Profil candidat: Alexandr Odințov
Pe 1 octombrie 2018 Aleksandr Odințov a fost anunțat drept primul candidat al Partidului Socialiștilor pentru o circumscripție din Capitală.
Integritatea în activitatea politică
Este vorba despre circumscripția electorală nr. 25 din Chișinău, care cuprinde sectoarele Centru și Botanica. Aleksandr Odințov nu a făcut parte din alte partide politice în afară de PSRM.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Pentru prima data, Aleksandr Odințov a participat la un scrutin în 2011, ca exponent al Partidului Socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău. Atunci presa scria despre Odințov că este politolog și expert în operațiuni imobiliare. Pentru că PSRM nu a obținut suficiente voturi, Odinţov nu a ajuns în CMC şi a dispărut din spațiul public, până în 2014, când a candidat la alegerile parlamentare pentru funcția de deputat, fiind al 45-lea în lista socialiştilor. În lista prezentată de PSRM la Comisia Electorală Centrală, Odințov apare drept politolog șomer. În declarația de avere prezentată atunci, pentru anii 2012-2013, Aleksandr Odințov a raportat venituri în mărime de 72.000 de lei din consultații și o pătrime dintr-un apartament de 66 de metri pătrați. Cu toate acestea, potrivit rapoartelor financiare prezentate de PSRM, în campania electorală din 2014 Aleksandr Odințov a făcut donații în mărime de 173.000 de lei, adică de 2,5 ori mai mult decât a câștigat, oficial, cumulativ, în ultimii doi ani înainte de a face donațiile. În raportul financiar din 2014 Odințov a fost trecut ca angajat la munci sezoniere.
În 2015, la alegerile locale generale, Aleksandr Odințov a figurat în lista PSRM pentru Consiliul Municipal Chișinău pe locul 18 și a devenit ales local în CMC în luna iunie. Pe site-ul Autorității Naționale de Integritate lipsește declarația de avere a consilierului pentru 2015. În actul prezentat în 2016, Odințov a trecut venituri de doar 34.000 lei din indemnizația de la CMC și apartamentul raportat câțiva ani mai devreme. În această declarație, suprafața imobilului a fost schimbată, fiind de 58,8 metri pătrați. În plus, consilierul a mai declarat un automobil de model Subaru Legacy fabricat în 2007, cumpărat în 2016 cu doar 12.000 de lei. Site-urile de publicitate arată că un asemenea autoturism costă în jur de 7.000 de dolari, adică de aproximativ zece ori mai mult decât a declarat Odințov.
Conform ultimei declarații de avere și interese personale a lui Odințov, cea pentru 2017, consilierul a raportat venituri de doar 22.000 de lei din indemnizația de consilier, același imobil estimat la aproape 300.000 de lei, și același automobil. De această dată, consilierul a scris că a procurat mașina în 2015, nu în 2016.
Aleksandr Odințov este unul dintre cei mai generoși finanțatori ai Partidului Socialiștilor. În afară de donațiile făcute în 2014, care îi depășesc veniturile, consilierul socialist a donat și în 2016 pentru liderul său de partid mai mult decât a reușit să adune. Într-o anchetă amplă a Centrului de Investigații Jurnalistice se menționează că Odințov a cotizat la campania electorală a lui Igor Dodon pentru prezidențiale 74.800 de lei, de două ori mai mult decât a câștigat în acel an.
La referendumul local privind revocarea primarului Dorin Chirtoacă, din noiembrie 2017, Aleksandr Odințov și-a donat practic jumătate din veniturile declarate pentru întregul an – 10.000 de lei. Suma respectivă este echivalentă cu donația făcută în 2017 de Odințov în bugetul partidului. Aceeași sumă a fost vărsată și în 2018 în bugetul electoral al lui Ion Ceban, candidatul socialiștilor pentru fotoliul de primar general al municipiului Chișinău în timpul alegerilor locale noi. Tot 10.000 de lei consilierul socialist a donat partidului în primul trimestru din anul curent.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Nu au fost înregistrate cazuri care i-au afectat integritatea.
„Cazier judiciar”
Un episod de interacțiune a lui Aleksandr Odințov cu justiția a avut loc în 2016 când i s-a întocmit un proces –verbal pentru că ar fi blocat o arteră de transport pe strada Ialoveni și i s-a aplicat o amendă de o mie de lei. Odințov a contestat procesul-verbal, însă prin decizia Judecătoriei Centru a municipiului Chișinău din 10 august 2016 contestația sa a fost respinsă. Consilierul a făcut recurs la Curtea de Apel, iar prin decizia din 7 noiembrie 2016, magistrații au admis recursul, au casat hotărârea judecătoriei Centru și au remis cauza în aceeaşi instanţă pentru o nouă examinare în fond, în alt complet de judecată. Ulterior, prin decizia din 26 ianuarie 2018, Judecătoria Chișinău a admis contestația lui Odințov, iar procesul-verbal, care ar fi fost întocmit cu încălcarea normelor legale, a fost anulat.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil candidat: Vlad Batrîncea
Vlad Batrîncea a început să facă politică în tinerețe, deținând funcția de secretar al Organizaţiei Teritoriale a PCRM Râşcani. El este co-fondator al Fundației „Soluția” și al Asociației „Iubesc Moldova”. După ce a aderat la PSRM, este secretar executiv al acestei formaţiuni politice.
Profil candidat: Vitalii Evtodiev
Vitalii Evtodiev candidează pe circumscripția uninominală nr. 48, destinată locuitorilor din regiunea transnistreană. Are studii superioare și este de profesie inginer-constructor. Deține funcția de expert tehnic în cadrul firmei „Savim-Com” SRL, care este specializă în expertize în construcții. Firma are mai mulți fondatori, unul dintre aceștia fiind Vitalii Evtodiev.
Profil candidat: Nicolae Melnic
Nicolae Melnic (56 de ani), candidează pe circumscripția nr. 3 Edineț. Din martie 2016 până în prezent este viceprimar în Primăria Cupcini, raionul Edineț. A activat din anul 1983 și până în 2001 în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, potrivit datelor biografice publicate de portalul Tribuna.md.
Profil candidat: Zinainda Greceanîi
Activitatea Zinaidei Greceanîi în funcţia de prim-ministru, în anii 2008 şi 2009, a fost marcată de intransparenţă și administrare defectuoasă a banilor publici, implicare în scheme frauduloase cu energie electrică și favorizarea unor agenţi economici. Ea se face vinovată de cel puțin două dosare pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Din postura de conducător, Greceanîi a amenințat, la 7 aprilie 2009, că vor fi utilizate armele împotriva tinerilor, ieșiți la un protest antiguvernamental.
Profil candidat: Gheorghe Para
Gheorghe Para locuiește la Sankt-Petersburg și candidează pe circumscripția nr. 49 la Este de Republica Moldova. Este profesor, manager și președinte al Sindicatului Constructorilor din Sankt-Petersburg, Rusia. Are studii superioare și este candidat în Științe Pedagogice. În 1977 a absolvit Institutul de Cultură Fizică „П.Ф. Лесгафта” din Sankt-Petersburg, iar în 2006 - Institutul de Stat pentru Servicii și Economie din același oraș.
Aici așteptăm comentariul tău!