Profil candidat: Ion Dascăl
Ion Dascăl, preşedintele raionului Drochia, ocupă poziția a 29-a în lista PDM pentru circumscripția națională. Dascăl a ajuns președinte al raionului Drochia după ce predecesorul său, democratul Vasile Grădinaru, a demisionat, la 7 iunie 2018. Anterior, Dascăl a obținut mandatul de consilier de Drochia pe lista PDM la alegerile locale din 2015.
Integritatea în activitatea politică
Ion Dascăl este și secretar executiv al Oficiului Teritorial Drochia al Partidului Democrat. Până a ajunge în fotoliul de președinte de raion, începând cu luna aprilie 2018, democratul a deținut funcția de șef al Centrului multifuncţional de prestare a serviciilor publice, din cadrul Agenţiei Servicii Publice. Anterior acesta a fost reprezentantul Moldtelecom în raioanele Drochia, Râșcani și Glodeni.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
La o lună după ce a fost instalat în fotoliul de președinte al raionului Drochia, Ion Dascăl a depus Declarația de avere și interese personale, în care arăta că este proprietar a 51,17 hectare de teren agricol, procurat în perioada anilor 2011-2012. Este interesant că în Declarația de avere pentru anul 2017, depusă în calitate de consilier local, Ion Dascăl nu a indicat veniturile și proprietățile sale, inclusiv terenurile arătate în declarația de avere și interese personale depusă odată cu numirea sa în funcția de președinte a raionului.
În 2017, funcționarul și-a procurat o casă cu suprafața de 127.2 de metri pătrați, care l-a costat 200 de mii de lei şi un imobil de 21 de metri pătrați pentru care a plătit doar 10 lei. Tânărul președinte al raionului Drochia mai susține că și-a cumpărat în 2018 mașină de teren Mitsubishi-Pajero, fabricată în 2008, care l-ar fi costat doar 10 mii de lei.
Ion Dascăl ne-a declarat că în privința imobilului în valoare de 10 lei a fost comisă o greșeală. „Este vorba de un acaret pe lângă casă. Am rugat-o pe contabilă să-mi perfecteze declarația de avere și a comis greșeala. Uitați-vă în declarația depusă la CEC, acolo e tot corect”, a precizat președintele raionului Drochia.
Ion Dascăl a oferit explicații și în privința mașinii de teren: „Am luat mașina prin intermediul unei companii de leasing, iar în declarația de avere a fost indicat prețul din contract. Puțin mai târziu am înlocuit mașina de teren cu un Mercedes”.
În ultima Declarație de avere depusă în calitate de funcționar public, Ion Dascăl mai arată că în perioada 2017 până în iulie 2018 a avut un salariu de 21490.57 de lei în calitate de șef al Serviciului multifuncțional, 27649.88 a primit salariu de la Moldtelecom, iar 1500 de lei i-a ridicat în calitate de îndemnizații pentru participarea la ședințele Consiliului raional. Ion Dascăl a mai raportat un credit de 50 de mii de lei, contractat în 2017 cu o dobândă anuală de 13 la sută, scadent în 2020.
Deși a deținut până în iunie 2018 funcția de administrator la Dascapital SRL, președintele raionului Drochia nu a raportat careva venituri de la întreprinderea dată, indicând salariul de 40 de mii de lei al soţiei.
În Declarația de avere depusă în calitate de concurent electoral, Ion Dascăl nu mai indică prețul imobilului de 21 metri pătrați. În document nu se regăsește nici mașină de teren. De această dată, candidatul PDM declară un automobil de model Mercedes, produs în 2009 și estimat la 165 mii 469 lei.
În 2011, Ion Dascăl a fondat întreprinderea Dascapital SRL, pe care a administrat-o până în iunie, 2018, când i-a delegat funcția soției sale. Astfel, timp de două luni cât a deținut o funcție administrativă, cea de șef al Centrului multifuncțional, democratul a activat în două funcții concomitent, încălcând prevederile Legii privind declararea averii și a intereselor personale din 17 iunie 2016.
Ion Dascăl ne-a declarat că intenționează să-și refacă afacerea din agricultură și speră să beneficieze de granturi europene. „Terenurile erau date în arendă, iar în ultimul an nici nu mi s-a plătit pentru o parte din ele. Intenționez să aplic la un proiect al Uniunii Europene și să obțin bani pentru a-mi construi o afacere prosperă”, ne-a spus democratul.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Ion Dascăl este activ pe linie de partid și mediatizat intens în presa locală. Pe site-ul oficial al Consiliului Raional Drochia Ion Dascăl apare ca filantrop. Astfel, în luna mai 2018, Ion Dascăl, împreună cu alți democrați, apare în fotografii împărțind daruri. Ei au donat o mașină de spălat unei familii cu mulți copii, acțiune mediatizată intens.
„Cazier judiciar”
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale a candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil candidat: Radu Rebeja
Radu Rebeja este fost fotbalist. Cariera și-a început-o la Zimbru Chișinău, iar ulterior a evoluat aproape 10 ani la echipe din Rusia, printre ele, Saturn Ramenskoe sau FC Moscova, unde a purtat și banderola de căpitan. S-a retras din activitatea fotbalistică în 2008, iar la scurt timp, în 2009, a devenit vicepreședinte al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), fiind adjunctul președintelui FMF, Pavel Cebanu. În 2013, Rebeja și-a anunțat candidatura la șefia Federației, însă nu a reușit să obțină înregistrarea oficială în cursă, pentru că nu ar fi îndeplinit toate procedurile prevăzute de regulament.
Profil candidat: Ion Leucă
Ion Leucă (născut în 1967) participă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe lista partidului Democrat din Moldova, candidând pe circumscripția nr. 5 Glodeni. Cu doar un an înainte de alegerile parlamentare din această lună, Ion Leucă și-a aprofundat cunoștințele în politică.
Profil candidat: Chiril Gaburici
Chiril Gaburici, candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) în circumscripția nr. 31, Chișinău, deține postul de ministru al Economiei și Infrastructurii din luna decembrie 2017, fiind numit în funcție de PDM și anunțat de la tribuna partidului de către președintele formațiunii, Vladimir Plahotniuc.
Profil candidat: Eugeniu Nichiforciuc
Eugeniu Nichiforciuc este medic de profesie. A devenit deputat la 23 februarie 2015, pe lista Partidului Democrat. Până atunci, potrivit declarației sale de avere, a muncit la SA Terconvit. Anterior el a făcut parte din Partidul Comuniștilor, apoi a aderat la Partidul Moldova Unită, urmându-l la această formațiune pe fostul deputat comunist Vladimir Țurcan. La alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 a candidat cu nr. 62 pe lista Partidului Moldova Unită.
Profil candidat: Angel Agache
Născut la 13 august 1976 în orașul Telenești, Angel Agache și-a început activitatea politică în anul 2008, în calitate de membru al Biroului permanent central și al Consiliului politic național al PLDM, după ce, din 2004, a fost președintele Forului tinerilor „Noua Moldovă”. În urma alegerilor parlamentare din aprilie 2009, fiind pe locul 13 în lista liberal-democraților, Angel Agache a devenit deputat la vârsta de 33 de ani. În 2014 a câștigat un nou mandat, candidând de pe locul 18 în lista PLDM.
Aici așteptăm comentariul tău!