține un apartament cu suprafața de 23 m.p. în Comrat, 40 ha teren în Cazaclia și un automobil de tip Honda SRV.

Ivanna Koksal a mai declarat că ar putea părăsi cursa electorală, dar și funcția de redactor-șef la Teleradio Găgăuzia. ”Eu am fost numită în această funcție temporar. Trebuia să dau o mână de ajutor companiei”, a explicat candidata.

Alți candidați – un procuror urmărit penal și un antrenor de judo

Un alt candidat este procurorul Procuraturii raionului Taraclia, Alexandru Diugher. Procurorul este suspendat din funcție și supus urmăririi penale, pentru că ar fi impus un agent comercial să construiască o porţiune de aproximativ 400 metri de drum în satul Cazaclia, pentru a-i asigura uneia dintre rudele sale accesul la traseul central din localitate, potrivit unui comunicat al Procuraturii. Astfel, procurorul raionului Taraclia ar fi adus agentului economic un prejudiciu de aproximativ 75  de mii lei. 

Solicitat de Moldova Curată, Alexandr Diulgher a negat aceste acuzații și a spus că agentul economic respectiv a depus plângerea împotriva sa după ce el ar fi descoperit o schemă de delapidare a banilor utilizată de acel agent economic. ”Am lucrat 16 ani în procuratură și mi-am făcut munca așa cum trebuie”, spune Alexandr Diulgher.

El declară un venit de 230 de mii de lei pentru anii 2014-2015, 8 terenuri agricole cu suprafața de 3,2 ha (proprietar - Diulgher Natalia) și un automobil Toyota Rav. Nu are casă, dar a spus că locuiește cu familia în casa părinților.

Ultimul candidat este Piotr Uzun, antrenor de judo, cu un venit de 179 169 lei pentru anii 2014-2015.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegerea BAȘCANULUI

Aglomerație de candidați la Cazaclia

Cinci candidați pretind la un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, în cadrul circumscripției nr. 24 din satul Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga. Este vorba despre actualul deputat în APG, Nicolai Chior, redactorul-șef al Teleradio Găgăuzia, İvanna Köksal, Procurorul raionului Taraclia, Alexandr Diulgher, omul de afaceri Afanasii Chior și antrenorul de judo, Petr Uzun.

12 noiembrie 2016
666