Controalele pe numele angajaţilor DIP, motiv de vrajbă la CNI

2013-2018 6 august 2014 1047
Membrii CNI

Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) este acuzat de membrii acesteia că ar fi semnat o decizie de sistare a examinării unei petiţii în care erau vizaţi 11 angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), fără ca decizia să fi fost discutată cu membrii CNI. Anatolie Donciu susţine însă că a luat o astfel de decizie, deoarece petiţionarul ar fi pus date incorecte în sesizare. Reclamaţia celor patru membri ai CNI a ajuns în Parlament.



În luna decembrie, anul trecut, la CNI a venit o sesizare în care petiţionarul solicita verificarea declaraţiilor de avere a 11 angajaţi ai DIP. În sesizare era vizat şeful Direcţiei Securitate, Petru Bârcă, dar şi fostul director general adjunct al DIP, Igor Druţă. De asemenea, era menţionat şi Marin Lisî, fostul şef al Direcţiei Inspectare Generală şi Activitate Analitică din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare, în prezent şef de secţie în cadrul Serviciului Protecţie Civilă şi Anticorupţie al MAI. Celelalte persoane suspectate că nu au îndeplinit corect declaraţiile de venit pentru anul 2012 sunt angajaţii: Aliona Litvinov, Adrian Burduja, Liuba Jignea, Serghei Ţurcanu, Veaceslav Zabolotnâi, Iurie Vacari, ex-angajatul Alexei Braducean-Dulgher şi şefa Serviciului de presă al DIP, Ana Druţă.

Controale începute după jumătate de an de la primirea sesizării

Controalele pe numele acestor persoane au început abia în luna mai curent, după aproape jumătate de an de la depunerea petiţiei. Vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, declara recent în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la Unimedia că această petiţie nu a fost văzută de membrii Comisiei, iar un angajat din cadrul aparatului ar fi decis sistarea examinării ei şi Anatolie Donciu ar fi semnat decizia. „Comisia este cea care urma să ia decizia în privinţa petiţiei, şi nu un angajat. Ulterior însă am intentat proceduri de control, iar acum acestea sunt în derulare”, menţiona în emisiune Victor Strătilă.

Anatolie Donciu explică însă că, iniţial, s-a decis sistarea examinării, deoarece petiţionarul a indicat domiciliul incorect. „Această sesizare a venit la CNI de la un cetăţean cu numele de familie „Neznaico”, domiciliat în oraşul Tiraspol. Însă după verificarea prealabilă, în baza informaţiei primite de la CRIS ”Registru”, s-a constatat că la adresa indicată nu locuieşte o persoană cu un asemenea nume. Tot în urma verificărilor s-a stabilit că această scrisoare a fost expediată la 2 decembrie de la un oficiu poştal din oraşul Chişinău, ci nu din Tiraspol”, susţine preşedintele CNI. Anatolie Donciu specifică însă că petiţiile sunt examinate doar în baza Regulamentului Comisiei Naţionale de Integritate, care prevede că „sesizarea formulată de persoana fizică sau juridică trebuie să fie semnată şi datată, trebuie să indice datele şi informaţiile pe care se întemeiază, precum şi sursele de unde acestea pot fi solicitate, iar neîndeplinirea condiţiilor menţionate conduce la clasarea sesizării prin întocmirea actului de constatare respectiv”.

