Profil electoral: Arcadie Covaliov, candidatul Partidului Unității Naționale la șefia primăriei orașului Sângerei

Sîngerei 27 octombrie 2019 2176

La alegerile din 20 octombrie Arcadie Covaliov va lupta pentru fotoliul de primar al orașului Sângerei din partea Partidului Unității Naționale.Covaliov de profesie este medic dermato-venerolog. Activează în cadrul Spitalului Raional Sângerei. S-a implicat în politică acum 14 ani, când a participat la alegerile parlamentare din 2005, de pe poziția 21 în lista Partidului Social Democrat din Moldova. Șase ani mai târziu, a acces pentru prima dată în Consiliul Raional, de această dată pe listele Partidului Democrat. La un an de la obținerea mandatului de consilier raional, s-a declarat independent. La alegerile din 2015 a schimbat partidul și, împreună cu echipa Partidului Liberal Democrat, a acces atât în Consiliul Raional Sângerei, cât și în Consiliul Orășenesc al localității. Deși nu era membru de partid, înaintat de PLDM, a participat și în cursa pentru șefia Primăriei Sângerei în 2015. În primul tur de scrutin a obținut17,69% din numărul total de voturi valabil exprimate și a ieșit în turul II, unde a fost învins de reprezentantul Partidului Democrat, după ce a obținut doar 34,78% din sufragii.

În declarația de avere pentru 2016, Arcadie Covaliov a trecut venituri de 90 de mii de lei, de la Spitalul Raional, Consiliul Raional și Primăria Sângerei. El a mai trecut pe hârtie o grădină de șapte ari, un apartament cu suprafața de 54,4 metri pătrați, cumpărat în 2007 cu 30 de mii de lei și o Dacia Logan, achiziționată nou-nouță în 2007, cu 6.550 de euro. Tot în 2016 consilierul a contractat un credit de 100 de mii de lei, scadent în 2021, cu o rată a dobânzii de 11%.

Pentru 2017, Covaliov a raportat venituri de 74 de mii de lei, iar pentru 2018 – de 84 de mii, celelalte bunuri fiind reflectate la fel ca în declarația pentru 2016.

Începând cu anul 2006 Arcadie Covaliov a coordonat, sub jurisdicția consiliului raional, crearea Centrului de zi și de întreținere temporară a persoanelor în vârstă și a adulților cu handicap „Agape”, apoi l-a și condus până în 2011. Potrivit portalului Moldova Curată, acest Centru este menționat în Raportul de audit al bugetului raional Sângerei pe anul 2010 în legătură cu alocarea neîntemeiată a primelor pentru angajați, a premiilor unice care depășeau mărimea salariului, dar şi pentru încălcări ale procedurii de achiziții de bunuri (produse alimentare) și servicii (reparații). „Arcadie Covaliov a fost prezent la audierea raportului de audit și, deși nu a comentat cu voce tare concluziile Curții de Conturi, nu a fost de acord cu ele. Potrivit acestuia, auditul a fost realizat într-un mod tendențios și avea sarcina, în primul rând, să exercite influență asupra directorului centrului care era și consilier independent și, în al doilea rând, să priveze Centrul de independență. Conform rezultatelor auditului, consiliul raional a propus instituirea unei contabilități centralizate și reducerea finanțării cu un sfert. Arcadie Covaliov spune că nu putea fi de acord cu această decizie și a părăsit postul de director”, scriau jurnaliștii.

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu