Profil candidat: Ion Groza

Candidați independenți 19 februarie 2019 1276

Ion Groza este președintele raionului Cahul, ales în vara lui 2015 pe listele Partidului Liberal Democrat. La aceste alegeri candidează independent pe circumscripția nr. 43 Cahul.Integritatea în activitatea politică

În august 2016, Ion Groza, împreună cu toată echipa de primari și consilieri raionali a părăsit formațiunea, rămânând neafiliați. „Suntem în continuare o echipă și ne rezervăm dreptul să ne orientăm pe viitor în domeniul politic”, a declarat Ion Groza, citat de Ziarul de Gardă.

Groza este consilier raional de 18 ani, ajungând în funcție publică cu ajutorul mai multor formațiuni politice. În 2003, el a devenit consilier raional la Cahul pe listele Blocului electoral Alianța Social-Liberală „Moldova Noastră”, funcție pe care a păstrat-o și după alegerile locale din 2007. După destrămarea Blocului electoral, la scrutinul din 2011 a acces în Consiliul Raional Cahul pe listele Partidului Liberal Democrat.

Între 2004 și 2012 este directorul Fundației creștine de caritate „Misiunea Fără Frontiere” și pastor la Biserica „Speranța” din satul Crihana Veche, raionul Cahul. Ulterior, în perioada 2012-2015 este directorul Fundației de binefacere „Speranța și viitorul” și manager de proiecte la Uniunea Bisericilor Evanghelice Baptiste.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În 2015, Ion Groza a raportat, în declarația de avere, venituri de doar 40.000 de lei, din salariu și indemnizația de consilier, un teren de 21 de ari care i-a revenit prin moștenire în 2005, două case de locuit, de 110, respectiv 115 metri pătrați, prima neevaluată, iar a doua estimată la aproape 278.000 de lei, precum și un automobil de model Volvo, fabricat în 2007 și cumpărat în 2012 cu 75.000 de lei. În bancă președintele de la Cahul păstra 8.000 de lei și 500 de euro.

În 2016 veniturile familiei Groza s-au mărit de patru ori, ajungând la 164.000 de lei, iar informațiile despre celelalte proprietăți au rămas neschimbate. Un an mai târziu Ion Groza a introdus informații noi la categoria terenuri – dispare mențiunea despre terenul de 21 de ari, obținut în 2005, fără a fi menționate eventuale venituri din vânzarea acestuia, în schimb sunt trecute pe hârtie două loturi de pământ noi – unul de 13 ari, neevaluat, obținut în 2004, iar altul de trei ari, cumpărat în 2012 cu circa 71.000 de lei. Deși le avea în proprietate și anterior, informații despre terenurile respective nu figurează în declarațiile de avere anterioare ale oficialului.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă recent la CEC, Ion Groza a raportat venituri de 401.000 de lei, din salariul său și al soției și din indemnizație. El a mai trecut pe terenurile și automobilul declarate anterior, precum și două case de locuit, cu suprafața de 110, respectiv 78,9 metri pătrați.

În 2015, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale Ion Groza a făcut o donație în mărime de 30.000 de lei către PLDM. Aceeași sumă figurează la capitolul donații și în raportul financiar al PLDM pentru 2015, prezentat la Comisia Electorală Centrală.

Pe durata mandatului de consilier raional Ion Groza ar fi admis un conflict de interese, potrivit jurnaliștilor de la portalul Moldova Curată. Ei au scris că două fundaţii creştine administrate de către familia preşedintelui raionului Cahul au luat în arendă, doi ani la rând, tabăra pentru odihna copiilor „Romantica”, amplasată în satul Moscovei. Deciziile cu privire la arendă au fost luate de Consiliul Raional Cahul, unde Ion Groza era consilier local. Una dintre ele a fost luată în cadrul ședinței prezidate de însuși Ion Groza. Contactat de Moldova Curată să spună dacă a votat sau nu pentru cele două decizii, președintele raionului Cahul le-a răspuns jurnaliștilor că toate acţiunile sale şi ale familiei sunt pentru binele copiilor orfani şi săraci și că nu-și amintește dacă a votat și el pentru transmiterea în arendă a taberei de odihnă. „În opinia Adelei Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale a Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate, situaţia în care consilierul raional care a prezidat şedinţa Consiliului raional avea interese personale în această tabără poate fi calificată ca un conflict de interese.  Funcţionara de la ANI spune însă că în acea perioadă consilierii locali şi raionali nu erau subiecţi ai declarării, de aceea Ion Groza nu poate fi cercetat sub acest aspect”, se mai arată în articol.

Ion Groza a admis un alt conflict de interese în momentul în care și-a angajat nora în funcția de șef al Serviciului Relații cu Publicul, subordonat Consiliului Raional Cahul. Ea a fost angajată la 1 iunie 2017, adică în timp ce socrul său se afla în fruntea Consiliului. Potrivit legii cu privire la conflictul de interese, „persoana va informa imediat, dar nu mai târziu de trei zile de la data constatării, în scris, şeful ierarhic sau organul ierarhic superior despre interesul, al său ori al persoanelor apropiate, legat de decizia pe care trebuie să o ia personal sau la luarea căreia trebuie să participe, ori de acţiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu”. Întrebat dacă a anunțat despre conflictul de interese în care s-a pomenit în momentul semnării dispoziției de angajare a nurorii sale, Ion Groza s-a arătat nedumerit de întrebare: „Da care-i interesul? Ce interes are nora mea? Eu sunt degrevat din funcție și la moment nu sunt în funcție ca să vă dau răspuns la această întrebare”, ne-a spus candidatul independent de la Cahul.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În cadrul alegerilor prezidențiale din toamna lui 2016, asociația Promo-LEX a menționat într-un raport despre utilizarea resurselor administrative în promovarea unui candidat. Astfel, „la data de 19 septembrie 2016, în orașul Cahul, în timpul programului de lucru, PDM a desfășurat adunare cu șefii și angajații serviciilor subordonate Consiliul raional și cele desconcentrate, primari. Au fost prezenți Valentina Buliga, Elena Bacalu, Corneliu Dudnic, Marcel Răducan, Corneliu Padnevici, Constantin Țuțu, Valentina Rotaru (deputații Parlamentul RM), Ion Groza, Președintele Consiliului Raional Vlad Cășuneanu și Vladimir Calmîc, vicepreședinții Consiliului”, se arată în raportul Promo-LEX.

Cazier judiciar

În aprilie 2013 a fost amendat cu 300 de lei pentru că, în calitate de conducător al Comunităţii Religioase a Bisericii Creştinilor Evanghelişti Baptişti din satul Crihana Veche, raionul Cahul, nu a prezentat în termenele stabilite de Lege declaraţia privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale pe anii 2007-2012. Decizia Judecătoriei Cahul nu a fost contestată.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Candidați independenți

Profil candidat: Călin Vieru

Călin Vieru, de meserie medic neurolog și jurist, s-a lansat în politică în anul 2009, când a devenit deputat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), fiind al 7-lea în lista condusă de Vladimir Filat. La sfârșitul anului 2010 însă a plecat din Parlament, dar și din partid, acuzând lipsa de democrație. În actuala campanie electorală candidează independent, pe circumscripția nr. 33 Chișinău.

12 februarie 2019
989
Candidați independenți

Profil candidat: Alexandru Cimbriciuc

Alexandru Cimbriciuc (născut în 1968), originar din raionul Soroca, candidează independent la alegerile parlamentare pe Circumscripția nr.7 Soroca. Anterior a făcut parte din PLDM. În anii 2009-2014  a fost deputat pe lista acestei formațiuni.

11 februarie 2019
1081
Candidați independenți

Profil candidat: Valeriu Ghilețchi

Valeriu Ghilețchi este în prezent (februarie 2019) vicepreședinte (în exercițiu) al Parlamentului. Candidează independent pe circumscripția uninominală nr. 51 SUA și Canada. A intrat în politică în componența Partidului Forțelor Democratice (PFD), condus de Valeriu Matei, pe listele căruia a devenit pentru prima dată deputat în 1998. După expirarea mandatului, în anul 2001, și-a continuat activitatea în cadrul structurilor locale și europene ale Bisericii Baptiste. Potrivit CV-ului său de pe pagina web a Parlamentului, între anii 2001-2009 a fost Episcop al Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova.

16 februarie 2019
1281
Candidați independenți

Profil candidat: Boris Volosatîi

Boris Volosatîi, candidat independent în circumscripția uninominală nr. 33, are 62 ani și, începând cu anul 1990, ocupă funcția de director al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Este profesor de istorie și deținător al titlului de doctor în științe.

14 februarie 2019
1192