Profil candidat: Constantin Botnari

PDM 1 decembrie 2019 2171

Constantin Botnari este secretarul General al PDM. A activat timp de mai mulți ani în domeniu administrării afacerilor private, iar în politică a venit în mai 2012 când, prin votul Consiliul Politic Național al PDM, a fost ales secretar general al formațiunii.



Integritatea în activitatea politică

În octombrie 2014 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, funcție la care a renunțat în 2016 pentru a se dedica activității de partid.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Având, oficial, venituri modeste, Constantin Botnari a reușit să-și construiască la poalele pădurii de lângă Durlești, suburbie a Capitalei, o locuință luxoasă, designul căreia amintește de Casa Albă de la Washington. O investigație realizată în 2016 de portalul Anticoruptie.md 

a arătat că la terenul de circa 21 de ari, declarat în acte, Botnari a îngrădit încă cel puțin 40 de ari de pădure. Potrivit declarației de avere pentru anul 2014,  democratul arăta că în acel an a început construcția casei cu suprafața de 340 de metri pătrați și a garajului de 150 de metri pătrați. În 2014, tot venitul familiei Botnari îl constituia salariul de parlamentar care depășea  cu puțin cifra de 100.000 de lei. Oficial, nici până a ajunge deputat Constantin Botnari nu a avut venituri mari. Pe parcursul anilor 2012-2013 acesta a declarat un salariu de 213.552 de lei.  
Alți 88 de lei, 17 dolari și un euro i-a câștigat sub formă de dobândă. Totodată, Botnari a indicat că este dator băncilor cu 156.000 de euro. Primul credit, în sumă de 6.000 de euro, Constantin Botnari l-a luat încă în 2006. Tot atunci, soția acestuia, a investit 6.000 de euro în construcția unei parcări de către SA Interactiv. 

În declarația de avere pentru anul 2015, depusă în martie 2016 în calitate de deputat, Constantin Botnari a arătat că deține în proprietate un automobil Mercedes S 350, procurat în 2006 cu 460 mii de lei, și un BMW X 6, procurat în 2012 cu 977,4 mii lei. 

Potrivit Declarației de avere  depuse la CEC în calitate de candidat electoral, în perioada anilor 2017-2918 democratul a avut venituri de doar 26 de mii 364 de lei, puțin de peste o mie de lei lunar. Atâta a constituit salariul lui Botnari pentru funcția de secretar al PDM

În schimb, în 2017 Botnari a contractat un credit de 250 de mii de euro, cu dobânda de 2,5 la sută, scadent în 2021. Deși a avut venituri modeste, fruntașul democrat a reușit să facă față unui alt credit, de 50 de mii de euro, contractat în 2014 și scadent în 2019.

Potrivit unor articole apărute în presă. Constantin Botnari este însoțit de gărzi de corp. 

Totodată, potrivit jurnaliștilor, casa lui Constantin Botnari  este păzită non-stop de către un echipaj INP, care monitorizează traficul prin zonă și întreabă pe cei care trec, scopul vizitei. 

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În mai 2018, postul de televiziune Jurnal TV a făcut publică o înregistrare audio din anul 2016, în care Botnari vorbește despre Maia Sandu, Andrei Năstase și Igor Dodon și despre alegerile prezidențiale din acel an. Constantin Botnari  spune că Igor Dodon nu este un concurent pentru PDM.  „Dodon nu e concurentul nostru. El nu ne ia nouă niciun vot. Noi acum îi dăm că suntem nevoiți, dar în doi ani de zile noi îi luăm totul. Noi i-am speriat cu Dodon, dar așa este politica”, susține Botnari. Constantin Botnari este cel care a semnat contractele din partea PDM cu companiile americane de lobby, Cornerstone Government Affairs și DiNino Associates LLC. 

 

„Cazier judiciar”

Nu există date despre antecedentele penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

PDM

Profil candidat:Ludmila Guzun

Ludmila Guzun a trecut prin trei partide pentru ca, după alegerile din iunie 2014, să fie aleasă în fruntea Consiliului Raional Ungheni. În scrutinul din anul curent Ludmila Guzun va candida în circumscripția nr.16 din orașul Ungheni, acolo unde îi va avea contracandidați pe Ghenadie Mitriuc (PSRM), Octavian Țîcu (Blocul ACUM) şi alţi câţiva candidaţi.

03 februarie 2019
1037
PDM

Profil candidat: Maria Culeșov

Maria Culeșov candidează pe circumscripția națională a PDM, pe poziția 28. De profesie este inginer-constructor. În datele biografice prezentate la CEC se arată că este și ”manager în agrobusiness”.

09 februarie 2019
1166
PDM

Profil candidat: Vladimir Vitiuc

Vladimir Vitiuc a absolvit Colegiul Naţional de Comerţ din Chişinău și Institutul Nistrean de Economie şi Drept, urmând teza de master la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova. Deputatul a trecut în CV și faptul că a făcut studii la Academia de Poliție din Republica Moldova.

21 ianuarie 2019
1056
PDM

Profil candidat: Radu Rebeja

Radu Rebeja este fost fotbalist. Cariera și-a început-o la Zimbru Chișinău, iar ulterior a evoluat aproape 10 ani la echipe din Rusia, printre ele, Saturn Ramenskoe sau FC Moscova, unde a purtat și banderola de căpitan. S-a retras din activitatea fotbalistică în 2008, iar la scurt timp, în 2009, a devenit vicepreședinte al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), fiind adjunctul președintelui FMF, Pavel Cebanu. În 2013, Rebeja și-a anunțat candidatura la șefia Federației, însă nu a reușit să obțină înregistrarea oficială în cursă, pentru că nu ar fi îndeplinit toate procedurile prevăzute de regulament.

20 ianuarie 2019
1082
PDM

Profil candidat: Alexandru Cauia

Alexandru Cauia, candidatul cu numărul 22 în lista concurenților electorali a PDM pe circumscripția națională, este din 2016 președintele Tineretului Democrat, iar din 2017 este și unul dintre vicepreședinții PDM.

27 ianuarie 2019
1701
PDM

Profil candidat: Svetlana Rotundu

Pedagog de profesie, Svetlana Rotundu a făcut carieră în administraţia publică, parcurgând calea de la secretară a Consiliului comunal până la preşedintă de raion. A absolvit Colegiul Pedagogic din Orhei şi Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” din Bălţi, dar a lucrat în şcoală doar 5 ani. În următorii 7 ani a activat în calitate de secretară a Consiliului local, după care, timp de 12 ani a fost primară a comunei natale, Climăuţii de Jos, Şoldăneşti. Mandatele de primară le-a câştigat mergând în alegeri în calitate de candidat independent. Ulterior, Rotundu trece cu serviciul în centrul raional: în 2008 este promovată în funcţia de şefă a Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, peste doi ani este aleasă vicepreşedintă, iar după alegerile din iunie 2015 - votată în calitate de președintă a raionului Şoldăneşti.

20 ianuarie 2019
1048