Profil candidat: Alexandr Minizianov

PSRM 7 februarie 2019 1785

În CV-ul depus la Comisia Electorală Centrală (CEC), Alexandr Minizianov, care candidează pe circumscripția nr. 5 Glodeni, a indicat că are studii superioare și este economist de profesie. Acesta activează la Întreprinderea Individuală „Minizianov Plus”, firmă la care figurează în calitate de fondator și administrator. Din anul 2015, Alexandr Minizianov este consilier la Primăria or. Glodeni, din partea Partidului Socialiștilor din R. Moldova, al cărui membru este.



Integritate în activitatea politică

De asemenea, candidatul a făcut parte din grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii lui Igor Dodon în calitate de Președinte al R. Moldova și  una dintre persoane acreditate în calitate de observatori naționali din partea Asociației obștești „Institutul pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului” în vederea monitorizării alegerilor Președintelui Republicii Moldova din 30 octombrie 2016.

Integritatea în declararea averii și intereselor personale

Alexandr Minizianov este conslier PSRM la Primăria Glodeni  și îl găsim constant pe listele de donatori ai partidului. La alegerile parlamentare din 2014, când a candidat la funcția de deputat, Minizianov  a vărsat în fondul PSRM 178 mii lei - sumă care depășește veniturile sale declarate. Potrivit declarației de avere depuse la CEC în 2014, Minizianov a indicat că în perioada 1 ianuarie 2012 - 31 decembrie 2013, adică timp de doi ani, a obținut un venit de 163 mii lei, ceea ce ar fi 81 500 lei într-un an. Astfel, timp de doi ani, funcționarul ar fi trebuit să nu cheltuiască nici un leu pentru a fi capabil să doneze o astfel de sumă.

În 2015, Minizianov nu a făcut donații pentru PSRM. În schimb, în campania electorală din 2016, a donat 52 600 lei Partidului Socialiștilor. În 2017 și în 2018, donații către PSRM au fost mai modeste - câte 25 mii lei.

Conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2017 pe care a depus-o la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în calitate de consilier orășenesc, Minizianov nu are surse de venituri, chiar dacă este fondatorul și administratorul Întreprinderii Individuale „Minizianov Plus”. În declarația de venituri și interese personale depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) candidatul arată cu totul alte date. Potrivit documentului, Minizianov a indicat că a obținut în 2017 un salariu de doar 2 580 lei (nu se precizează locul de muncă), ceea ce ar fi echivalentul a 215 lei lunar. Soția sa a avut un venit de 28 mii lei. Din darea în arendă a spațiilor comerciale, candidatul a obținut un venit de 149 mii lei - venituri pe care nu le-a indicat în declarația de avere și interese personale depuse la ANI pentru anul 2017.

De asemenea, în declarația de la CEC descoperim că în 2018, pentru 11 luni lucrate, a avut un salariu de 2 600 lei. Tot în același an, Minizianov a obținut 136 mii lei din chiria spațiilor.

Pe lângă veniturile nedeclarate din 2017, Alexandr Minizianov nu a indicat că în același an a utilizat prin mandat un autoturism Renault Megane, care era estimat la 7600 euro. Situația s-a repetat în 2018, când funcționarul a utilizat prin mandat un automobil Renault Laguna, care costă 6800 euro. Pe lângă aceasta, Minizianov este proprietarul unui Volkwagen Tiguan estimat la 29 170 euro și al unui Renault Megane de 7 200 euro.

Cazier judiciar

Alexandr Minizianov a fost învinuit de faptul faptul că la 11 iulie 2014 a numit o persoană cu cuvinte necenzurate, înjosindu-i onoarea și demnitatea, fapt pentru care a fost sancționat cu o amendă în valoare de 400 lei. Agentul constatator l-a citat de mai multe ori, iar, potrivit hotărîrii, Minizianov nu s-a prezentat la organele de drept. Acesta „a neglijat citarea telefonică, verbală și poștală a agentului constatator, eschivându-se de la prezența în fața agentului constatator”, a conchis instanța de judecată. Astfel, Judecătoria Drochia, sediul Glodeni, a respins contestația lui Minizianov și a menținut procesul-verbal cu privire la contravenție. Decizia nu a fost atacată la Curtea de Apel Bălți.

Un alt caz în care este vizat candidatul se referă la utilizarea muncii nedeclarate. Cauza contravenţională a fost pornită pornită la 29 iunie 2015 de către Inspecţia Muncii în privinţa lui Alexandr Minizianov, administrator ÎI „Minizianov Plus”. Potrivit instanței de judecată, folosirea muncii nedeclarate s-a manifestat prin „neîncheierea contractelor individuale de muncă; ne-emiterea ordinelor de angajare; ne-efectuarea instruirii pe securitatea muncii; ne-ducerea evidenței a timpului de muncă; nu se efectuează calculele și achitările primelor de asigurări obligatori în medicină; nu au fost deschise carnete de muncă pentru angajați, elemente ce întrunesc prevederile art.71 al Codului Muncii”.

