Cazul Partidului Democrat împotriva ICPC a ajuns la Curtea Supremă de Justiție
Curtea Supremă de Justiție va examina, pe 16 octombrie curent, recursul Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC) în procesul intentat în 2010 de Partidul Democrat după ce a fost difuzată broșura „Cunoaște-ți candidatul!”. Experții l-au plasat pe democratul Dumitru Diacov în „lista neagră” a concurenților electorali care au integritatea pătată, iar politicianul s-a plâns în instanță că i-a fost lezată onoarea și reputația profesională.
În noiembrie 2012, Curtea de Apel Chișinău a dat câștig de cauză Partidului Democrat, lăsând în vigoare decizia Judecătoriei Centru prin care ICPC a fost obligată să publice o dezmințire a informației care-l viza pe Dumitru Diacov. Sentința a fost atacată de ICPC la Curtea Supremă de Justiție.
Precizăm că, în 2010, Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat a elaborat buletinul „Cunoaşte-ţi candidatul!” unde au fost numiți politicienii incluși pe listele electorale, dar care nu corespund criteriilor de integritate. În „lista neagră” au fost incluse 22 de persoane, care reprezentau diferite formațiuni politice, printre care și Dumitru Diacov. Despre acesta s-a scris în broșură că ar fi exercitat influenţă asupra colaboratorilor Centrului Anticorupție pentru ca informaţiile despre implicarea fiicei sale într-un caz de contrabandă cu ţigări să nu apară în presă. Totodată, în 2009, democratul, în calitatea sa de deputat, ar fi încercat să influenţeze deciziile organelor de drept în cazul unui primar din raionul Rezina.
Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat a mai avut procese de judecată intentate de reprezentanții altor partide după apariția broșurii„Cunoaşte-ţi candidatul!”, dar în toate cazurile a avut câștig de cauză.
Crina Vlaicu
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
PERSOANE CU PROBLEME DE INTEGRITATE, PROMOVATE DE GUVER...
Deși au fost depistați de către Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) la alegerile din aprilie și iulie 2009, dar și la cele din noiembrie 2010, ca fiind candidați cu pete în carieră, mulți dintre ei au fost ulterior numiți în funcții-cheie în stat. Unii dintre cei incluşi în lista, numită de mass-media "listă neagră”, s-au simțit ofensați și au atacat ICPC în judecată. Ion Prisăcaru, candidatul Partidului Social-Democrat la alegerile parlamentare din iulie 2009 și Ștefan Urîtu, candidatul Partidului Liberal la alegerile din iulie 2009 şi noiembrie 2010, au pierdut procesele, dosarul intentat de Alexandru Oleinic, candidatul Alianţei “Moldova Noastră ” la ultimul scrutin parlamentar, a fost scos de pe rol, iar dosarele intentate la solicitarea Partidului Comuniștilor şi a celui Democrat se mai perindă și astăzi prin instanțe.
Alexandru Oleinic rămâne în ”lista neagră”
Curtea de Apel Chişinău a scos de pe rol cererea lui Alexandru Oleinic de chemare în judecată a Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC). Instanţa şi-a motivat decizia prin faptul că fostul deputat nu a respectat procedura prealabilă de a se adresa pârâtului. Mai întâi, acesta trebuia să prezinte o cerere pentru a soluţiona litigiul pe cale extrajudiciară. În aşa fel, reclamantul nu a respectat cerinţele Legii cu privire la libertatea de exprimare, fapt ce impune scoaterea cererii de pe rol.
ICPC a obţinut câştig de cauză în toate cele patru proc...
Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC), constituită în 2009 de un grup de organizaţii neguvernamentale pentru a monitoriza integritatea candidaţilor din listele electorale ale partidelor la alegerile parlamentare, a obţinut câştig de cauză în toate procesele pornite de către formaţiunile politice şi politicienii supăraţi că, în cadrul campaniei electorale din 2010, au fost incluşi în lista candidaţilor care nu corespund criteriilor de integritate.
Inițiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2019” a ac...
La 19 decembrie 2018 va avea loc prima ședință de judecată în dosarul Asociația Presei Independente (membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019) versus Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale.
Actualii președinți de raioane, candidați PDM: unii au...
Indiferent dacă au avut mici sau mari ”păcate” în administrarea treburilor publice, o bună parte din actualii președinți de raioane figurează pe lista electorală a PDM la aceste alegeri. Unii au făcut donații mari către partid, alții nu au intervenit la timp pentru prevenirea cheltuirii în van a banilor publici, iar o președintă de raion, de exemplu, și-a reparat din banii raionului drumul până la poartă. De asemenea, un primar de oraș, și el fruntaș PDM, este implicat în cel puțin două conflicte de interese. Acestea sunt fapte descoperite de reporterii Inițiativei Civice Pentru un Parlament Curat. Profilurile integrale ale candidaților le puteți găsi oricând pe portalul MoldovaCurata.md. În continuare, citiți câteva spicuiri din ele.
ICPC a câștigat toate procesele intentate după alegeril...
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis, în această săptămână, o decizie irevocabilă în dosarul „Partidul Democrat versus Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat”. Astfel, Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) a obținut, într-un final, câștig de cauză, după ce procesul a fost amânat de câteva ori.
Aici așteptăm comentariul tău!