Nemulţumirea membrilor CNI a ajuns în Parlament şi va fi examinată la toamnă

Istoria cu petiţia referitoare la DIP este una dintre cele 3 cazuri descrise de cei patru membrii ai CNI: Victor Strătilă, Leonid Morari, Dumitru Prijmireanu şi Vera Lupu, într-o scrisoare către Parlament, expediată în luna iunie. Potrivit „Ziarului de Gardă”, semnatarii au cerut intervenţia deputaţilor pentru „a lua act de neglijenţa, abuzurile de putere şi multiplele încălcări de lege” admise de către Anatolie Donciu. În opinia membrilor CNI, preşedintele ar fi acţionat părtinitor în mai multe cazuri examinate, ar fi dat dovadă de o atitudine ostilă faţă de colegii săi şi le-ar fi cerut angajaţilor să nu prezinte membrilor Comisiei informaţiile şi documentele solicitate, de care au nevoie în activitate. „Această atitudine a preşedintelui a dus la divizarea Comisiei în două tabere, una – cea loială preşedintelui Donciu, şi alta – care încearcă să fie imparţială, fapt pe care Donciu nu-l acceptă şi şantajează angajaţii prin lipsire de premii şi neacordarea sporurilor salariale cuvenite”, se spune în scrisoarea citată de Ziarul de Gardă.

Acum scrisoarea se află la Comisia juridică numiri şi imunităţi, iar secretarul acesteia, deputatul Tudor Deliu, a spus pentru Moldova Curată că solicitarea membrilor CNI va fi examinată la toamnă, după ce parlamentarii vor reveni din vacanţă. 

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

ANI nu verifică, deocamdată, eventualele incompatibilit...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu poate verifica deocamdată dacă fostul primar interimar Silvia Radu a gestionat, concomitent cu treburile primăriei Capitalei, și două întreprinderi ale sale înregistrate în Marea Britanie. Motivul - încă nu a angajat inspectorii de integritate. Despre asta se spune într-un răspuns al ANI dat Organizației Transparency International Moldova (TI), care a depus o sesizare. Ulterior, luni, 11 iunie, autoritatea a anunțat că a angajat primii 4 inspectori de integritate, care au trecut concursul.

11 iunie 2018
973
2013-2018

Prijmireanu pleacă de la CNI?

După mai mult de jumătate de an de activitate în calitate de membru al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Dumitru Prijmireanu va trebui să se lase de CNI. Acest lucru se va întâmpla după ce Parlamentul va adopta o hotărâre de încetare a mandatului său de membru CNI, din cauza atingerii vârstei de pensionare.

24 septembrie 2013
889
2013-2018

La un an și jumătate de la începutul reformei ANI, inst...

Lilian Chișcă, actualul şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), a câștigat concursul pentru poziția de vicepreședinte al instituției. Săptămâna viitoare, acesta ar putea fi confirmat în funcție de către șeful statului. Vicepreședintele ANI a fost ales abia acum, chiar dacă legea de reformare a instituției a intrat în vigoare în luna august 2016.

07 decembrie 2017
1037
2013-2018

CNI la final de mandat: la pescuit fără undiță și în lo...

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a promulgat legile cu privire la reformarea sectorului de integritate, iar la 30 iulie acestea au fost publicate în Monitorul Oficial. Astfel, la 1 august intră în vigoare Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, Legea privind declararea averii și a intereselor personale și Legea pentru modificarea și completarea unor acte legislative, prin care au fost armonizate alte norme referitoare la sectorul de integritate.

01 august 2016
1151
2013-2018

Foștii membri ai CNI, care au cerut salarii restante, a...

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins cererea foștilor membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, care au cerut ca Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să le plătească salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până când a fost aleasă noua conducere a instituției. Ei au motivat că în această perioadă au fost la serviciu. Magistrații au argumentat că foștii membri ai CNI nu au documente care ar dovedi că au muncit în acea perioadă.

16 noiembrie 2018
953
2013-2018

Dezbateri pe marginea ”pachetului de integritate”: veri...

Persoanele cu demnitate publică ar putea fi verificate în mod prioritar de Comisia Națională de Integritate (CNI), după reformarea acestei structuri, la propunerea Ministerului Justiției. Este vorba despre judecători, procurori și membrii instituțiilor de autoadministrare ale acestora, adică ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor, dar și de membrii Adunării Parlamentare a Găgăuziei, membrii Consiliului de Observatori ai Companiei Teleradio Moldova, membrii CCA și membrii CEC.

14 iunie 2016
812