Ambasadorul UE, Peter Michalko: Pentru combaterea corupției, este nevoie de voință politică
Amabasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declrata într-un interviu pentru Moldova Curată că cel mai important element pentru combaterea cu succes a corupției este voința politică. Diplomatul a subliniat că trebuie să fie oprite fenomenele care fac parte din cauzele corupției, dar și care contribuie la tolerarea acestui fenomen.
”Orice influență asupra organelor de stat care îi face pe oameni să nu fi egali în fața legii, în fața instituțiilor de stat, face parte din practicile corupției. Instituțiile trebuie să lucreze, în primul rând, cinstit, într-un mod credibil în fața cetățenilor, trebuie să aibă și un sistem propriu și credibil de control intern și să existe și un sistem de control din partea altor instituții, ca cetățenii să aibă posibilitatea, în cazul în care există vreo suspiciune de atitudine incorectă din partea instituțiilor de stat, să aibă un loc de unde să ceară justiție. Pentru că asta e important, cetățenii trebuie să fie siguri că societatea în care trăiesc este una justă și au unde să găsească justiției și adevăr”, a subliniat Peter Michalko.
Natalia Enache
”Orice influență asupra organelor de stat care îi face pe oameni să nu fi egali în fața legii, în fața instituțiilor de stat, face parte din practicile corupției. Instituțiile trebuie să lucreze, în primul rând, cinstit, într-un mod credibil în fața cetățenilor, trebuie să aibă și un sistem propriu și credibil de control intern și să existe și un sistem de control din partea altor instituții, ca cetățenii să aibă posibilitatea, în cazul în care există vreo suspiciune de atitudine incorectă din partea instituțiilor de stat, să aibă un loc de unde să ceară justiție. Pentru că asta e important, cetățenii trebuie să fie siguri că societatea în care trăiesc este una justă și au unde să găsească justiției și adevăr”, a subliniat Peter Michalko.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
VIDEO // „În acest an sunt planificate reparații capita...
Directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare Ana Dabija explică într-un interviu pentru Moldova Curată cum și de ce și-a schimbat instituția politica de comunicare cu mass-media și care este motivul pentru care s-au înmulțit cazurile de corupție din cadrul instituțiilor penitenciare din R. Moldova.
Secretarul general al ANI din România: ”O instituție pr...
Viitorii angajați ai Autorității Naționale de Integritate vor trebui să dea dovadă de curaj și să fie pro-activi, pentru a face din noua instituție una eficientă, este de părere Silviu Ioan Popa, secretarul general al ANI de la București. El a subliniat, într-un interviu pentru Moldova Curată, importanța unei bune colaborări a ANI cu alte instituții ale statului, dar și cu mass-media, pentru a putea înregistra rezultate bune. Până în prezent, ca urmare a investigațiilor făcute de ANI din România, au fost recuperați la bugetul statului peste 3 milioane de euro, din averile nejustificate ale demnitarilor, a mai spus Silviu Ioan Popa.
Laura Ştefan: Recuperarea prejudiciilor – un moment ese...
Experta anticorupţie de la Bucureşti, Laura Ştefan, a vorbit în cadrul unui interviu cu Moldova Curată despre experienţa acumulată de instituţiile de drept din România în domeniul combaterii corupţiei şi ce ar putea prelua Republica Moldova în acest sens.
Viktor Nastulia: ”Nu este posibilă combaterea corupției...
Viktor Nestulia a explicat în cadrul unui interviu pentru portalul Moldova Curată cum funcționează sistemul electronic de achiziții publice din țara sa, renumitul ProZorro, și cum s-a reușit economisirea unui miliard de euro odată cu implementarea lui. Un sistem similar este testat în prezent și în Republica Moldova, iar expertul ucrainean explică ce măsuri mai trebuie să aplice autoritățile de la Chișinău. În opinia lui, pe lângă un sistem transparent în domeniul achizițiilor publice, este important ca instituțiile de drept să fie eficiente.
„Nu ne mai putem confrunta cu anumite autorităţi care a...
Simion Botnari, directorul Agenţiei Achiziţii Publice din cadrul Ministerului Finanţelor, a vorbit în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată despre carenţele din domeniul pe care îl administrează. Deşi recunoaşte că probleme există, el susţine acestea nu ar trebui generalizate. Simion Botnari crede că odată cu intrarea în vigoare a noii legi privind achiziţiile publice, aflată deocamdată pe masa parlamentarilor, lucrurile vor deveni mai clare, iar acuzaţiile referitoare la fraude în licitaţiile publice vor dispărea. Citiţi AICI interviul integral.
Aici așteptăm comentariul tău!