Profil candidat: Valeriu Ciorici
Valeriu Ciorici candidează pe circumscripția nr. 13 Rezina. El a făcut parte din guvernarea comunistă, cariera sa cunoscând ascensiune în special din anul 2001, când puterea în Republica Moldova a fost preluată de PCRM. Mai întâi a fost promovat în funcțiile de șef al Secției Asistență Socială și Protecția Familiei și subprefect al județului Orhei pentru sectorul Rezina, apoi, după alegerile locale din 2003, la care comuniștii au câștigat majoritatea mandatelor în Consiliul raional, Valeriu Ciorici a devenit Președintele raionului Rezina, funcție pe care a deținut-o până în 2011.
Integritatea în activitatea politică
La alegerile din 2011 comuniștii au acumulat doar o treime din mandatele de consilieri raionali și au făcut coaliție în Consiliul raional cu PDM. Astfel, comuniștii au obținut funcțiile a doi vicepreședinți de raion, una dintre care i-a revenit lui Valeriu Ciorici. Peste doi ani însă, cu voturile consilierilor PLDM, PDM și PL el și un coleg de-al său au fost demiși. Peste puțin timp după asta V. Ciorici părăsește PCRM și aderă la PSRM. La alegerile locale din iunie 2015, déjà din partea socialiștilor, a concurat pentru postul de primar al orașului Rezina, dar în turul doi a pierdut în fața reprezentantului Partidului Democrat (PDM). De atunci V. Ciorici conduce OT Rezina a PSRM.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Potrivit declarației de avere depuse în 2015 la Consiliul Electoral de Circumscripție, pe parcursul anilor 2013-2014, Valeriu Ciorici a câștigat la locul de muncă (despre care nu oferea nicio informație) 19 868 lei, iar 20 de mii de lei dintr-un depozit bancar i-au adus o dobândă de 4230 lei. Din alte surse (pe care, la fel, nu le indică) a mai acumulat atunci 39 330 lei.
În 2016, judecând după declarația de avere și interese depusă la ANI, familia Ciorici a trăit din indemnizațiile de consilier raional și orășenesc ale lui Valeriu Ciorici, în mărime de 9200 lei, și din salariul soției, de 149,4 mii lei.
În 2017, alături de salariul și pensia soției de 157 mii și respectiv 30 798 lei, candidatul a obținut venituri din pensie, 33326 lei. În primul semestru al anului 2018 V. Ciorici a contribuit la bugetul Partidului Socialiștilor cu 13 400 lei.
Împreună cu familia, Ciorici locuiește într-o casă de 95 m.p. din s. Țareuca, care are și un garaj (28 m.p.) și câteva construcții accesorii cu suprafața totală de 131 m.p. El este proprietar a 3 terenuri agricole cu suprafața totală de 7,1 ha, deținea în 2017 la BC Moldova Agroindbank un depozit de 660 USD, iar la Victoriabank - 5000 USD și 63 mii lei.
Integritatea în exercitarea funcției publice
În perioada când a exercitat funcția de președinte al raionului Rezina, Valeriu Ciorici a fost subiectul mai multor investigații jurnalistice și articole publicate în săptămânalul Cuvântul și presa națională. În toamna anului 2007, înainte de noile alegeri în Consiliul raional, dizolvat după scrutinul din iunie pentru că nu reușise să formeze organele de conducere ale raionului, Guvernul Tarlev a oferit pentru raionul Rezina o sută de tone de grâu și orz de sămânță, cu titlu de ajutor umanitar pentru susținerea gospodăriilor care suferiseră de pe urma secetei din acel an. Conform legislației, sămânța ar fi trebuit repartizată de o comisie raională, în baza propunerilor unor comisii speciale, formate pe lângă primării. În realitate ajutorul a fost distribuit de conducerea raionului unor agenți economici membri sau simpatizanți ai PCRM, cu scopul de a aduce voturi pentru candidații comuniști în Consiliul Raional Rezina. Procurorii au intentat pe acel caz patru dosare penale, care au circulat îndelung la Rezina, Bălți, Chișinău și înapoi, ca apoi să fie clasate, re-intentate și din nou clasate.
În investigația "Guvernanții își lustruiesc imaginea cu banii publici”, publicată în CUVÂNTUL la 30 mai 2008, se demonstra cu probe că în perioada cât raionul Rezina a fost guvernat de comuniști, în frunte cu președintele Valeriu Ciorici, finanțele publice și proiectele investiționale se repartizau preponderent localităților conduse de comuniști. Solicitat atunci să comenteze Valeriu Ciorici, președintele raionului, tot el și secretarul CR al PCRM a declarat: ”Învinuirile aduse de unii primari precum că mijloacele financiare din fondul disponibil s-ar fi repartizat de către Consiliul Raional pe criterii politice sunt neîntemeiate… distribuirea banilor depinde de modul în care primarii atrag investiții extrabugetare”.
Cazier judiciar
În primăvara anului 2012, un deputat a solicitat procuraturii să investigheze cazul stabilirii surplusurilor la salariile a doi șefi de instituții medicale din raion. Oamenii legii au constatat că cei doi șefi timp de patru ani au primit adaosuri de 50% la salariile de funcție în baza dispoziției președintelui raionului V. Ciorici. Conform legii, aceste adaosuri le stabilește Consiliul raional, în coordonare cu Ministerul Sănătății. Încălcarea a fost stabilită când V. Ciorici era deja vicepreședinte al raionului. Ziarul Timpul a scris atunci, citând procurorul Igor Negreanu, că Procuratura a pornit o cauză penală în baza articolului 328, al.3, lit.(b) al Codului Penal - exces de putere, însă a fost transmisă Direcției generale teritoriale Nord a CCCEC. Cu toate acestea, cauza penală a fost încetată. Într-un răspuns expediat la 29 noiembrie 2018 de către Direcția Generală Teritorială Nord a CNA publicației Cuvântul, se spune: ”La 26.07.2013 prin Ordonanța procurorului în Serviciul Nord al Procuraturii Anticorupție, Ion Pripa, în temeiul prevederilor art. 275 pct. 3) Cod de ărocedură penală, urmărirea penală pe cauza sus nominalizată a fost clasată”.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil candidat: Corneliu Furculita
Corneliu Furculiță este deputat socialist din anul 2014, vicepreședinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară. Până a adera la Partidul Socialiștilor a activat în sectorul privat. Din 2011 face parte din Comitetul Executiv Politic al PSRM. Este fondator al ONG ”Institutul de Modernizare a Moldovei” și membru al Consiliului Fundației ”Soluția”.
Profil candidat: Petru Corduneanu
Despre biografia lui Petru Corduneanu se știe că, în perioada guvernării comuniste, 2001 – 2009, a ocupat diferite funcții în cadrul Ministerului de Interne. În timpul revoltei din aprilie 2009 el deținea funcția de șef al Direcției Generale Poliție Ordine Publică.
Aici așteptăm comentariul tău!