Instanța de judecată l-a găsit „vinovat în comiterea contravenției prevăzute de art.551 Cod contravențional” şi i-a aplicat „o sancțiune contravențională sub formă de amendă, pentru fiecare persoană identificată”. În total, amenda a constituit 4000 lei.

La 18 iulie 2016 în privinţa lui Minizianov a fost întocmit procesul-verbal, deoarece a condus automobilul ignorând indicatorul rutier „circulația interzisă”. Curtea de Apel Bălți a remis cauza la rejudecare în aceeași instanță, în alt complet de judecată.

Judecătoria Drochia, sediul Glodeni, l-a găsit vinovat pe Minizianov de faptul că la 24 iulie 2017 a parcat neregulamentar în zona spațiilor verzi, fapt pentru care a fost amendat cu 1 500 lei.  Decizia nu a fost atacată la CA Bălți.

Un alt caz datează din luna iulie 2017. În privința lui Alexandr Minizianov a fost întocmit un proces-verbal, deoarece „conducătorul auto nu a respectat limita de viteză stabilită pe sectorul respectiv de drum de 90km/h, deplasându-se cu 112 km/h, prin ce a încălcat prevederile pct.47 alin.(1) lit.b) al Regulamentului circulaţiei rutiere”. Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia Judecătoriei Chișinău prin care încetează procesul contravențional.

În 2014, Minizianov a luat un credit de la BC „ProCredit Bank” SA. La patru ani distanță, Minizianov a fost chemat în judecată. Banca a cerut restituirea datoriei și plata cheltuielilor de judecată. La 12 martie 2018, Judecătoria Drochia (sediul Glodeni) a admis cererea băncii și l-a obligat pe Minizianov să plătească 102 mii lei, dintre care soldul creditului, dobânda și penalitatea.

Pentru a obține comentarii la acest subiect, l-am contactat pe Alexandr Minizianov la telefonul personal. Candidatul a spus că este ocupat și a rugat să revenim peste o oră. Ulterior, nu a mai răspuns la apeluri. Am trimis și un sms în care îl rugăm respectuos să ne răspundă la întrebări privind declarația sa de avere, dar și despre dosarele contravenționale în care a fost vizat. Candidatul nu a răspuns.

De asemenea, am informat și serviciul de presă al Partidului Socialiștilor despre faptul că avem nevoie de răspunsuri legate de contravențiile comise de candidat. Nici în acest caz nu am primit un răspuns. Dacă Alexadr Minizianov va dori să beneficieze de dreptul la replică, portalul Moldova Curată va publica comentariile sale.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

PSRM

Profil candidat: Grigorii Uzun

Grigorii Uzun, numărul 37 în lista de candidați ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, are 32 de ani și este originar din orașul Vulcănești.

13 februarie 2019
2987
PSRM

Profil candidat: Corneliu Furculita

Corneliu Furculiță este deputat socialist din anul 2014, vicepreședinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară. Până a adera la Partidul Socialiștilor a activat în sectorul privat. Din 2011 face parte din Comitetul Executiv Politic al PSRM. Este fondator al ONG ”Institutul de Modernizare a Moldovei” și membru al Consiliului Fundației ”Soluția”.

19 ianuarie 2019
1270
PSRM

Profil candidat: Alexandr Nesterovschi

Alexandr Nesterovschi (37 de ani) a fost prim-secretar al organizaţiei comsomoliste Bălţi şi consilier comunist în Consiliul Municipal Bălţi din  2007 până în 2011. În luna noiembrie 2011, a părăsit PCRM împreună cu alţi 50 de membri ai partidului şi jumătate din membrii organizaţiei comsomoliste. „Vrem să construim un partid fără păpuşari”, spunea Nesterovschi, precizând că cei care au plecat din PCRM aderă la „grupul Dodon”.

16 februarie 2019
1414
PSRM

Profil candidat: Piotr Pușcari

Piotr Pușcari (31 de ani) este președintele raionului Basarabeasca. A făcut parte din Partidul Comuniștilor până în anul 2011, când s-a alăturat grupului Dodon, desprins atunci de la comunişti. Până a veni în funcția de președinte de raion, el a fost secretar al Organizației Teritoriale a Partidului Socialiștilor din Basarabeasca, unde a fost salarizat - în doi ani a ridicat un salariu total de 71 de mii de lei, ceea ce înseamnă în jur de 3000 de lei pe lună. 

21 ianuarie 2019
1438
PSRM

Profil candidat: Bogdat Țîrdea

Bogdat Țârdea este politolog. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” de la Chișinău și Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București.

19 ianuarie 2019
1042
PSRM

Profil candidat: Alla Dolință

Din decembrie 2014 până în 2018 Alla Dolință a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova, secretar al Comisiei juridice, numiri și imunități. A obținut mandatul pe listele Partidului Socialiştilor, a cărui membru este din anul 2011. Până a intra în politică a activat în domeniul afacerilor. 

19 ianuarie 2019
1377