Profil candidat: Inna Șupac

PCRM 1 februarie 2019 606

Inna Șupac (34 de ani) este deputată, licențiată în Relații Internaționale. Candidează pe lista națională a Partidului Comuniștilor. În anul 2006, imediat după studiile de licență, a urmat cursurile la Institutul European de Științe Politice din Moldova, instituție pe care a absolvit-o în anul 2007. De asemenea, Inna Șupac are studii de master în antropologie, fiind absolventă a Școlii Antropologice Superioare din Moldova.Integritatea în activitate politică

Încă pe când era studentă, Inna Șupac a devenit membră a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM).

Din octombrie 2006 până în luna mai 2007 a lucrat în echipa președintelui țării de atunci, Vladimir Voronin, ocupând funcția de asistent secund în cadrul aparatul preşedintelui. Potrivit informațiilor  din CV-ul său, publicat pe site-ul Parlamentului, din anul 2007 și până în prezent este prim-secretar al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova.

În anul 2009, PCRM a decis să o înainteze pe Inna Șupac pe lista sa la alegerile parlamentare din acel an. Atunci a obținut un mandat de deputat. Astfel, din anul 2009 și până în prezent, în toate cele patru legislaturi, a rămas fidelă PCRM.

La alegerile parlamentare din anul 2014 nu a venit în Legislativ imediat, ea ocupând poziția a 23-a pe lista PCRM. Și-a ocupat fotoliul un an mai târziu când, în luna mai 2015, Irina Vlah a părăsit Parlamentul, fiind aleasă în funcția de bașcană a Găgăuziei.

În prezent, Inna Șupac este președinta Fracțiunii PCRM în Legislativ. De asemenea, în Parlament deputata este membră a Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Pe întreaga perioadă de când a venit în Parlament, Inna Șupac indică în declarațiile de avere din anul 2009 până în anul 2017 venituri doar din activitatea de deputată: salariu și îndemnizație. În declarația de avere din anul 2015, atunci când a revenit în Parlament, ea nu a indicat bunuri mobile sau imobile. Însă în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, deputata menționează că ar avea un apartament, deținut cu drept de abitație. Ea a precizat pentru portalul Moldova Curată că este vorba despre apartamentul-hotel, destinat deputaților care au venit în Legislativ din regiuni, și că acolo plătește doar facturile pentru întreținere. Totodată, ea a precizat că nu are mașină. Întrebată cu ce mijloc de transport se deplasează, Inna Șupac a răspuns că utiliza transportul public până a deveni președinta fracțiunii PCRM în Parlament. De atunci, are mașină de serviciu. Deputata a ținut să precizeze că ar fi gata să renunțe la această facilitate pentru a face economii din banii publici, dacă toți colegii ei ar proceda la fel.

Nu a fost vizată în controalele fostei Comisii Naționale de Integritate și nici în cele ale Autorității Naționale de Integritate. Pe numele ei nu figurează nici o afacere.

Integritatea în gestionarea funcțiilor publice

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

 

Cazier judiciar

Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-MoldovaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

PCRM

Profil candidat: Inna Șupac

Inna Șupac (34 de ani) este deputată, licențiată în Relații Internaționale. Candidează pe lista națională a Partidului Comuniștilor. În anul 2006, imediat după studiile de licență, a urmat cursurile la Institutul European de Științe Politice din Moldova, instituție pe care a absolvit-o în anul 2007. De asemenea, Inna Șupac are studii de master în antropologie, fiind absolventă a Școlii Antropologice Superioare din Moldova.

01 februarie 2019
607
PCRM

Profil candidat: Petru Burlacu

Petru Burlacu (1959) participă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe lista națională a Partidului Comuniștilor (PCRM), ocupând poziția a 11-a. Acesta deține calitatea de membru al PCRM, de altfel, ca toți candidații comuniști care aspiră în acest an la fotoliul de deputat.

14 februarie 2019
419
PCRM

Profil candidat: Elena Bodnarenco

Elena Bodnarenco a fost deputată în Parlamentului Republicii Moldova pe listele Partidului Comuniştilor, în legislatura 2014-2018. Ea a mai deţinut mandatul de ales al poporului și anterior, între  anii 2005-2009.

19 ianuarie 2019
487